Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Μίλα μου για μήλα!

Δεν έχω χάσει τις εποχές, ούτε τ' αυγά και τα πασχάλια μου. Ένα αυγό που χρειάστηκα, το βρήκα και το έβαλα στο μήλο-κέκι μου. Ξέρω πως είναι Αύγουστος (που'ναι παχειές οι μύγες), ξέρω πως τα μήλα είναι Σεπτεμβριάτικη υπόθεση, αλλά είχα ένα βάζο applesauce στο ψυγείο μου (σάλτσα μήλου πείτε την, πελτέ, όπως θέλετε) που την λιβάνιζα καιρό, και μόλις βρήκα συνταγή λιμπιστική, την άνοιξα και την έβαλα στο κέκι μια χαρούλα!
Πολλές φορές ψήνω διάφορα κέκια και τα πετώ (σχωράτε με) και δεν μιλώ καθόλου. Όμως αυτό εδώ τόσο με χόρτασε και μού εύφρανε την καρδίαν που σας μιλώ, και σας το μολογώ πως αφού έφαγα πλουσιοπάροχη μερίδα για το πρωϊνό μου, πάλι το βλέπω κι έχω τον ακράτητο. Είναι πολύ εύκολο, πολύ αφράτο και τίγκα στα αρώματα από κανέλλες, μοσχοκάρυδα και μήλα! Εσείς πάρτε μονάχα μία φόρμα μακρουλή, όχι πολύ μικρή γιατί θα ξεχειλίσει, και γεμίστε την μέχρι τα 3/4!  Εγώ που είχα μικρή, γέμισα και μερικές extra καρδουλο-φορμίτσες. 

Τα καρδουλο-κεκάκια είναι πολύ εμφανίσιμα και βολικά, τα παίρνεις στη δουλειά σου, τα κερνάς, κερνιέσαι... Όμως εμένα η φέτα της φόρμας μ' αρέσει πιο πολύ γιατί είναι τρυφερή και ζουμερή κι αφράτη.

Αν θέλετε πιο έντονη και πλούσια γεύση, φτιάξτε και το γλάσο και γλασάρετε το κέκι σας μόλις κρυώσει. Αλλιώς, αχνίστε το απαλά και απολαύστε το στην απλότητά του. Τρώγεται και κρύο και είναι εθιστικό!

Αρωματικό κέηκ μήλου
                                                                                         1φλ. ζάχαρη
                                                        114γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
                                                                                              1 αυγό
                                                                             1κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
                                                                         2φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
                                                                                           1κ.γ αλάτι
                                                                                  1/2 κ.γ μπέκιν σόδα
                                                                                2κ.γ μπέκιν πάουντερ
                                                                                           1κ.γ κανέλα
                                                                                 1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο 
                                                                        1φλ. πολτός (σάλτσα) μήλου (άγλυκος)

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F.
Αλείφουμε με βούτυρο μια μακρόστενη φόρμα για κέηκ.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, κι αφού αφρατέψουν προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια.
Σ' ένα μπωλ έχουμε ανακατέψει το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ, τη σόδα, κανέλα, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Ρίχνουμε στο μείγμα βούτυρου-ζάχαρης και αυγού εναλλάξ το μείγμα με το αλεύρι και τον πολτό μήλου, αφήνοντας τελευταίο το αλεύρι.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή για πιο γεμάτη νοστιμιά κάνουμε το γλάσο και απλώνουμε στο κέηκ μόλις κρυώσει εντελώς.

Γλάσο
114γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
225γρ. κρημ τσηζ, μαλακωμένο
3φλ. άχνη ζάχαρη
1κ.γ κανέλλα

Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε μαζί το βούτυρο με το κρημ τσηζ μέχρι να ενωθούνε καλά, προσθέτουμε την άχνη και την κανέλλα. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μερικά λεπτά ακόμη και απλώνουμε στο κρύο κέηκ.
Κι επειδή είχα μεγάλη μηλοδιάθεση, έπιασα κι έκανα και ένα cup cake μήλου.
Το'κοψα στη μέση, το καθάρισα, άλειψα φυστικοβούτυρο, πασπάλισα με νιφάδες ρυζιού, κομματάκια αμυγδάλου και σοκολάτας και το καλόφαγα και εις άλλα με υγεία που λένε!!!

8 σχόλια:

  1. Ποτέ δεν λέμε όχι σε μηλονοστιμιές κι εσύ έφτιαξες ένα σωρό!!
    Ελπίζω να πέρασες (και να περνάς) όμορφο καλοκαίρι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που λένε "καλοκαιρινές διακοπές" Έλενά μου, εγώ ούτε που το μύρισα! Μυρίζω όμως τα κεκάκια μου, κάτι είναι κι αυτό! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Τα μηλοκέικ είναι ευπρόσδεκτα όλες τις εποχές! Για να μοσχοβολάει το σπίτι και να ευφραίνεται το στομαχάκι!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλες οι αισθήσεις ευφραίνονται με τα μηλοκέκια Αναστασία μου! σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΛΕΙΟ!!!Λατρεύω τις μηλοκαταστάσεις!
    Φιλάκια,Μαρθάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ποτε δεν ειναι πολυ αργα η πολυ νωρις για μηλοπιτες!!! τελειο το κεικ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...