Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κρήτη με ζάλη και αυγοκαλάμαρα

Το βαπόρι που περίμενα από Σούγια για Παλαιόχωρα αποδείχτηκε βαρκούλα κι εγώ...τσιπούρα του γλυκού νερού! Δεν εγεννήθηκα καραβοκύρης- θαλασσόλυκος πάει κι ετελείωσε!
Μπήκα στο καρυδότσουφλο που άκουγε στό όνομα Neptune, και ξεκινήσαμε για το μεγάάάάλο ταξίδι των 45 λεπτών. Τα πρώτα πέντε λεπτά με θαύμασα, περηφανεύτηκα "τι καλά που τα πάω"  και χαμογέλασα! Τα επόμενα δέκα λεπτά μού πάγωσε το χαμόγελο στα χείλη, κι αρχίσαν να με ζώνουνε τα φίδια καθώς η βαρκούλα άφηνε πίσω την ακτή και σειόταν και λυγιότανε σαν γκόμενα σε καλντερίμι. Βολεύτηκα καλύτερα μπας κι έφταιγε η θέση του κορμιού μου κι ίσιωσα το κεφάλι να βλέπω μόνο μπροστά. Μα τώρα το σκαρί- βαρκί δε σειόταν άλλο, δε λυγιόταν, μον' έπιασε και χόρευε σα ρόδα σε μεγάλο λούνα πάρκ. 

Σας έχω πει πως δεν αγαπώ τα λούνα παρκ;
Αν δεν  το έχω πει, το λέω τώρα.  Δεν ανεβαίνω σε μύλους, σε ρόδες, ούτε σε ταψιά που χοροπηδούν.
Και με τα πάνω κάτω του Neptune άρχισα τις αναπνοές λες κι ήμουν έτοιμη για γέννα.
Εισπνοή, εκπνοή, εισπνοή, εκπνοή. "Βοηθάτε παιδιά!" λέω μέσα μου στους όποιους βοηθούς να καταφτάσουν! Στην σιωπηλή μου έκκληση για βοήθεια έρχεται και στρώνεται δίπλα μου ένας στρογγυλός καλοκάγαθος κύριος με γυαλάκια και μπλε μπλούζα, απ' αυτούς που δουλεύουν στη βαρκούλα. Είναι τόσο χαλαρός που χασμουριέται ασταμάτητα, δυο μέτρα άνοιγμα στόματος κάνει. 
"Πώς νυστάζεις αδερφάκι μου μ' αυτό το κουνια-μπέλα;" 

Άλλο ένα "κούνα" ψηλά, και με το "μπέλα" χαμηλά μου'ρχεται το νερό στη μάπα!
Σηκώνομαι όρθια, αρπάζω μία σιδεριά με τα δυο μου χέρια και εξακολουθώ να' χω το βλέμμα μου μπροστά. Ως Αλίκη- Μανταλένα "Μες σ' αυτή τη βάρκα είμαι μοναχή", μόνο που εγώ δεν τραγουδώ και σίγουρα δεν είμαι μοναχή μου. Γύρω μου καμιά εικοσαριά τουρίστες αραχτοί με κοιτάζουν με απορία.
"Σε πόση ώρα φτάνουμε;" ρωτώ τον κυριούλη με τα χασμουρητά, αφού καταφέρνω με κόπο να στρίψω το κεφάλι μου προς την πλευρά του.
"Σε κανά μισάωρο" μου λέει χαμογελώντας, κι εγώ πανιάζω. 
Σαν ν' άκουσα "σ'ένα εικοστετράωρο", έτσι ατέλειωτα μου φάνηκαν εκείνα τα τριάντα λεπτά.
"Μην το σκέφτεστε", μου λέει ο κυριούλης που κατάλαβε το ζόρι μου. "Όσο το σκέφτεστε τόσο χειρότερα είναι." 
Αμ δεν το σκέφτομαι, χριστιανέ μου, δεν το θέλω, μόνο του μου'ρχεται.
Δε λέω τίποτε, γιατί αν ανοίξω το στόμα μου δεν ξέρω τι θα βγει προς τα έξω.
Και...συνεχίζω τις αναπνοές. Ως θηλυκός Οδυσσέας, κρατιέμαι από το σίδερο και βλέπω μόνο μπρος για ν' αποφύγω  τις Σειρήνες του στομάχου μου που με καλούν σε ένα ωραιότατο άδειασμα.
Ιδρώνω. Σφίγγω κι άλλο το σίδερο.
Μετράω πέντε - πέντε - δέκα (δέκα δέκα ανεβαίνω τον καημό) να δω πού θα φτάσω μέχρι να φτάσουμε. Τα παρατώ στα τριάντα πέντε. Κοιτάζω το ρολόϊ του κυριούλη. Πέρασαν μόλις πέντε λεπτά. Φέρνω στο νου ωραίες εικόνες αλλά αδυνατώ να τις κρατήσω. 
Απελπίζομαι. "Θα τους πω να σταματήσουν τη βάρκα" σκέφτομαι. Απαπα, θα με πάρουν στο ψιλό. Κάνε υπομονή, κάνε υπομονή Μαρθούλα, σε λίγο όλα θα'χουνε τελειώσει. 
Και ξαναρχίζω από την αρχή: Αναπνοές, σάλιωμα των στεγνών χειλιών μου, ωραίες εικόνες, πρόσωπα που μπορεί να με χαλαρώσουν, επικλήσεις στον καλό Θεούλη να κάνει κάτι "Κάνε κάτι λοιπόν να χάσω το τρένο" σε δική μου παραλλαγή "Κάνε κάτι λοιπόν, σε λίγο πεθαίνω" 
Ζητώ να φτάσω γρήγορα, να φτάσω άμεσα, να φτάσω ΤΩΩΩΡΑ! 
Και κάποια στιγμή φτάνω. Βγαίνω έξω πρώτη. Κουρέλι. Πατώ γη! Ο Οδυσσεάς στην Ιθάκη! Δε σκύβω να φιλήσω το χώμα της Παλιόχωρας, αλλά σέρνω την πραμάτεια μου ανακατεμένη στο σπιτικό που θα με φιλοξενήσει, σωριάζομαι σε έναν καναπέ και γεια σας, με παίρνει ύπνος. Ξυπνώ απ' το τηλέφωνο της φίλης μου της Αντωνίας που έχω αφήσει στη Σούγια με το Μυρτουλίνι το βαφτιστήρι.
"Έφτασες καλά;" 
Τι να πει η Μανταλένα- Οδυσσέας; Τι να πει και τι να μολογήσει; 
"Με χάλασε λίγο το καρυδότσουφλο" λέω, "θα βγω να βάλω κάτι στο στόμα μου."
 Η Αντωνία αναφέρεται συχνά στο γύρο της Παλιόχωρας. Όχι το γύρο οδικώς, το γύρο τροφικώς. Να πάω για γύρο; 

Πριν πάω για γύρο, στέκομαι στην ανοιχτή πόρτα της κας Κούλας που ψήνει στο μαγαζάκι της ξεροτήγανα μαζί με τις αδερφάδες της . Ζαλούρα ξεζαλούρα προλαβαίνω να θαμάξω τις καλαθούνες γεμάτες μέχρι πάνω μ' αυτά τα χρυσά στεφανάκια. 
"Να σε κεράσουμε ένα ξεροτήγανο;" προσφέρεται ευγενικά η κυρία Κούλα. Αχ, όχι τώρα, όχι τώρα, αργότερα.
"Θα πάω να φάω κάτι γιατί με ζάλισε το Neptune, ευχαριστώ!" 
"Όϊ, στο Neptune μπήκες παιδάκι μου; Παναζία μου, που να με χρυσώνουνε δε μπαίνω εγώ εκεί μέσα!" λέει η αδερφή της η κυρία Αργυρώ που τακτοποιεί τα ξεροτήγανα σε στρώσεις μέσα στην καλαθούνα τη στρωμένη με πανάκι. Εμ, πού να το'ξερα η έρμη; Δεν μου το'πε κανείς.
"Μη φας γύρο είναι βαρύς" μου λέει η κυρα Κούλα. "Πάρε λίγο ψητό κοτοπουλάκι να στρώσει το στομάχι σου."

Στρώνω το στομάχι μου, κάνω ένα μπανάκι και ξεραίνομαι.
Το πρωί νομίζω πως κουνώ ακόμη. Δεν ξαναμπαίνω στο καρυδότσουφλο, από Δευτέρα θα βάλουνε μεγάλα καράβια να πάω σαν άνθρωπος στα Σφακιά.
Και πήγα που λέτε στα Σφακιά, κι ήρθα και δε ζαλίστηκα πράμα,
και στην επιστροφή έκατσα στης κυρα- Κούλας να φάω φοβερούς λουκουμάδες με σουσαμάκι και κανέλα.

"Αύριο θα φτάξω 500 αυγοκαλάμαρα για βαφτίσια. Έλα να δεις πώς τα κάνουμε"
Πήγα και θάμαξα πόσο αριστοτεχνικά γύρναγε τη ζύμη στο τηγάνι με την πηρούνα, ούτε ένα λεπτό δεν την άφηνε να μην παρακαεί. Και μια πατάτα έκαιγε στο λάδι μέσα "για να παίρνει τη λαδίλα".
"Δεν μυρίζουν αυτά τα αυγοκαλάμαρα, δεν έχουν αυγά. Τσικουδιά και ρακή έχουνε".
Κι από κοντά η αδερφή της η κυρία Αργυρώ ν' ανοίγει τα φύλλα, 

να τα κόβει σε τετράγωνα,

να τα ρίχνουν στο τηγάνι και φρρρρ να γίνονται αμέσως οι φουσκάλες, η πηρούνα τα γυρνάει γρήγορα γρήγορα, λίγο βουτιέται η μια άκρη, λίγο η άλλη μες στο λάδι, 
και με το πηρούνι στο άλλο χέρι η κυρία Κούλα τα βγάζει και τα ακουμπά όρθια στο τρυπητό, μ' ένα ταψί από κάτω να φεύγει το λάδι.

Κι όταν κρυώσουνε, τακτοποιούνται όρθια σε μεγάλα καλάθια και μετριούνται ως να φτάσουνε τα 500.
"Έλα το απόγευμα να τα δεις που θα τα μελώσουμε και θα τα βάλουμε αμυγδαλάκι και σησάμι", με προσκαλεί η κυρία Κούλα.

Πήγα. Αμ πώς; Δε θα πήγαινα;

* Τα αυγοκαλάμαρα καθώς και τα ξεροτήγανα, λουκουμάδες, γαλακτομπούρεκα, ρυζόγαλα και άλλα σπιτικά πεντανόστιμα καλούδια φτιάχνονται από τα χρυσά χεράκια της κας Αγελικής Δαράκη, στο μαγαζί "Το Στέκι" στην Παλαιόχωρα της Κρήτης. Δέχονται και παραγελίες στο 28230-41977.
Αυτό δεν είναι διαφήμιση. Είναι η ευχαρίστηση που νιώθω να βοηθήσω όπως μπορώ τους άξιους και προκομμένους ανθρώπους που ξέρουν και τιμούν τον τόπο τους και την παράδοσή τους, βάζοντας στη δουλειά τους το κέφι τους και φρέσκα υλικά!

50 σχόλια:

  1. Στον γύρο κάποιου νησιού την έχω περάσει κι' εγώ αυτή τη δοκιμασία Μάρθα μου! Τώρα κοίτα ν' απολαύσεις όσο μπορείς περισσότερο τις ομορφιές και τις νοστιμιές της Κρήτης!
    Πολλά φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα κάνω και δεν θα ξαναμπώ σε μικρά βαρκάκια ΠΟΤΕ!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Τι ζηλευτά ΌΛΑ!
    Να τα απολαύσεις με όλες σου τις αισθήσεις!

    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ!Τι απολαυστική ανάρτηση!!!!Πώς σε νιώθω!Πώς σε νιώθω!Κι εγώ τα ίδια παθαίνω....γίνομαι κάτασπρη,κοφτές ανάσες και μετράω για να ξεχαστώ,μην ξεράσω κοτζάμ γαϊδούρα και γίνω ρεζίλι...Απαπαπα!!!Μαρτύριο!

    όσο για τα αυγοκαλάμαρα πολύ τα ζήλεψα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αφήσουμε πίσω μας το μαρτύριο της βάρκας, τα αυγοκαλάμαρα είναι θεϊκά. Σκέτος αφρός μελωμένος με μυρωδιές κανέλλας, αμύγδαλου, καρυδιού κι από πάνω σησάμι!Όνειρο!

      Διαγραφή
  4. Μάρθα, στην Κρήτη πέρασαμε από τις καλύτερες διακοπές μας. Πανέμορφη, ατίθαση, αγέρωχη και υπερήφανη, φιλόξενη, γεμάτη νοστιμιές και ανθρώπους που σε καλούσαν να μοιραστείς μαζί τους, τα καλούδια της-τους! Είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου, καθώς και όλοι οι καλοί μας φίλοι, που έχουν την τύχη να ζουν εκεί.
    Να περνάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κρήτη και οι Κρητικοί γενικότερα είναι μια μεγάλη αγκαλιά κι ένα κέρασμα! Έχουν ντομπροσύνη, έχουν γνώση, χιούμορ, είναι προκομμένοι και πολύ γενναιόδωροι. Είναι πλούσια η Κρήτη και δεν γίνεται να μην την αγαπάς!

      Διαγραφή
  5. Πάρα πολύ ωραία ανάρτηση Μαρθούλα μου!!!Χαίρομαι που περνάς όμορφα!!!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη μεγαλόνησο δεν μπορείς να μην περνάς όμορφα! Σε φιλώ απ' την Κρήτη!

      Διαγραφή
  6. Μαρθούλα μου να περνάς καλά στην Κρήτη που την λατρεύω, εγώ γύρισα χθες, πέρασα κι εγώ φανταστικά στη Σουηδία, εσύ κουνιόσουν στη θάλασσα κι εγώ σε κάτι κούνιες, ίσα με τον ουρανό,,,να είμαστε γερές και του χρόνου!!! Πολλά φιλάκια και καλή συνέχεια!!! Σε προσκαλώ με χαρά να έρθεις και προς τα βόρεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζουζού μου, σε είδα στις φωτογραφίες στις κούνιες στη Σουηδία να είσαι πανευτυχής και να κουνιέσαι! Εγώ στη σκούνα δεν ήμουνα καθόλου ευτυχής που κουνιόμουνα! Τώρα όμως έμαθα και μπαίνω μόνο στα μεγάλα σκαριά και είναι όλα πιο όμορφα! Σ' ευχαριστώ για την πρόσκληση, για να δούμε πού θα με βγάλει ο δρόμος! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  7. Αμ κάτι ήξερα εγω Μαρθί μου που παλουκώθηκα μία βδομάδα στην παλιά Πόλη των Χανίων!!!Τα βλεπα που έφευγαν για κοντινές παραλίες και ούτε ψύλλος στον κόρφο τους δεν ήθελα νάμουν,εδώ στο φέρρυ και αγωνιώ να φτάσουμε! Οσο για τα Κρητικά καλούδια πραγματικά: αφρός!!!
    Καλά να περνάς και να τ απολαμβάνεις όπως μπορείς.
    Φιλάκια πολλά,για άλλη μια φορά χαρηκα ανάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ με θάλασσα και αέρα δεν είμαι πιτσικοκολλητή.
      Αποφάσισα πως αγαπώ μόνο τα τρένα, αλλά έλα που δεν πάνε παντού, οπότε...Απ' τον αφρό της θάλασσας προτιμώ στα σίγουρα τον αφρό των ξεροτήγανων και των αυγοκαλάμαρων! Φοβερές νοστιμιές! Φιλάκια σου Χαρά μου!

      Διαγραφή
  8. Πω πω βρε Μάρθα μου... κι εγώ με τη φουρτουνιασμένη θάλασσα δεν τα πάω καλά. Αλλά μάλλον ήταν και το σκαρί... κουζουλό!
    Τι ωραία τα γλυκάκια, 500 έφτιαξαν οι καλοκυράδες!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουζουλό, κουζουλό, έτσι όπως τα λες!
      Οι κυράδες όμως δεν ήταν κουζουλές, ήταν προκομμένες κι όσο έφτιαχναν τα 500 αυγοκαλάμαρα, άντε να τα τηγανίσουν, να τα μελώσουν, να ρίξουνε κανέλλες και ξηροκάρπια, μύρισε η γειτονιά, τις βρίσκανε οι ξένοι με τη μύτη, οπότε ψήνανε και για τους τουρίστες που μπαινόβγανε και άσε...χάσαμε τον αριθμό! Να'ναι καλά οι γυναίκες!

      Διαγραφή
  9. Αχ Μαρθουλα! Κι εγω δεν αγαπαω πολυ τα βαρκακια αλλα και τις βαρκες γενικοτερα... Παρ' ολο που τελικα δεν με ζαλιζει η θαλασσα! Αλλα ειναι σιγουρο οτι δεν γεννηθηκα θαλασσολυκος! Πως τα φερνει ομως η μοιρα και γνωρισα αντρα καπετανιο! Που αφου γκρινιαζε για χρονια πηρε τελικα ενα σκαφος και το βαφτισε και με το ονομα μου! Πω, πω τι τυχερη που εισαι μου ελεγαν ολοι, κι εμενα μ' εζωναν τα φιδια... Γιατι τωρα που ειχαμε επιτελους σκαφος μπορουσαμε να παμε κρουαζιερα! Απο που προεκυψε οτι ηθελα να παω κρουαζιερα δεν το ξερω! Αλλα πηγα! Με 5 μποφωρ κοντρα αερα (καλα δεν ηταν και τυφωνας!) και την καρδια στην κωλότσεπη! Και οδηγουσα εγω το περηφανο σκαρι (!!) γιατι ετσι ενιωθα οτι ειχα τον ελεγχο - τρομαρα μου!- και φοβομουν λιγοτερο! Τελικα ολα μια ιδεα ειναι! Οταν μετα απο 3 μερες πατησα ξηρα, επι ενα 24ωρο ενιωθα οτι κουνιομουν περα-δωθε! Αλλα ο καλος θεουλης εφερε την κριση και ακριβηνε η βενζινη τοσο, που οι κρουαζιερες εγιναν μεγαλη πολυτελεια. Ετσι τωρα περιοριζομαστε στην 5 λεπτη διαδρομη για μπανιο μεχρι την κοντινοτερη ερημικη παραλια.
    Τι να πω για τις υπεροχε κρητικες μαγειρισσες! Αξιες! Εχει νοστιμιες η Κρητη! Εμενα μου αρεσε πολυ και το οφτο το κατσικι στα Ανωγεια!
    Να περνας πολυ καλα!
    Φιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Μαρίνα μου, κι άλλη μια φίη από δω απ' τα Χανιά το ίδιο μου είπε, πως όλα είναι στο μυαλό μας. Αλλά επειδή εγώ δεν έχω γνωρίσει άντρα καπετάνιο, ούτε οδήγησα σκάφος με μποφόρια, ακόμη το μυαλό μου είναι κολλημένο στο ανακάτωμα μέσα στα μικρά βαρκάκια. Για να δούμε αν θα δω αλλαγή. Τα φαγητά όντως είναι άπαιχτα εδώ στην Κρήτη. Οφτό κατσίκι δεν έφαγα, αλλά τσιγαριαστό, ψητό, βραστό, γαμοπίλαφο, καλτσούνια, πίτες σφακιανές, πολλά καλούδια δόξα τω Θεώ! Σε φιλώ πολύ!

      Διαγραφή
  10. Μαρθούλα μου εκεί που κόντευα να κοιμηθώ πάνω στο laptop πατάω στην ανάρτηση σου και άρχισα να διαβάζω...το μάτι μου άνοιξε γιατί είδα πως πήγες στην αγαπημένη μου Κρήτη ...και κάτι ζήλιες με πιάσανε ομολογώ...
    Με τα καράβια δεν έχω θέμα... μένω βλέπεις σε νησί , οπότε μαθημένα τα βουνά απ'τα χιόνια!
    Σε λούνα παρκ πάω μόνο σε απόσταση ασφαλείας...κατάλαβες!
    Πολύ μου άρεσε που πήγες εκεί που οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι, η Κρήτη δίνει απλώχερα την ποιότητα της σε κάθετι γύρω ...απ΄το φαγητό , απ'την φύση , απ΄τους ανθρώπους της, απ'την ιδιαίτερη κουλτούρα της...
    Χαίρομαι μαζί σου, και εύχομαι να περάσεις αξέχαστες διακοπές , να γεύτεις όλες τις χαρές της ζωής ...και ας κουνήθηκες λιγουλάκι!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου στ' αλήθεια η Κρήτη είναι θαυμάσιος τόπος και έχει θαυμάσιους ανθρώπους και φοβερό φαγητό. Συνεχίζω τη διαδρομή μου στο νησί και το απολαμβάνω! Σε φιλώ και να περνάς κι εσύ όμορφα στο νησί σου!

      Διαγραφή
  11. Πολύ την ευχαριστήθηκα την ανάρτησή σου, με τον τρόπο που μας
    τα περιέγραψες, όχι για την ταλαιπωρία σου ..
    Δεν έχεις παρά να μπαίνεις πιο συχνά σε καράβι και θα συνηθίσεις..
    Καλή συνέχεια στις διακοπές σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα καράβια τα μεγάλα δεν έχω θέμα γιατί ευτυχώς σε φυσιολογικό καιρό δεν κουνάνε. Το μικρό με τσάκισε. Οπότε λέω να αποφεύγω τα μικρά σκαριά και τα πολλά μποφόρια γενικότερα! Φιλάκια πολλά και καλά να περνάς κι εσύ!

      Διαγραφή
  12. Όλα καλά βρε Μαρθούλα μου αλλά τί ταλαιπωρία τράβηξες!!! Νομίζω ότι θα τη θυμάσαι αυτή τη διαδρομή αλλά άξιζε!!! Το κείμενό σου τέλειο!!! Καλή συνέχεια στις διακοπές σου και προσοχή στα καράβια που ανεβαίνεις γιατί μερικά είναι ...παλαιολιθικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τώρα και στο εξής θα πρσέχω (τα καράβια) για να έχω (την υγεία μου και την ηρεμία μου). Φιλιά πολλά Κική μου!

      Διαγραφή
  13. Μάρθα μου καλημέρα.... καλά που άντεξες γιατί έβλεπα να φωνάζουν... άνθρωποοοοος στην θάλασσα,χιχι! Πάντως τουλάχιστον μετά οι κρητικές νοστιμιιές σε αποζημίωσαν!!! Αποκάλυψη η Κρήτη τελικά για όλους. Φιλιά και καλή συνέχεια! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το γλύτωσα το μπλουμ στη θάλασσα, με κράτησε η αξιοπρέπειά μου, κατάλαβες;Αλλά τώρα που με ξέρω καλύτερα θα είμαι πιο προσεκτική και θα ζητάω από πριν να δω το σκαρί που θα ταξιδέψω πριν να'μπω μέσα. Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  14. Χα χα χαααα, μου θύμισες την μανούλα μου, που κάθε φορά που μπαίνει σε πλοίο, κάνει τάματα στον Αγιο Νικόλα.
    Κουνάει δεν κουνάει το πλοίο, η μαμά θεωρεί ότι όπου να ναι βουλιάζουμε!
    Καλή συνέχεια στις διακοπές σου Μάρθα μου, να περάσεις τέλεια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Siggnomi gia tin agglogrammati grafi, alla edo pou vriskomai mono afti diatheto, ki ithela na po ena geia, ki osa tamata einai na kanoume stous agious, na ta kanoume!

      Διαγραφή
  15. Μεγάλη έκπληξη η επίσκεψη σου στο νησί μας και το χάρηκα πολύ!!!!
    Τράβηξες μεγάλη ταλαιπωρία Μάρθα μου αλλά οι ομορφιές της Κρήτης θα σε ανταμείψουν με το παραπάνω!!!!! Εμένα πάλι μη μου πεις για αεροπλάνο, παθαίνω σοκ!!!
    Καλή συνέχεια και περιμένω!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eleni mou, sou grafo afou eixa ti megali hara na se gnoriso, se xaireto sta agglika kai tha ta poume lian sintomos kai sti glossa mas. Filia polla kai xilia efxaristo gia ola!

      Διαγραφή
  16. Σε καταλαβαίνω απόλυτα Μάρθα, δεν μπαίνω σε πλοίο αν δεν έχει σταθεροποιητές (stabilizers), παρά όλα αυτά κι αυτά κουνιόνται, κάποτε έκανα κρουαζιέρες αλλά με αυτά τα λίγα συμβάντα που μόνο ακούγονται τις έκοψα. Να περάσεις θαυμάσια και να ευχαριστηθείς κάθε σου στιγμή και να επιστρέψεις με το καλό κατενθουσιασμένη!!! Εγώ θα επισκέπτομαι τα μέρη που σε φιλοξενούν, θα καμαρώνω τα ωραία καλουδια αλλά και τις δικές σου ομορφιές, είσαι κούκλα!
    Καλή διαμονή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Geia sou Evi mou kai s' efxaristo poli gia ta kala sou logia, sintoma I antapokrisi mou tha erthei sta ellinika. Filia polla!

      Διαγραφή
  17. Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου Μάρθα μου, εύχομαι να μην επαναληφθεί το ατυχές επεισόδιο του Neptune..Καταπληκτικά τα γλυκάκια, νομίζω ότι αν ήμουν στη θέση σου θα επαναλάμβανα την επίσκεψη στις κυρίες.. Εύχομαι να περάσεις όμορφα τις υπόλοιπες διακοπές! Καλό Σ/Κ, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τι ωραίες φωτογραφίες, Μαρθούλα!!! Οσο για τα κρητικά καλούδια, είναι απλά υπέροχα!! Να περάσεις πολύ όμορφα στις διακοπές σου!! Καλό καλοκαίρι με πολλά μακροβούτια!! Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ και μακροβούτια και κοντοβούτια, όλα θα τα κάνω!

      Διαγραφή
  19. Χα χα χα Μάρθα μου εγώ δεν μπαίνω σε τέτοιες βαρκούλες ούτε δεμένη!!Απορώ πως άντεξες!!!Οι φωτογραφίες από τα γλυκά υπέροχες!!Καλά να περνάς και καλό υπόλοιπο καλοκαιράκι!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Antexa ti na kano I ginaika!!! Kai oi fotografies iperohes kai ta gluka akoma pio iperoha!!!Filakia!!!

      Διαγραφή
  20. Ελπίζω η Παλαιόχωρα να άξιζε τη δοκιμασία! Εμένα είναι από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στην Κρήτη! Να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πολύ ωραία, γνώρισα και ωραίους ανθρώπους, τώρα αφήνω πίσω μου και τα χανιά και προχωρώ! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  21. Έχω "χάσει" πολλά επεισόδια με την απουσία 17 ημερών!!!

    Πάτησες Ελλάδα, έπιασες στεριές και θάλασσες και έφτασες σε ευλογημένα μέρη!!!

    Να περνάς όμορφα Μαρθούλα και να είσαι πάντα "ναυαγός" σε τέτοιες ακτές.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο πολύ θάλασσες έπιασα Πηνελόπη μου, στεριές όχι πολλές αλλά το ταξίδι συνεχίζεται! Ελπίζω και εύχομαι να μη ναυαγήσω σε κάποιο νησί ούτε να ναυαγήσουν τα όνειρά μου!!! Ξαναμιλάμε νονά μου!!!

      Διαγραφή
  22. Μια απο τα ίδια με τη θάλασσα! Ακόμα και με λάδι...παίρνω 1/4 δραμαμίνης:) χα χα χα
    Πολύ όμορφα και παραδοσιακά τα εδέσματα!!!!Πρώτη φορά τα διαβάζω/ακούω..."αυγοκαλάμαρα".
    Φιλάκια πολλά Κρητσικοπούλα μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Tα αυγοκαλάμαρα είναι στην κατηγορία της δίπλας αλλά πολύ πιο αέρινα και αφράτα φτιαγμένα με ρακή, τέλεια! Τους κρητικούς χαιρετισμούς μου!!!

      Διαγραφή
  23. Thank you for your kind words, I will check your blog after my vacation in Greece. Have a great day!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πόσο χαίρομαι να διαβάζω τις χορταστικές αναρτήσεις σου,Μαρθούλα μου!
    όσο για τα γλυκάκια φαίνονται λαχταριστά!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χορταστικές οι αναρτήσεις, χορταστικά και τα γλυκά, χορταίνει νους και σώμα κι είμεθα όλοι ευτυχείς! Σε φιλώ!!!

      Διαγραφή
  25. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ!!!!!ΟΜΟΡΦΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!!!!ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χορταστικά τα αυγοκαλάμαρα,λες να στέλνουν και Αθήνα?αχ χαίρομαι πολύ που ήρθες Ελλάδα,ελπίζω να περνάς καλά στις διακοπές σου φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...