Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κέηκ καρότου (και τάρτα ντομάτας-τυριού) με αλεύρι αγριοσίταρου (spelt)

Σκαλίζοντας ντουλάπια και καθαρίζοντας, πρώτα ξεβρωμίζεις το χώρο σου, ύστερα ξεβρωμίζεις το μυαλό σου (αφού η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά αφενός, μορφή διαλογισμού αφετέρου), και ανακαλύπτεις επίσης ό,τι ξεχασμένο αλευράκι, λαδάκι, μπαχαράκι είχες στριμώξει και παρατήσει σε μια γωνιά για...χρόνια. Κι εκεί που τα χρόνια παρα-πέρασαν και τα αλευράκια, λαδάκια μπαχαράκια έληξαν, τα πετάς (και κλαίς). Εκεί που βλέπεις να λήγουν σε δυο μέρες, σταματάς να σκαλίζεις τα ντουλάπια, διακόπτεις την καθαριότητα και πιάνεις την δημιουργία.
(Πρώτα η δημιουργία, μετά το ξεβρώμισμα)

Στη δική μου φάση καθαρίσματος - ξεκαθαρίσματος βρήκα διάφορα αλεύρια που είχα κατά καιρούς αγοράσει για να γίνω δεξιοτέχνης μάγειρας: ρυζάλευρο, καρυδάλευρο, αμυγδάλευρο, και άλλα διάφορα σε -άλευρο. Αφού πέταξα τα περισσότερα (γιατί η φιλοδοξία που μένει φιλοδοξία, πληρώνεται), κράτησα το αλεύρι αγριοσίταρου (spelt flour) και σκέφτηκα να το αξιοποιήσω φτιάχνοντας τάρτα και γλυκό υγιεινό!

Και τα φτιάξαμε εγώ και οι άλλοι εαυτοί μου, και τα απολαύσαμε και ως διαδικασία και ως γεύση.
Η βάση της αγαπημένης μου γαλλικής τάρτας με μουστάρδα-ντομάτα-τυρί, έγινε λίγο πιο σκούρα, πιο κριτσανιστή (και πιο νόστιμη μου φάνηκε) με το αλεύρι αγρισίταρου. Τα υπόλοιπα υλικά έμειναν τα ίδια και το ίδιο νόστιμα.

Στο κέηκ καρότου έβαλα πάλι αλεύρι αγριοσίταρου αλλά και καρύδα, σταφίδες, καρύδια, και λαδάκι καρύδας και σταφυλιού
(είδες τι βρίσκει κανείς - λέγε με Μάρθα- αν πιάσει το καθάρισμα-ξεκαθάρισμα;;;)


Η πρωτότυπη συνταγή της γαλλικής τάρτας με μουστάρδα- ντομάτες και τυρί εδώ
Οι φωτογραφίες της καινούριας διασκευής εδώ:




Κι ύστερα ήρθε η ώρα για το επιδόρπιον.
Το κέηκ καρότου το τρώω πάντα πολύ ευχάριστα και σε διάφορες παραλλαγές, αναλόγως τη διάθεσή μου. Άλλες φορές με σταφίδες, άλλες φορές χωρίς σταφίδα, άλλες φορές με κρέμα κρημ τσηζ κι άλλες φορές χωρίς κρημ τσηζ, μόνο με άχνη. Την ελαφρύτερη εκδοχή του με την άχνη προτίμησα σήμερα για να μην με ενισχύσω με έξτρα θερμίδες.

Κέηκ καρότου με αλεύρι αγριοσίταρου (spelt)
η πρωτότυπη συνταγή εδώ

2 φλ. αλεύρι αγριοσίταρου (νομίζω ότι και ολικής αλέσεως μπορείτε να βάλετε με την ίδια επιτυχία)
1 κ.γ μπέκιν πάουντερ
μια σταλίτσα αλάτι
1 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ σκόνη γαρύφαλλο
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο
1 φλ. καστανή ζάχαρη
1/2 φλ. καρύδια χοντροκομμένα
1/2 φλ. σταφίδες (παραλείψτε τις αν δεν σας αρέσουν)
1/2 φλ. νιφάδες ινδοκάρυδου
3 φλ. καρότο τριμμένο (περίπου 8 καρότα)
3/4 λάδι σταφυλιού (ή καρύδας, εγώ έβαλα μισό μισό)
1/4 σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
3 αυγά

Ε(χ)τελούμε

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C (εσείς εν Ελλάδι) / 350F (εμείς εν ΝΥ)
Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψάκι περίπου 20εκ.
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε και χτυπάμε τα αυγά, τα λάδια (καρύδας, σταφυλιού ή καλαμποκιού σε τελευταία ανάλυση) και το σιρόπι σφένδαμου. Σε ένα άλλο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Στο τέλος ρίχνουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και τα ενώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψάκι και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή για να' μαστε σίγουροι πως δεν θα το φάμε ωμούλι.

Είναι πολύ αφράτο, γεμάτο μυρωδιές, όχι ιδιαίτερα γλυκό και καθόλου βαρύ.
Στο τρίτο κομμάτι θα σας πω αν με βάρυνε.

Φιλώ σας!

3 σχόλια:

  1. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αλμυρή παρασκευή έχω ξεμείνει και κοιτάω τόση ώραν...
    Πολύ θα ήθελα ένα κομματάκι αυτή την στιγμή, καθώς μέσα μου έχω την γλύκα από κάτι ρολλάκια κανέλας-πορτοκαλιού και πρέπει να την "εξισορροπήσω" Μάρθα μας :-))
    Χαιρετισμούς πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...