250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. καστανή ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
1 κ.γ βανίλια
120 γρ. τριμμένο φυστίκι αιγίνης
100 γρ. τριμμένο αμύγδαλο
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για το σιρόπι
60γρ. ζάχαρη
ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
60 γρ. φυστίκι για να ρίξετε πάνω από το κέηκ
Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία, στους 100C/ 220F. Βουτυρώνουμε και στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί μία μακρόστενη φόρμα για κέηκ.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα χτυπώντας τα αυγά.
Ύστερα ρίχνουμε μέσα τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Στο τέλος διπλώνουμε το αλεύρι με τις σκόνες του φυστικιού και του αμύγδαλου. Ψήνουμε πρίπου μία ώρα.
Όταν ψηθεί το κέηκ το βγάζουμε και αφού κρυώσει λίγο, το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.Όταν κρυώσει εντελώς, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε να ζεσταθεί η ζάχαρη με το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Αφού πάρει μία βράση το αφήνουμε να σιγοδέσει λίγο για να γίνει σαν σιρόπι. Ύστερα ρίχνουμε μέσα και τα φυστίκια και αδειάζουμε σιρόπι και φυστίκια πάνω στο κέηκ.
Φυστίκι Αιγίνης και λεμόνι??? Υπέροχο θα είναι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα Πέπη μου λέμε "υπέροχο ήταν" , γιατί πάει και τέλειωσε. Αλλά έχω ακόμη το ζουμερό του πράγματος και το άρωμά του στο στόμα μου! Ναταν κι άλλο! Τα φιλιά μου!
ΔιαγραφήΕγραψες Μαρθί!!! Το καλύτερο κέικ για να γιορτάσει κανείς την παγκόσμια ημέρα. Άπαιχτο για την ακρίβεια!!!! Για δες όμως τι μαθαίνει ο κόσμος. Δεν ήξερα ότι αύριο είναι τόσο μεγάλο γεγονός. χαχαχαχα Να θυμηθώ να ψήσω ένα κέικ και εγώ για το καλό!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ψήσεις, να ψήσεις Χρυσαυγή μου! Άλλωστε εσύ με τα cakes είσαι μάστορας!!! Τούτο δε το συγκεκριμένο, που μπορούν να γίνei και δυο μικρά, πολύ (με) άρεσε, να το πω και Σαλονικιώτικα, οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις με τα χρυσά σου χεράκια!Φιλώ σε!
ΑπάντησηΔιαγραφή