Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Τάρτα σε παραλλαγή ανοιχτής πίτας

Πώς αλλιώς θα μπορούσα να την περιγράψω αφού πήρα την ιδέα της Ερμιόνης http://theonewithallthetastes.blogspot.com/ για την τάρτα της με κολοκυθάκια και τυριά, την παράλλαξα λίγο στη σύνθεση των υλικών (όχι πράσα, μαϊντανό αντί για άνηθο, λιγότερη φέτα περισσότερη γραβιέρα) κι ύστερα για βάση, "δανείστηκα" τη ζύμη για τάρτα από τον David Lebovitz. Κι επειδή δεν έβρισκα μέσα στο χαμό την ταρτιέρα με τον μετακινούμενο πάτο, άρπαξα ένα ταψάκι, έστρωσα μέσα τη ζύμη, από πάνω τη γέμιση  και μου βγήκε μια τάρτα σε παραλλαγή ανοιχτής πίτας, Παναγία μου πόσο νόστιμη κι αφράτη!
Είχε τα ταλέντα της Ερμιόνης και του Lebovitz και την κατάδική μου αγάπη για το παίζειν με τα φουρνίσματα, οπότε πώς θα μπορούσε να υπολείπεται σε εμφάνιση και νοστιμιά;
Ευχαριστώ Ερμιόνη, ευχαριστώ David που δε σε ξέρω κι όλας, ευχαριστώ φίλοι αυτής της γειτονιάς που μου δίνετε ιδέες να παίζω και να χορταίνω (ελπίζω όχι και να χοντραίνω)

Τάρτα με κολοκυθάκια και τυριά σε παραλλαγή ανοιχτής πίτας
Ή αλλιώς: μπασταρδο-πιτό-ταρτα
Βασισμένη στην τάρτα της Ερμιόνης

600 γραμμ. κολοκυθάκια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
100 γραμμ. φέτα λιωμένη με πιρούνι
200 γραμμ. ανθότυρο λιωμένο με πιρούνι
150 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
200 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό (έβαλα με 10% λιπαρά)
2 αυγά
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο ξερό δυόσμο τριμμένο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα
αλάτι, πιπέρι

Ε(χ)τέλεση

Έπλυνα, έτριψα τα κολοκυθάκια, τα άφησα να σταγγίσουν.
Έβαλα το λάδι στη φωτιά, έριξα τα κρεμμυδάκια, ταφερα δυο τρεις βόλτες, έριξα και τα κολοκυθάκια αφού τα ζούπηξα με το χέρι να βγάλουν τα υγρά τους και τα άφησα στο τηγάνι σε μέτρια φωτιά να τραβήξουν τα υγρά τους, αφού πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι. Κατέβασα απ' τη φωτιά και έριξα τα τυριά μαζί με τον τριμμένο δυόσμο και το φρέσκο μαϊντανό.
Χτύπησα τα αυγά με το γάλα και το γιαούρτι και τα ενσωμάτωσα κι αυτά στη γέμιση. Πασπάλισα με λίγη γραβιέρα που'χα κρατήσει.
Ιδού και η ζύμη του David

210 γρ. αλεύρι
125 γρ. ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 μεγάλο αυγό
2-3 κουταλιές κρύο νερό

Ανακάτεψα το αλεύρι με το αλάτι. Πρόσθεσα το βούτυρο κρύο σε κυβάκια και το έτριψα με τα χέρια να γίνει το μείγμα σβολωτό.Ανακάτεψα το αυγό με το νεράκι και το έριξα στη μέση του μείγματος του αλευριού. Ζύμωσα να έχω ένα μείγμα που δεν κόλλαγε στα χέρια κι έβαλα λίγο αλευράκι παραπάνω αν χρειαζότανε.
Είχα εντωμεταξύ το φούρνο να ζεσταίνεται στους 180C/350F
Λάδωσα ένα μέτριο ταψάκι και άπλωσα μέσα τη ζύμη. Την άπλωσα με τα δάχτυλα να ανέβει και στα τοιχώματα. Έριξα μέσα τη γέμιση που μου'φτασε μέχρι τα πάνω και έψησα την πίτα μου για καμιά ωρίτσα.
Ω, ρε μάνα μου, τι βγήκε! Φουσκωτή κι αφράτη και μυρωδάτη και πλούσια σε γεύση .
Χλαπάκιασα το ένα κομμάτι κανονικά και στο πιάτο. Το δεύτερο το'παιζα "ας πάρω λίγο άπ' το ταψί" και σιγά σιγά έφαγα δεύτερο κομμάτι. Και καπάκι για επιδόρπιο 2 velvet-ομπαλλίτσες από χτες.
Ήρθα η γυναίκα και έγκωσα , και κρατούσα την κοιλιά μου, άσε που μ' έπιασε αυτή η γλυκειά ζάλη που'χεις μετά το φαί και θες να ναρκωθείς και να ξυπνήσεις μεθαύριο; Ε, αυτό!
Κρατήθηκα όμως , γιατί είπαμε, έχουμε και δουλειές, και τώρα είναι ώρα να ναρκωθώ.
Όνειρα γλυκά κι όταν σηκωθείτε με το καλό πιάστε και φτιάχτε πίτες, τάρτες κανονικές ή σε παραλλαγή, τι σημασία έχει; Αυτή η γειτονιά έχει απ' όλα!
Άντε γεια κι εδώ είμαστε πάλι!

17 σχόλια:

  1. Ποιός νοιάζεται για ονόματα, όταν μπαίνει στο στόμα το μόνο που μετράει είναι η ηδονή του ουρανίσκου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aφού μέσα στον χαμό της μετακόμισης και της ακαταστασίας βρίσκεις χρόνο και κάνεις ωραίες τάρτες και γλυκά μπορντώ σφαιρίδια..τότε είσαι καλά!Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να βλέπεις το σπίτι σου να μεταμορφώνεται σιγά σιγά και να παίρνει την όψη και το ύφος που εσύ διάλεξες!Καλή συνέχεια με δύναμη και όρεξη-κάτι που δεν σου λείπει εξάλλου!-.Αλήθεια τι ωραίοι πρέπει να είναι οι ήλιοι στο σπίτι!!!Καλημέρα με φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Φωτεινή μου, μ' έπιασε ο ακάθιστος λες, και όλο σχέδια με συνταγές και αναρτήσεις έχω κατά νου. Πώς το εξηγείς τώρα εσύ αυτό; Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

      Διαγραφή
  3. Μα δεν είναι μαγικό να εμπνέεσαι από μια "φίλη" που δεν την ξέρεις καν είναι στην άλλη άκρη του πλανήτη και να χορταίνεις - ευφραίνεσαι από το αποτέλεσμα που δημιούργησες με την αγάπη σου!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαγικό και άκρως λυτρωτικό για την διάθεσή σου και την ψυχή σου! Τέλεια αίσθηση!

      Διαγραφή
  4. Είναι υπέροχη η τάρτα σου κι αν σκεφτεί κανείς ότι την έφτιαξες μέσα στον χαμό της μετακόμισης... χίλια μπράβο σου!!! Φαίνεται πάντως άκρως λαχταριστή και χορταστική!
    Φιλιά Μάρθα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εδώ ισχύει το "αυτό που φαίνεται αυτό είναι".
      Περιμένω να μεσημεριάσει να τη φάω και κρύα, γιατί χτες ζεματίστηκα από τη λαχτάρα μου να τη δοκιμάσω. Έτρωγα σίδερα απ' την πείνα!

      Διαγραφή
  5. Μου αρέσεις...που κάνεις πειράματα Μάρθα μου, μες στο χαμό της μετακόμισης :-)))
    Παρόμοιες καταστάσεις και τρέλλες κάνω κι' εγώ.
    Όσο για το αποτέλεσμα συνήθως κάτω από τέτοιες συνθήκες, εμένα τουλάχιστον, μου βγαίνει εκπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι μου βγαίνει, εκεί στις αλλαγές και στα καινούρια, μπαπ! Χτύπα και μια ανάρτηση, κι ύστερα άλλη μία, κι έχω κι άλλες στο μυαλό, αλλά για να δω τα κουράγια μου που με περιμένουν κι άλλα χίλια πράγματα να κάνω η γυναίκα! Άντε, καλημέρα στην πατρίδα!

      Διαγραφή
  6. Ellerinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μάρθα μου, χαίρομαι πάρα πολύ που την έφτιαξες και σου άρεσε!
    Μια χαρά έκανε τη δουλίτσα του και το ταψάκι!
    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά και τα καλά λόγια! Και σε ευχαριστώ και εκ μέρους του David φυσικά!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά κι εσύ Ερμιόνη μου με τις προτάσεις σου , που είναι για μας έμπνευση!

      Διαγραφή
  8. Πολύ ωραία και η δική σου η τάρτα Μάρθα μου, φαίνεται λαχταριστή λαχταριστή!
    Καλό Σαββατοκύριακο φίλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαινόταν να λες, Έρη μου, γιατί κοντεύω να την τελειώσω! Μοίρασα κι όλας να πω την αλήθεια μου!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλώς σε βρήκα Μάρθα, πολύ ωραία η τάρτα σου και βλέπω ότι έχω να αντιγράψω πολλές συνταγές για γλυκά! Μου άναψες φωτιές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλώς όρισες Amelie, έτσι συμβαίνει στη γειτονιά των bloggers, όλες παίρνουμε φωτιά μέσα απ' τα κουζινάκια των άλλων. Να είσαι καλά και καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...