Γιατί είναι το μισό του 8 που είναι το αγαπημένο μου νούμερο!
Γιατί θα μπορούσα να πω και "ταμ τιρι τυρόπιτες, ταμ τιρι, ζεστές"
αλλά δε θα μιλήσω για τυρόπιτα , κι ούτε ζεστή είναι τώρα που μιλάμε!
Που λέτε εγώ, δεν ήτανε ν' ασχοληθώ με τα μαγειρέματα σε τούτες τις γραμμές , αλλά με τα φουρνίσματα και με τα γλυκίσματα.
Μ' έπιασε όμως μία λιγουρίασις μ' αυτήν την πίτα , ένας έρωτας με την πρώτη ματιά και αποφάσισα να σάς τον μοιραστώ.
Τη Ρένα της Φτελιάς την ήξερα απ' την Αθήνα, την άκουγα, αλλά στο μαγαζί της δεν μπήκα ποτέ.
Χτες όμως, την ώρα που ο Αρούλης ο γατούλης χάζευε έξω απ' το παράθυρο, εγώ χάζευα το βιβλίο "Ρένα της Φτελιάς/ Πίτες και τάρτες" . Και εικόνα στην εικόνα το'φτασα στο τέλος, παρόλο που κατάλαβα πως τη συνταγή της αρχής θα δοκίμαζα την επαύριο: τη ζαμπονόπιτα.
Μ' άρεσαν όλες οι πίτες, φωτογραφημένες σε παλιά βαριά σκεύη, πάνω σε παλιά ξύλινα τραπέζια.
Μού κάναν κάτι κλασσικό, κάτι μαμαδίσιο αλλά σε προχωρημένη έκδοση.
Δε θα πω τίποτε άλλο.
Ο λόγος στη Ρένα της Φτελιάς και η μπουκιά σε μένα που ακολούθησα τα λόγια της και δεν έχασα.
Ζαμπονόπιτα
10 φέτες ζαμπόν από πλάτη ψιλοκομμένο
200 γρ. κασέρι τριμμένο
100 γρ. πιπεράτο κεφαλοτύρι τριμμένο
100 γρ. γκούντα τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε ροδέλλες
1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε ροδέλλες
1 πιπεριά κίτρινη κομμένη σε ροδέλλες
8 ντομάτες κομμένες σε ροδελλες
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο σουσάμι
Λίγη πάπρικα
Λίγο αλάτι για τις ντομάτες
2 φύλλα για την πίτα
Για 2 φύλλα πίτας
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 αυγό
200 γρ. (1 κεσεδάκι) γιαούρτι
1 φλυτζάνι λάδι
Λίγο αλάτι
100 γρ.πικάντικο τυρί (κατά προτίμηση πεκορίνο) τριμμένο
Ζυμώνουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και ανοίγουμε δύο φύλλα .
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε ένα ταψί με πολύ λίγο λάδι.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα τυριά.
Ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί.
Από πάνω βάζουμε μια στρώση τυριά,
το ζαμπόν ,
τις πιπεριές,(εγώ δεν είχα κίτρινη και δεν έβαλα)
άλλη μια στρώση τυριά,
και τις ντομάτες (έβαλα πέντε και ήτανε αρκετές) με αλάτι και μαϊντανό.
Σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο που αλείφουμε με λίγο λάδι.
Tη χάραξα σε κομμάτια, παρόλο που η φωτογραφία στο βιβλίο έδειχνε την πίτα αχάρακτη κι ολόκληρη.
Μακάρι κι εσείς!
Πολύ ωραία, πολύ ωραία κλαπ κλαπ κλαπ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπάμε Ρένα της Φτελιάς και αγαπάμε Μάρθα!
Μάς κάνατε και γελάσαμε, ας το καλό σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ κυρία μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ωραιότατο φύλλο άνοιξες και υπέροχη πίτα έφτιαξες!
Με τέτοια υλικά αποκλείεται να μην ήταν απίθανη!
Και μου αρέσει πολύ που τα υλικά είναι όμορφα τακτοποιημένα σε στρώσεις!
Εύγε σου Μάρθα!
Φιλιά!
Στην αρχή άνοιγα φύλλο με μπουκάλι, τώρα έχω έναν πλάστη υπερμεγέθη, αλλά ικανό.
ΔιαγραφήΚαλημερούδια σας κυρία μου!
"ταμ τιρι ζαμπονοτυρόπιτες, ταμ τιρι, ζεστές"
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη φαίνεται τη πιτούλα σου! Η Ρένα της Φτελιάς βάζει, στο φύλλο κουρού της, πάντα πεκορίνο και γίνεται υπέροχο!
Και εμείς αγαπάμε Μάρθα! Φιλάκια
Ναι, αλήθεια είναι, η Ρένα βάζει πεκορίνο στο φύλλο κι είναι νοστιμότατο.
ΔιαγραφήΦιλιά κι από μας που ανταποδίδουμε τις αγάπες!
Πολύ πολύ νόστιμη η πρότασή σου, η πιτούλα δείχνει εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου, που ανοίξανε και το φύλλο!
Φιλιά!
Προχωρώ και προοδεύω κι όσο ζω μαθαίνω, δε λένε;
ΔιαγραφήΈτσι κι εγώ!
Καλημέρα και φιλιά!
Αυτές οι πίτες γίνονονται πολύ νόστιμες και με σπιτικό φύλλο, ακόμα νοστιμότερες!! Καλή επιλογή, συμπληρώνει ένα ωραίο γεύμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό απόευμα.
Όντως, το σπιτικό φύλλο κάνει διαφορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό δροσερό απόγευμα!
Μ' αρέσει που έχει μέσα και λαχανικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ίδιο κι εμένα
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Μάρθα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΖυμαράκι και γέμιση σπέσιαλ! Νόστιμα όλα τα υλικά για πολύ λαχταριστό αποτέλεσμα.
Αυτή η ζύμη, με το γιαούρτι, είναι εγγύηση νοστιμιάς και ευκολίας.
Καλή σου συνέχεια!
Ζ.
Καλημέρες πολλές, λίγο δροσερές σήμερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω ένα διάστημα ανάπαυλας και ...ξαναρχόμαστε!
Καλημέρα, δοκίμασα τη συνταγή χθες και έγινε φανταστική! Η μόνη μου αλλαγή ήταν ότι χρησιμοποίησα ψιλοκομμένο λουκάνικο γιατί δεν είχα ζαμπόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια ερώτηση μόνο, τη ζύμη πριν την ανοίξω σε φύλλο χρειάζεται να τη βάλω στο ψυγείο? Με παίδεψε λίγο στο άνοιγμα.
Ευχαριστώ
Δε νομίζω να χρειάζεται ψυγείο. Θα έλεγα να έριχνες λίγο αλευράκι στη ζύμη σου όπως την άνοιγες για να μην κολλάει. Επίσης βοηθάει να περνάς με αλευράκι και τον πλάστη σου για καλύτερο άνοιγμα. Ελπίζω την επόμενη φορά να μη σε παιδέψει η ζύμη. Φιλιά!
Διαγραφή