Περιμένω να τυπωθούνε και τα δύο, και του τοίχου και της τσάντας προς τα τέλη της εβδομάδας και θα φροντίσω μετά να μπούνε στο διαδίκτυο στο www.etsy.com για όποιον τα λαχταρήσει. Την ερχόμενη Κυριακή στις 25, πρώτη Κυριακή μετά τη μέρα των Ευχαριστιών θα 'ρθουνε φίλοι και γνωστοί να με υποστηρίξουνε να το περπατήσουμε προς τα έξω και να το συστήσουμε στον κόσμο.
Όσο έγραφα, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, και γενικότερα, όταν γράφω, σπάνια έχω ΚΑΤΙ στο μυαλό μου, αλλά υπάρχει πάντα μια φωνή που με κατευθύνει, κι αυτή η φωνή δε φωνάζει, δεν διατάζει, βγαίνει σιγά σιγά ακολουθώντας με σε κάθε σειρά που γράφω, έρχεται σαν ιδέα πίσω από μια λέξη, σα διόρθωση πίσω από μια δεύτερη ανάγνωση, περπατάει δίπλα μου και γίνεται σιγά σιγά σαφής και συγκεκριμένη.
Ακολουθώντας αυτή την κατευθυντήρια γραμμή έγραψα δώδεκα ιστορίες. Άλλη πήρε τη μορφή επιστολής, άλλη τη μορφή ημερολογίου, κάποια βγήκε σαν παιδικό τραγουδάκι, άλλη σαν θεατρικό σκετσάκι και πάει λέγοντας. Τη χάρηκα αυτή την ποικιλλομορφία όπως προέκυπτε, όπως χάρηκα και το γεγονός πως οι δώδεκα φιλοτεχνημένες συνταγές του κόσμου δεν είναι μιας και μόνης τεχνοτροπίας, αλλά υπάρχουν πίνακες από illustrators, από ζωγράφους , από ανθρώπους που κάνουν paper art. Σ' αυτό το έργο που γεννήθηκε στο κεφάλι μου, συνεργαστήκαμε Έλληνες της Νέας Υόρκης, Έλληνες στην Αθήνα, στην Κρήτη, Αμερικανοί, μια Γιαπωνέζα , και τελικά, όλοι μαζί, με τηλέφωνα, emails, με καφέδες, με άγχη, με χαρές και με φωνές, φτάσαμε στο τέλος.Κι είναι μεγάλη χαρά να βλέπω την ιδέα μου να γίνεται έργο.
Λένε πως μια ιδέα, μια σκέψη είναι κάτι που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε μια άλλη διάσταση και σού υπενθυμίζει να την "κατεβάσεις" ως πραγματικότητα και σ' αυτή τη διάσταση που ζεις τώρα.
Εγώ την "κατέβασα".
Στη γιορτή που θα στηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για τα βαφτίσια αυτού του πνευματικού μου παιδιού , θα' ρθουν πολλοί "νονοί": Τέσσερις ηθοποιοί, η Ιωάννα Κατσαρού, η Θεοδώρα Λουκά, ο Δημήτρης Μποζίνης και ο Χρήστος Αλεξανδρίδης θα ζωντανέψουν στη σκηνή "Το Δόλωμα", μία ιστορία που έγραψα ως σκετσάκι, και συνόδεψα μ' αυτήν τις Nanaimo Bars για τον Kαναδά.
Η σοπράνο Αλεξάνδρα Σκένδρου θα τραγουδήσει το παιδικό "Ζαχαρένιο Σπιτάκι" που μελοποιήθηκε από το διεθνή βαρύτονο της όπερας Τάση Χριστογιαννόπουλο, και ο Κύπριος πιανίστας και τραγουδιστής Νεόφυτος Στράτης θα παίξει πιάνο και θα τραγουδήσει μια εκτός ημερολογίου μελοποιημένη παραμυθοϊστορία μου, τον "Κορνήλιο Ροστμπήφ", γραμμένη για ένα περίφημο παπί που φοράει ροζ βρακί.
Θα διαβάσω κι εγώ μια ιστορία, την "Άννα των Κύκνων" με αφορμή την τούρτα πάβλοβα που πήρε τ' όνομά της τιμώντας την άλλη μεγάλη μπαλλαρίνα Άννα Πάβλοβα.
Κι ύστερα , θα κατεβούμε να φάμε τα γλυκάκια που θα'χω εντωμεταξύ ετοιμάσει και στολίσει κι έχω αρχίσει να τα σκέφτομαι και να παίρνω υλικά, και μετά σκέφτομα κι άλλα γλυκά, και ξαναπαίρνω υλικά και πάει λέγοντας. Κάποιες στιγμές ξεχνώ πως η βραδιά είναι για το ημεορλόγιο και νομίζω πως ετοιμάζω χριστουγεννιάτικο παζάρι .
Ουφ, δεν μπορούσα να μην σας τα πω, θα' σκαγα να μιλάω για άλλα κι άλλα, ενώ αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι κατοικημένο από "Γλυκά και Ιστορίες 2013"
Τώρα όμως που σας τα' πα και ησύχασα, μπροώ να σας πω και τι φαί έφαγα σήμερα, που το βρήκα τυχαία, αλλά επειδή οπως λέω εγώ, τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή, το φαγητό είναι ιρλανδέζικο, κι εγώ τελευταία έχω μια σύνδεση με τη χώρα και ποιος ξέρει πότε θα βρεθώ εκεί;
Το λένε κολκανόν /colcannon και είναι μια ιρλανδέζικη συνταγή παραδοσιακή για το Halloween.
Ε, εντάξει λίγες μέρες είναι που πέρασε, δε βαριέσαι.
Γίνεται από πουρέ πατάτας, με λάχανο και χοιρινό, λίγο γάλα, αρκετό βουτυράκι που το αυξομειώνεις ανάλογα και φρέσκα κρεμμυδάκια. Να, τι έκανα.
Ιρλανδέζικο Κολκανόν/ Colcannon
4 πατάτες
Λίγο άσπρο λάχανο τριμμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
115 γρ. βούτυρο
3/4 κούπας γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
250γρ. καπνιστό χοιρινό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό χοιρινό ή μπέικον)
Λίγο άνηθο ή μαϊντανό από πάνω
Ε(χ)τέλεση
Έπλυνα καλά τις πατάτες και τις έβρασα μέχρι που να τρυπιούνται.
Τις καθάρισα, τις έκανα πουρέ και έριξα γύρω στα 80 γραμμάρια βούτυρο που είχα λιώσει. Τις ανακάτεψα. ύστερα ζέστανα λίγο το γάλα, έβαλα μέσα αλάτι και πιπέρι και τα έριξα κι αυτά να διαλυθούν στο μείγμα του πουρέ.
Εντωμεταξύ είχα έτοιμο το τριμμένο λάχανο και το πέρασα στο τηγάνι με το υπόλοιπα 35γρ. βούτυρο, το έφερα βόλτες 3-4 λεπτά και ύστερα μπήκε κι αυτό στο μείγμα του πουρέ. Είχα κόψει το έτοιμο χοιρινό σε κύβους, και τα κρεμμυδάκια ψιλά ψιλά και τα πρόσθεσα κι αυτά. Στο τέλος έριξα λίγο άνηθο αλλά μπορείτε φυσικότατα να παίξετε και με μαϊντανό. Οι Ιρλανδοί σερβίρουν το κολκανόν σε μπωλάκια σούπας , κάνουν ένα κέντρο στη μέση, λιώνουν extra βούτυρο και το ρίχνουν μέσα στην τρύπα . Εγώ απέφυγα τις extra θερμίδες και ήταν εξίσου απολαυστικό.
Το καλόφαγα και να'ταν κι άλλο!
Θα επανέλθω γιατί έχω πολλά στο κεφάλι μου και πρέπει να τ' αδειάσω!!!
Α οκ, θα το πάρω παο το etsy λοιπόν μαρθα μου! κ εγώ αγωνία ε΄χω μαζί σου μη νομίζεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήτέλεια αυτη η Ιρλανδοκατάσταση αλλα εγώ μπήκα για τα χιονισμένα λουλουδάκια απο κάτω. Πάω, φιλάκια
Πήγαινε, πήγαινε, τρέχα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑααα, θα το βρούμε λοιπόν στο etsy! Με το καλό Μάρθα μου... θα είναι μια τέλεια βραδιά! Ωραιότατο το κολκανόν...νοστιμότατο πρέπει να είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ήταν, Κική μου, ήταν, τώρα ξεκουράζεται στη χορτασμένη κοιλίτσα μου!!!
ΔιαγραφήΚαλη επιτυχια !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ νοστιμο φαινετε το ιρλανδέζικο κολκανόν
μια διαφορετικη πατατοσαλατα
Φιλια
Ακριβώς ,ένας εμπλουτισμένος πουρές. Πάλι καλά που οι Ιρλανδοί δεν τον πότισαν μπύρα ή ουίσκυ!!!
ΔιαγραφήKali sou epityxia!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα΄σαι καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ όμορφο να βλέπεις ανθρώπους με ταλέντο να πραγματοποιούν τα όνειρά τους!
Είμαι σίγουρη ότι το ημερολόγιο σου θα είναι κάτι διαφορετικό, όμορφο και περιμένω να το δω να ταξιδέψω με τις ιστορίες σου.
Συγχαρητήρια.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά.
Νοτούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ πολύ. Είναι πραγματικά σημαντικό να πηγαίνουμε κατά κει που τραβάει η ψυχή μας! μεγάλη χαρά!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μάρθα. Σαν νέα αναγνώστρια σου, δεν ήξερα ότι έχεις γράψει τόσο όμορφα πραγματάκια! Το εξώφυλλο πάντως πολύ ονειρεμένο και ρομαντικό. Σίγουρα και το εσωτερικό θα είναι εξίσου υπέροχο, μιας και απ΄ότι διάβασα υπάρχει παγκόσμια συνεργασία ανθρώπων, υπό το άγρυπνο πνεύμα σου πάντα (μην ξεχνιόμαστε:).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ, αυτό το άγρυπνο πνεύμα μου και "βλέμμα" μου (για να μην ξεχνιόμαστε). Με βάζει συνέχει σε δράση!!!
Διαγραφήκαλημερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήμολις τωρα γνωρισα το μπλογκ σου. σου ευχομαι καλη επιτυχια στο ημερολογιο. θα το ψαξω στο etsy.
ειρηνη
Καλημέρα Ειρήνη μου! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και χαίρομαι που σε γνωρίζω!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία στο αγαπημένο σου όνειρο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το Ιρλανδέζικο μπαίνει στα υπόψιν.
Πολλά φιλιά
Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου!
ΔιαγραφήΑκολουθώ το όνειρο γιατί λένε πως
"τα θαύματα θυμώνουν άμα δεν τα πιστεύεις
και τα όνειρα πεθαίνουν άμα δεν τα ακολουθείς"
Σε φιλώ!
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το ημερολόγιό σου να γίνει ανάρπαστο! Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με "καλή πένα" να μπορούν να μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο τις δημιουργίες τους! Να σκίσεις Μαρθούλα!
ΑπάντησηΔιαγραφή(Πολύ θα ήθελα να είμαι στην "ομάδα προώθησης"! Μου φαίνεται ότι θα περάσετε πολύ όμορφα...)
Αναστασία μου,μήπως στο επόμενο, να είσαι στην "ομάδα προώθησης";
ΔιαγραφήΓιαααα...να το δούμε λίγο αυτό!!!
Καλή επιτυχία. Καλοτάξιδο να είναι το ημερολόγιό σου και να γεμίσει τις σελίδες του όποιος το αγοράσει με χαρμόσηνα γεγονότα και όμορφες στιγμές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το πνευματικό σου παιδί!!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγούλα μου! Το πνευματικό μου παιδί περιμένει πώς και πώς τα βαφτίσια του! Είναι πολύ κοινωνικό και γουστάρει κόσμο!!!
ΔιαγραφήΚαλη επιτυχία σου εύχομαι, ούτε εγώ ήξερα τι καλούδια ετοίμαζες. Συγχαρητήρια!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(φανταστική και η πατατοσαλάτα, έχω και εγώ μια αδυναμία στη χώρα)
Ακριβώς αυτή τη λέξη χρησιμοποιώ κι εγώ! Καλούδια!
ΔιαγραφήΤαυτότητα στη λέξη, ταυτότητα και στην αδυναμία στην Ιρλανδία! Αυτό είναι!!!
Υπάρχει στα μέρη που κατοικώ, ένα χώρος μάθησης και απασχόλησης των παιδιών, που ονομάζεται Παραμυθοπλάστης. Χθες το καμάρι μου μάθαινε εκεί για το ψωμάκι και τα ζυμώματα του :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πως τούτο το όνομα θα σου ταίριαζε γάντι Μάρθα μας.
Μάρθα, η παραμυθοπλάστης(πλάστρια...)
Με το καλό το ταξίδι του πνευματικού παιδιού σου και πολλές-πολλές νέες δημιουργίες σύντομα σου εύχομαι ολόψυχα καλή μου.
Αχού, πολύ μ' αρέσει η "παραμυθοπλάστρα". Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
ΔιαγραφήΤις προάλλες, μού έλεγε μια φίλη πόσο της αρέσει όταν της λέω ιστορίες και πόσο καλή storyteller, λέει, είμαι! "Σοφία", της λέω, "ευχαριστώ, αλλά μπορούμε να βρούμε καμιά άλλη λέξη για τη storyteller";Ε, δεν μπορέσαμε. Τώρα θα υιοθετήσω την "παραμυθοπλάστρα" όταν θα πλάθω τις ιστορίες μου και βρες μου και μία λέξη για όταν θα τις λέω, νονά
Μάρθα η "παραμυθοπλάστρα"!!!
ΔιαγραφήΜου αρέσει και να το καθιερώσεις :-)))
Η Μάρθα η "παραμυθού" αφηγείται ιστορίες της Μάρθας της "παραμυθοπλάστρας" για μια ζωή γεμάτη "παραμύθια!!!
Τίτλος για την ζωντανή σας παρουσίαση, στο επερχόμενο πάρτυ.
Φιλιά πολλά από την Αθήνα.
Με συνεπήρες με τα παραμύθια ... και ξεχάστηκα....
ΔιαγραφήΤο κολχόν το διάβασα και σκέφτηκα πως θα ήταν, αν αντί για τόσο βούτυρο έβαζα ένα καλό μπολάκι γιαούρτι στραγγιστό (η παραδοσιακό σακούλας) μαζί με λίγο κρεμώδες τυρί; Ξέρω του αλλάζω τα φώτα... αλλά θα είναι πολύ ωραία και δροσερή σαλάτα για τις γιορτές; Τι λες κι' εσύ;
Σωστή για το γιαουρτάκι, θα την κάνω πολύ πιο δοσερή, πολύ πιο ελαφριά και όντως πολύ γιορταστική στο μπουφέ! Είσαι εσύ μιαααα!!!!Μπράβο!
ΔιαγραφήΜαρθούλα μου γλυκιά, η περιγραφή σου με έκανε να ανυπομονώ ακόμα περισσότερο για το ημερολόγιό σου! Φαντάζομαι την ανυπομονησία σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η παρουσίαση του θα είναι μια πανέμορφη γιορτή! Όσα μας έγραψες ακούγονται τόσο μα τόσο όμορφα! Μπράβο βρε κορίτσι, ειλικρινά χαίρομαι πάρα πολύ για σένα!
Και αφού μας άνοιξες την όρεξη με τα του ημερολογίου, μας έδωσες και μια νοστιμότατη ιρλανδέζικη συνταγή για να μη μας αφήσεις με το παράπονο!
Πολλά πολλά φιλιά!
Άσ'τα Ερμιόνη μου, μετρώ τις μέρες!!! Και στο μεταξύ τρώω ιρλανδέζικα, και όχι μόνο !!!Φιλάκια!
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα να περάσω μια βόλτα κι εγώ από την κουζίνα σου και έπεσα σε θέμα που συνδυάζει μαγειρική και τέχνη (στη δεύτερη εικόνα δικό σου είναι και το σκιτσάκι;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία στο ημερολόγιό σου και περισσότερη σημασία έχει που πέρασες όμορφα γράφοντάς το!
Το ιρλανδέζικο αυτό πιάτο δεν το ήξερα καθόλου! Μου αρέσει όμως να μαθαίνω νέες γεύσεις.
Καλή συνέχεια εύχομαι!
Καλή σου μέρα και σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
ΔιαγραφήΤα σχέδια όλα είναι των καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν, το συγκεκριμένο είναι του Κωστή Τζωρτζακάκη που ζει στην Κρήτη. Εγώ έγραψα τις ιστορίες που συνοδεύουν τα γλυκά και τις εικόνες.
Σε χαιρετώ και με τα καλό να τα λέμε!
Πολλά πολλά συγχαρητήρια Μάρθα μου, είμαι σίγουρη ότι απόλαυσες την κέθε δημιουργική στιγμή που έζησες μέχρι να ετοιμαστεί!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είναι καλοτάξιδο και γουρλίδικο!
Το ιρλανδέζικο πιάτο δείχνει πολύ πολύ ενδιαφέρον!
Φιλιά!
Αμήν, Έλενά μου, να πιάσουν όλες σου οι ευχές και να χαιρόμαστε όλες και όλοι τις δημιουργίες μας!!!
ΔιαγραφήΤι ωραιο πραγμα η δημιουργικη συνεργασια, υλοποιουν ομορφες και πρωτοτυπες ιδεες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου ευχομαι καθε επιτυχια Μαρθα μου, πολυ θα ηθελα να ημουν παρουσα στην γιορτουλα για την παρουσιαση του ημερολογιου, μου λειπουν τετοιες καλλιτεχνικες εκδηλωσεις!
Μας αρεσουν οι πατατοσαλατες και ακουγεται πολυ ενδιαφερουσα αυτη η ιρλανδεζικη εκδοχη! Για εξτρα βουτυρο δεν ειμαστε ουτε εμεις, αλλα μεταξυ μας, θα του πηγαινει!
Πολλα φιλια!
Μακάρι να ήσασταν εκεί όλες οι μπλογκο-φίλες, αλλά δεν πειράζει, θα είστε νοερά και θα φροντίσω να βγάλω και καμιά φωτογραφία να σας δείξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το βούτυρο, πραγματικά θα της πήγαινε της πατατοσαλάτας αυτής, αλλά και με λιγότερο την είχε πάλι τη νοστιμιά της!
Μάρθα, καλή επιτυχία στο ημερολόγιο σου. Το χάρηκες και αυτό έχει σημασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρουσα η ιρλανδέζικη συνταγή. Μεταξύ πουρέ και πατατοσαλάτας δείχνει, εμπλουτισμένης με καπνιστό χοιρινό. Για τις κρύες μέρες, που χρειαζόμαστε έξτρα θερμίδες!
Καλό βράδυ.
Σ' ευχαριστώ Ειρήνη μου! Μωρέ και για κρύες και ζεστές μέρες, το colcannon είναι πολύ νόστιμο και σηκώνει και πολλές παραλλαγές στην προσθήκη του κρέατος.Φιλιά!
ΔιαγραφήΩραίο το colcannon αλλά ήρθε δεύτερο σε αυτή την όμορφη ανάρτηση! Σου εύχομαι η γιορτή να είναι ακριβώς όπως την έχεις φανταστεί και να περάσετε τέλεια! Καλή επιτυχία στα ημερολόγια, φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ' ευχαριστώ, Μαρία μου, έχω αρχίσει να μετράω αντίστροφα μέχρι τη μέρα της παρουσίασης. Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο βρε Μαρθάκι για το ημερολόγιο! Το έφτιαξες με κέφι και αυτό θα φανεί! Καλή επιτυχία στην πρεμιέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ιρλανδέζικη κουζίνα είναι ότι πρέπει για τα κρύα!
Thank you, thank you, μακάρι να 'σασταν εδώ! Την επόμενη φορά! Καλό Σαββατοκύριακο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία να έχει το ημερολόγιό σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι επαιδή έγινε με πολλή αγάπη, όπως φαίνεται από τα γραπτά σου, είμαι σίγουρη ότι θα αγαπηθεί και θα κάνει ένα υπέροχο ταξίδι!
Όσο για τα βαπτίσια σου, σου εύχομαι να τα απολαύσεις πολύ!
Φιλιά.
Πραγματικά έγινε με πολλή αγάπη, και ελπίζω να αγκαλιαστεί από αγάπη.
ΔιαγραφήΣίγουρα θα απολαύσω τα βαφτίσια κι ας έχω και την αγωνία μου.
Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ για τις ευχές!
Γεια σου Μάρθα! Πολύ χάρηκα που σε βρήκα! Αυτή η συνταγή μου αρέσει πολύ, όπως τα περισσότερα πιάτα με πατάτα! Ευχαριστούμε! Αν θες, έλα κι από το δικό μου blog!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα και καλώς ήρθες! Θα σού κάνω κι εγώ επίσκεψη σε λίγο!
ΔιαγραφήΤα περιμένουμε λοιπόν Μάρθα! Καλοτάξιδα και ευπώλητα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα'σαι καλά Βαγγελιώ μου!!!
Διαγραφή