Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Πρόσκληση σε κουρά

Σαλάτα με γλυστρίδα, μυζήθρα, ελιές, ντομάτες, βραστές πατάτες και κολοκυθάκια! Όνειρο!

Στην περιπλάνησή μου στην Ελλάδα ξεκίνησα απ' την Κρήτη. Είμαι Σαλονικιά μοιρασμένη ανάμεσα Σαλονίκη- Αθήνα και στην Κρήτη περνούσα πάντα ξώφαλτσα-τουριστικά, με λόγο βασικά θεατρικό, για μια παράσταση που θα δίναμε στα πλαίσια των καλοκαιρινών φεστιβάλ. Φέτος όμως αποφάσισα να πάω στον τόπο αυτό μόνη μου κι έξω από θέατρα για να τον γυρίσω, να τον μυρίσω, να τον γνωρίσω μιλώντας με τους ανθρώπους του, δοκιμάζοντας τα πιάτα του, ονειρευάμενη πολλές φορές να μένω κάπου εκεί, σ' ένα χωριό δίπλα στη θάλασσα.

Στην Κρήτη συνάντησα και δύο φίλες μέσα από τό μαγειρικό μας διαδίκτυο:
την Έλενα από το aromakouzinas.blogspot.gr στα Χανιά 
και την Βαγγελιώ από το cretangastronomy.blogspot.gr στο Ηράκλειο. 
Είχα τη μεγάλη χαρά να βρεθώ μπροστά σε γυναίκες καλλιεργημένες, δραστήριες, κεφάτες, γεμάτες ζωή, πολύ ευγενικές και πολύ φιλόξενες.
Ήρθαν με δώρα, με τραταρίσματα, ίδιες κι απαράλλαχτες όπως και το νησί τους που σε κερνάει μονίμως τα καλούδια αυτής της εύφορης κι ευλογημένης γης . 
Στα μαγαζιά σε τρατάρουνε ρακή και μεζέ, αν πιάσεις κουβεντούλα στα ζαχαροπλαστεία ξερογλείφεσαι λουκουμάδες και ξεροτήγανα, κι αν έχεις την τύχη να προσκληθείς σε κουρά, τότε τρως και πίνεις έναν σκασμό.

Εγώ δεν ήξερα τι είναι κουρά και αν δεν ξέρετε κι εσείς σας λέω πως είναι η τελετή του κουρέματος των προβάτων τους. Με προσκάλεσαν την τέταρτη μόλις μέρα που ήμουνα στο νησί με τρόπο ανέλπιστο και αναπάντεχο.
Κοιμόμουν σε σκηνή στη Σούγια, είχαμε από πάνω ένα δρομί κι απάνω απ' το δρομί ένα καφενείο. Τα προηγούμενα βράδια δεν καλοκοιμόμουνα από την περατζάδα και τα χάχανα των ξενύχτηδων που μίλαγαν σ' όλες τις γλώσσες του Θεού. Εκείνο το βράδυ φαινόταν ήσυχο, έπεσα κι εγώ κατά τις 11μμ, άναψα το φακό κι άρχισα να διαβάσω το βιβλίο μου για να νυστάξω. Στις 11.15μμ μου'ρθαν απ' τα μεγάφωνα του καφενείου Ανωγειανά τραγούδια με συνοδεία βροντερές φωνές και γέλια. Περίμενα υπομονετικά μετρώντας μισάωρο το μισάωρο μέχρι τη 1.30 το πρωί. Τόσο άντεξα. 

Στη 1.30 ακριβώς μάζεψα τα κουράγια μου, τυλίχτηκα το παρεό μου  και βγήκα ξυπόλητη να πω να χαμηλώσουν τα μεγάφωνα στο πάρτυ του καφενείου. Και βρέθηκα μπροστά σε δυο ασπρομάλληδες Κρητικούς κάποιας περασμένης δεκαετίας που πίνανε ρακή, μιλούσαν και γελάγανε έξω φωνή κι έξω καρδιά. Μαγκώθηκα.Κατάφερα να ψελλίσω με ευγένεια την παρατήρησή μου κι εκείνοι έκλεισαν αμέσως τα μεγάφωνα." Δίκιο" είπε ο ένας ασπρομάλλης που προφανώς δεν είχε αίσθηση της περασμένης ώρας και της βροντερής φωνής του που λυγούσε σίδερα. "Ευχαριστώ, και πάλι συγγνώμη" είπα και γύρισα να φύγω. "Κάτσε να πιείς μια ρακή" με πρόλαβε αυτός πού'πε το "δίκιο". "Είναι αργά, είμαι έτοιμη για ύπνο". "Δεν έχεις πιει πουθενά τέτοια ρακή, την έκανα εγώ με μανταρίνι", είπε ο άλλος και τράβηξε την καρέκλα.
Να φέρω αντίρρηση σε Κρητικό; Αποκλείεται. Πόσο μάλλω σε δυο ασπρομάλληδες Κρητικούς περασμένης δεκαετίας. Έκατσα λοιπόν κι εκείνοι γιόμιζαν και ξαναγιόμιζαν το ποτήρι μου με ρακή από μανταρίνι κι εγώ απολάμβανα να τους ακούω να τραγουδούν και ν' αποκρίνονται αντικρυστά με στιχάκια μέχρι που πήγε 3 η ώρα το πρωί. Τώρα γινόμουνα κι εγώ συνεργός στο ξύπνημα όλων των σκηνών.
"Αύριο θα πάμε σε κουρά. Σε καλούμε να'ρθεις κι εσύ μαζί μας. Αν θες, να είσαι εδώ στις 8.45 το πρωί να σε πάρουμε μαζί μας"
Να φέρω αντίρρηση σε Κρητικό που με καλεί σε κουρά; Μα τι λέτε τώρα;

Στις 8.45 κόρναρε ένα  μικρό, χωρίς πόρτες τζιπάκι, κι εγώ πήδαγα μέσα άπλυτη και χωρίς να'χω πιει καφέ. Σκαρφαλώσαμε τις στροφές για το χωριό Κουστογέρακο και βρεθήκαμε στο βουνό, όπου καμιά εικοσαριά Κρητικοί ξαλάφρωναν τα πρόβατα απ' το πολύ μαλλί κρατώντας μεγάλα ψαλίδια. 
Ύστερα, μπογιατισμένα στη ράχη για να τα γνωρίζουν, τα ξαμόλαγαν και πάλι στο βουνό!
Εντελώς "ελευθέρας βοσκής". Εγώ δε μίλαγα. Μόνο το'παιζα paparazzi με τη μηχανή μου κι έμοιαζα σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Όταν τελειώσανε πήραν μαζί τους τη μύγα, (δηλαδή εμένα ) και με στρογγυλοκάθησαν σε τραπέζια στρωμένα με κρέατα ψητά, βραστά, τσιγαριαστά, γαμοπίλαφα, πατάτες τηγανιτές, σαλάτες κι άρχισα να τρώω στις δέκα το πρωί με μια όρεξη λες κι είχα κουρέψει μόνη μου εβδομήντα προβατίνες. "Μάρθα κέρνα" θυμάμαι να μου λένε κι εγώ γέμιζα τα ποτήρια ολωνών (και το δικό μου) ανάλογα: ρακές, κρασιά και μπύρες μέχρι που έγκωσα! 
Ευτυχώς που γύρισα στη σκηνή πριν αρχίσουνε τις κούπες, δηλαδή να πίνουν τα κρασιά σε νεροπότηρα.
Κατέβηκα στην παραλία ευτυχής, ευλογημένη, γεμάτη από φαί, από πιοτί κι από Κρητική ευδαιμονία κι έπιασα να τραγουδώ: 
"Όμορφη που'ναι η Κρήτη, όμορφη,
ε, και να'μουνα αετός
να την καμάρωνα απ' την κορφή του αγέρα"

Θα τηνε καμαρώσω πάλι, αυτό είναι σίγουρο, μα πότε; Θα φανεί!

18 σχόλια:

  1. μα τι εμπειρία η κουρά!!Το Πάσχα που είμαστε Χανιά μου διηγήθηκαν τη διαδικασία και το φαγοπότι με τον κόσμο όλο να πίνει με τα νεροπότηρα.
    Όσο για τις φίλες που συνάντησες είμαι τυχερή που τις έχω γνωρίσει κι εγώ.
    Πολλά φιλιά κι αν βρεθείς Αθήνα να σε δούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σού εύχομαι Ξανθή μου την επόμενη φορά να είσαι κι εσύ σε κουρά από κοντά! Εμπειρία! Άμα με φέρει ο δρόμος Αθήνα, θα σας στείλω γραφή!!! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  2. Φοβερή εμπειρία φαντάζομαι!!
    Τι όμορφο που συναντήθηκς με τα κορίτσια!!!
    Αντε, σε περιμένουμε και στην Αθήνα τώρα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πολύ ωραία, και τώρα που'χω αφήσει την Κρήτη μου λείπει! Για να δούμε πού θα με βγάλει η άκρη τώρα!!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
  3. Συμμαζεμό δεν έχεις μικρή!!! Αντε να δω πως θα ξαναμαζευτείς στο Νιου Γιορκ,έτσι που ξαμολήθηκες...
    Καλά να περνάς,απο καρδιάς!
    Φιλάκια Μαρθί μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι όπως τα λες Χαρά μου, ξαμολημένη είμαι και μ' αρέσει! Κιόταν βρεθώ μέσα σε τσιμέντο, πολύ μου κακοφαίνεται! Όλο να τριγυρνώ στην άμμο και στις θάλασσες θέλω! Αλλά όταν γυρίσω στο Νιου Γιορκ θα'μαι χορτασμένη και θα απολαύσω και τα δώρα της μεγαλούπολης! Φιλάκια σου πολλά!

      Διαγραφή
  4. Μαρθούλα, πού βρέθηκες χρυσό μου ?
    Από τα γκουρμέ στην κουρά !
    Μέσα σε όλα σε βρίσκω, τέλεια, να
    περνάς όμορφα !
    Φιλάκια πολλά και από εμένα που βρίσκομαι
    στο Ρέθυμνο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοφία μου απ' το Ρέθυμνο δεν πέρασα καθόλου, αλλιώς θα σε συναντούσα με μεγάλη χαρά! Φιλιά πολλά!!!

      Διαγραφή
  5. Γυριστρούλα!!!! Και μέσα σ'όλα!!! Και κουρά!!!!Να περνάς όμορφα, Μάρθα ! Να γεμίσεις τις μπαταρίες σου για τον χειμώνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεμίζω Πέπη μου, γεμίζω και εικόνες και μπαταερίες για να'χω! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  6. Μάζευε εσύ "βαφτιστηράκι" μου εμπειρίες ... και μέσα στον χειμώνα όλα και κάπως θα σου βγουν είμαι βέβαιη!!

    Κρήτη, μεγάλη αγάπη ακόμη και για όσους δεν έχουν εκεί την ρίζα τους! Πολλές φορές κατά το παρελθόν την έχω κι' εγώ βολτάρει και καθώς έχω χρόνια 10 να πάω, ομολογώ πως μου έχει πολύ λείψει.
    Φιλιά σου πολλά, όπου κι' αν είσαι τώρα Μάρθα μου.

    Φιλιά από Αθήνα σήμερα, κι' από αύριο από την Μακεδονία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου νονά μου που ακούω πως αφήνεις τα λημέρια σου και πας στα χωράφια μου!!!Να σ' ανταμείψει φιλόξενα η πατρίδα μου και με το καλό να γυρίσεις στη βάση σου! Σε φιλώ κι εξακολουθώ τη γύρα!

      Διαγραφή
  7. Μάγδα μου, υπέροχη η ανάρτησή σου!!!!! Τη διαβάζω και την ξαναδιαβάζω και δεν τη χορταίνω παρόλο που μου την είχες αφηγηθεί!!!!! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, με συγκίνησες πάρα πολύ!!!!! Είναι ίσως από τις ελάχιστες φορές που ενώ γνώρισα έναν άγνωστο άνθρωπο τον ένιωσα αμέσως σαν δικό μου!!!! Θυμάμαι αξέχαστα τις ατελείωτες ώρες που μιλούσαμε ασταμάτητα και ο χρόνος λες και δεν υπήρχε …
    Να ξέρεις ότι η Κρήτη σε ΄βαλε μες στην καρδιά της και όποτε θελήσεις το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα … εκεί που σκάει το κύμα!!!!
    Σε φιλώ και σε σκέφτομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ελένη μου, να'σαι καλά!Κι εγώ σε θυμάμαι και σε σκέφτομαι με μεγάλη χαρά και είμαι σίγουρη πως θα ξανασυναντηθούμε σύντομα, αφού έτσι νιώθω κι εγώ, πως η Κρήτη είναι μια μεγάλη αγκαλιά και μ'έκλεισε μέσα της! Φιλιά και σε σένα πολλά και στο όμορφο νησί σου το ίδιο!!

      Διαγραφή
  8. Παντα τετοια!
    Θελω συντομα να βρεθω σε κουρα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου τύχει, μην αφήσεις την ευκαιρία να πάει χαμένη! Αξίζει!!!

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα σας, Θα μπορουσατε να μου δωσετε περισσοτερες πληροφοριες γτ θα ηθελα να επισκεφτω και εγω μια κουρα των αμνων. Αν μπορουσατε να με βοηθουσατε
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...