Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Μπαλλίτσες από κέηκ με κρέμα μήλου και κανελογαρύφαλλα

Ούτε που το σκέφτηκα να την κάνω ανάρτηση αυτή τη συνταγή γιατί έπαιζα και την γυρόφερνα στην κεφαλή μου πώς να την κάνω, αλλά το'φερα από δω, το'φερα από κει, είπα "γιατί όχι" τελευταία στιγμή, όταν πια είχα μοιράσει μπαλλίτσες, είχα μοσχοφάει μπαλλίτσες, σκέτες, με καρυδάκι, με γλάσο και καρυδάκι,και βέβαια, ούτε σκέψη να τραβήξω μια φωτογραφία η μωρή Παρθένα και όταν είπα το ευλογημένο "γιατί όχι;" είχα μπροστά μου τρία φτωχά και μόνα τους κεκάκια που τα ξανάφερα από δω, τα ξανάφερα από κει, τελικά τα' μπηξα σ' ένα μηλαράκι που το μετέφερα από δω το μετέφερα από κει και το απόθησα στο τέλος, να ησυχάσει δίπλα σε μια γλάστρα με χρυσάνθεμα όπου και το αποθανάτισα. Ουφφφφ, κουράστηκα!
 
Οι μπαλλίτσες αυτές έχουν ως βάση ένα κέηκ μήλου φτιαγμένο με κρέμα μήλου και μυρωδικά.
Ύστερα το κέηκ πάει καλλιά του,  θρυμματίζεται  κι ενώνεται με το γνωστό γλάσο κρημ τσηζ (cream cheese frosting), και γίνεται μπαλλίτσες που βουτιούνται  σε όποιο γλάσο θέλετε.
Το δικό μου γλάσο το έφτιαξα στα γρήγορα λιώνοντας καραμελάκια βανίλιας κι ύστερα κλατς, κόλλησα και λίγα καρυδάκια στην κορφή .

Οι μπαλλίτσες μήλου με γλάσο γίνονται  η σημερινή προσφορά του καταστήματος "Martha's Kitchenette"σε όλους εσάς τους λάτρεις του φθινοπώρου, του μήλου και της μυρωδιάς κανέλας, τζίντζερ και γαρύφαλλου.

Μπαλλίτσες από κέηκ μήλου με γλάσο
 
Για το κέηκ μήλου
Βασισμένη στη smitten kitchen
 
250γρ. αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
3/4 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
113 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
195 γρ (1 φλυτζάνι) καστανή ζάχαρη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 αυγά
365 γρ. κρέμα μήλου (1 1/2 φλυτζάνι)
50γρ (1/2 φλυτζάνι) καρύδια χοντροκομμένα
 
Για το γλάσο
142 γρ. cream cheese (κρημ τσηζ)
42 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 από ένα κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. (1 φλυτζάνι) άχνη ζάχαρη
1/2 - 1 κουταλάκι κανέλα
 
Ε(χ)τέλεση
Για το κέηκ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F.
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψάκι για κέηκ.
Ενώνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το baking powder, τη σόδα και τα μυρωδικά.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανίλια να αφρατέψουν.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ενώνουμε.
Ύστερα προσθέτουμε την κρέμα μήλου να ενοποιηθεί με το μείγμα.
Στο τέλος ενώνουμε το μείγμα του αλευριού με τα μυρωδικά, και τα καρύδια, αν βάλουμε.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
 
Για το γλάσο κρημ τσηζ
Χτυπάμε το κρημ τσηζ με το βούτυρο και τη βανίλια να αφρατέψουν. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και την κανέλλα.
 
'Οταν κρυώσει το κέηκ, το θρυμματίζουμε (η καλύτερή μου γιατί βουτώ και τρώω ψιχουλάκια) και το ενώνουμε με το γλάσο του κρημ τσηζ.
Όταν γίνει ένα μείγμα μαλακό και ενιαίο το βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει.
Το βγάζουμε και πλάθουμε μπαλλίτσες.
Τις βουτάμε σε σοκολάτα, σε καραμέλα ή σε όποιο γλάσο θέλουμε. Εγώ έλιωσα μικρά καραμελάκια βανίλιας και τα βούτηξα μέσα, αφού κάρφωσα σε κάθε μπαλλίτσα μήλου ένα μικρό ξυλάκι (stick) για γλειφιτζούρι.
 
Τους δένετε , αν θέλετε, κορδελλάκια, τα τυλίγετε ένα ένα, δυο δυο σε σελοφάν, τα καρφώνετε σε μηλαράκια και τα προσφέρετε σε φίλους και γνωστούς.
Μην ξεχάσετε να δώσετε στον καλύτερό σας φίλο: στον εαυτό σας.
 Καλοφάγωτα.
 
Μπορείτε ακόμη να αφήνετε το σχόλιο σας στην προηγούμενη ανάρτηση "Τρεις λόγοι για δωράκι και τρία δωράκια σε ένα" για την κλήρωση που θα γίνει στις 29 Σεπεμβίου το βράδυ.

Ευχαριστώ πολύ την γλυκειά Ερμιόνη από το http://theonewithallthetastes.blogspot.com
για τα ωραία βραβεία και τα καλά της λόγια.





Και με τη σειρά μου τα μοιράζω σε όλους εσάς τους ήρωες και τις ηρωίδες bloggers που καταφέρνετε, μέσα στο πήξιμο της καθημερινότητας, να ομορφαίνετε με τις αναρτήσεις σας τη ζωή  μας.

 
Και τώρα γεια,
εις το επανιδείν
και εις το επανακούειν!!!

Υ.Γ Αν δεν έχει applesauce στην Ελλάδα, αναρτώ μια συνταγή να τη φτιάξετε μόνοι σας άν εχετε καλά μήλα, χρόνο και όρεξη. Δεν παίρνει πολύ!!!

Applesauce
1 1/2 - 2 κιλά μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα (προτιμήστε καλή ποιότητα μήλων)
4 λωρίδες από φλούδα λεμονιού
3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού
1 ξυλαράκι κανέλα
1/4 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
μέχρι 1/4 φλυτζάνι άσπρη ζάχαρη
1 φλυτζάνι νερό
1/2 κουταλάκι αλάτι

Ε(χ)τέλεση
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, σκεπάστε το και ανάψτε το μάτι. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 20-30 λεπτά. Κατεβάστε απ' τη φωτιά. Βγάλτε το ξυλαράκι της κανέλας και τις φλούδες λεμονιού. Πατείστε το μείγμα να λιώσει όπως κάνετε με τον πουρέ.
Αν θέλετε αφήνετε μέσα μερικά κομματάκια μήλου άλιωτα.
Έτοιμο!!!

* Η ζάχαρη και το λεμόνι αυξομειώνονται αναλόγως πόσο γλυκειά ή πόσο ξινούτσικη θέλετε την applesauce σας
 

9 σχόλια:

  1. Εδώ, εδώ, παρούσα: Λάτρης του φθινοπώρου και της μηλόπιτας, και της κανέλας και των σφαιριδίων κέικ!
    Τί ωραία συνταγή!
    Όταν λες "κρέμα μήλου" τί εννοείς; Έχεις καμία μάρκα υπόψη σου; Γιατί δεν την έχει πάρει το μάτι μου καμιά φορά στο σούπερ μάρκετ; Όχι τίποτα, αλλά για να τη βάλω στην αυριανή μου λίστα με τα ψώνια...
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπέρα! Επειδή, δυστυχώς, λείπω καιρό από Ελλάδα και το applesauce που έχουμε εδώ στη ΝΥ δεν ξέρω αν υπάρχει εκεί ως κρέμα- πολτός μήλου, πρόσθεσα στη συνέχεια της παραπάνω ανάρτησης και μια συνταγή για applesauce αν θέλεις να τη φτιάξεις μόνη σου. Άντε καλή επιτυχία και να μοσχοβολήσει το σπίτι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ουάου. Αυτό θα πει ταχύτης. Πάρα πολύ ωραία! Ευχαριστούμε, Μάρθα. Will do.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χαχα πολύ γέλασα με τις μπαλίτσες, πολύ ωραίες δίπλα στα χρυσάνθεμα! Φιλάκια Μάρθα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε φιλώ, σε καληνυχτώ, και επισήμως σε λίγες ώρες θα σού ευχηθώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λοιπόν, αυτές οι μπαλλίτσες μου έκλεψαν την καρδιά και κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα τις παρασκευάσω οπωσδήποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό και καλή επιτυχία, είναι πολύ πολύ νόστιμα και μυρωδάτα!

      Διαγραφή
  7. Αμάν μην με κάνετε να φτιάξω κι άλλο μηλόγλυκάκι :-)))
    Έκανα μηλόπιτα (θα σας την αναρτήσω)
    Έκανα τα μηλόμπιστότα της Ερης χθες το βράδι (επίσης θα σας τα βάλω να τα δείτε)
    Έρχεσαι να με κάνεις να θέλω να φτιάξω και μηλό-μπαλλάκια τώρα!!!
    Όπα, παίδες και κόρες ... φρένο λέμε!

    Καλημέρα Μάρθα μου, φυσικά και σε πειράζω. Αλλά άμα βρω τον χρόνο θα τα κάνω τα μπαλάκια σου και ίσως σαν "τρουφάκια" όχι σε στικ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ ως τρουφάκια τα κέρασα και τα κεράστηκα, τα sticks τα έβαλα τα έρμα μόνο να τα φωτογραφήσω! Έτσι για να "ψηλώσουν" κομματάκι!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...