Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Παραμονές του ημερολόγιου, τρώω ιρλανδέζικο κολκανόν

Οι μέρες πλησιάζουν για το περίφημο γεγονό-το της παρουσίασης του πρώτου μου ημερολόγιου με δικές μου, κατάδικές μου ιστορίες. Δεν νιώθω πανικό, όχι, περιμένω όμως πώς και τί την ώρα και τη στιγμή που θα το πιάσω τυπωμένο στα χέρια μου, να το μυρίσω, να το βάλω δίπλα στο κρεβάτι μου, σαν τα παιδάκια στο χωριό που παίρνουνε πρώτη φορά κόκκινα λουστρινένια παπουτσάκια και τα φορούν στον ύπνο τους, τουλάχιστον την πρώτη βραδιά.
Περιμένω να τυπωθούνε και τα δύο, και του τοίχου και της τσάντας προς τα τέλη της εβδομάδας και θα φροντίσω μετά να μπούνε στο διαδίκτυο στο www.etsy.com για όποιον τα λαχταρήσει. Την ερχόμενη Κυριακή στις 25, πρώτη Κυριακή μετά τη μέρα των Ευχαριστιών θα 'ρθουνε φίλοι και γνωστοί να με υποστηρίξουνε να το περπατήσουμε προς τα έξω και να το συστήσουμε στον κόσμο.
Όσο έγραφα, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου, και γενικότερα, όταν γράφω, σπάνια έχω ΚΑΤΙ στο μυαλό μου, αλλά υπάρχει πάντα μια φωνή που με κατευθύνει, κι αυτή η φωνή δε φωνάζει, δεν διατάζει, βγαίνει σιγά σιγά ακολουθώντας με σε κάθε σειρά που γράφω, έρχεται σαν ιδέα πίσω από μια λέξη, σα διόρθωση πίσω από μια δεύτερη ανάγνωση, περπατάει δίπλα μου και γίνεται σιγά σιγά σαφής και συγκεκριμένη.
Ακολουθώντας αυτή την κατευθυντήρια γραμμή έγραψα δώδεκα ιστορίες. Άλλη πήρε τη μορφή επιστολής, άλλη τη μορφή ημερολογίου, κάποια βγήκε σαν παιδικό τραγουδάκι, άλλη σαν θεατρικό σκετσάκι και πάει λέγοντας. Τη χάρηκα αυτή την ποικιλλομορφία όπως προέκυπτε, όπως χάρηκα και το γεγονός πως οι δώδεκα φιλοτεχνημένες συνταγές του κόσμου δεν είναι μιας και μόνης τεχνοτροπίας, αλλά υπάρχουν πίνακες από illustrators, από ζωγράφους , από ανθρώπους που κάνουν paper art. Σ' αυτό το έργο που γεννήθηκε στο κεφάλι μου, συνεργαστήκαμε Έλληνες της Νέας Υόρκης, Έλληνες στην Αθήνα, στην Κρήτη, Αμερικανοί, μια Γιαπωνέζα , και τελικά, όλοι μαζί, με τηλέφωνα, emails, με καφέδες, με άγχη, με χαρές και με φωνές, φτάσαμε στο τέλος.
Κι είναι μεγάλη χαρά να βλέπω την ιδέα μου να γίνεται έργο.

Λένε πως μια ιδέα, μια σκέψη είναι κάτι που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε μια άλλη διάσταση και σού υπενθυμίζει να την "κατεβάσεις" ως πραγματικότητα και σ' αυτή τη διάσταση που ζεις  τώρα.
Εγώ την "κατέβασα".
Στη γιορτή που θα στηθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου για τα βαφτίσια αυτού του πνευματικού μου παιδιού , θα' ρθουν πολλοί "νονοί": Τέσσερις ηθοποιοί, η Ιωάννα Κατσαρού, η Θεοδώρα Λουκά, ο Δημήτρης Μποζίνης και ο Χρήστος Αλεξανδρίδης θα ζωντανέψουν στη σκηνή "Το Δόλωμα", μία ιστορία που έγραψα ως σκετσάκι, και συνόδεψα μ' αυτήν τις Nanaimo Bars για τον Kαναδά.
Η σοπράνο Αλεξάνδρα Σκένδρου θα τραγουδήσει το παιδικό "Ζαχαρένιο Σπιτάκι" που μελοποιήθηκε από το διεθνή βαρύτονο της όπερας Τάση Χριστογιαννόπουλο, και ο Κύπριος πιανίστας και τραγουδιστής Νεόφυτος Στράτης θα παίξει πιάνο και θα τραγουδήσει μια εκτός ημερολογίου μελοποιημένη παραμυθοϊστορία μου, τον "Κορνήλιο Ροστμπήφ", γραμμένη για ένα περίφημο παπί που φοράει ροζ βρακί.
                                               
Θα διαβάσω κι εγώ μια ιστορία, την "Άννα των Κύκνων" με αφορμή την τούρτα πάβλοβα που πήρε τ' όνομά της τιμώντας την άλλη μεγάλη μπαλλαρίνα Άννα Πάβλοβα.
                                  
Κι ύστερα , θα κατεβούμε να φάμε τα γλυκάκια που θα'χω εντωμεταξύ ετοιμάσει και στολίσει κι έχω αρχίσει να τα σκέφτομαι και να παίρνω υλικά, και μετά σκέφτομα κι άλλα γλυκά, και ξαναπαίρνω υλικά και πάει λέγοντας. Κάποιες στιγμές ξεχνώ πως η βραδιά είναι για το ημεορλόγιο και νομίζω πως ετοιμάζω χριστουγεννιάτικο παζάρι .

Ουφ, δεν μπορούσα να μην σας τα πω, θα' σκαγα να μιλάω για άλλα κι άλλα, ενώ αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι κατοικημένο από "Γλυκά και Ιστορίες 2013"

Τώρα όμως που σας τα' πα και ησύχασα, μπροώ να σας πω και τι φαί έφαγα σήμερα, που το βρήκα τυχαία, αλλά επειδή οπως λέω εγώ, τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή, το φαγητό είναι ιρλανδέζικο, κι εγώ τελευταία έχω μια σύνδεση με τη χώρα και ποιος ξέρει πότε θα βρεθώ εκεί;
Το λένε κολκανόν /colcannon και είναι μια ιρλανδέζικη συνταγή παραδοσιακή για το Halloween.
Ε, εντάξει λίγες μέρες είναι που πέρασε, δε βαριέσαι.
Γίνεται από πουρέ πατάτας, με λάχανο και χοιρινό, λίγο γάλα, αρκετό βουτυράκι που το αυξομειώνεις ανάλογα και φρέσκα κρεμμυδάκια. Να, τι έκανα.
Ιρλανδέζικο Κολκανόν/ Colcannon

4 πατάτες
Λίγο άσπρο λάχανο τριμμένο
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
115 γρ. βούτυρο
3/4 κούπας γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
250γρ. καπνιστό χοιρινό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό χοιρινό ή μπέικον)
Λίγο άνηθο ή μαϊντανό από πάνω

Ε(χ)τέλεση
Έπλυνα καλά τις πατάτες και τις έβρασα μέχρι που να τρυπιούνται.
Τις καθάρισα, τις έκανα πουρέ και έριξα γύρω στα 80 γραμμάρια βούτυρο που είχα λιώσει. Τις ανακάτεψα. ύστερα ζέστανα λίγο το γάλα, έβαλα μέσα αλάτι και πιπέρι και τα έριξα κι αυτά να διαλυθούν στο μείγμα του πουρέ.
Εντωμεταξύ είχα έτοιμο το τριμμένο λάχανο και το πέρασα στο τηγάνι με το υπόλοιπα 35γρ. βούτυρο, το έφερα βόλτες 3-4 λεπτά και ύστερα μπήκε κι αυτό στο μείγμα του πουρέ. Είχα κόψει το έτοιμο χοιρινό σε κύβους, και τα κρεμμυδάκια ψιλά ψιλά και τα πρόσθεσα κι αυτά. Στο τέλος έριξα λίγο άνηθο αλλά μπορείτε φυσικότατα να παίξετε και με μαϊντανό. Οι Ιρλανδοί σερβίρουν το κολκανόν σε μπωλάκια σούπας , κάνουν ένα κέντρο στη μέση, λιώνουν extra βούτυρο και το ρίχνουν μέσα στην τρύπα . Εγώ απέφυγα τις extra θερμίδες και ήταν εξίσου απολαυστικό.
Το καλόφαγα και να'ταν κι άλλο!
Θα επανέλθω γιατί έχω πολλά στο κεφάλι μου και πρέπει να τ' αδειάσω!!!

48 σχόλια:

  1. Α οκ, θα το πάρω παο το etsy λοιπόν μαρθα μου! κ εγώ αγωνία ε΄χω μαζί σου μη νομίζεις!
    τέλεια αυτη η Ιρλανδοκατάσταση αλλα εγώ μπήκα για τα χιονισμένα λουλουδάκια απο κάτω. Πάω, φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααα, θα το βρούμε λοιπόν στο etsy! Με το καλό Μάρθα μου... θα είναι μια τέλεια βραδιά! Ωραιότατο το κολκανόν...νοστιμότατο πρέπει να είναι!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν, Κική μου, ήταν, τώρα ξεκουράζεται στη χορτασμένη κοιλίτσα μου!!!

      Διαγραφή
  3. Καλη επιτυχια !!!!
    Πολυ νοστιμο φαινετε το ιρλανδέζικο κολκανόν
    μια διαφορετικη πατατοσαλατα
    Φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς ,ένας εμπλουτισμένος πουρές. Πάλι καλά που οι Ιρλανδοί δεν τον πότισαν μπύρα ή ουίσκυ!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα
    Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ανθρώπους με ταλέντο να πραγματοποιούν τα όνειρά τους!
    Είμαι σίγουρη ότι το ημερολόγιο σου θα είναι κάτι διαφορετικό, όμορφο και περιμένω να το δω να ταξιδέψω με τις ιστορίες σου.
    Συγχαρητήρια.
    Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νοτούλα μου, σ' ευχαριστώ πολύ πολύ. Είναι πραγματικά σημαντικό να πηγαίνουμε κατά κει που τραβάει η ψυχή μας! μεγάλη χαρά!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα Μάρθα. Σαν νέα αναγνώστρια σου, δεν ήξερα ότι έχεις γράψει τόσο όμορφα πραγματάκια! Το εξώφυλλο πάντως πολύ ονειρεμένο και ρομαντικό. Σίγουρα και το εσωτερικό θα είναι εξίσου υπέροχο, μιας και απ΄ότι διάβασα υπάρχει παγκόσμια συνεργασία ανθρώπων, υπό το άγρυπνο πνεύμα σου πάντα (μην ξεχνιόμαστε:).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, αυτό το άγρυπνο πνεύμα μου και "βλέμμα" μου (για να μην ξεχνιόμαστε). Με βάζει συνέχει σε δράση!!!

      Διαγραφή
  6. καλημερα,
    μολις τωρα γνωρισα το μπλογκ σου. σου ευχομαι καλη επιτυχια στο ημερολογιο. θα το ψαξω στο etsy.
    ειρηνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ειρήνη μου! Σ' ευχαριστώ για τις ευχές και χαίρομαι που σε γνωρίζω!

      Διαγραφή
  7. Καλή επιτυχία στο αγαπημένο σου όνειρο!!
    Όσο για το Ιρλανδέζικο μπαίνει στα υπόψιν.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου!
      Ακολουθώ το όνειρο γιατί λένε πως
      "τα θαύματα θυμώνουν άμα δεν τα πιστεύεις
      και τα όνειρα πεθαίνουν άμα δεν τα ακολουθείς"
      Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  8. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το ημερολόγιό σου να γίνει ανάρπαστο! Είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι με "καλή πένα" να μπορούν να μοιράζονται με τον υπόλοιπο κόσμο τις δημιουργίες τους! Να σκίσεις Μαρθούλα!
    (Πολύ θα ήθελα να είμαι στην "ομάδα προώθησης"! Μου φαίνεται ότι θα περάσετε πολύ όμορφα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασία μου,μήπως στο επόμενο, να είσαι στην "ομάδα προώθησης";
      Γιαααα...να το δούμε λίγο αυτό!!!

      Διαγραφή
  9. Καλή επιτυχία. Καλοτάξιδο να είναι το ημερολόγιό σου και να γεμίσει τις σελίδες του όποιος το αγοράσει με χαρμόσηνα γεγονότα και όμορφες στιγμές.

    Συγχαρητήρια για το πνευματικό σου παιδί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Χρυσαυγούλα μου! Το πνευματικό μου παιδί περιμένει πώς και πώς τα βαφτίσια του! Είναι πολύ κοινωνικό και γουστάρει κόσμο!!!

      Διαγραφή
  10. Καλη επιτυχία σου εύχομαι, ούτε εγώ ήξερα τι καλούδια ετοίμαζες. Συγχαρητήρια!!
    (φανταστική και η πατατοσαλάτα, έχω και εγώ μια αδυναμία στη χώρα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς αυτή τη λέξη χρησιμοποιώ κι εγώ! Καλούδια!
      Ταυτότητα στη λέξη, ταυτότητα και στην αδυναμία στην Ιρλανδία! Αυτό είναι!!!

      Διαγραφή
  11. Υπάρχει στα μέρη που κατοικώ, ένα χώρος μάθησης και απασχόλησης των παιδιών, που ονομάζεται Παραμυθοπλάστης. Χθες το καμάρι μου μάθαινε εκεί για το ψωμάκι και τα ζυμώματα του :-))

    Νομίζω πως τούτο το όνομα θα σου ταίριαζε γάντι Μάρθα μας.
    Μάρθα, η παραμυθοπλάστης(πλάστρια...)

    Με το καλό το ταξίδι του πνευματικού παιδιού σου και πολλές-πολλές νέες δημιουργίες σύντομα σου εύχομαι ολόψυχα καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχού, πολύ μ' αρέσει η "παραμυθοπλάστρα". Σ' ευχαριστώ πολύ πολύ!!!
      Τις προάλλες, μού έλεγε μια φίλη πόσο της αρέσει όταν της λέω ιστορίες και πόσο καλή storyteller, λέει, είμαι! "Σοφία", της λέω, "ευχαριστώ, αλλά μπορούμε να βρούμε καμιά άλλη λέξη για τη storyteller";Ε, δεν μπορέσαμε. Τώρα θα υιοθετήσω την "παραμυθοπλάστρα" όταν θα πλάθω τις ιστορίες μου και βρες μου και μία λέξη για όταν θα τις λέω, νονά

      Διαγραφή
    2. Μάρθα η "παραμυθοπλάστρα"!!!
      Μου αρέσει και να το καθιερώσεις :-)))

      Η Μάρθα η "παραμυθού" αφηγείται ιστορίες της Μάρθας της "παραμυθοπλάστρας" για μια ζωή γεμάτη "παραμύθια!!!
      Τίτλος για την ζωντανή σας παρουσίαση, στο επερχόμενο πάρτυ.
      Φιλιά πολλά από την Αθήνα.

      Διαγραφή
    3. Με συνεπήρες με τα παραμύθια ... και ξεχάστηκα....
      Το κολχόν το διάβασα και σκέφτηκα πως θα ήταν, αν αντί για τόσο βούτυρο έβαζα ένα καλό μπολάκι γιαούρτι στραγγιστό (η παραδοσιακό σακούλας) μαζί με λίγο κρεμώδες τυρί; Ξέρω του αλλάζω τα φώτα... αλλά θα είναι πολύ ωραία και δροσερή σαλάτα για τις γιορτές; Τι λες κι' εσύ;

      Διαγραφή
    4. Σωστή για το γιαουρτάκι, θα την κάνω πολύ πιο δοσερή, πολύ πιο ελαφριά και όντως πολύ γιορταστική στο μπουφέ! Είσαι εσύ μιαααα!!!!Μπράβο!

      Διαγραφή
  12. Μαρθούλα μου γλυκιά, η περιγραφή σου με έκανε να ανυπομονώ ακόμα περισσότερο για το ημερολόγιό σου! Φαντάζομαι την ανυπομονησία σου!
    Και η παρουσίαση του θα είναι μια πανέμορφη γιορτή! Όσα μας έγραψες ακούγονται τόσο μα τόσο όμορφα! Μπράβο βρε κορίτσι, ειλικρινά χαίρομαι πάρα πολύ για σένα!
    Και αφού μας άνοιξες την όρεξη με τα του ημερολογίου, μας έδωσες και μια νοστιμότατη ιρλανδέζικη συνταγή για να μη μας αφήσεις με το παράπονο!
    Πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσ'τα Ερμιόνη μου, μετρώ τις μέρες!!! Και στο μεταξύ τρώω ιρλανδέζικα, και όχι μόνο !!!Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είπα να περάσω μια βόλτα κι εγώ από την κουζίνα σου και έπεσα σε θέμα που συνδυάζει μαγειρική και τέχνη (στη δεύτερη εικόνα δικό σου είναι και το σκιτσάκι;)
    Καλή επιτυχία στο ημερολόγιό σου και περισσότερη σημασία έχει που πέρασες όμορφα γράφοντάς το!

    Το ιρλανδέζικο αυτό πιάτο δεν το ήξερα καθόλου! Μου αρέσει όμως να μαθαίνω νέες γεύσεις.

    Καλή συνέχεια εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές.
      Τα σχέδια όλα είναι των καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν, το συγκεκριμένο είναι του Κωστή Τζωρτζακάκη που ζει στην Κρήτη. Εγώ έγραψα τις ιστορίες που συνοδεύουν τα γλυκά και τις εικόνες.
      Σε χαιρετώ και με τα καλό να τα λέμε!

      Διαγραφή
  15. Πολλά πολλά συγχαρητήρια Μάρθα μου, είμαι σίγουρη ότι απόλαυσες την κέθε δημιουργική στιγμή που έζησες μέχρι να ετοιμαστεί!
    Να είναι καλοτάξιδο και γουρλίδικο!
    Το ιρλανδέζικο πιάτο δείχνει πολύ πολύ ενδιαφέρον!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν, Έλενά μου, να πιάσουν όλες σου οι ευχές και να χαιρόμαστε όλες και όλοι τις δημιουργίες μας!!!

      Διαγραφή
  16. Τι ωραιο πραγμα η δημιουργικη συνεργασια, υλοποιουν ομορφες και πρωτοτυπες ιδεες...
    Σου ευχομαι καθε επιτυχια Μαρθα μου, πολυ θα ηθελα να ημουν παρουσα στην γιορτουλα για την παρουσιαση του ημερολογιου, μου λειπουν τετοιες καλλιτεχνικες εκδηλωσεις!
    Μας αρεσουν οι πατατοσαλατες και ακουγεται πολυ ενδιαφερουσα αυτη η ιρλανδεζικη εκδοχη! Για εξτρα βουτυρο δεν ειμαστε ουτε εμεις, αλλα μεταξυ μας, θα του πηγαινει!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μακάρι να ήσασταν εκεί όλες οι μπλογκο-φίλες, αλλά δεν πειράζει, θα είστε νοερά και θα φροντίσω να βγάλω και καμιά φωτογραφία να σας δείξω.
    Όσο για το βούτυρο, πραγματικά θα της πήγαινε της πατατοσαλάτας αυτής, αλλά και με λιγότερο την είχε πάλι τη νοστιμιά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάρθα, καλή επιτυχία στο ημερολόγιο σου. Το χάρηκες και αυτό έχει σημασία.
    Ενδιαφέρουσα η ιρλανδέζικη συνταγή. Μεταξύ πουρέ και πατατοσαλάτας δείχνει, εμπλουτισμένης με καπνιστό χοιρινό. Για τις κρύες μέρες, που χρειαζόμαστε έξτρα θερμίδες!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ειρήνη μου! Μωρέ και για κρύες και ζεστές μέρες, το colcannon είναι πολύ νόστιμο και σηκώνει και πολλές παραλλαγές στην προσθήκη του κρέατος.Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Ωραίο το colcannon αλλά ήρθε δεύτερο σε αυτή την όμορφη ανάρτηση! Σου εύχομαι η γιορτή να είναι ακριβώς όπως την έχεις φανταστεί και να περάσετε τέλεια! Καλή επιτυχία στα ημερολόγια, φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σ' ευχαριστώ, Μαρία μου, έχω αρχίσει να μετράω αντίστροφα μέχρι τη μέρα της παρουσίασης. Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μπράβο βρε Μαρθάκι για το ημερολόγιο! Το έφτιαξες με κέφι και αυτό θα φανεί! Καλή επιτυχία στην πρεμιέρα!
    Η Ιρλανδέζικη κουζίνα είναι ότι πρέπει για τα κρύα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Thank you, thank you, μακάρι να 'σασταν εδώ! Την επόμενη φορά! Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλή επιτυχία να έχει το ημερολόγιό σου!
    Κι επαιδή έγινε με πολλή αγάπη, όπως φαίνεται από τα γραπτά σου, είμαι σίγουρη ότι θα αγαπηθεί και θα κάνει ένα υπέροχο ταξίδι!
    Όσο για τα βαπτίσια σου, σου εύχομαι να τα απολαύσεις πολύ!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά έγινε με πολλή αγάπη, και ελπίζω να αγκαλιαστεί από αγάπη.
      Σίγουρα θα απολαύσω τα βαφτίσια κι ας έχω και την αγωνία μου.
      Σε φιλώ και σ' ευχαριστώ για τις ευχές!

      Διαγραφή
  24. Γεια σου Μάρθα! Πολύ χάρηκα που σε βρήκα! Αυτή η συνταγή μου αρέσει πολύ, όπως τα περισσότερα πιάτα με πατάτα! Ευχαριστούμε! Αν θες, έλα κι από το δικό μου blog!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή σου μέρα και καλώς ήρθες! Θα σού κάνω κι εγώ επίσκεψη σε λίγο!

      Διαγραφή
  25. Τα περιμένουμε λοιπόν Μάρθα! Καλοτάξιδα και ευπώλητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...