Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Κουλουράκια Φουσκωτά με Γέμιση Παστέλι και Βραβειάκι με Ερωτηματολόγιο

Αν δεν ιδρώσει ο κώ...ς σου, ούτε τσουρέκια γίνονται, ούτε προκοπή. Έτσι δε λένε;
Κι αν δεν ιδρώσουν τα χεράκια σου, βραβείο δεν έχει.
Γι' αυτό κι εγώ θα τα ιδρώσω τα χεράκια μου, θα απαντήσω στις εννιά μαγικές ερωτήσεις που μου' στειλε η φίλη μου η mookies http://mookiesbaker.blogspot.com και θα πάρω το βραβείο μου .

1) Τι σας οδήγησε να ξεκινήσετε το blog σας; 
Ήταν μια βροχερή μέρα του χειμώνα κι έξω μπουμπούνιζε. Άνοιξα το laptop κι αντί να πατήσω s.o.s, πάτησα blog.

2) Ποιο το θέμα του blog σας/με τι ασχολείται;
Με ό,τι βρει μπροστά του.

3) Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας; 
Την ποια;

4) Σχεδιάζετε από πριν το περιεχόμενο του blog σας; 
 Άντε καλέ, εγώ είμαι "ό,τι βρέξει ας κατεβάσει"!

5) Έχετε νέες ιδέες για το blog σας;
 Εμένα οι ιδέες μου, νέες και παλιές, μπαινοβγαίνουν in and out.

6) Πόσο χρόνο αφιερώνετε στο blog σας;
3,5 λεπτά ημερησίως.

7) Ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να δημιουργήσετε;
Στις 3.15 μετά τα μεσάνυχτα που η φύσις ησυχάζει.
  
8) Τι θα θέλατε να ξέρει ο κόσμος για εσάς;
Τα εν Οίκω μη εν Δήμω. Κι όσα λιγότερα ξέρει ο Νίκος και ο Δήμος τόσο καλύτερα.

9) Ποια είναι τα χόμπι σας;
Μαζεύω πεταλούδες τη νύχτα.

Και τώρα που παίξαμε το παιχνίδι "πείτε ό,τι σας κατέβει στο κεφάλι", θα παίξουμε και το παιχνίδι "πείτε την αλήθεια", για να ανέβει το επίπεδο και να πάρουμε το βραβείο.
- Είχα αρκετό καιρό στο νου να αρχίσω ένα blog, αφού πέρασα κανά χρόνο χωμένη στις 
blog-ογειτονιές, ελληνικές και ξένες,  καταγράφοντας συνταγές ελληνικές και ξένες, και θαυμάζοντας τις ελληνικές και ξένες ιστορίες τους . Τελικά, τον Μάρτιο του 2012 χωρίς να έχω (κι ακόμα δεν έχω δηλαδή) καθόλου τεχνικές γνώσεις για πώς στήνεται ένα blog, άνοιξα το blog μου, άνοιξα και το στόμα μου και είπα   "Όμως εγώ θα πω", εννοώντας:"Μ' ακούει κανείς;;;" Όταν γράφεις είναι σαν να κλείνεις ένα μήνυμα σ' ένα μπουκάλι, να το πετάς στη θάλασσα και να περιμένεις κάποιος να το βρει και να σε βρει. 
Ο χρόνος όμως είναι μέγεθος σχετικό. Το ίδιο και η επικοινωνία. Μπορεί να στέλνεις μήνυμα προς τα έξω αλλά τελικά να μιλάς στον ίδιο σου τον εαυτό, κρατώντας δημόσια ένα ημερολόγιο.

- Το "Κουζινάκι της Μάρθας" ψήνει γλυκά και γράφει ιστορίες, γιατί η κυρά ιδιοκτήτρια αγαπούσε (και ακόμα αγαπάει) να μιλάει. Μια παρλαπιπίαση την έχει. 
Αφού η καημένη η μαμά της δεν ήθελε να πηγαίνει στο Δημοτικό σχολείο να παίρνει τους βαθμούς της γιατί οι δάσκαλοι μαζί με το "καλό παιδί, καλή μαθήτρια" της έλεγαν πάντα και το "αλλά". "Αλλά μιλάει πολύ".

- Το θέμα μιας ανάρτησής μου μπορεί να είναι μια ομελέτα με χωριάτικα καφέ αυγά που με εντυπωσίασε το μακρόστενο σχήμα τους, 
μια γενέθλια τούρτα που έκατσε, μια γενέθλια τούρτα που δεν έκατσε, ένα ταξίδι, ένας θυμός, μια φωτογραφία, μια μνήμη, ένα θέλω ή ένα δε θέλω της ημέρας. Η έμπνευση δεν είμαι σίγουρη αν θα μου'ρθει. Θα μου'ρθει σίγουρα να γράψω και γράφω πολλή ώρα πριν πατήσω publish. Πολλές φορές δεν ξέρω πού θα με βγάλει η γραφή, κι αυτό είναι το συνηθισμένο μου. Στη στροφή μιας φράσης σκάει μύτη μια σκέψη, στην παρακάτω άλλη μια, κι αν στην τελευταία στροφή σκάσει μύτη κι η έπνευση, τότε καλώς να ορίσει! 

- Όπως καταλάβατε γενικά δεν είμαι άνθρωπος του "σχεδιάζω" αλλά του "αυτοσχεδιάζω". 
Είμαι παρορμητική και ενθουσιώδης, και της στιγμής, και μάλιστα τις περισσότερες φορές της τελευταίας στιγμής, και φυσικά υπό την πίεση της τελευταίας στιγμής είμαι πολλές φορές πιο δημιουργική και αποτελεσματική απ' ό,τι αν προετοιμάζομαι και προγραμματίζω.

- Νέες ιδέες για το blog μου δεν έχω, όχι, παρόλο που διαβάζω άρθρα για το τι χρειάζεται ένα blog, μιλάω για τα do's και τα don'ts
γυρνοβολώ στις blog- ογειτονιές, αλλά πιο πολύ για τη χαρά του χαζεύειν παρά για τη δουλειά του διορθώνειν και στήνειν κάτι καινούριο. Αν έρθει το νέο, θα ενταχθεί στο παλιό, κι όλοι μαζί θα είμαστε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα.

- Αστεία αστεία περνώ αρκετό χρόνο στο blog, γιατί για κάθε καινούρια ανάρτηση , που μπορεί να είναι μια ή δύο φορές την εβδομάδα, θέλω το λιγότερο ένα τετράωρο με το γράψε-σβήσε. Κι αν μπω στον κόπο να μεταφράσω και στα αγγλικά, που δεν με βλέπω να το κάνω με σύστημα, τότε βράσε όρυζα. 
Κάθε ανάρτηση μετά τη γραφή έχει και τη χαρά του επόμενου πρωϊνού ξυπνήματος να δω τι μου γράψαν τα παιδάκια, κι ύστερα να απαντήσω στα παιδάκια...και...καταλάβατε τώρα τι εννοώ;

- Όταν φέγγει έξω, φέγγει και στο μυαλό μου. Κι άμα είναι πρωί, ας πούμε εφτά και είμαι ήδη καθισμένη στο γραφείο, πριν γεμίσουν οι δρόμοι και τα σπίτια με φωνές, ακόμα καλύτερα. Η μέρα με βοηθάει γενικώς. 
Μπορώ να βροντοκοπήσω τις κατσαρόλες μου, να  φωτογραφήσω τα καμάρια που βγάζουν οι κατσαρόλες μου, να βγω να αγοράσω υλικά να διορθώσω τα καμάρια μου αν δε βγουν καμαρωτά απ' τις κατσαρόλες μου,κι άλλα τέτοια ευχάριστα...

- Τι θέλω να ξέρει ο κόσμος για μένα; Ό,τι θέλω να ξέρει, τού το λέω . Κι ό,τι δε θέλω να ξέρει, δεν τού το λέω. 
Απλά είναι τα πράγματα! 

- Αν θεωρήσουμε πως χόμπυ είναι αυτό που κάνουμε τις ελεύθερες ώρες μας, τότε εγώ περπατάω πολύ, διαβάζω αρκετά, διαλογίζομαι όσο μπορώ, 
ψήνω μπόλικα, και γράφω μπολικότερα. Γράφω όνειρα, θεατρικές διασκευές, παιδικές ιστορίες, στίχους, γενικά...γράφω (αλλά δεν σας γράφω).

Τώρα όμως θα σας γράψω μια συνταγή που δοκίμασα τρεις τέσσερις φορές κι έμειναν όλοι χορτασμένοι, γλυκαμένοι και πανευτυχείς. Είναι ένα φουσκωτό κουλουράκι που έχει γέμιση παστελιού, καταγωγή από τη Σαντορίνη και μαμά την Εύη Βουτσινά, γιατί αυτή μου τα σύστησε. Τα λένε παστελωτά, ή κουλουράκια φουσκωτά με γέμιση παστέλι. Όπως και να τα λένε είναι σκέτη απόλαυση, και τρώγονται σκέτα ή με την απόλαυση παρέας.
Κουλουράκια Σαντορινιά με γέμιση παστέλι
(για περίπου 60 κουλουράκια)

4 κανονικά αυγά (κρατείστε ένα ασπράδι για τη γέμιση)
250 γρ. βούτυρο (γάλακτος ακόμα καλύτερα)
250 γρ. ζάχαρη
Χυμός 1 πορτοκαλιού
Ξύσμα ενός μικρού λεμονιού (ακέρωτο παρακαλώ)
1/2 κουταλάκι κανέλλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
1/2 κουταλιά σούπας σόδα διαλυμένη σε 
1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ
750 γρ. αλεύρι περίπου

Για τη γέμιση
1/4 κιλό σουσάμι αλεσμένο
1/2 κιλό μέλι
75 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
1/2 κουταλάκι κανελογαρύφαλα σε σκόνη
100 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 απράδι αυγού χτυπημένο σε μαρέγκα (αυτό που έχετε κρατήσει)


Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν . Προσθετουμε ένα ένα τα αυγά και στη συν'εχεια τις κανέλες, τα γαρύφαλα,το ξύσμα λεμονιού, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα διαλυμένη στο κονιάκ και το μπέκιν με το μισό αλεύρι. Τα ανακατεύουμε όλα να γίνουν ένα λείο μείγμα και σιγά σιγά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (όσο πάρει για να γίνει μια αφράτη και απαλή ζύμη) ζυμώνοντας συνεχώς. Την αφήνουμε σκεπασμένη να ησυχάσει λίγο.

Για τη γέμιση: Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υλικά να ενωθούν καλά
Πλάσιμο: Παίρνουμε μικρά κομμάτια της ζύμης ίσαμ' ένα μικρό αυγό , τα πλάθουμε λίγο μακροστενα και μετά τα πατάμε να πλατύνουν. Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση κατά μήκος της ζύμης και πιάνουμε από τος άκρες για να κλείσει γύρω από τη γέμιση. Αυτό το γεμισμένο κορδόνι που έχουμε σχηματίσει το στρίβουμε σα σαλιγκάρι και είτε κολλάμε τις δύο άκρες του να ενώσουν είτε τις στερεώνουμε με ένα γαρυφαλλάκι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350F/180C.
Απλώνουμε με λίγη απόσταση μεταξύ τους τα φουσκωτά κουλουράκια σε ταψιά στρωμένα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε γύρω στα 22-25 λεπτά.
Την άλλη φορά θα τα κλείσω καλύτερα.
Το στόμα μου όμως δε θα το κλείσω...μπα!!!

24 σχόλια:

  1. Μάρθα μου, καλημέρα! Κάθε φορά που έρχομαι στο μπλογκ σου ετοιμάζομαι να απολαύσω! Να απολαύσω την εξυπνάδα του κειμένου, το παιχνίδι της γλώσσας, το κλείσιμο του ματιού! Οι συνταγές είναι η αφορμή, το ταξίδι είναι όλα τα άλλα! Τελικά λατρεύω αυτά τα παιχνίδια που μας φέρνουν πιο κοντά!:)
    Φιλάκια

    Τα χαμογελαστά σου κουλουράκια μου αρέσουν που βγάζουν γλώσσα! Καλά κλεισμένα δεν θα ήταν τόσο προκλητικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Αγγελική μου και σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Σού κλείνω τώρα παιχνιδιάρικα το μάτι και σε καλημερίζω με δυο γλυκά φιλιά!

      Διαγραφή
  2. ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!
    Χάρηκα τις απαντήσεις σου και στα δύο μέρη...
    Τα κουλουράκια σου κλειστά ή ανοιχτά μοσχοβολούν ως εδώ...
    Να σαι καλά Μάρθα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερούδια σου Αννιώ μου!
      Δεν πιστεύω να μην πήρες μοσχοβολιστό κουλουράκι;
      Απ' τα ανοιχτά πάρε, μπαίνει κατευθείαν το παστέλι στο στόμα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. ουφ.. Σε διάβασα με μια ανάσα!!
    Είσαι πάντα πηγαία και χειμαρώδης!!!

    Εκλεψες ακόμα και από τα υπέροχα κουλούρια σου την παράσταση βρε παιδί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις καλό διάφραγμα,Χρυσαυγή μου, παίρνεις καλές αναπνοές για να σου χρειαστεί μια ανάσα για ένα τέτοιο κατεβατό!
      Και για να μη φύγεις χωρίς ανάσα, ρίξε πέντε έξι παστελωτά κουλουράκια στην τσέπη , να'χεις μετά για τον καφέ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Απολαυστική η ανάρτησή σου, όπως όλες εξάλλου οι αναρτήσεις σου!
    Τσιμπαω παστελωτό κουλουράκι που δείχνει φοβερό!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ' ευχαριστώ, Έλενά μου, χιλιόχρονη, και μέσα στα κεράσματα της ημέρας πάρε και ένα ταπεινό και νόστιμο παστελωτό για το καφεδάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τέλειο το κουλουράκι, λατρεύω σουσάμι όπουδήποτε και να είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απολαυστικές οι απαντήσεις σου και άλλο τόσο απολαυστικά τα κουλουράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ για το βραβείο και την ευκαιρία που μου έδωσες να γράψω! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  8. Και διάβαζα τις πρώτες απαντήσεις και σκεφτόμουν ότι πολύ λιτά και αόριστα απαντάει αυτό το κορίτσι. Μπορεί να μην έχει κέφι, μπορεί να μην είναι η μέρα της... 'Ωσπου, έφτασα στις κανονικές απαντήσεις και διάβασα τη Μαρθούλα όπως την ξέρουμε και την άγαπάμε, έτοιμη να μοιραστεί πράγματα και να μας βάλει στον κόσμο της. Ύστερα, ήρθε και το γλυκάκι και άρχισα τους αναστεναγμούς. Πεινάω και φαίνεται τόσο λαχταριστό το παστελοσαλιγκαράκι...
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βρε Αναστασία μου, λιτή εγώ; Από πότε; Όταν με ακούς λιτή συνέχισε να διαβάζεις...
    Δεν πήγες παιδί μου επίσκεψη σε Λενάκηδες και Κώτσους κι έμεινες νηστικό; Για πάρε παστελοσαλιγκαράκια! Για φέρε καλαθάκι να γεμίσουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλη μια απολαυστική ανάρτηση Μάρθα μου!
    αυτά τα κουλουράκια τα έφτιαξα εδώ πρώτη φορά τα πρώτα Χριστούγεννα στον Καναδά. Είναι πεντανόστιμα, τα δικά σου έγιναν αρκετά διαφορετικά, πιο χορταστικά και πλούσια θα το πω.
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eγώ τα ανακάλυψα πρόσφατα και πολύ μ' αρέσανε έτσι φουσκωτά και νόστιμα που ήτανε. Και φυσικά, απ' τα χεράκια μου βγήκανε πληθωρικά!!! Καλή σου νύχτα και πάλι να χαίρεσαι το μικρούλη σου!!!

      Διαγραφή
  11. Τι ωραία κουλουράκια! Εμπιστεύομαι τόσο την κυρία Βουτσινά όσο και εσένα Μάρθα μου, οπότε μάλλον μιλάμε για εγγυημένο αποτέλεσμα!
    Οι απαντήσεις σου και στις 2 εκδοχές τους ήταν όπως πάντα απολαυστικές!
    Ειλικρινά χαίρομαι να σε διαβάζω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη μου! Είναι πεντανόστιμα και με βούλα!
      Εγγυημένα! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  12. Άντε καλέ, εμάς έτσι μας αρέσεις, πολυλογού!
    Και αυτά τα κουλουράκια δεν τα έχω ξανακούσει! Ενδιαφέρουσα συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ είναι παραπάνω από ενδιαφέροντα τα κουλουράκια, είναι πεντανόστιμα και αφανιστικά (στη δική μου διάλεκτο θα πει:
      εξ-αφανίζονται)

      Διαγραφή
  13. Πωπω...τι υπέροχη συνταγή είναι αυτή;;;
    Μυρίζει μέχρι εδώ...
    Μπράβο κορίτσι μου!
    Καταπληκτικά υλικά!!!
    Φιλάκια πολλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι είναι, Σοφία μου!!! Ή μάλλον, ήταν, ήταν Σοφία μου...και πάμε γι' άλλα!

      Διαγραφή
  14. Εξαιρετικά πρεπει να ειναι αυτα τα κουλουρακια!Φοβερα υλικα και σε ωραιο συνδυασμο!Εξαιρετικο και ολοκληρο το ποστ σας! Θα τα δοκιμασω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητήρια για το βραβείο κουκλίτσα γλυκιά!
    Μόνο 4 ώρες η ανάρτηση? Βάαααλε! Και όπως τα λες είναι, αν έχεις και φωτογραφίες, πάμε για 8ωρο! χα χα χα
    Χαιρόμαστε πολύ που το κουζινάκι της Μάρθας λειτουργεί από τον Μάρτη του 2012 και ευχόμαστε να κλείσει πολλούς Μάρτηδες ακόμα...50 είναι οκ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...