Η σημερινή παραλλαγή έχει μπόλικα αυγά και σε ζητάει κοντά του κανά δίωρο στο ψήσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία. Θέλει στοργή και proderm. Τι να κάνουμε; Δεν είναι όλα θέμα ταχύτητος και ξεπέτας στη ζωή. Κάποια πράγματα ζητούν το χρόνο μας, θέλουν να κατεβάσουμε ταχύτητα και να περπατήσουμε μαζί τους αργά. Μαλακά. Να σεβαστούμε την ανάγκη τους και τη στιγμή μας. Τη στιγμή που θαμαστε έτοιμοι γι' αυτά.
Σ' αυτή την παραλλαγή, όταν τελειώσει η στιγμή του ψησίματος κι έρθει η στιγμή του κρυώματος, το cheesecake θα μπει στο ψυγείο ήσυχα κι ωραία και θα περιμένει να σερβιριστεί. Όταν έρθει η στιγμή του σερβιρίσματος, θα πασπαλιστεί όμορφα όμορφα με μέλι και καρύδια και θα στολιστεί ωραία ωραία με ένα κλωναράκι ξερό θυμάρι (από τον Πετρετζίκη), ή ένα κλωναράκι ξερή μέντα (από την Τομπουλίδου).
Παρακάτω είναι ατόφιες οι οδηγίες του Πετρετζίκη για ολόκληρη δόση. Η δική μου ανάγκη - στιγμή ζήταγε μισή δόση, να μη γεμίσω τσέρκι με αποσπώμενα τοιχώματα, αλλά θήκες για μάφινς, να ρίξω την περισσευάμενη κρέμα σε ταρτιέρα, και την επόμενη μέρα να βάλω φρουτάκια σε κανά δυο.
Ελληνικό τσιζκέηκ με γιαούρτι- μέλι- καρύδια
250 γρ. μπισκότα τύπου digestive
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για την κρέμα
1200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
μια πρέζα αλάτι
2 κ.γ. χυμό λεμόνι
3 βανίλιες ή 3 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
6 αυγά και 2 κρόκους
λίγο λιωμένο βούτυρο (1 κ.σ.) για το άλειμμα της ταρτιέρας
μέλι, καρύδια και φύλλα από φρέσκο θυμάρι για να διακοσμήσουμε
Ε(χ)τέλεση
Για τη βάση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C/320F.
Χτυπάμε τα μπισκότα με το βούτυρο.
Αλείφουμε με βούτυρο τα πλάγια της φόρμας διαμέτρου 28 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση πολύ καλά για να ξεφορμάρεται εύκολα το τσιζκέικ μας
Στρώνουμε το μείγμα στον πάτο της φόρμας και ψήνουμε στο φούρνο για 13 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C/ 460F.
Είναι βασικό το γιαούρτι να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Βάζουμε το γιαούρτι στο μίξερ και το χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη προσθέτοντας τη σιγά σιγά και χτυπάμε για 2-3 λεπτά επιπλέον σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Με μια σπάτουλα καθαρίζουμε καλά τα πλάγια του μπολ ώστε να μην μείνει γιαούρτι που να μην έχει ανακατευτεί. Προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες. Προσθέτουμε τους 2 κρόκους. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Πάλι με τη σπάτουλα καθαρίζουμε τα πλάγια του μπολ. Προσθέτουμε 1-1 τα αυγά και αφού έχει γίνει όλο ένα μείγμα το ρίχνουμε στην φόρμα μας.
Βάζουμε στο φούρνο, ψήνουμε για 10 λεπτά και χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 100 και ψήνουμε για 1,5 ώρες…
Ετοιμάζουμε ένα ποτήρι με νερό και μέσα βάζουμε ένα μαχαίρι με λεπτή λεπίδα.
Αφαιρούμε το γλυκό από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και μετά με το μαχαίρι που το βάζουμε άκρη στο ταψάκι ανάμεσα στο γλυκό και το τοίχωμα, το γυρνάμε γύρω γύρω με πολύ προσοχή ώστε να ξεκολλήσει το κέικ.
Το αφήνουμε έτσι χωρίς να βγάλουμε το τσέρκι μέχρι να κρυώσει καλά (2 ώρες).
Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Λίγο πριν σερβίρουμε απλώνουμε από πάνω το μέλι, σπάμε λίγα καρύδια και τα σκορπίζουμε πάνω στο γλυκό μαζί με λεπτοκομμένα φύλλα θυμαριού.
πολυ ωραιο!! συμφωνω δεν ειναι ολα θεμα ταχυτητας μερικα θελουν το χρονο τους για να γινουν καλυτερα ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, μπουκωμένη το τσιζ κέηκ που παίρνω κι εγώ το χρόνο μου να το φάω και να το απολαύσω σιγά σιγά! Φιλιά!
Διαγραφή