Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Σοκολατένιες μπάρες σε τρεις στρώσεις χωρίς ψήσιμο

Έχουν τρεις στρώσεις σε χρώμα καφέ-άσπρο-μαύρο και δεν θέλουν ψήσιμο.
Είναι Καναδέζες και τις λένε Nanaimo Bars.
Τις είδα, τις λαχτάρησα και θέλησα να τις δοκιμάσω.
Οι ελλείψεις των υλικών μου ήταν ελάχιστες ,
το super market ήταν σε απόσταση αναπνοής
και οι αντοχές μου υψηλές.
Όλα συνηγορούσαν στο να τις κάνω.
Και τις έκανα!
(Κ..ο δεν έβαλα κάτω σήμερα)


Nanaimo Bars
Από το Joy of Baking
Για τη βάση σε χρώμα καφέ
113γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50γρ. άσπρη ζάχαρη
30γρ. άγλυκο κακάο σε σκόνη
1 μεγάλο αυγό ελαφρά χτυπημένο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
200γρ. μπισκότα digestive τριμμένα (είχα παπαδοπούλου κι αυτά έβαλα)
65γρ. ινδοκάρυδο(γλυκό ή άγλυκο)
50γρ. καρύδια ή πεκάν χοντροκομμένα

Για τη μεσαία στρώση σε χρώμα άσπρο
56γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3-4 κουταλιές σούπας γάλα (ίσως και παραπάνω αν το μείγμα είναι πηχτό)
20γρ. άνθος αραβοσίτου σκόνη σε άρωμα βανίλια
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
230γρ. ζάχαρη άχνη

Για την πάνω στρώση σε χρώμα μαύρο
120γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
14γρ. ανάλατο βούτυρο

Ε(χ)τέλεση
Βουτυρώνουμε πρώτα ελαφρά ένα τετράγωνο ταψάκι 23x23 εκατοστά .
Για τη βάση
Σε ένα κατσαρολάκι πάνω σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το κακάο και το χτυπημένο αυγό.
Ανακατεύουμε και επιστρέφουμε το κατσαρολάκι στη χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας 1-2 λεπτά μέχρι να πήξει το μείγμα.
Αποσύρουμε πάλι απ' τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα τριμμένα μπισκότα, το ινδοκάρυδο, τα καρύδια (ή πεκάν) και το εκχύλισμα βανίλιας.
Όταν ενσωματωθούν όλα καλά, τα αδειάζουμε στο ταψάκι που έχουμε βουτυρώσει.
Πατάμε καλά την επιφάνεια με ένα κουταλάκι να ισιώσει.
Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για καμιά ώρα.

Για τη μεσαία στρώση
Στο μίξερ, ηλεκτρικό ή χεριού χτυπείστε το βούτυρο να γίνει κρεμώδες.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά τής μεσαίας στρώσης μέχρι να γίνει ένα μείγμα αφράτο.
Απλώστε πάνω απ' τη βάση.
Ξανασκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο για κανένα μισάωρο ακόμη.

Για την πάνω στρώση
Λιώστε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα με το βούτυρο.(Πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που βράζει σε σιγανή φωτιά, βάζουμε άλλο κατσαρολάκι με τη σοκολάτα και το βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα) . Αλλιώς βάλτε το στα μικροκύματα για ένα λεπτό και μετά χτυπήστε να γυαλίσει η κρέμα.
Απλώστε πάνω από τις άλλες δύο στρώσεις κι αφείστε  δέκα λεπτά ακόμη στο ψυγείο.
Κόψτε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρετε.

Αυτό ήτανε!
Με ένα καφεδάκι είναι ό,τι πρέπει!

8 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Μάρθα
    Δεν μπορούσα να μη σταθώ με ευλάβεια-αν μου επιτρέπεται η έκφραση-στον σοκολατένιο ουρανοξύστη που κατασκεύασες για να μας εντυπωσιάσεις!!Προκλητική,τριπλή γευστική εκτιναξη στα ουράνια,απογείωση στην απόλαυση με ένα καταπληκτικά εμφανίσημο γλυκό και ομαλή προσγείωση στις τύψεις των αμαρτωλών θερμίδων!!!Μπράβο για την εκτέλεση και για τις σαφείς οδηγίες.Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ, Φωτεινή! Όσο για τις θερμίδες, ένα μεγάλο τετράγωνο κομμάτι γύρω στα
    5 εκατοστά, έχει 300 θερμίδες. Τα δικά μου κομματάκια είναι τα μισά σε μέγεθος, άρα κατεβάζουμε τις θερμίδες στις 150. Κι αν κλέβουμε από μια μπουκίτσα μόνο για τη γλύκα, κι όχι για χόρταση, τότε όλα είναι ελεγχόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μάρθα μου τι τέλειες που σου έγιναν! Τις έκανα και εγώ πέρσι για τα πρώτα γεννέθλια του blog, ήμουν και φρέσκια στον Καναδά. Σου άρεσαν? Δεν ειναι τέλειο γλυκάκι?
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν τις είδα τις μπάρες σου, Έρη μου!
      θα μπω να τις δω τώρα, μην κατηγορηθώ και για κλοπιμαίϊκα!!!
      Είναι όντως πολύ ωραίο γλυκάκι, και τελικά καθόλου λιγωτικό. Αυτό μου'κανε πολύ μεγάλη εντύπωση γιατί νόμισα πως θα μπουκώσω στη ζάχαρη, αλλά όχι!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Μάρθα μου!!Αυτές τις μπάρες τις είχα πρωτοδεί από την Έρη και μου είχαν αρέσει πολύ. Τώρα που τις ξαναβλέπω νομίζω ότι θα τις φτιάξω κιόλας. Τέλειες τις έκανες... υπέροχες και υγιεινές αν και με λίγες παραπάνω θερμίδες αλλά τί να γίνει όλα τα ωραία κάπου κοστίζουν, αυτές οι μπάρες κοστίζουν σε ...θερμίδες!!!
    Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, Κική μου, είπαμε οι θερμίδες κοντρολλάρονται ανάλογα με το πόσο μεγάλη μπουκιά βάζεις στο στόμα σου. Όσο για την Έρη, είμαι σίγουρη ότι "έγραψε" με τις μπάρες της, κι επειδή μού διέφυγαν, θα μπω να τις δω τώρα!
      Καλημέρα και φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Για να έχουμε διπλή μαρτυρία, αυτή της Ερης αλλά και την δική σου ως πιο πρόσφατη καλή μου Μάρθα, πρέπει να τις φτιάξουμε ΑΜΕΣΑ (ας πούμε μέσα στο ΣΚ, για να είμαστε σίγουροι...).
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φτιάξ' τε το, φτιάξ'τε το, είναι πολύ ωραίο, μικρές μπουκίτσες και η γλύκα του όσο πρέπει!
      Καλημερούθκια!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...