Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

Τα τυροπιτάκια της Κικής, τα λουκανοπιτάκια της Έρης και η μπύρα δική μου

Γιατί κάτι στη ζωή πρέπει να είναι δικό μου.
Ας είναι η μπύρα λοιπόν.
Tα εύσημα της έμπνευσης και της ιδέας ανήκουν στην Κική mikrikouzina.blogspot.com/
και στην Έρη eri-captaincook.blogspot.com/
Τη ζύμη για τα τυροπιτάκια σαν κρουασάν της Κικής τη βρήκα , ούτε και θυμάμαι πότε, πάντως πολύ πριν γίνουμε διαδικτυακές φίλες, και την έγραψα στο τετραδιάκι των συνταγών μου. Όνειρο!
Μ' άρεσε τόσο πολύ που σηκώθηκα, ξεσηκώθηκα και τα έφτιαξα στο πιτς φυτίλι.
Και έκτοτε τα δοκίμασα με διάφορες παραλλαγές.
Σταθερά δίπλα στη φέτα έβαλα ανθότυρο, έβαλα ricotta, cream cheese ή κανένα κίτρινο τυρί που μού βρισκότανε.
Και πάντα δυόσμο που, απ' τα μυρωδικά, μ' αρέσει το περσότερο.
Κάποια (μεταγενέστερη) στιγμή, πριν γίνουμε (και επισήμως) φίλες και με την Έρη, έπεσα πάνω στα λουκανοπιτάκια της, που'τανε τυλιχτά στα ξυλάκια , και πασπαλισμένα με σουσάμι. Έβγαλα το τετραδιάκι μου και τα κατέγραψα. Όνειρο!
Ξανασηκώθηκα, ξαναξεσηκώθηκα κι έπασα να τυλίγω λουκανικάκια σε ζυμωτά σχοινιά.
Έκτοτε τα'πλασα πολλές φορές.
Άφησα στην άκρη τα ξυλάκια και τα σουσαμάκια, αλλά πάντα τύλιγα τη ζύμη έτσι όπως μού'δειξε η φίλη μου η Έρη.

Σήμερα πήρα τη ζύμη της Κικής και την τύλιξα γύρω απ' τα λουκανικάκια τής Έρης! Όνειρο!
Έβγαλα και μια κρύα μπύρα (δικιά μου σάς τ' ορκίζομαι)κι άντε γεια μας ρε παιδιά!!!
Ζύμη για 24 τυροπιτάκια

2 ποτήρια αλεύρι (ίσως λίγο παραπάνω)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1/2 ποτήρι σπορέλαιο
1/2 ποτήρι γάλα
Λίγο αλάτι
Λίγη ζάχαρη
Λίγο βούτυρο για επικάλυψη

Γέμιση

150 γρ. φέτα (περίπου)
150 γρ. ανθότυρο (έβαλα ricotta σήμερα)
1 αυγό
Λίγο γάλα
Δυόσμο ξερό
Αλάτι( δεν έβαλα)
Πιπέρι

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C/375F
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα.
Προσθέτουμε αλάτι και ζάχαρη. Ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
Τα ρίχνουμε σε λεκάνη και αδειάζουμε μέσα και το λάδι. Ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε να γίνει μια ζύμη μαλακή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 μπάλες.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε φύλλο, αλευρώνοντας την επιφάνεια του πάγκου και την μπάλλα μας όσο χρειαστεί.
Τη χαράζουμε με μαχαίρι σε οχτώ κομμάτια.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση σε κάθε τρίγωνο και διπλώνουμε σε κρουασάν.
Αλείφουμε με το πινέλο λίγο λιωμένο βούτυρο και τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 30 περίπου λεπτά.

Για τα λουκανοπιτάκια πήρα απ' την ίδια ζύμη μπαλλάκια, τα έπλασα κορδονάκια και τα τύλιξα γύρω απ' τα συνηθισμένα λουκάνικα που τα είχα κόψει στη μέση.
Τα άλειψα επίσης με λιωμένο βούτυρο και τα έψησα επίσης μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να χρυσαφίσουν.

Και τώρα πίνω τα μπυρίτσα μου μέχρι να κρυώσουν τα τυροπιτάκια.
Υγιαίνεσθε!!!

8 σχόλια:

  1. Υπέροχα Υπέροχα!!! Γεια μας Μάρθα μου, και το τετραδιάκι θησαυρός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το τετραδιάκι αυτό μεταφέρεται από χώρα σε χώρα, κάνει ρεπορτάζ και καταγράφει!
    Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ για τις ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, Μάρθα μου... χτύπησες φλέβα τώρα.
    Όλα αυτά τα ζυμαροειδή τα λατρεύω, στο ορκίζομαι!
    Διάλεξες 2 υπέροχες κατά τη γνώμη μου συνταγές που τις έχω σταμπάρει κι εγώ εδώ και καιρό και τις εκτέλεσες με απόλυτη επιτυχία. Τα τυροπιτάκια έγιναν ολόιδια κρουασανάκια και τα λουκανικάκια έγιναν στριφτά.

    Για δείξε μας λοιπόν, τώρα που έκανες την αρχή, τι άλλο κρύβεις μέσα στα άδυτα του τετραδίου σου?

    Σε καλημερίζω χαρούμενα όπως σε βλέπω στη φωτογραφία που έχεις αναρτήσει!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τελικά είμαι όλων των ψωμο-πιτο-ζυμαριών αφενός και των γλυκών με κρέμα αφετέρου.
      Το τετραδιάκι θα το ανοίγω ζγά ζγά (μετάφραση: σιγά σιγά).
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Καλά δεν πρόλαβε να έρθει ο Σεπτέμβρης... ν' ανοίξουν τα σχολεία και εσύ έπιασες αμέσως να "αερίσεις" τα τετραδιά σου!!! Μα τι καλή και επιμελής μαθήτρια είσαι Μάρθα μου :-)) όσο για τις "δασκάλες" σου, αυτές και αν είναι!! Πριν από εμάς για εμάς...
    Τα είπα ξεθύμανα και τώρα θέλω και μπύρα παγωμένη και τυρο-λουκανικοπιτάκια παρακαλώ πολύ!

    Καλημέρες (ή καληνύχτες) πολλές πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε, Πηνελόπη μου, μου'μεινε το σύνδρομο της καλής μαθήτριας και πώς θα το αποβάλλω δεν ξέρω. Να φανταστείς, μη μπώ σε χαρτοπωλείο, πάλι με τετράδια στο χέρι βγαίνω. Αγάπες είναι αυτές τι να κάνουμε!
      Καλημέρες προ-φθινοπωρινές με βροχή!

      Διαγραφή
  5. Και τις δύο συνταγές τις λατρεύω! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...