Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Πρόβα τσουρεκιού/ Trying a tsoureki bread

Η πρόβα νυφικού είναι του Κουτσομύτη, η πρόβα τσουρεκιού είναι δική μου.
Και λέω πρόβα, γιατί απέχουμε 25 μέρες απ' το Πάσχα, κι εγώ σηκώθηκα να προβάρω το τσουρέκι μου. Και να σκεφτείς πως  δεν μ' αρέσουν καθόλου οι πρόβες. Ούτε στα ρούχα ούτε στο θέατρο. Προτιμώ το "let's go" και το "πάμε"!
Προβάροντας όμως σήμερα το τσουρέκι μου, σκέφτηκα πως  η ζωή είναι για πολύ κόσμο μια πρόβα. Πόσοι δεν ζούνε σαν να δοκιμάζουνε λίγο λίγο και απέξω τη ζωή, λίγο περαστικά, λίγο στο "αύριο", περιμένοντας να χτυπήσει κάποιος άλλος την κλακέτα και να πει:"Action" !


Αν είναι έτσι , τότε ας κάτσουμε να μελετήσουμε για να προβάρουμε σωστά. Γιατί πρόβα χωρίς μελέτη, και ρόλος χωρίς μέθοδο, δεν υπάρχει. 
Ιδού λοιπόν (προσαρμοσμένες από το βιβλίο "Ακρόαση" του Μάϊκλ Σάρτλεφ)
12 αρχές γι' αυτόν που θέλει να κερδίσει Όσκαρ στη ζωή του:

1. Παίξτε την αγάπη σε ό,τι κάνετε. Αυτή είναι η κινητήριος δύναμη!

2. Μην επαναπαύεστε  σε τίποτε λιγότερο απ' τα πιο μεγάλα σας όνειρα!

3. Χρησιμοποιείτε τη φαντασία σας.

4. Να βρίσκετε το χιούμορ ακόμα και στις πιο σοβαρές καταστάσεις. Με το χιούμορ, τις χειρίζεστε καλύτερα. Αν δεν το βρείτε, βάλτε λίγο δικό σας.

5. Να ψάχνετε για τα αντίθετα. Η ζωή είναι γεμάτη απ' αυτά. Οι άνθρωποι είναι γεμάτοι αντιθέσεις. Εκεί που υπάρχει αγάπη, υπάρχει και μίσος. Εκεί που υπάρχει δημιουργικότητα, υπάρχει και αυτοκαταστροφή.

6. Να κάνετε κάθε μέρα καινούριες ανακαλύψεις για τον εαυτό σας, για τους άλλους, για τις καταστάσεις που ζείτε.

7. Να κατανοείτε πως η επικοινωνία είναι πάντα ένα παιχνίδι "δούναι και λαβείν".

8. Να κάνετε σημαντική κάθε στιγμή της ζωής σας. 

9. Κοιτάξτε τα γεγονότα που σας συμβαίνουν. Μελετείστε τα, σκάψτε καμιά φορά να τα ανακαλύψετε ή απλώς να τα θυμηθείτε .
10. "Ακούτε" πώς αισθάνεστε όταν είστε μ' έναν συγκεκριμένο άνθρωπο ή  σ' ένα συγκεκριμένο μέρος.

11. Δείτε ποιο ρόλο παίζετε απέναντι στους γονείς, τους δασκάλους, τους φίλους σας. Γιατί όλοι παίζετε ένα ρόλο.

12. Και να θυμάστε πως ποτέ δεν μπορείτε να καταλάβετε εντελώς τους άλλους. Όπως ποτέ δεν μπορείτε να καταλάβετε εντελώς τον εαυτό σας. Η ζωή είναι γεμάτη μυστικά. 

Τα τσουρέκια που πρόβαρα σήμερα "τα' κλεψα" απ' τη Τζενούλα 

(http://my-kitchen-diary.blogspot.com/2012/04/greek-easter-bread.html) αλλά στη μισή δόση.
Πρόβα τσουρεκιών

6 κρόκους αυγών
6 ασπράδια
2,5 φλυτζάνια ζάχαρη
1/2 λίτρο γάλα
114 γραμμάρια βούτυρο
15 γραμμάρια ξερή μαγιά 
1/2 κουταλάκι μαχλέπι κοπανισμένο ( ή μαστίχα)
Ξύσμα και χυμό από ένα πορτοκάλι
1,5 κιλό αλεύρι 


Όλα τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ε(χ)τέλεση
Διέλυσα τη μαγιά σε λίγο χλιαρό γάλα μαζί με μια κουταλιά αλεύρι.
Την άφησα, σκεπασμένη με πετσέτα να φουσκώσει μισή ωρίτσα.

Χώρισα κρόκους από ασπράδια, χτύπησα τα ασπράδια μαρέγκα.
Σε άλλο μπωλ χτύπησα γάλα, ζάχαρη, μαχλέπι, χυμό και ξύσμα πορτοκάλι.
Ύστερα πρόσθεσα τη φουσκωμένη μαγιά, το αλεύρι και μετά σιγά σιγά έριχνα λίγο λίγο το λιωμένο βούτυρο και το δίπλωνα στη ζύμη μέχρι να το πάρει όλο.
Σκέπασα τη ζύμη με πετσέτα και κουβέρτα και την άφησα να φουσκώσει καμιά ωρίτσα.
Ξαναζύμωσα, χώρισα σε κομμάτια, έπλασα τέσσερα τσουρεκάκια, τα έβαλα σε ταψί με λαδόκολλα, σκέπασα πάλι με πετσέτα  και κουβέρτα να πάρουν δεύτερο φούσκωμα.

Ζέστανα το φούρνο στους 200C/ άλειψα τα τσουρεκάκια με χτυπημένο αυγό και γάλα , πασπάλισα με αμύγδαλο ή σουσάμι και έψησα για μισή ωρίτσα περίπου μέχρι να πάρουν χρυσό καφέ χρώμα.
Κι επειδή σήμερα είναι μέρα πρόβας, λέω να προβάρω να γράψω (για πρώτη φορά) και στα αγγλικά. Έτσι και θα εξασκούμαι στη γλώσσα και θα "μιλώ" με περισσότερα παιδάκια.

Ποιος κέρδισε το Όσκαρ ζωής σήμερα;

Trying a tsoureki bread
"Fitting of the wedding dress" was a TV series directed by Kostas Koutsomitis, 
"Rehearsing a tsoureki bread" is directed by me.

I am calling it a rehearsal because we are 25 days before Easter, but I decided to try a new recipe. And , guess what: I don't like "trying", "fitting" and "rehearsing" at all. Neither for clothes or for a show.
Instead of  the word "trying" I prefer "let's go" and "action"!
But as I was "rehearsing" a tsoureki bread this morning, I was thinking that even life herself is a rehearsal for so many people. So many people live their lives hesitantly, like tourists, waiting for someone else to call for "Action"! 

 If it is like this, then we have to study before the rehearsal.
Because  you need a technique, you need a method to be a good actor.


Here are the 12 (adjusted for life) guideposts from the book "Audition" by Michael Shurtleff 
For the one who'll get an Oscar for Life!

1. Play love in everything you do. Love is the chief propellant in human beings.

2. Never settle for anything less than your biggest dream.

3. Use your imagination.

4. Find humor even in the most serious situations. It helps you cope .
If you don't find it, put some. 

5. Seek for opposites. Life is full of them. In all humans opposites exist. In all of us there is love & hate, creativity & self destructive.

6. Make discoveries about yourself, the others, the situations.

7. Understand that communication is always a game of giving and receiving.

8. Make important every single moment of your life.
9. Look at the events obvious or obscure in your life. Study them, look deeper to discover them or just remember them.

10. Listen how you feel when you are with a specific person, or at a specific place.

11. What role do you play with your parents, teachers, friends? Everybody uses role playing  in everyday life.

12. And remember that we can never completely know others. We never completely know ourselves. Life is full of mystery and secrets


The tsoureki bread I tried today "is stolen" from Jennoula's recipe

Jennoula's Tsoureki Bread

6 yolks
6 egg whites
2,5 cups of white sugar
1/2 lt milk (room temperature)
114 gr (1 stick) unsalted butter
15 gr. dry yeast 
From 1 orange the juice and zest
2,2 pounds white flour

All the ingredients have to be in room temperature.

Instructions
I dissolved the yeast in half cup of lukewarm milk and I added  one table spoon of flour.
I covered with a towel and a blanket and let it in a warm place until doubled.

I separated  yolks from egg whites and beat them until foamy.

In another bowl, I combined milk, sugar, orange juice , zest and mahlab (aromatic spice).
I added the yeast mixture and then the flour. 
Last, I mixed the butter, little but little, folding it in the dough.

I covered the dough with a towel and a blanket and let it for at least an hour.
After an hour I kneaded it again, and then divided it to four pieces. I divided each piece in three and I made braids.
For each loaf I braid three pieces together. I placed the loaves onto two sheet pans lined with parchment paper, covered again and let them for an hour or so.

I preheated the oven to 400F and brushed the loaves with an egg- milk wash.
I spread some almonds on the top and baked for about half an hour, until they had a deep golden brown color.  
Since today is a day for rehearsals, I am trying to write in English for the first time.
This way I'll practice my English and I'll communicate with even more friends out there.

Who won the Oscar for Life today?

38 σχόλια:

  1. Δεμ προτίθεμαι να γίνω Οσκαρική ηθοποιός,αφήνω τα ηνία στην Στρηπ,που είναι θεά,ούτε όμως φιλοδοξώ φέτος να φτιάξω το τσουρέκι που ουδέποτε πέτυχα...λες τώρα που ξανασκέφτομαι το κείμενό σου να κάνω μία πρόβα;;; τι έχω να χάσω;
    Η αλήθεια είναι οτι μ αρέσει το τσουρέκι που ουδέποτε πέτυχα, αλλά έμεινα να θαυμάζω τα γεμάτα λόγια σου!
    Καληνύχτα κοριτσάκι,Σου εύχομαι η αυλαία να πέφτει με γερό χειροκρότημα και da capo πάντα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H αλήθεια είναι πως για χρόνια έκανα τσουρεκια κοτρόνες, έλεγα πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τα καταφέρω. Tελικά, με την προπόνηση είδα βελτίωση, αλλά όπως βλέπεις, εξακολουθώ να είμαι στην πρόβα τους, και όχι στην παράστασή τους.
    Και στη ζωή το ίδιο κάνω. Προβάρω, αλλά από μέσα και πολύ ζεστά, Χαρά μου!
    Άντε να δοκιμάσεις τώρα ένα τσουρεκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απ΄ ότι βλέπω το Όσκαρ σήμερα το κέρδισες εσύ για τα τσουρέκια σου!
    Ροδοκόκκινα και φουσκωτά, η πρόβα σου στέφεται με επιτυχία.
    Άντε.. και καλή επιτυχία στη πρεμιέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για το Πάσχα, που θα ξενηστέψω. Προς το παρόν θα τα βάλω στην κατάψυξη και θα τα ξεχάσω!

      Διαγραφή
    2. Και Οσκαρ υπομονής π[αίρνεις,μετά απο τούτο που διάβασα! Εγω ούτε λεπτό δε θ αντεχα να μη δοκιμάσω
      Καλή σου μέρα απο την ηλιόλουστη Ζάκυνθο!

      Διαγραφή
  4. Σαν να μου φαίνεται ότι δεν χρειάζεσαι άλλες πρόβες Μάρθα! Είσαι πανέτοιμη!! Πρέπει να έγιναν πολύ ωραία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγιναν πολύ ωραία, αλλά με τα τσουρέκια Κική μου είμαι πάντα σε κατάσταση πρόβας!

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα, Μάρθα!
    Φουσκωτά τα βλέπω, καλοφτιαγμένα και καλοψημένα. Δεν ξέρω, αν είναι και αφράτα, εσύ θα μας πεις. Πάντως όποια συνταγή να επιλέξεις σου εύχομαι καλή επιτυχία!
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα πρέπει να περιμένετε να σας πω Ελένη μου, αν είναι αφράτα, γιατί τώρα τα τσουρεκάκια είναι καλοτυλιγμένα και καλοκαταψυγμένα. Θα κάνουν εμφάνιση το Πάσχα! Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Στρουμπουλό, στρουμπουλό και μαστιχωτό φαίνεται!!!
    Μπράβο!! Πολύ ωραίο σου έγινε...και αντέχεις να μη το δοκιμάσεις!!!!!!!!!!!!!!!

    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την ώρα που βγήκαν έπαθα μια ζημιά, αλλά τώρα που είναι "κόκκαλο" στην κατάψυξη είμαι οκ! Καλημέρες!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μάρθα,
    Ο δωδεκάλογος σου είναι τέλειος, τόσο που νομίζω θα τον υιοθετήσω κι εγώ.
    (Μην σου πω ότι θα τον τυπώσω και σε καρτούλα.- Τά κάνω κάτι τέτοια εγώ-).
    Η πρόβα νυφικού, ώχ συγνώμη τσουρεκιού ήθελα να πώ, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!!!
    Μπράβο Μάρθα, είσαι για πολλά ΟΣΚΑΡ!!!
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ τα κάνω αυτά, Ντίνα μου, τυπώνω αυτά που μου αρέσουν να τα βλέπω. Τα φέρνω μπροστά στη μούρη μου που λένε, κάθε μέρα, να θυμάμαι!
      Καλημερούδια μας!

      Διαγραφή
  8. Πρόβα τσουρεκιού...Πρεμιέρα ξενογλώσσου...Χειροκρότημα... και Αυλαία ...ΠΑΜΕ!!!
    Εκεί στο "κλείσιμο της αυλαίας" ελπίζω μόνον να μην έχουν εξαφανιστεί όλα τα αφράτα τσουρέκια σου Μαρθούλα ;-))
    Να φάμε κι' εμείς κανένα κομματάκι...

    Φιλιά πολλά και μια αγκαλιά, γιατί έρχονται μέρες αγάπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Πηνελόπη μου, νεοτερισμούς που σκαρώνω;;;
      Είναι για δοκιμές και πρόβες ΣΤΗ ζωή, αλλά δεν είναι για δοκιμές και πρόβες Η ζωή! Ευχαριστώ για την αγκαλιά, πολύ μ' αρέσουνε τα αγκαλιάσματα!
      Σου στέλνω πολλή αγάπη, και την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  9. Μαρθάκι έγραψες και ..."θεωρητικά" και στην πράξη!!!
    Υπέροχος ο λόγος σου και τα "καμώματά" σου ;)
    πολλά φιλιά
    καλό σαββατοκύριακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα , Γιώργο μου, είδες "καμώματα";;;
      Σε φιλώ και ελπίζω να έχετε ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο γιατί εδώ ρίχνει πάλι καρέκλες κι ανάψανε πάλι τα καλοριφέρ! Ουφ!

      Διαγραφή
  10. Μαρθούλα μου με έβαλες στην πρίζα! Είχα πάρει τις προάλλες μαχλέπι, και νομίζω πως ήρθε η ώρα του! Δεν είναι καταπληκτικά τα τσουρέκια αυτά? Πολύ αφράτα και μυρωδάτα! Δεν μπορώ να σου περιγράψω την περηφάνια που ένιωσα όταν τα βγαλα από το φούρνο! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Τζενούλα, που σε"έκλεψα"! Έπεσα τυχαία στα τσουρέκια σου, και έγραψα εδώ και μια βδομάδα στο πινακάκι μου "Πρόβα τσουρεκιού" αλλά περίμενα τη στιγμή να δράσω. Τα' κανα, τα ξεφούρνισα ωραία ωραία, τα χάζεψα , τα τύλιξα στη διαφάνεια και τώρα είναι απλωτά στην κατάψυξη. Ανοίγω και τα χαζεύω. Thank you Τζενούλα!

      Διαγραφή
  11. Νομίζω ότι η πρόβα τσουρεκιού πήγε περίφημα!! Τα τσουρέκια σου έγιναν πραγματικά αξιοζήλευτα! Πολύ πολύ αφράτα και φαντάζομαι και τι υπέροχη γεύση θα έχουν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ φαντάζομαι Ερμιόνη μου τη γεύση τους γιατί τα έβαλα στην κατάψυξη, λόγω νηστείας και θα τα τιμήσω δεόντως το Πάσχα!!!Γιαμ!

      Διαγραφή
  12. Νομίζω ότι τις μισές τουλάχιστον αρχές τις εφαρμόζω. Θα δουλέψω και τις υπόλοιπες και είμαι έτοιμη για το red carpet της ζωής μου:)
    Ξέρεις πόσο αγαπώ τα τσουρέκια???? Έχω καταγωγή από Πόλη. Τα φτιάχνουμε μαστιχωτά και μυρωδάτα με μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο. Επειδή όμως μου αρέσει να δοκιμάζω καινούριες συνταγές θα δοκιμάσω και αυτή. Είδα διαφορετικό τρόπο παρασκευής τους και με ιντρίγκαρε. Κι αν έχω δοκιμάσει άπειρες συνταγές μέχρι να καταλήξω! Έχω φάει τσουρέκια πέτρες, τσουρέκια άψητα, άγλυκα, καμμένα!!!
    Πάντως έγιναν φανταστικά τα δικά σου! Φουσκωτά και περήφανα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τρελλάθηκα με το χαρακτηρισμό "φουσκωτά και περήφανα"! Αυτή είσαι!!!

      Διαγραφή
    2. Στον χαρίζω Μαρθούλα. Σου δίνω τα πνευματικά δικαιώματα να τον χρησιμοποιείς για τα τσουρέκια σου:) Τον χαρακτηρισμό εννοώ!!!

      Διαγραφή
  13. Μαρθούλα μου η πρόβα πήγε καταπληκτικά!!!Δείχνουν υπέροχα και πολύ αφράτα!Γεια στα χέρια σου!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια στα χέρια μου, γεια στην πρόβα μου, και γεια στην Τζενούλα που τα πρωτόφτιαξε!!!

      Διαγραφή
  14. Δεν έχω πετύχει "απόλυτα" ποτέ τα τσουρέκια με πολλές και διαφορετικές συνταγές.
    Θα δοκιμάσω τούτη φέτος μιας κι εσύ την πρόβαρες!!
    Ο δεκάλογος υπέροχος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πώς έχουμε το δωδεκάλογο του γύφτου; Εδώ έχουμε το δωδεκάλογο της καλής ζωής!
      Φιλιά και καλή επιτυχία στις δικές σου πρόβες!!!

      Διαγραφή
  15. Τα τσουρέκια σου Μάρθα φαίνονται υπέροχα, φουσκωτά και καλοσχηματισμένα!
    Ο δωδεκάλογος ζωής είναι κατατοπιστικός , δυστυχώς τα ξεχνάμε πολύ εύκολα!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα μας, κι ας ελπίσουμε αυτά που ξέρουμε να μην τα ξεχνάμε!
      Και καλή όρεξη στα τσουρέκια για τις μέρες που έρχονται!

      Διαγραφή
  16. Συμφωνώ και επαυξάνω με τις 12 αρχές σου και χειροκροτώ τα τσουρεκάκια σου! Μήπως στην επόμενη πρόβα να με φωνάξεις να σου... κρατάω τα λόγια; (Όλο και κανένα τσουκεράκι θα ξεκλέψω την ώρα του δημιουργικού σου οίστρου... χιχιχι!)
    Πολλά φιλάκια!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία αντίρρηση, Αναστασία μου, πάντα θέλουμε κάποιον να μας κρατάει λόγια (και ταψιά μερικές φορές). Φιλιά σου πολλά και να'χεις ένα ανοιξιάτικο Σαββατοκύριακο!

      Διαγραφή
  17. Υπέροχη η πρόβα σου πάντως! Γεια στα χέρια σου:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φχαριστιόμαστε...κοπιάστε και τσιμπείστε ελεύθερα!!!

      Διαγραφή
  18. Πότε θα παιχτει η παρασταση? Μην ξεχασεις να με καλεσεις... θελω να τα δοκιμασω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ πέρασα από εδώ εντελώς τυχαία, έπεσα πάνω στην "πρόβα" σου και κόλλησα με τα τσουρεκάκια... Νομίζω θα τα προβάρω κι εγώ σύντομα γιατί τα ζήλεψα! Σε θαυμάζω που κάνεις αναρτήσεις και στις δυο γλώσσες, εγώ το είχα θέμα κι έτσι δημιούργησα ξεχωριστά ιστολόγια. Χαχα. Χαιρετισμούς από την μακρινή Μελβούρνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες. Μην νομίζεις, κι εγώ πολύ πρόσφατα το αποφάσισα το δίγλωσσο, και πάλι μου παίρνει ώρα. Κοντεύει Πάσχα, άντε ν' αρχίσεις να ζυμώνεις τσουρεκάκια να μας πεις πώς σου γίνανε! Φιλιά στην Μελβούρνη που έχω έρθει χρόόόνια πριν!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...