Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Αφράτο κέηκ για comfort

Το comfort food πιθανόν να το λένε έτσι γιατί σε πάει πίσω σε μνήμες που σου δίνουν comfort, ή σου ξυπνάει αισθήματα comfort ή απλώς και μόνο σου φέρνει comfort όταν το φτιάχνεις, το μυρίζεις, τo τρώς. Πώς να την πώ τη λέξη "comfort" να αποδώσει την ηρεμία που φέρνει στην ψυχή, την αγαλλίαση και το χουχούλιασμα; Δεν είναι "τροφή άνεσης". Η κυριολεξία στη μετάφραση δεν μάς βοηθάει. Ούτε στις συνταγές, ούτε και στη ζωή βοηθάει πάντα να παίρνεις τα πράγματα τοις μετρητοίς και κατά γράμμα.
Σήμερα πάντως που νιώθω μια δυσθυμία απ' το πρωί, μια δυσφορία, μια δυσκολία να το πω, μια δυστοκία (ό,τι "δυσ-" θέλετε βάλτε το, μέσα θα πέσετε) σήμερα λοιπόν είχα ανάγκη το comfort food να νιώσω comfort . Όχι τίποτε περίπλοκο, τίποτε ιδιαίτερο, εορταστικό και μεγαλεπήβολο. Όχι. Κάτι εύκολο ήθελα κι απλό, να πιάσει τόπο στην ανήσυχη και κουρασμένη μέρα (και ψυχούλα μου) και να μοσχοβολήσει comfort. Κι έκανα ένα εύκολο κέηκ. Ένα απλό κέηκ. Σε μακρόστενη φόρμα, με τα βασικά: αυγά, βούτυρο, ζάχαρη κι αλεύρι. Και για μυρωδιά κονιάκ.
Στα απλά είναι το comfort. Σε μια αγκαλιά, μια ματιά, μια καλημέρα, ένα απλό, μυρωδάτο γλυκό.
Αφράτο κέηκ
Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου
Για 15 μερίδες

380γρ. βούτυρο
300γρ. ζάχαρη
6 αυγά
390γρ. αλεύρι
1κ.γ μπέκιν πάουντερ

Για άρωμα
Ή 1/2 κ.γ κανέλλα (ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας μας)
ή 30-40γρ. μαύρο ρούμι (ή άλλο ποτό επιλογής μας)
ή ξύσμα από πορτοκάλι ή λεμόνι
Ε(χ)τέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα
Ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι + μπέκιν και ανακατεύουμε απαλά με τη σπάτουλα
Προσθέτουμε το μπαχαρικό ή το ποτό της αρεσκείας μας.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C/325F
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα 26x8εκ.
Αδειάζουμε το μείγμα
Ψήνουμε περίπου 1 ώρα, δοκιμάζοντας με ένα μαχαίρι να δούμε αν θα βγει στεγνό
- Μου πήρε περισσότερο από μια ώρα στο ψήσιμο γιατί η φόρμα μου ήταν λίγο μικρή και μπούκωσε το καημένο
- Έβαλα κονιάκ για άρωμα
- Αντικατέστησα την άσπρη ζάχαρη με καστανή
                                                              - Νιώθω ήδη καλύτερα

3 σχόλια:

  1. Γεια!!! Θα ήθελες να ρίξεις μια ματιά στο blog μου:http://booksfrien.blogspot.com/ ;;; Θα το εκτιμούσα πολύ <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...