Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Καρυδάτα κεράσματα με λευκή σοκολάτα και σάλτσα βατόμουρο

Τι'ναι αυτό με την αυθόρμητη και παρορμητική μου φύση;
Μη δω και μ' αρέσει κάτι (για γλυκό φαγώσιμο ο λόγος , όχι για γλυκό μη φαγώσιμο).
Έχω δεν έχω δουλειά, είναι δεν είναι να το πάω κάπου, είναι δεν είναι κατάλληλη ώρα, μωρέ στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Άμα μου μπει κάτι στο μυαλό ή στο μάτι, άντε πιάστε τον τον Παναή. 
Τελευταία λοιπόν το έχω δει κόλλημα με το συνδυασμό λευκής σοκολάτας και βατόμουρων.
Έχουν κάνει ασπροκόκκινες βουλίτσες τα ματάκια μου απ' τις άπειρες συνταγές με λευκή σοκολάτα και raspberries που είδα. Ώρες χαζεύω με ενθουσιασμό τις διώροφες και τριώροφες τούρτες, τα cheesecakes, τα τούτα και τα άλλα, μέχρι να βρεθεί αυτό το "κάτι" που θα μου πει:  "ξεκουβάλα, σήκω και ξεκίνα". 
Χτες αυτό το "κάτι" ήχησε μέσα μου στις 11.25μμ ακριβώς. Το πώς κρατήθηκα να μην βάλω τα χτυπητήρια μες στη νύχτα, ένας Θεός το ξέρει. Κι η Helen θα το ήξερε που μένει από κάτω με τις γάτες της γιατί δεν θα την άφηνα να κλείσει μάτι, ούτε αυτήν ούτε τις γάτες της. Πήρα όμως βαθειές αναπνοές και περίμενα το ξημέρωμα. 
Μετά το ξημέρωμα περίμενα να πλύνω τα ρούχα μου γιατί δεν είχα τίποτε να φορέσω, μετά τα ρούχα περίμενα να μού αλλάξει ο μάστορας το σκουριασμένο φωτιστικό στο μπάνιο, και όσο περίμενα το μάστορα τον κάστορα να μου φτιάξει το φωτιστικό, εγώ τρύπωσα στο βασίλειο της κουζίνας μου και ωσάν πεταλουδίτσα, τριαλαρίμ τριαλαρόμ, έπιασα να φτεροκοπώ γύρω απ' τα μιξεράκια μου, τα κατσαρολάκια μου και τα φουρνάκια μου, και να απλώνω το σοκολατένιο χρώμα με το κακάο στο ισόγειο, και να' ρχεται αυτό να δένει με τό λευκό της σοκολάτας  του πρώτου ορόφου, και με το κοκκινούλικο του βατόμουρου  στο ρετιρέ  και...εεε, τι να λέμε τώρα; Ήμουνα πανευτυχής. 
Κέρασα τον μάστορα μόλις  τέλειωσε , φύλαξα να κεράσω και την Helen (να την καλοπιάσω για μελλοντικά μεταμεσονύχτια ντραγκαντρούγκα όταν δε θα κρατιέμαι), κι επειδή δεν κρατιέμαι άλλο, κάθομαι να κεράσω κι εσάς για τις ώρες που θα'χετε τον δικό σας ακάθιστο, κι έναν δικό σας ασπροκόκκινο έρωτα.

Ιδού λοιπόν για την τέρψη των ματιών σας και του στόματος (όχι του σώματος, γιατί απ' τα απλά ασπροκόκκινα θα'ρθει να φαρδύνει και δεν θα είναι πια καθόλου προς τέρψιν αλλά προς γνώσιν και συμμόρφωσιν. Ακούς Μαρθούλα;):
Μικρά κεράσματα με λευκή σοκολάτα και σάλτσα βατόμουρο 
Βγαίνουν περίπου 23 κεράσματα

114 γρ. βούτυρο (3/4 φλυτζανιού)
1/2 φλυτζάνι καστανή μαλακή ζάχαρη
2 αυγά, χωριστά οι κρόκοι απ' τα ασπράδια
1 1/4 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλυτζάνι μαγειρικό κακάο
1 φλυτζάνι περίπου χοντροκομμένα καρύδια

Για τη γέμιση
114 γραμ. λευκή σοκολάτα για ψήσιμο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (γύρω στα 29 γραμμάρια)
1/4 κούπας μαρμελάδα βατόμουρο χωρίς σπόρους

Ε(χ)τέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε χωριστά το αλεύρι με το κακάο και το ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου-ζάχαρης και αυγών. Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για κανά δυο ώρες να σφίξει (εντωμεταξύ εμείς βάζουμε πλυντήριο και περιμένουμε).
Σε ένα μικρό μπωλάκι χτυπάμε τα ασπράδια που έχουμε φυλάξει σε ελαφριά μαρέγκα και σε ένα άλλο ρηχό πιάτο βάζουμε το χοντροκομμένο καρύδι. Βγάζουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο και πλάθουμε μικρές μπαλλίτσες σε μέγεθος καρυδιού. Τις περνάμε από το ασπράδι, τις ρολλάρουμε στο καρύδι και τις ακουμπάμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. 
Όταν τελειώσουμε, πατάμε κάθε μπαλίτσα με τον αντίχειρα του χεριού ή με την ανάποδη ενός κουταλιού και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα (μη βγει η τρύπα απ' την άλλη ). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 350F/180C 8-10 λεπτά. Βγάζουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Εντωμεταξύ σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα με το βούτυρο και ρίχνουμε περίπου μισό κουταλάκι σε κάθε γλύκισμα στην τρύπα που έχουμε δημιουργήσει στο κέντρο. Από πάνω βάζουμε 1/4 από ένα κουταλάκι μαρμελάδα και...

...δεν ονειρεύομαι!!! Το τρώω!!!

35 σχόλια:

  1. Φανταστικά κεράσματα Μάρθα! Ευτυχώς που το έχεις αυτο το κουσούρι με τα κολλήματα σου κ βλέπουμε κ εμείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά τίποτε δεν πάει χαμένο στη ζωή. Μαθαίνουμε κι απ' τα κουσούρια μας!

      Διαγραφή
  2. Μάρθα, πολύ δημιουργικά τα βρίσκω τα...."κολλήματά" σου!! Αν είναι να έχουν σαν αποτέλεσμα τέτοια ωραία κεράσματα, να "κολλάς" συχνότερα!! Χαχαχα!!! Όπως και να έχει αυτό το γλυκάκι είναι ιδανικό για εορταστικές περιστάσεις και..... επισόδεια υπογλυκαιμίας!!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα επεισόδια υπογλυκαιμίας δείχνουν να είναι καθημερινά, σαν τα τηλεοπτικά επιεσόδια της "Λάμψης" μιας φορά κι έναν καιρό. Ποιότητα ξεποιότητα, κολλάς. Ευτυχώς σε τούτα δω τα μικρούλια πρωταγωνιστούν ποιοτικά υλικά! Φιλάκια Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  3. Ήταν να μην ξεκουβαλήσεις, να σηκωθείς και να ξεκινήσεις τελικά εσύ.
    Μόλις τα έκανες όλα αυτά, έκανες και το γλυκό που το τρως και γλύφεις και τα δακτυλάκια σου. Εγώ που λατρεύω το βατόμουρο ένεκα προϋπηρεσίας στας Ευρώπας γλύφω και τα……ποδαράκια μου.
    Καλώς σε βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες xristin, και κεράσου ένα γλυκάκι να μη γλείφεις το ποδαράκι. Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  4. Απαντήσεις
    1. ...και ατιμούλικα. Δεν σ' αφήνουν να ησυχάσεις τα σκασμένα, μέχρι που να σκάσεις εσύ!

      Διαγραφή
  5. Υ π έ ρ ο χ α!!!Τα λάτρεψα τα τριώροφα σου!Φιλάκια Μαρθούλα μου, φάε ΄και ένα για μένα που μου τρέχουν τα σάλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα γίνω κι εγώ τριώροφη άν αρχίσω να τρώω και για σας ρε Ζουζού!

      Διαγραφή
  6. Μάρθα μου είναι υπέροχα! Και μικρούλια! Μπορείς να βρεις δικαιολογία αν αποφεύγεις τα γλυκά! (Αγγελική συγκεντρώσου: δεν θες το κορμί σου να'ρθει να φαρδύνει και να μην είναι πια καθόλου προς τέρψιν)

    Μα τι γραφή! Γεμάτη κέφι!!! Την απολαμβάνω καθώς σε σκέφτομαι τρυπωμένη στο βασίλειο της κουζίνας σου και ωσάν πεταλουδίτσα να δημιουργείς!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Μια ωραία πεταλούδα
      τζιμ- μπομ- μπομ,
      τζιμ- μπομ- μπομ!!!"
      Σας φτερουγίζω μια ωραία καλημέρα!

      Διαγραφή
  7. Aν είναι να κάνεις τέτοια αριστουργήματα,
    άσε τις γάτες ξάγρυπνες Μαρθούλα !!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι και μπόλικες ρε Σοφία, αν χυμήξουν και μου φάνε τα γλυκά; Ας τες στην ησυχία τους και στην ησυχία μου μην έχουμε άλλα!

      Διαγραφή
  8. Γλυκοκεράσματα πανέμορφα και πεντανόστιμα βλέπω, και .... αρπάζω 2-3 στα γρήγορα!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Π΄ρε πάρε γρήγορα μη σε δουν οι άλλες και ζηλέψουνε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Χαριτωμένες και πολύ νόστιμες οι φωλίτσες σου Μάρθα!
    Μ' αρέσει ο συνδυασμός υλικών που χρησιμοποίησες, τα έχεις παντρέψει όλα πολύ όμορφα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο, φωλίτσες τα λένε, κι εγώ τα είπα κεράσματα.
      Α γεια σου Ερμιόνη.
      Πάρε για κέρασμα λοιπόν μία φωλίτσα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Καλά μέσα στην καλή χαρά!!! με μάστοραμέσα στο σπιτικό σου;;
    Υποκλίνομαι Μαρθούλα μου.
    Γιατί εγώ τέτοια ψυχραιμία δεν θα την είχα, το ομολογώ και καθώς δεν θα ήμουν ψύχραιμη, γλυκάκια δεν θα έφτιαχνα με τίποτε!!!

    Τέλεια φαίνονται πραγματικά.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο μάστορας ο κάστορας κάνει τη δουλειά του
    κι η Μαρθουλίτσα η πεταλουδίτσα τη δική της.
    Κανένα πρόβλημα Πηνελόπη μου!!!
    Βρε πήγε τζάμπα η υπόκλιση!
    Φάε ένα γλυκάκι τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φανταστικά τα cookies! Πολύ νόστιμος συνδυασμός γεύσεων, προπαντός το βατόμουρο πρέπει να δίνει μια οξύτητα που τη λατρεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τρελλαίνομαι για βατόμουρο, και στην επόμενη φουρνιά λέω να βάλω και λίγο παραπάνω,μμμμ!

      Διαγραφή
  13. Μάρθα μου είναι εκπληκτικά!!!!Ο συνδυασμός γεύσεων άπαιχτος!!!Παίρνω 3-4 για το δρόμο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φανταστικά σου έγιναν Μάρθα και πολύ νόστιμα πρέπει να είναι ...με τέτοιο συνδυασμό υλικών!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε Κική μου , πάρε να κεραστείς και μια άλλη φορά να τα κάνεις κι εσύ να κεράσεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Άψογα! Και εμφανισιακά και γευστικά! Κέρνα την Helen και δεν νομίζω ότι θα έχει αντίρρηση για οποιαδήποτε μεταμεσονύχτια δραστηριότητά σου, αν φέρνει τέτοια αποτελέσματα! ;-)
    Μπράβο, Μαρθούλα!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σκεφτόμουνα να της χτυπήσω αλλά δεν πρόλαβα, μου τα φάγαν άλλοι! Next time! Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Μάρθα μου ο συνδυασμός των υλικών είναι τέλειος!!!Τα γλυκάκια σου φαίνονται πεντανόστιμα!!!Θα πάρω και εγώ 2-3 για να τα δοκιμάσω χα χα!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε Sophie μου πάρε και θα γλυκαθείς και θα ξετρελλαθείς!
      Καλή Κυριακή!

      Διαγραφή
  17. Αυτά τα γλυκάκια τύπου μπουκιάς, είναι καταστροφικά γιατί ξεχνάς νε μετρήσεις πόσα έφαγες! :-) Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τύπου "έλα καλέ" μια μπουκιά είναι,
      και μετά γίνεται τύπου "μπούκωσα"!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...