Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Σοκολατένιο κέηκ με ουίσκυ και καφέ

Έχω ένα πρόβλημα! Αν βεβαίως αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα!
Δεν συμβαδίζω με την εποχή μου!

Στην εποχή της κολοκύθας και του μήλου, εγώ φτιάχνω κέηκ σοκολάτας. Πειράζει;

Τα Χριστούγεννα γλυστράνε πριν προλάβω να φτιάξω εορταστικές συνταγές ροδιού και άσπρων γλάσων. Είμαι γενικά πάντα λίγο (στην απ-)έξω: πιο δω, πιο κει, πιο μπρος, πιο πίσω, πάντως δεν είμαι συγχρονισμένη με το timing της εποχής ή των εποχιακών καιρών-γλυκών-και -ρούχων. Πειράζει;

Σήμερα έχουμε το Halloween, τα παιδιά χτυπούν τις πόρτες για trick or treat κι εγώ εκτός τόπου και χρόνου κερνάω σπιτικό κέηκ αντί για πακετάκια m&m's. Πώς το βάζουνε το κέηκ στα κουβαδάκια τους τα αμερικανάκια; Δεν το βάζουνε...αλλά πειράζει;
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα μετά την καλοκαιρινή μου επιστροφή απ' την Ελλάδα που δεν έχω μαθήματα Σαββατιάτικο μέχρι τις 7 το βράδυ, ούτε αύριο Κυριακάτικο (με σώσανε τα Halloween parties). Είπα λοιπόν να ησυχάσω στην κουζίνα μου, να ψήσω, να μυρίσω, φωτογραφήσω, να αναρτήσω.

Το τελευταίο διάστημα το πάω τρεχαλητά. Τις καθημερινές κάνω ελληνικά και θέατρο σε δυο σχολειά, ελληνικά και θέατρο σε έξι ιδιαίτερα, δύο φορές την εβδομάδα εκπομπή στο ραδιόφωνο, τα πρωϊνά (μέχρι προχτές) πρόβαρα την "Κλυταιμνήστρα" της Γιουρσενάρ για να ανέβει στα αγγλικά σε αμερικάνικο φεστιβάλ, (ανέβηκε δόξα τω Θεώ, πήγε πολύ καλά, δόξα τω Θεώ), και τα βράδια (μέχρι προχτές) κάναμε πρόβα τέσσερις γυναίκες, μια πιανίστα, δύο τραγουδίστριες και η αφεντιά μου για να ανεβάσουμε τις μουσικές βραδιές με τίτλο "Γυναίκες" (ανέβηκαν δόξα τω Θεώ, πήγαν καλά, δόξα τω Θεώ) κάνοντας μια διαδρομή σε τραγούδια και κείμενα για γυναίκες.

Τη μόνη ανάσα που έπαιρνα ήταν τα βράδια στην κουζίνα που ανακάτευα κανένα κατσαρολικό. Πού καιρός για αναρτήσεις; Μετά ύπνο και μετά στο δρόμο, Μανχάττταν- Αστόρια πάνω κάτω στα τρένα και πάλι απ' την αρχή. Η ΝΥ σε ξεζουμίζει. Σε στραγγίζει. Καμιά φορά σ' αρρωσταίνει.

Μπουκωμένη, συναχωμένη σήμερα το βράδυ ετοιμάζω μια Ιρλανδέζικη σουπίτσα  με αρνάκι και βρίσκω το χρόνο να σας μοιραστώ το εκτός τόπου και χρόνου κέηκ που έφτιαξα με κακάο, Ιρλανδέζικο ουίσκυ (κάτι έχω με την Ιρλανδία, σας το'χω ξαναπεί) και καφέ.
Δεν είναι για σας που παίρνετε αντιβίωση, αλλά είναι για σας που αγαπάτε τη σοκολάτα
(κι ας παίρνετε αντιβίωση).

                                       ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΗΚ  ΜΕ ΟΥΙΣΚΥ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
12 κουταλιές ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
85 γρ. κακάο (3/4 κούπας και λίγο για το πασπάλισμα της φόρμας)
1και1/2 φλυτζάνι δυνατό καφέ φίλτρου
1/2 φλυτζάνι ουίσκυ (δεν είχα ιρλανδέζικο, έβαλα Dewars)
156γρ. καστανή ζάχαρη (περίπου 1 φλυτζάνι)
200γρ. άσπρη ζάχαρη (περίπου 1 φλυτζάνι)
240γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (σχεδόν 2 φλυτζάνια)
8 γρ. μπέκιν σόδα (περίπου 1και 1/2 κ.γ)
3 γρ. αλάτι (3/4 κ.γ)
1/4 κ.γ πιπέρι
1/8 κ.γ τριμμένο γαρύφαλο
3 αυγά
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα κομματάκια σοκολάτας
κακάο για το πασπάλισμα

                                                                                          Ε(χ)τέλεση

- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 325F/ 160C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με ελαστικό τοίχωμα και την πασπαλίζουμε με 2 κ.σ κακάο.

- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο, το κακάο, τον καφέ και το ουίσκυ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε τις ζάχαρες και ανακατεύουμε να λιώσουν κι αυτές. κατεβάζουμε απ' τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

- Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το τριμμένο γρύφαλο, το αλάτι και το πιπέρι.

- Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια.

- Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύουμε.

- Αδειάζουμε και το μείγμα του αλευριού

- Στο τέλος ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας.

- Ψήνουμε για μια ώρα περίπου, ή και παραπάνω, μέχρι να δοκιμάσουμε με μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή. Στο δικό μου φούρνο πήρε περισσότερο.

- Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη
Το κέηκ είναι μοσχομυριστό, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω ούτε το ουίσκυ ούτε ο καφές ούτε το πιπέρι. Διακριτικά ενώνονται όλα τα υλικά και στην τελική επικρατεί η σοκολάτα. Έχει στον πάτο μια υγρή υφή με κομματάκια σοκολάτας κι είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση, χουχούλιασμα, ξεμπούκωμα και ξενοιασιά.

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Αφράτο κέηκ για comfort

Το comfort food πιθανόν να το λένε έτσι γιατί σε πάει πίσω σε μνήμες που σου δίνουν comfort, ή σου ξυπνάει αισθήματα comfort ή απλώς και μόνο σου φέρνει comfort όταν το φτιάχνεις, το μυρίζεις, τo τρώς. Πώς να την πώ τη λέξη "comfort" να αποδώσει την ηρεμία που φέρνει στην ψυχή, την αγαλλίαση και το χουχούλιασμα; Δεν είναι "τροφή άνεσης". Η κυριολεξία στη μετάφραση δεν μάς βοηθάει. Ούτε στις συνταγές, ούτε και στη ζωή βοηθάει πάντα να παίρνεις τα πράγματα τοις μετρητοίς και κατά γράμμα.
Σήμερα πάντως που νιώθω μια δυσθυμία απ' το πρωί, μια δυσφορία, μια δυσκολία να το πω, μια δυστοκία (ό,τι "δυσ-" θέλετε βάλτε το, μέσα θα πέσετε) σήμερα λοιπόν είχα ανάγκη το comfort food να νιώσω comfort . Όχι τίποτε περίπλοκο, τίποτε ιδιαίτερο, εορταστικό και μεγαλεπήβολο. Όχι. Κάτι εύκολο ήθελα κι απλό, να πιάσει τόπο στην ανήσυχη και κουρασμένη μέρα (και ψυχούλα μου) και να μοσχοβολήσει comfort. Κι έκανα ένα εύκολο κέηκ. Ένα απλό κέηκ. Σε μακρόστενη φόρμα, με τα βασικά: αυγά, βούτυρο, ζάχαρη κι αλεύρι. Και για μυρωδιά κονιάκ.
Στα απλά είναι το comfort. Σε μια αγκαλιά, μια ματιά, μια καλημέρα, ένα απλό, μυρωδάτο γλυκό.
Αφράτο κέηκ
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Για 15 μερίδες

380γρ. βούτυρο
300γρ. ζάχαρη
6 αυγά
390γρ. αλεύρι
1κ.γ μπέκιν πάουντερ

Για άρωμα
Ή 1/2 κ.γ κανέλλα (ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας)
ή 30-40γρ. μαύρο ρούμι (ή άλλο ποτό επιλογής μας)
ή ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
Ε(χ)τέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα
Ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι + μπέκιν και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα
Προσθέτουμε το μπαχαρικό ή το ποτό της αρεσκείας μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C/325F
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα 26x8εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι να δούμε αν θα βγει στεγνό
- Μου πήρε περισσότερο από μια ώρα στο ψήσιμο γιατί η φόρμα μου ήταν λίγο μικρή και μπούκωσε το καημένο
- Έβαλα κονιάκ για άρωμα
- Αντικατέστησα την άσπρη ζάχαρη με καστανή
                                                              - Νιώθω ήδη καλύτερα

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Κριτσίνια με γραβιέρα και ντιπ αβοκάντο με λιαστές ντομάτες

Όσο κουρασμένη κι αν είμαι, ειδικά την τελευταία περίοδο, πάντα βρίσκω χρόνο να μπω στην κουζίνα να ανακατέψω κουτάλες, να βρωμίσω κατσαρόλες, να βουτήξω τα χέρια μου στις ζύμες, να ξεπλύνω τα χέρια στα νερά. Καθαρίζω έτσι, αποβάλλω τοξίνες, φόρτο, άγχος, βάρη, πετάω, πετάω, πετάω...Τα βράδια ξαπλώνω στο κρεβάτι μου κι έχω δίπλα μου μια ντάνα περιοδικά μαγειρικής. Είναι το μόνο που μπορώ να δω πριν κλείσω τα μάτια. Πιάτα με ψητά, σαλάτες, καλαθάκια με κουλούρια ησυχάζουν τα μάτια, την ψυχή και το μυαλό μου. Ό,τι πέσει από βραδίς στο μάτι μου, την άλλη μέρα μπαίνω στην κουζίνα μου και το ψαχουλεύω.
Χτες το βράδυ "ψαχούλεψα" κριτσίνια με γραβιέρα Κρητης και ντιπ αβοκάντο με λιαστές ντομάτες. Μια γιορτινή συνταγή της Ντίνας Νικολάου συνταγή για το απεριτίφ. Το ντιπ με ενθουσίασε επί τόπου. Τα κριτσίνια έπρεπε να περιμένω λίγο. Να τα ξαναψήσω, να ροδοκοκκινίσουνε, να με ενθουσιάσουν σήμερα. Μερικά πράγματα αργούν να δώσουνε καρπό. Πρέπει να μάθεις να περιμένεις.

                                                                    Κριτσίνια με γραβιέρα
                                                                          Για 30 κομμάτια
                                                         160γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                                                    100γρ. παγωμένο βούτυρο σε κομματάκια
                                                                    120γρ. γραβιέρα τριμμένη
                                                                         1 κ.σ ρίγανη ξερή
                                                                          1 κρόκος αυγού
                                                                        1 κ.σ χοντρό αλάτι

                                                                               Ε(χ)τέλεση
Σε μία λεκάνη δουλεύουμε το αλεύρι με το παγωμένο βούτυρο να φτιάξουμε μια ζύμη που τρίβεται. Προσθέτουμε τη γραβιέρα και τη ρίγανη (ή θυμάρι αν σας αρέσει καλύτερα). Ζυμώνουμε. Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και 1 κουταλιά της σούπας νερό και ζυμώνουμε λίγα λεπτά να ενωθούν καλά τα υλικά μας. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C/ 400F . Κόβουμε κομμάτια απ' τη ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μακρόστενα μπαστουνάκια 10-12 εκ. Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και απλώνουμε τα μπαστουνάκια. Τα αλείφουμε με νερό με ένα πινέλο και τα πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Τα ψήνουμε δέκα λεπτά μέχρι να ροδίσουν (τα δικά μου χρειάστηκαν κανένα εικοσάλεπτο για να σφίξουν) Τα σερβίρουμε με το (μοναδικό) ντιπ αβοκάντο

                                                                           Ντιπ αβοκάντο
                                                                           (Για 4-6 άτομα)
                                                                2 μεγάλα, ώριμα αβοκάντο
                                                                      Χυμός από 1/2 λεμόνι
                                                             1/2 φλ.τσαγιού λιαστές ντομάτες
                                                                    1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
                                                          1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
                                                                           3 κ.σ ελαιόλαδο
                                                                     1/2 κ.γ κύμινο σε σκόνη
                                                                   1/2 κ.γ πάπρικα σε σκόνη
                                                                              αλάτι, πιπέρι

Ε(χ)τέλεση
Κόβουμε τα αβοκάντο στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια και περιχύνουμε τη σάρκα τους με το χυμό λεμονιού. Πολτοποιούμε το 1 1/2 αβοκάντο στο μπλέντερ και κόβουμε το άλλο μισό σε κυβάκια. Σε ένα βαθύ σκέυος ανακατεύουμε τον πολτό του αβοκάντο με τα κυβάκια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας καλά. Σερβίρουμε την κρέμα σε μπολ και συνοδεύουμε με τα (μοναδικά) κριτσίνια γραβιέρας.
Με περιμένει μια εβδομάδα με διπλές πρεμιέρες.
Θέλει ηρεμία, βαθειές αναπνοές και μπόλικες κριτσινωτές βούτες στο αβοκάντο μου! Γιαμ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...