Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Kέηκ σοκολάτας με σησαμέλαιο

Όταν δεν σχεδιάζω τα πράγματα και μου έρχονται, τα χαίρομαι πιο πολύ.
Με εκπλήσσουν και μου αφήνουνε την αίσθηση του απροσδόκητου και του ωραίου.
Ετοιμαζόμουν για την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο.
Το θέμα των τραγουδιών που θα έπαιζα δεν το ήξερα. Ενώ έπλενα τα πιάτα της προηγούμενης μέρας, άκουσα τη λέξη "καρδιά". Σκέφτηκα: "Θα παίξω τραγούδια που έχουν στο στίχο τους τη λέξη καρδιά". Μάζεψα μπόλικα.  Κι επειδή λέω συνήθως και μια συνταγή, ανέβηκα στο πάνω ράφι της βιβλιοθήκης, τράβηξα δύο Γαστρονόμους, τους πέταξα στην τσάντα και πέταξα για το σταθμό.
Άρχισα κουβεντούλα από καρδιάς, έπαιξα τραγουδάκια της καρδιάς, διάβασα για την διατροφή που ευνοεί την καρδιά, για ασκήσεις  που βοηθάνε την καρδιά, είπα γνωμικά, είπα παροιμίες...Έφτασε η ώρα της συνταγής. Στις τελευταίες σελίδες ενός Γαστρονόμου είδα το κέηκ της σοκολάτας με το σησαμέλαιο. Δεν έχω ξαναβάλει σησαμέλαιο σε συνταγή. Τόλμησα όμως να την πω στον αέρα, αφού φαινότανε πανεύκολη και νόστιμη με υλικά απλά και γνώριμα. Εκτός από το σησαμέλαιο. Όταν στο τέλος της εκπομπής με πήρανε τηλέφωνο να μου ζητήσουν να επαναλάβω τα υλικά, ήξερα πως άρεσε, και πως αυτό το κέηκ θα το δοκίμαζα κι εγώ.
Μπήκα σήμερα στο σούπερ μάρκετ να πάρω μέλι κι όπως ρόλλαρα στους διαδρόμους, έπεσα πάνω στα βιολογικά σησαμέλαια. Ε! Ήταν η μέρα για το κέηκ.
Εκείνο ψηνότανε κι εγώ κουτούλαγα στον καναπέ αλλά ήρθε και με χτύπησε η μυρωδιά και σηκώθηκα. Γνώριμη μυρωδιά. Μυρωδιά από ταχίνι, μυρωδιά φούρνου σε περίοδο νηστείας. Ήταν το σησαμέλαιο. Το έβγαλα. Βιαζόμουν να κρυώσει.Το'συρα στην πιατέλα, τουκανα ρωγμή του καημένου... Όλο ανυπομονησία είμαι. Κι ενώ είχα χτυπήσει ήδη ένα παγωτό σοκολάτα καραμέλα, άρα την πήρα τη δόση μου της ζάχαρης και με το παραπάνω, δεν μπόρεσα να μην το δοκιμάσω. Μούρλια γεύση. Οικεία κι αγαπημένη! Γεύση από ταχίνι, γεύση φουρνιστή, νηστείας.
Γεύση από πορτοκάλι, σοκολάτα και σησαμέλαιο.

                                                      Κέηκ σοκολάτας με σησαμέλαιο
                                                                     Για 8-10 μερίδες
                                                     300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                                                     150γρ. σησαμέλαιο
                                                     160γρ. φρέσκος χυμός πορτοκάλι
                                                     1/2 κ.γ μπέκιν πάουντερ
                                                     1/2 κ.γ κανέλλα
                                                     170γρ. ζάχαρη άχνη
                                                     150γρ. κουβερτούρα

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή για ένα λεπτό στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα να λιώσει εντελώς. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι για κέηκ, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε για 45-50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Πολύ μ' αρέσουν τα απλά κι ωραία. Τα νόστιμα και νηστίσιμα.
Καιρός να ελαφρύνουμε λίγο από βούτυρα κι αυγά. Δεν μας χρειάζονται πια κι όλη την ώρα!

6 σχόλια:

  1. Εύκολο και υγιεινό!!
    Μήπως αυτή την εκπομπή μπορούμε να την ακούμε κι εμείς;; και που;;
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, Ξανθη μου, μπορείτε να ακούτε την εκπομπή μου στο διαδίκτυο, www.hellasfm.us. Λέγεται "Τα τραγούδια λένε πάντα την αλήθεια " και είναι κάθε Πέμπτη και Σάββατο, 3-5 μμ ωρα ΝΥ, δηλαδή 10-12μμ ώρα Ελλάδας. Αυτή την Πέμπτη δεν εχω εκπομπή γιατι μεταδίδουν ποδόσφαιρο. Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
  2. τι ευκολη συνταγη!! σησαμελαιο ειναι στο σπορελαιο;
    αα θα ακουσω κ εγω την εκπομπη σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύκολη και πολύ πολύ νόστιμη! Το σησαμέλαιο δεν είναι στο σπορέλαιο. Είναι λάδι απο σουσάμι και ολο το κεηκ μοσχοβολαει σαν ναχει ταχίνι. Χαίρομαι που θα μ' ακουσεις στο ραδιόφωνο. Φιλιά πολλά

      Διαγραφή
    2. αααα δε το ηξερα αυτο!!! ξερω τα σπορελαιο ηλιελαια καλαμποκελαιο σουσαμελαιο δν εχω δει θα ψαξω στο σουπερ απο περιεργεια!!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ωραίο και μυρωδάτο.
    Με ωραία υλικά

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...