Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Χριστουγεννιάτικος μπουφές και καλά μπερεκέτια

Χριστούλη μου, πέρασε κι όλας ένας μήνας!
Τον κατάλαβα, δεν μπορώ να πω, αλλά το τρέξιμο των ημερών ήταν παλαβό.
Πέρασε κι ένας χρόνος!
Κι αυτόν τον κατάλαβα δεν μπορώ να πω, με πέρα δώθε μαθήματα, δώθε κείθε γραψίματα, ψησίματα, μετακομίσεις και πρόβες.

Και δυο μέρες πριν απ' τα Χριστούγεννα, βρίσκω το χρόνο να κάτσω. Έξω βρέχει! Το θερμόμετρο χτύπησε χτες 22C, αύριο πέφτει στους -4C κι εμείς δεν ξέρουμε αν τα Χριστούγεννα πέφτουνε άνοιξη ή χειμώνα. Είναι όμως απίστευτα ωραία η αίσθηση να κάθεσαι χωρίς να κουδουνίζουνε τηλέφωνα, δίχως να αγωνιάς να προλάβεις 42 πράγματα σε 2 ώρες και χωρίς να ξεχειλίζει η to do list σου στα πολύχρωμα χαρτάκια που κρέμονται απ' το γραφείο σου. Να βάζεις ένα ποτήρι κρασί, να κάθεσαι κοντά στο παράθυρο να ακούς τη βροχή, και να μιλάς μετά από καιρό σε αγαπημένους ανθρώπους.

Το μήνα της απουσίας μου έγιναν πολλά, αλλά κεντρική θέση είχε το ανέβασμα της "Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας" του Ντίκενς στις 8 Δεκεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της ΝΥ. Έκανα τη θεατρική διασκευή του έργου κι έγραψα τους στίχους των τραγουδιών πριν από χρόνια αλλά αυτή τη φορά ήθελα να το παρουσιάσω σε μια συντομευμένη μορφή, με μένα αφηγητή και μια διαδρομή στο έργο ζωντανεμένο από 7 ηθοποιούς που θα ζωντάνευαν τους ρόλους και τα τραγούδια της παράστασης.
Στις 8 Δεκεμβρίου γέμισε η αίθουσα μικρούς και μεγάλους που πολύ χάρηκαν το μουσικοθεατρικό ανέβασμα της μεταμόρφωσης του μίζερου Σκρουτζ σε έναν φιλεύσπαχνο Λονδρέζο! Στο τέλος της παράστασης κατέβηκαν οι ηθοποιοί στο κοινό και με καλαθάκια στα χέρια μοίρασαν σπιτικά καλούδια απ' τα χεράκια μου (ξεπατώθηκα είναι η αλήθεια αλλά πολύ το φχαριστήθηκα). Κι όταν στο τέλος ανοίξαμε την πόρτα να φύγουμε, είδαμε να χιονίζει κι όλοι νιώσαμε Χριστούγεννα. Ήρθε και η αγαπημένη Τζενούλα από το my-kitchen-diary.blogspot.com κι ήταν σαν να'φερε μαζί της όλη την παρέα των bloggers.
Κανά δυο μέρες μετά την παράσταση μου έφτασε πεσκέσι απ' τη Ζάκυνθο. Η γλυκειά μου Χαρά από το kantomagapi.blogspot.com μου έστειλε δώρα και κάρτες που φυσικά τα έκανε με αγάπη, και σακκούλια με ζακυνθινά παξιμάδια που μοσχοβόλαγαν Ελλάδα και κανέλλα. Να'σαι καλά βρε Χαρά για τη χριστουγεννιάτικη χαρά που μου έδωσες!

Και η καλή μου η νονούλα, η πολυτάλαντη Πηνελόπη απ' το aromavanillias.blogspot.com πάντα θυμάται το βαφτιστήρι της και μού στέλνει τις καλύτερες ευχές.
Ευχαριστώ κι όλους εσάς για τα μηνύματα και τις ευχές που μου αφήσατε στο blogόσπιτο. Είναι μεγάλη χαρά να ξέρεις πως υπάρχει κόσμος που σε σκέφτεται, σε νοιάζεται και περιμένει να σ'ακούσει!

Προχτές έκανα ένα χριστουγεννιάτικο κάλεσμα φίλων και βρήκα την ευκαιρία να ανοίξω κατσαρόλες, να φορτώσω και να ξεφορτώσω το καρότσι μου  με ψώνια καμιά δεκαριά φορές και να πακετάρω άλλες τόσες φορές δωράκια για τα φιλαράκια μου.
Πήρα μικρά φυτά για τον καθένα, τα τύλιξα όμορφα όμορφα και τους τα πρόσφερα μαζί με ένα βαζάκι χαλαρωτικά βότανα για ρόφημα που δυστυχώς δεν φωτογράφησα.

Φέτος για πρώτη φορά δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να στολίσω χριστουγεννιάτικο δέντρο, ήθελα να βρω καραβάκι να του βάλω φωτάκια. Βρήκα καραβάκι στο διαδίκτυο, κι ας μην ήτανε ελληνικό, το παρήγγειλα, ήρθε μία μέρα πριν το κάλεσμα και να'το:
Τελικά ο χρόνος μου πέφτει πάντα ένα- δύο νούμερα στενότερος των προγραμματισμών μου κι όταν φτάνει η μέρα της γιορτής εγώ έχω τον πανικό της σβούρας που τρέχει να αποτελειώσει το άναμμα των κεριών, το dressing στις σαλάτες, το τηγάνισμα των πατατοκροκέτων που καθόλου δεν θέλω να το κάνω και το φορτώνω στην πρώτη καλεσμένη και φίλη μου. Όμως τέλος καλό όλα καλά και ιδού το μενού που σκαρφίστηκα και προσέφερα στους καλεσμένους μου για την ημέρα:

- Dip παντζαριού (αχτύπητο, υπέροχο πολίτικο) με κριτσίνια. Ακολουθεί η συνταγή

- Πατατοκροκέτες με φασκόμηλο και ταραμά (εγώ δεν πρόλαβα ούτε να τις τηγανίσω, τις τηγάνισε η φίλη μου, ούτε να τις δοκιμάσω, ούτε και να τις φωτογραφήσω)

- Μπαλλίτσες με ελιά και παρμεζάνα (δια πολλών επαίνων Χρυσαυγής από το Food for Thought εδώ)


- Κιμαδόπιτα πολίτικη (πρόλαβα να φάω κάτι ψίχουλα γέμισης και φύλλου). Ακολουθεί η συνταγή

- Σπανακόπιτα (της φίλης που τηγάνισε τις πατατοκροκέτες αλλά δεν πήρα ούτε μυρωδιά)

- Μικρά κοτοπουλάκια ψημένα πάνω σε φύλλα μανταρινιών μαριναρισμένα σε χυμό πορτοκαλιών (έλιωναν στο στόμα)

- Μανιτάρια φρικασέ (της αλησμόνητης, υπέροχης Εύης Βουτσινά που τα έκανα αφενός για να συνοδέψω τα πουλερικά και αφετέρου για να τιμήσω την μνήμη της)

- Πλιγούρι με κουκουνάρια, κάστανα και σταφίδες (κιμπάρικο και πολίτικο επίσης)
- Και πολλά σοκολατάκια,
κουραμπιεδάκια,

και χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια από την Κική μας της Μικρής Κουζίνας εδώ
για τον επιδόρπιο μπουφέ .

Κι εδώ θα σας μοιραστώ δύο μικρασιάτικες συνταγές του μπουφέ μου που βρήκα σε παλιότερα και νεότερα τεύχη του Γαστρονόμου.

Dip (Ή Πουρές) παντζαριού με καρύδια
της Νίκης Χρυσανθίδου

6-7 παντζάρια τους βολβούς πλυμένους με τη φλούδα
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
150 γρ. μαγιονέζα
100 γρ. καρύδια τριμμένα σε σκόνη και λίγα χοντροσπασμένα για το στόλισμα
1/2 ματσάκι άνηθος, όχι τα κοτσάνια
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
3 κ. σ ξύδι (όποια γεύση μας αρέσει)
αλάτι, πιπέρι
Ε(χ)τέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα παντζάρια σε άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Τα σουρώνουμε, τα καθαρίζουμε και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγο extra άνηθο και χοντροσπασμένα καρύδια και σερβίρουμε συνοδευμένα με κριτσίνια.

Κιμαδόπιτα σμυρνέϊκη
από τη Νένα Ισμυρνόγλου

2 χωριάτικα φύλλα για πίτα, το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο
100 γρ. ελαιόλαδο
1 κ. σ μαυροκούκι
1 κ.σ σουσάμι απλό

Για τη γέμιση
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 δαφνόφυλλα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ψιλά καρεδάκια
70 ml ελαιόλαδο
1 κ.γ αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γ τριμμένο μπαχάρι
1/2 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
1 κ.γ κόλιανδρο
1/4 κ.γ κακουλέ
3 αυγά χτυπημένα
τα φύλλα από ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένα

Ε(χ)τέλεση
Για τη γέμιση: Ζεσταίνουμε χωρίς καμία λιπαρή ουσία μια μεγάλη και φαρδειά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνουμε τον κιμά με τα φύλλα δάφνης και τα κρεμμύδια και τον καβουρδίζουμε με ξύλινη κουτάλα για 7-8 λεπτά να γίνει σπυρωτός. Ύστερα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για άλλα 3 λεπτά πάντα σε δυνατή φωτιά  ανακατεύοντας δυνατά. Προσθέτουμε ένα νεροπότηρο χλιαρό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μείνει ο κιμάς με ελάχιστο υγρό. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Όταν το μείγμα του κιμά γίνει χλιαρό ρίχνουμε και τα αυγά και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C/325F . Στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο στον πυθμένα ενός λαδωμένου ταψιού κι από πάνω στρώνουμε το μείγμα της γέμισης. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο χωρίς να χαράξουμε για να διατηρήσουμε τη γέμιση ζουμερή. Πασπαλίζουμε την πίτα με τα δύο είδη σουσαμιού και ψήνουμε για 45-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Άντε και "Καλά Μπερεκέτια", όπως εύχονται στην Πόλη για αφθονία και πλουσιοπάροχη ζωή!
Και από μένα πολλές ευχές για χρόνια πολλά, καλά κι ευλογημένα με πολλή αγάπη, άκρατη υγεία και ειρήνη εντός εκτός κι επί τ' αυτά! Ευφραίνεσθε κι αγάλλεσθε!

42 σχόλια:

  1. Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα, να περάσεις όμορφα και να ξεκουραστείς παρέα με αγαπημένους!
    Τι να πρωτοθαυμάσω από τα καλούδια που έφτιαξες!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλιά κι από μένα Νοτούλα μου και πολλές ευχές για χαρούμενες γιορτές!

      Διαγραφή
  2. Καλά Χριστούγεννα Μάρθα!!
    Με υγεία και χαμόγελα!!
    Τσιμπάω ένα κουραμπιεδάκι και
    σου στέλνω τα φιλιά μου...
    **Αννιώ**

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσίμπα και δύο κουραμπιεδάκια Αννιώ μου και καλά Χριστούγεννα!

      Διαγραφή
  3. Έλειψες αρκετά, αλλά μας αποζημίωσες για τα καλά! Πόσα και πόσο όμορφα καλούδια!!! Να περάσεις υπέροχα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους σου, με υγεία και χαρά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ειρήνη μου! Χρόνια πολλά και καλά και σε σένα και σε όλους τους αγαπημένους σου!

      Διαγραφή
  4. Καλά Χριστούγεννα, Μάρθα μου! Να ξεκουραστείς (μετά από τόσο τρέξιμο το δικαιούσαι) και να γεμίσεις τις γιορτινές μέρες με ξεχωριστές στιγμές, δίπλα σε αγαπημένα πρόσωπα!
    Για τον μπουφέ τι να πω; Γουργουρίζει η κοιλίτσα μου με όλα αυτά τα καλούδια!
    Πολλά γιορτινά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσίμπα κάτι Αναστασία μου να μη γουργουρίζει η κοιλίτσα! Αν και με όλα τα καλούδια που θα φτιάξουν τα χρυσά χεράκια σου δε νομίζω να γουργουρίζει πια! Καλές γιορτές με πολλή αγάπη! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  5. Τί ωραίες οι φωτογραφίες από την παράσταση! Και μ' αρέσει πολύ επίσης που στόλισε καραβάκι. Το σκεφτόμουν κι εγώ φέτος αλλά δεν προνόησα όταν ήμουν Ελλάδα κι εδώ πού να το βρω;
    Καλά μπερεκέτια!! Καλά Χριστούγεννα Μάρθα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρεις, Μάγδα μου, πόσο χάρηκα με το καραβάκι! Ούτε που το περίμενα να μην θέλω δενδράκι! Αλλά φαίνεται πως προς το παρόν καραβάκι θα φωτίζω και θα στολίζω! Καλές γιορτές εκεί στα ξένα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Τι ωραίο το τραπέζι σου, πολύ τυχεροί οι καλεσμένοι σου! Καλές γιορτές με υγεία και ευτυχία Μάρθα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Χρύσα μου! Και σε σένα καλές γιορτές με πολλή αγάπη και σε όλο τον κόσμο!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο το τραπέζι σου!!!!
    Συγχαρητήρια για τη θεατρική παράσταση!!!
    Καλά Χριστούγεννα, Μάρθα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Πέπη μου! Καλές γιορτές με χίλια καλούδια! Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Υπέροχα όλα τα εδέσματα που στόλισαν το τραπέζι σου Μάγδα!!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!! Πολλές ευχές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Ελένη μου! Χρόνια πολλά και καλά και σε σένα και στη φαμίλια σου και φιλιά στο ωραίο νησί μας!

      Διαγραφή
  9. Καλά Χριστούγεννα Μαρθουλίτα!
    Εύχομαι να ξεκουραστείς και να περάσεις πάρα πολύ όμορφα!
    Και τον καινούριο χρόνο να επιστρέψεις πάλι γεμάτη από αυτή την αστείρευτη ενέργεια που τόσο πολύ σε χαρακτηρίζει!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια καλά και ειρηνικά και σε σένα, Ερμιόνη μου, με υγεία κι αγάπη για την όμορφη οικογένειά σου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  10. Αυτός και αν είναι μπουφές!! Πολύσυλλεκτικός!! Μου αρέσεις! Σου ταιριάζει!!! Είναι μπουφές Μάρθας!! Θα έτρωγα απ΄όλα χωρίς καμία αδιακρισία.
    Σου εύχομαι από καρδιάς πολλες, άπειρες για την ακρίβεια ευχές. Ότι θέλει και ποθεί η καρδούλα σου να το αποκτήσει γελαστό κοριτσάκι.

    Φιλάκια πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου στέλνω λοιπόν πολυσυλλεκτικές ευχές για καλές, ειρηνικές κι αγαπησιάρικες γιορτές και σε φιλώ σταυρωτά!!! Σμακ!

      Διαγραφή
  11. Κατ΄ αρχήν με συγκίνησε η χρήση της λέξης "μπερεκέρτια" μου έφερε μνήμη γονέων!!
    Πολύ ωραία η δραστηριότητα του μηνός!! Όσο για τα εδέσματα ένα κι ένα και δεν έχω φάει ακόμη.
    Σου στέλνω τα φιλιά μου και τις ευχές μου για τις γιορτές από το Λονδίνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, καλά Χριστούγεννα στο Λονδίνο που βρίσκεσαι και κάθε ευτυχία για τη νέα χρονιά!

      Διαγραφή
  12. Μαρθούλα μου χαθήκαμε τελευταία γλυκιά μου!!! Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ευλογημένα!!! Πολύ όμορφες δραστηριότητες μπράβο σου! Τα δε καλούδια σου τι να πω, όλα τέλεια!! Να περάσεις πολύ όμορφα και να ξεκουραστείς κοριτσάκι μου!!!! Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε σένα Ζουζού μου, εύχομαι κάθε καλό και να περάσεις λαμπερές και χαρούμενες γιορτές με τους αγαπημένους σου!

      Διαγραφή
  13. Τι λαχταριστή ανάρτηση!Χρόνια πολλά κ ευλογημένα,Μαρθούλα μου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και σε σένα Λένια μου καλές γιορτές γεμάτες αγάπη και φως!

      Διαγραφή
  14. Καλές γιορτές Μάρθα μου, χρόνια πολλά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλά Χριστούγεννα και καλά να περάσεις Μάρθα μου! Με υγεία, αγάπη και χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να περάσεις μια χαρούμενη Χριστουγεννιάτικη ημέρα Μάρθα!

    Χρόνια πολλά!
    Φιλάκια
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαμπία μου, ας είναι έτσι γιορτινές όλες οι μέρες μας! Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Χρόνια πολλά, Μάρθα! Με υγεία κατ' αρχήν και με όλα τα καλά που επιθυμεί η καρδιά σου
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και σε σένα Ειρήνη μου, με άφθονα καλούδια στο σπιτικό σου!

      Διαγραφή
  18. Χρόνια Πολλά Μάρθα μου, Χαρούμενες γιορτές, με υγεία, χαρά και πολλές επιτυχίες!!! Συγχαρητήρια για το ανέβασμα της παράστασης καθώς επίσης και για όλα τα καλούδια που στόλισαν το τραπέζι σου! ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά και καλά Μαρία μου, πάντα γέλια και χαρές!

      Διαγραφή
  19. Μαρθάκι αγαπημένο
    Αυτό που ένοιωσα,αυτό έκανα κι αυτό σου εύχομαι
    Love
    x
    x
    xx
    xxx
    xxxx
    xxxxxx
    xxxxxxxx
    x
    x
    x

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις πολλή αγάπη Χαρά μου και να δώσεις και να πάρεις! Φιλιά πολλά και όλα τα καλά!

      Διαγραφή
  20. Μάρθα μου γλυκιά η τελευταία σου φωτογραφία ήταν και η πιο νόστιμη από όλες!!!! Κούκλα και ευτυχισμένη με τον γιο σου (φαντάζομαι)! Και το 2014 με τέτοιο μεγάλο χαμόγελο σου εύχομαι!!! Κάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο θεατρικός μου γυιος, γυιος μετριέται κι αυτός! Άντε και μ' έναν αληθινό μέσα στο 2014! Φιλιά και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  21. Μάρθα χρόνια πολλά και με το καλό η νέα χρονιά!
    Ο μπουφές καταπληκτικός και πρωτότυπος. Κιμαδόπιτα πολίτικη και κοτοπουλάκια σε φύλλα μανταρινιού! Τι λες τώρα :-)
    Μου αρέσει τόσο πολύ που ασχολείσαι με τόσα πράγματα και είσαι τόσο δραστήρια. Ζήλεψα λίγο που δεν ήμουν ΝΥ (προς το παρόν, γιατί προς το μέλλον δεν ξέρω).
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μας ξελιγόσατε Κα Τομπουλίδου μας !!!!
    Περισσότερο από υπέροχα!!Εισαι παράδειγμα προς μίμηση!
    Συνεχίζουμε δεν σταματάμε.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...