Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

...and a happy New year!

Κοντεύει η ώρα να ευχηθούμε να πάει στο καλό ο πρώην και να'ρθει ο επόμενος.
Όχι ο γκόμενος καλέ, ο νέος χρόνος. Ο δύο χιλιάδες δέκατος τέταρτος, μεγάλη η χάρη του. Και πού να πήγαν άραγε οι 2013 προηγούμενοι; Πού πάει οτιδήποτε περνάει και χάνεται; Όλες οι στιγμές του παρελθόντος μας πού πάνε; Πού πάνε οι μνήμες μας; Πού πάνε τα παλιά τα όνειρά μας; Πού πάνε οι άνθρωποι που φεύγουνε για αλλού; Για άλλους πλανήτες; Για άλλους γαλαξίες; Που είναι αυτό που πια δεν είναι ορατό, δεν είναι τωρινό, δεν είναι απτό; Πού είναι αυτό που πια δεν είναι εδώ;

Άγιε μου Βασίλη,
εσύ που είσαι άγιος κι αιώνιος,
κι ακούς σ' όλες τις γλώσσες κι είσαι πάντα και παντού,
χάρη σού ζητώ, μάθε με σε παρακαλώ να δέχομαι και να αγαπώ όσα είναι και δεν είναι. Μάθε με να μ' αγαπώ για όσα είμαι και δεν είμαι. Μάθε με στην αγάπη δίχως φόβο.

Έτσι όπως μετράν τα τελευταία λεπτά ενός κύκλου 365 ημερών και κάνω προς τα μέσα μου να δω ποια είμαι και τι κάνω, βλέπω πως όταν σχετίζομαι εξ αποστάσεως  νιώθω ασφαλής. Δείχνω άνετη, χαλαρή και "βολεμένη". Έχω τη δύναμη και τον έλεγχο της απόστασης. Μα μόλις η απόσταση γεφυρωθεί, κι η σχέση γίνει σύνδεση, εκεί να δεις το πανηγύρι των φόβων που στήνω εντός μου! Αρχίζουνε τα χτυποκάρδια, οι εκνευρισμοί, γίνομαι μια σταλιά μικρή κι αδύναμη, ένα κουβάρι γίνομαι που μπερδεύεται, ανακατεύεται, χάνει τον έλεγχο, και δεν πιστεύει τίποτε. Για όλα αμφιβάλλω εκτός απ' την αναμονή του τέλους: "Τώρα θα μου'ρθει, τώρα θα μου'ρθει...τώρα. Δε θα κρατήσει για πολύ, δε γίνεται. Θα γίνω γκρινιάρα, φωνακλού, πιεστική κι οι άλλοι φυσικά θα κουραστούν, θα βαρεθούν, κάτι καλύτερο θα βρουν, κάτι πιο ήσυχο και πιο νορμάλ και θα την κάνουνε. Κι εγώ θα μείνω μόνη μου να κλαίω."

Κι έτσι επιλέγω να ανοίγω τις βαλβίδες ασφαλείας μου και να κλείνω τις σχέσεις μου. Επελέγω να κλαίω μόνη μου όχι γι' αυτό που έχασα, αλλά γι' αυτό που δεν υπάρχει. Να κλαίω για ένα ιδανικό, για ένα όνειρο, για μια απουσία. Όχι για μια απόρριψη. Είναι αυτό αγάπη;
Πριν από δεκαέξι χρόνια είδα ένα όνειρο.
Ήμασταν, λέει, σε αγώνα δρόμου, εγώ κι η αδερφή μου, με τέρμα ένα άσπρο σπίτι, και το έπαθλο ήταν ένας άντρας που μας περίμενε στο σπίτι αυτό.
Και φτάνω πρώτη εγώ. Λαχανιασμένη, αποκαμωμένη γυρίζω το πόμολο και μπαίνω στο άδειο σπίτι, κλείνω την πόρτα πίσω μου και προχωρώ."Τα κατάφερα"!
Μπαίνω σε ένα δωμάτιο να βρω τον άντρα και τον βρίσκω ξαπλωμένο με τα μάτια κλειστά. Είναι νεκρός. Κοκκαλώνω. "Νεκρός; Τόσος αγώνας γιατί; Για ποιον έτρεχα εγώ τόση ώρα; Και τώρα;"
Τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω να ζω, σκέφτομαι. Θα ξαπλώσω δίπλα του να πεθάνω.
Και κάνω δίπλα του να δω, και βλέπω το παιδικό μου κρεβατάκι με τα άσπρα καγκελάκια. Μπαίνω μέσα να ξαπλώσω, κι είμαι πια γριά στα μαύρα, με ζαρωμένο πρόσωπο. Κι όπως σηκώνω το χέρι να σβήσω το φως..."Όχι ακόμη", λέω και σηκώνομαι. "Όχι ακόμη. Θα έρθει κόσμος. Θα δει. Πρέπει να ξέρει τι έγινε και γιατί."
Και πιάνω ένα χαρτί να γράψω. Και γράφω, και κλαίω, κι όπως πέφτουνε τα δάκρυα στο χαρτί, σβήνει γραμμή γραμμή όλο το γράμμα, όλα τα "γιατί" αυτών που έγιναν. Όλα εκτός από το τελευταίο. "Για να μάθω να αγαπώ!" γράφω στο τέλος , κι αυτό μένει καθαρό.
Ακουμπώ το χαρτί στο στήθος του άντρα και κάνω να ξαπλώσω τον ύπνο του θανάτου.
Και ξυπνώ.

Άγιε μου Βασίλη,
εφέτος ένα δώρο θέλω μόνο, αλλά με αλκαλική μπαταρία διάρκειας ζωής!
Βόηθα με να μάθω να αγαπώ και κέρασμά σου όλη η βασιλόπιτα κι άλλες τόσες!
Βασιλόπιτα
από το Στέλιο Παρλιάρο

Μια βασιλόπιτα  που φούσκωσε, θέριεψε και σπόρπισε στο σπίτι μυρωδιές κι αρώματα που αδύνατον να αποτυπώσω στο χαρτί

260 γρ. πορτοκάλι πούλπα
250 γρ. λιωμένο βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι
5 αυγά
13 γρ. μπέκιν πάουντερ
1/2 κ.γ κανέλλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο

Ε(χ)τέλεση
Παίρνουμε 2-3 πορτοκάλια, τα πλένουμε και τα βράζουμε για μία ώρα. Τα κόβουμε σε κομμάτια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε πολύ καλά. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ύστερα ρίχνουμε τη ζυγισμένη πούλπα του πορτοκαλιού και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέκιν, την κανέλα και το γαρύφαλο. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι 20 εκ., και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C/ 350F, μία ώρα περίπου. (Εμένα μου πήρε λίγο παραπάνω). Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και είτε πασπαλίζουμε με άχνη, είτε περνάμε λίγη μαρμελάδα (περγαμόντο έβαλα εγώ) αραιωμένη σε λίγο νεράκι, και κολλάμε επάνω σπόρους ροδιού.
Και του χρόνου με πολλή αγάπη!

54 σχόλια:

  1. Μάρθα μου, τα γραφόμενα σου στην καρδιά με χτύπησαν..... Σου εύχομαι από καρδιάς να έχεις ότι ποθείς! Καλή χρονιά! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπίζω μόνο να μη σε τρόμαξα, Ειρήνη μου! Καλή χρονιά με πολλή αγάπη!

      Διαγραφή
  2. Τι ονειρο Θεε μου; Ανατριχιαδα διαβαζοντας, ταραχτηκα... Τι να πω Μαρθα μου; Μονο να σου ευχηθω να'σαι παντα γερη και δυνατη, να'χεις υγεια και ανθρωπους πλαι σου που σ'αγαπουν!!! Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δόξα τω Θεώ, υπάρχει αγάπη γύρω μας πολλή, αλλά πολλές φορές δεν ξέρουμε ούτε να την εκφράσουμε ούτε και να τη δεχτούμε! Χρόνια πολλά και καλά!

      Διαγραφή
  3. Αχ τι όνειρο κι αυτό!!! Εγώ σου εύχομαι στον ξύπνιο σου όλα τα καλά του κόσμου να διαλέξεις ότι ποθείς,γλυκιά Μαρθούλα!!!!! Πολλά φιλιά και πάλι καλή χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Ζουζού μου, και για να μην κλείσουμε το χρόνο, πάρε ένα τροφαντό κομμάτι βασιλόπιτα που είνα πεντανόστιμη και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  4. Μαρθούλα μου, μη φοβού!!!
    Εύχομαι ο Άγιος Βασίλης να σου φέρει
    ότι είναι αυτό που βαθιά επιθυμείς!!
    Καλή Χρονιά!
    Φιλιά Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό κάνω, Στέλλα μου, και χωρίς φόβο φτιάχνω βασιλόπιτες και εύχομαι καλή, χρυσή χρονιά! Φιλιά πολλά και τα καλύτερα!

      Διαγραφή
  5. Μάρθα με το καλό η νέα χρονιά! Σε ευχαριστούμε για αυτή την ανάρτηση-κατάθεση ψυχής. Ο φοβος είναι ένα δηλητήριο που μπορεί να πάει τη ζωή μας πίσω και να χαλάσει πολλές από τις στιγμές της. Το να μάθει κανείς να τον αγνοεί είναι βέβαια δύσκολο, αλλά γίνεται. ΓΙΝΕΤΑΙ.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στ' αλήθεια γίνεται, Αθηνά μου, κι αυτός είναι ο μεγάλος αγώνας στη ζωή, να πας ενάντια στους φόβους σου και να ζήσεις την αγάπη! Καλή χρονιά σε όλο τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φαντάζομαι τα αρώματα που ξεχύθηκαν από την πεντανόστιμη πίτα σου Μάρθα μου και τη λιγουρεύομαι!!!!! Και του χρόνου με υγεία!!!!
    Χρόνια πολλά και ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ που επίσης τη λιγουρεύτηκα, Ελένη μου, την καλόφαγα, και ετοιμάζομαι για την επόμενη αύριο μέρα που είναι! Σε φιλώ και εύχομαι τα καλυτερότερα!

      Διαγραφή
  8. Μαρθάκι μου
    αδυνατώ να πιστέψω οτι παρακαλάς για να μάθεις ν αγαπάς.Ποιός ; Εσύ! Μάλλον πλάκα κάνεις. Εν πάση περιπτώσει θα συνηγορήσω υπερ της εμφάνισης στη ζωή σου της ΑΓΑΠΗΣ που θάναι έτσι όπως εσύ την ονειρεύεσαι, μέχρι τότε θα λιγουρευόμαστε τις γλύκες που αναρτάς και θα σου ευχηθώ να μπει ένας ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!
    Φιλάκια με πολύ αγάπη όλη δική σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το βιβλίο ΑΓΑΠΗ είναι τεράστιο Χαρούλα μου, και νομίζω πως βρίσκομαι κολλημένη στο πρώτο κεφάλαιο. Φιλιά πολλά και αμέτρητες ευχές για ένα πολύχρωμο 2014!!!

      Διαγραφή
  9. Τι ομορφη η πίτα σου Μάρθα!!!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με υγεία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όμορφη και νόστιμη και φουσκωτή και λαχταριστή και πάω να κάνω άλλη γιατί την έφαγα όλη! Καλή χρονιά Σοφία μου!

      Διαγραφή
  10. Τι πρόλογος...
    Ή μάλλον τι επίλογος ενός ολόκληρου χρόνου...
    Να είσαι καλά κοριτσάκι μου!
    Εύχομαι ότι καλύτερο για τον καινούριο χρόνο, με πολλή πολλή αγάπη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και να που αρχίζει ένας νέος χρόνος, με νέο πρόλογο κι ελπίζω με έναν επίλογο φανταστικό!!! Καλή χρονιά και όλα τα καλούδια δικά σου Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  11. Ολες οι περασμένες μας στιγμές μένουν κάπου και όταν θέλουμε ανατρέχουμε σ αυτές.

    Ο Αγιος Βασίλης ακούει τα καλά παιδάκια κι εσύ είσαι ένα καλό παιδάκι Μάρθα μου. Οπότε ότι και να του ζητήσεις θα στο κάνει.

    Εύχομαι από καρδιάς Καλή Χρονιά, με πολύ αγάπη και όμορφες στιγμές και με ευχάριστα όνειρα.

    ΦΙλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι ένα καλό παιδάκι στ' αλήθεια και έχω δίπλα μου πολλά καλά παιδάκια να κάνουμε παρέα, Μάριόν μου, όπως κι εσύ. Και ο καλός Αη Βασίλης μας ακούει και μας συντρέχει. Όλα τα καλά λοιπόν για τα καλά παιδάκια (άντε και για τα κακά για να διορθωθούνε και να γίνουνε καλά κι αυτά) Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  12. Κατάθεση ψυχής πραγματικά από ένα τόσο αξιαγάπητο άτομο σαν εσένα.ευχομαι ο Άγιος Βασίλης να σου φέρει οτι πραγματικά επιθυμείς.....ΑΓΑΠΗ ΑΓΑΠΗ ΑΓΑΠΗ και προπάντων ΥΓΕΊΑ ΥΓΕΊΑ ΥΓΕΊΑ καλή καλή χρονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Νάντιά μου, τελικά όταν ανοίγεις την ψυχή σου ξαλαφρώνεις και βλέπεις πιο καθαρά τι σού γίνεται. Καλή χρονιά μόνο με καλά για όλους!

      Διαγραφή
  13. Καλή χρονιά Μάρθα μου, εύχομαι ο νέος χρόνος να φέρει μόνο χαρές και χαμόγελα στο σπιτικό σου!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο δικό σου σπιτικό, Έλενά μου, χαρές και ευλογίες! Φιλιά!!!

      Διαγραφή
  14. Και σε σένα Πέπη μου τα καλύτερα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλη χρονιαααα!Ευχομαι απο την καρδια μου να ειμαστε οοοολοιιι υγιεις,να δημιουργουμε και να ονειρευομαστε!!!!φιλιααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πoλύ ωραία πίτα!

    Πολλές ευχές για μια υπέροχη χρονια :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλή χρονιά, Μάρθα!! Το 2014 να σου φέρει ό,τι περισσότερο ποθείς και λαχταράς!
    Οσο για την πίτα, φαινεται υπέροχη! Θα κρατήσω τη συνταγή για του χρόνου , πρώτα ο Θεός! Πολλά γιορτινά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ τρυφερή, ζουμερή και πεντανόστιμη. Του χρόνου, του χρόνου! Φιλιά και καλή χρονιά Πέπη μου!

      Διαγραφή
  18. Χρόνια πολλά κα καλή χρονιά Μαρθούλα μου, με 2014 ευχές για σένα και τους αγαπημένους σου για υγεία, ευτυχία, αγάπη , δημιουργία, χαμόγελο, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση κι΄ότι άλλο επιθυμείς να στο φέρει ο καινούριος χρόνος!!!!
    Είσαι τόσο γλυκό πλάσμα που, μόλις ξεπεράσεις τους φόβους και τις ανασφάλειές σου, θα σου συμβούν τα καλύτερα!!!!Πίστεψε στον εαυτό σου!!!!
    Φιλιά πολλά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι: στη ζωή διαλέγεις ή φόβο ή αγάπη! Ώρα να πάμε στην αγάπη! Καλή χρονιά Αρετή μου!

      Διαγραφή
  19. Καλή χρονιά εύχομαι! Να μάθουμε να καταπολεμούμε τους φόβους μας. Να μάθουμε να αφήνουμε την αγάπη μας να εκδηλωθεί! Να παλεύουμε για το καλύτερο! Τα άσχημα πάντα θα εμφανίζονται αλλά όταν είμαστε οπλισμένοι με αγάπη τίποτα δεν μας φοβίζει. Φιλιάα πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και όσα σωστά λες Νοτούλα μου, είναι καιρός πια να μάθουμε να τα δουλεύουμε να τα κάνουμε πράξη! Καλή χρονιά!!!

      Διαγραφή
  20. Καλή μου Μάρθα πόσο απολαμβάνω τα κείμενά σου! Είμαι σίγουρη πως ξέρεις να αγαπάς ακόμη κι αν δεν ξέρεις πως ξέρεις... τόση ευαισθησία δεν την βγάζουν άνθρωποι που δεν αγαπούν...
    Καλή και δημιουργική χρονιά να έχεις και να απολαύσεις όσα λαχταράς κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά βρε Βαγγελιώ μου! Χρόνια πολλά και τα καλά να γίνουν ακόμα καλύτερα!

      Διαγραφή
  21. Happy New Year girl!!! Σου εύχομαι για το 2014 Aγάπη, Love, Liefde, Ljubav, Kaerlighed, Liefde, Armastus, Pag-ibig, Rakkaus, L'amour, Liebe, Szerelem, Ast, Cinta, Gra, Amore, Cinta, Kjaerlighet, Dragoste, Laska, Ljubezen, Amor, Upendo Karlek, Ask. Σε πόσες άλλες γλώσσες να στο ευχηθώ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Καλή χρονιά, Μάρθα! Το 2014, να σου φέρει ότι καλό επιθυμείς! Τα καλά και τα άσχημα, υπήρχαν και θα υπάρχουν στις ζωές των ανθρώπων. Καθώς και η αγωνία για το μέλλον. Άλλωστε είναι εκείνη που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα όντα. Ας αφήσουμε τη ζωή να κυλήσει λοιπόν, με όλα της τα στριφογυρίσματα! Γιατί όλα αυτά, είναι η ζωή μας!
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα καλά και τα κακά, τα πάνω και τα κάτω η ζωή προχωρά και είναι ωραία! Φιλιά Ειρήνη μου και καλή χρονιά!!!

      Διαγραφή
  23. Καλή χρονιά με υγεία και ευτυχία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη, αισιοδοξία και χαρά Μάρθα! Όλα τα όνειρά σου να γίνουν πραγματικότητα το 2014!!! Υπέροχη η βασιλόπιτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Κική μου, και σε σένα ό,τι ποθείς κι ακόμα περισσότερα να σου φέρει ο νέος χρόνος!

      Διαγραφή
  25. Χρόνια Πολλά κορίτσι μου!!!
    Εδώ "νονά"...
    Ευτυχές και με Υγεία το Νέο Έτος και όλοι οι "αγώνες δρόμου" που θα περιέχει να σε φτάσουν σε "ευτυχισμένα και ολοκληρωμένα τέρματα"!
    Με αγάπη και από τα βάθη της καρδιάς, οι ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νονούλα μου, χίλια ευχαριστώ κι απ' τα δικά μου βάθη! Ακόμα κι αν δεν έχει πάντα τέρματα ο δρόμος, μου αρκεί να τον πορεύομαι με χαρά, με αγάπη και με ανθρώπους που τους νιώθω οικογένεια! Φιλιά πολλά κι ευχές ακόμη περισσότερες!

      Διαγραφή
  26. καλη χρονια Μαρθα μου περιμένω τη διευθύνση σου στο email katitimou@gmail.com καθώς και αυτή την φορά το stars and icicles θα στείλει αναμνηστικά δωράκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη μακρινή ΝΥ στέλνουμε τις ευχαριστίες μας και σας χαιρετούμε!!!

      Διαγραφή
  27. Μαρθούλα μου, εύχομαι σε ένα πλάσμα τόσο γλυκό και ευαίσθητο όπως εσύ το νέο έτος να φέρει μόνο όμορφες στιγμές και χαμόγελα! Πολλά χαμόγελα, πλατιά και απροβλημάτιστα! Να έχεις ό,τι ποθείς!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μ' άρεσε πολύ η φράση "πλατειά και απροβλημάτιστα χαμόγελα"! Τέτοια θέλω να έχω πάντα και το ίδιο εύχομαι και σε σένα Αναστασία μου!

      Διαγραφή
  28. Μάρθα αποκλείεται παιδί μου χρυσό (βλεπε δασκαλίστικη επίπληξη) εσύ να μην ξέρεις να αγαπάς!!! μάλλον αυτοί που σε έχουν πλησιάσει δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος και το είδος της μεγάλης και ζεστής καρδιάς σου!!! Εύχομαι λοιπόν το 2014 να βρεθεί ο κατακτητής αυτός και να την κερδίσει, να την ξεκλειδώσει τέλος πάντων!
    Εύχομαι ακόμα να χαρίζεις χαμόγελα και όμορφα συναισθήματα και εδώ αλλά και στο θέατρο που τόσο αγαπάς. Δεν γίνεται φίλη μου ένας άνθρωπος σαν και σένα που μοιράζεται αγάπη, να μην ξέρει να τη διαχειριστεί!!! Άντε μη νευριάσω τώρα:)))
    Φιλιά πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χώστα Δημητρούλα μου, χώστα!!! Την καλημέρα μου και την αγάπη μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...