Το κεφάλι μου με τρέχει έτσι όπως τρέχει.
Τρέχουν οι ιδέες, οι σκέψεις, τα όνειρα, τα projects , και η "to do list" μου μακραίνει επικίνδυνα και προκλητικά. Ως γνήσια Ζυγός δεν μπορώ να κάτσω στον κώλο μου(ας μου συγχωρεθεί η λέξη αλλά καμία άλλη δεν μπορεί να αποδώσει εύστοχα το "στασό δεν έχει ο κώλος μου").
- Την ώρα που είμαι στο τρένο πηγαίνοντας να διδάξω ελληνικά, κρατώ σημειώσεις για την επόμενη μουσικοθεατρική παράσταση που θα ανεβάσω.
- Στην επιστροφή, τηλεφωνώ σε αρμόδιους φορείς να τους πείσω να φέρουνε ένα μουσικό σχήμα από την Ελλάδα στη ΝΥ.
- Ενδιάμεσα, φτιάχνω μια λίστα με homemade καλούδια που θέλω να μοιράσω στους φίλους μου τα Χριστούγενα.
- Όταν περπατώ το καθιερωμένο εικοσάλεπτο για το supermarket μαζεύω ιδέες για τις ιστορίες που θα γράψω να συνοδεύουν τα γλυκά του ημερολογίου μου "Γλυκά και Ιστορίες 2014".
- Όταν ψήνω, ονειρεύομαι την τσαγερί που θέλω ν' ανοίξω και θα τη λέω "Μουράγιο".
Έτσι τρέχοντας στα πόδια και στο νου μου χτες, κατέληξα βραδάκι μπροστά στο computer μου να χαζεύω καλαμποκίσια biscotti. Κι όπως είπα "ας κάνω ένα κουράγιο να σηκωθώ να τα φτιάξω", έτρεξε πάλι ο νους, πρόδωσε το λόγο, η μύτη μου μύρισε μήλο κι εγώ, έκανα βέβαια ένα κουράγιο και σηκώθηκα, αλλά αντί για καλαμποκίσιο αλεύρι έπιασα σάλτσα μήλου και την έριξα μέσα σε μικρά μοσχομυριστά κι αφράτα κεκάκια, μαζί με κανέλες, τζίντζερ και γαρύφαλλα, κι απάνω τους έριξα ένα συμπαθέστατο καπελλάκι από αρωματισμένο cream cheese (κρημ τσηζ) .What a project! Τι αρώματα, τι μυρωδιές! Μοσχοβόλησε η κουζίνα και ο νους μου κανελογαρυφαλιάστηκε!
Τώρα που το στομάχι μου γλυκάθηκε, κι ο νους μου είναι κι αυτός ησυχαμένος, πάρτε κι εσείς μολύβι και χαρτί και γράφτε.
Κεκάκια με σάλτσα μήλου, τζίντζερ, κανέλλες και γαρύφαλα
Η συνταγή από εδώ
Για 15 κεκάκια
250γρ. αλεύρι
2 κ.γ baking powder
1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ αλάτι
3/4 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ τζίντζερ
1/8 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
113 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
195γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 κούπα σάλτσα μήλου -365γρ-(applesauce)
50γρ. χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά, εγώ πάντως έβαλα κι ήταν πολύ ωραία)
Για το frosting
142 γρ. cream cheese (κρημ τσηζ) μαλακωμένο
42 γρ. ανάλατο βούτυρο μαλακωμένο
1/4 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 -1 κ.γ κανέλα
Ε(χ)τέλεση
- Για τα κεκάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.
Γεμίζουμε με χάρτινες θήκες για muffins το ειδικό ταψί για cupcakes-muffins.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλάτι με τα μπαχαρικά, τη μαγειρική σόδα το αλάτι και το baking powder.Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχρη και τη βανίλια να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ύστερα τη σάλτσα μήλου. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού και τελευταία ρίχνουμε τα καρύδια (αν βάλουμε). Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες μέχρι τα 3/4 και ψήνουμε για 15 λεπτά, δοκιμάζοντας με τη γνωστή μέθοδο "οδοντογλυφίδα" να δούμε αν βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν περάσουμε το frosting.
- Για το frosting
Χτυπάμε το cream cheese με το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο να αφρατέψουν. Ακολούθως προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και την κανέλα και ενσωματώνουμε καλά.
Απλώνουμε από δυο κουταλιές σε κάθε κεκάκι.
* Αν θέλουμε να κάνουμε ολόκληρο κέηκ με σάλτσα μήλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 20εκ.. Το βουτυρώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
* Αν πάλι θέλουμε παραλείπουμε το frosting και απολαμβάνουμε τα κεκάκια στην απλότητά τους.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το frosting, μπορούμε και να διπλασιάσουμε τη δόση για τα κεκάκια, γιατί εδώ τα τρώνε όλα ενισχυμένα.
* Στα βαζάκια βλέπετε τη σάλτσα μήλου που έφτιαξα με τα χεράκια μου . Έριξα μέσα ασπρισμένα αμύγδαλα και κανέλες. Στο βάθος διακρίνετε τη δεύτερη μηλόπιτα που έψησα και σας έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση
Τρέχουν οι ιδέες, οι σκέψεις, τα όνειρα, τα projects , και η "to do list" μου μακραίνει επικίνδυνα και προκλητικά. Ως γνήσια Ζυγός δεν μπορώ να κάτσω στον κώλο μου(ας μου συγχωρεθεί η λέξη αλλά καμία άλλη δεν μπορεί να αποδώσει εύστοχα το "στασό δεν έχει ο κώλος μου").
- Την ώρα που είμαι στο τρένο πηγαίνοντας να διδάξω ελληνικά, κρατώ σημειώσεις για την επόμενη μουσικοθεατρική παράσταση που θα ανεβάσω.
- Στην επιστροφή, τηλεφωνώ σε αρμόδιους φορείς να τους πείσω να φέρουνε ένα μουσικό σχήμα από την Ελλάδα στη ΝΥ.
- Ενδιάμεσα, φτιάχνω μια λίστα με homemade καλούδια που θέλω να μοιράσω στους φίλους μου τα Χριστούγενα.
- Όταν περπατώ το καθιερωμένο εικοσάλεπτο για το supermarket μαζεύω ιδέες για τις ιστορίες που θα γράψω να συνοδεύουν τα γλυκά του ημερολογίου μου "Γλυκά και Ιστορίες 2014".
- Όταν ψήνω, ονειρεύομαι την τσαγερί που θέλω ν' ανοίξω και θα τη λέω "Μουράγιο".
Έτσι τρέχοντας στα πόδια και στο νου μου χτες, κατέληξα βραδάκι μπροστά στο computer μου να χαζεύω καλαμποκίσια biscotti. Κι όπως είπα "ας κάνω ένα κουράγιο να σηκωθώ να τα φτιάξω", έτρεξε πάλι ο νους, πρόδωσε το λόγο, η μύτη μου μύρισε μήλο κι εγώ, έκανα βέβαια ένα κουράγιο και σηκώθηκα, αλλά αντί για καλαμποκίσιο αλεύρι έπιασα σάλτσα μήλου και την έριξα μέσα σε μικρά μοσχομυριστά κι αφράτα κεκάκια, μαζί με κανέλες, τζίντζερ και γαρύφαλλα, κι απάνω τους έριξα ένα συμπαθέστατο καπελλάκι από αρωματισμένο cream cheese (κρημ τσηζ) .What a project! Τι αρώματα, τι μυρωδιές! Μοσχοβόλησε η κουζίνα και ο νους μου κανελογαρυφαλιάστηκε!
Τώρα που το στομάχι μου γλυκάθηκε, κι ο νους μου είναι κι αυτός ησυχαμένος, πάρτε κι εσείς μολύβι και χαρτί και γράφτε.
Κεκάκια με σάλτσα μήλου, τζίντζερ, κανέλλες και γαρύφαλα
Η συνταγή από εδώ
Για 15 κεκάκια
250γρ. αλεύρι
2 κ.γ baking powder
1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ αλάτι
3/4 κ.γ κανέλα
1/2 κ.γ τζίντζερ
1/8 κ.γ γαρύφαλο τριμμένο
113 γρ. ανάλατο βούτυρο λιωμένο
195γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 κούπα σάλτσα μήλου -365γρ-(applesauce)
50γρ. χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά, εγώ πάντως έβαλα κι ήταν πολύ ωραία)
Για το frosting
142 γρ. cream cheese (κρημ τσηζ) μαλακωμένο
42 γρ. ανάλατο βούτυρο μαλακωμένο
1/4 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 -1 κ.γ κανέλα
Ε(χ)τέλεση
- Για τα κεκάκια
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F και βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.
Γεμίζουμε με χάρτινες θήκες για muffins το ειδικό ταψί για cupcakes-muffins.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλάτι με τα μπαχαρικά, τη μαγειρική σόδα το αλάτι και το baking powder.Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το βούτυρο με την καστανή ζάχρη και τη βανίλια να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ύστερα τη σάλτσα μήλου. Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού και τελευταία ρίχνουμε τα καρύδια (αν βάλουμε). Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες μέχρι τα 3/4 και ψήνουμε για 15 λεπτά, δοκιμάζοντας με τη γνωστή μέθοδο "οδοντογλυφίδα" να δούμε αν βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν περάσουμε το frosting.
- Για το frosting
Χτυπάμε το cream cheese με το εκχύλισμα βανίλιας και το βούτυρο να αφρατέψουν. Ακολούθως προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και την κανέλα και ενσωματώνουμε καλά.
Απλώνουμε από δυο κουταλιές σε κάθε κεκάκι.
* Αν θέλουμε να κάνουμε ολόκληρο κέηκ με σάλτσα μήλου, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τετράγωνο ταψάκι 20εκ.. Το βουτυρώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
* Αν πάλι θέλουμε παραλείπουμε το frosting και απολαμβάνουμε τα κεκάκια στην απλότητά τους.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε το frosting, μπορούμε και να διπλασιάσουμε τη δόση για τα κεκάκια, γιατί εδώ τα τρώνε όλα ενισχυμένα.
* Στα βαζάκια βλέπετε τη σάλτσα μήλου που έφτιαξα με τα χεράκια μου . Έριξα μέσα ασπρισμένα αμύγδαλα και κανέλες. Στο βάθος διακρίνετε τη δεύτερη μηλόπιτα που έψησα και σας έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση
Καλημέρα Μάρθα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται ότι το άρωμα από τα κανελοτζιντζερογαρυφαλένια σου διέσχισε ωκεανούς για να φτάσει μέχρις εδώ και να νιώσω ότι πράγματι τα οσμίστηκα!
Φιλί γαρυφαλένιο!
Z.
Καλημέρα και σε σένα Ζαμπία μου! Τελικά η όσφρηση είναι πολύ δυνατή αίσθηση, πάει και τελείωσε! Και τούτα δω τα άτιμα έχουν μπόλικα τα αρώματα και τις οσμές! Σε φιλώ!
ΔιαγραφήΜμμμμμμμμμμμ!!!!!! Μυρίζω φθινοπωρινά αρώματα αγαπημένα και να που έχω δίκιο!!! Αυτές οι κανελένιες λιχουδιές σου είναι μοναδικής νοστιμιάς Μάρθα!!!! Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φθινοπωρινές μπουκιές που γεμίζουν το στόμα σου μυρωδιές κι αρώματα! Μπουκια και σχώριο που λένε!
ΔιαγραφήΠω πω μυρωδιές!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς έτσι όπως τα λες! Τρελλαίνεσαι!
ΔιαγραφήΜήλα και κανελογαρύφαλλα, απίστευτες φθινοπωρινές ευωδιές!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσιμπάω λαχταριστό κεκάκι!
Φιλιά!
Τσίμπα με το ελεύθερο, Έλενά μου!
ΔιαγραφήΤώρα που σώθηκε η δικιά μας η μηλόπιτα Μαρθούλα, πως να σου ζητήσω να κάνουμε ανταλλαγή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν έχω παρά ν' ανασκουμπωθώ και πάλι θα μου πεις...
Φιλιά πολλά.
Ανασκουμπώσου νονά και κάνε θαύματα!!!
ΔιαγραφήΘα δοκιμάσω τη συνταγή σας Δεσποσύνη,αλλά θάθελα να σε ρωτήσω αν ισχύει κάτι που μου σφύριξαν ή ο πληροφοριοδότης μου λανθάνει; Ετοιμάζεσαι να μετακομίσεις Ελλάδα;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μας κάνεις τέτοια Τιμή,εν μέσω κρίσης;;;Ευχομαι ό,τι και να προγραμματίζεις να σου πετύχει ΑΠΟΛΥΤΑ!!!
Φιλιά πολλά κοριτσάκι και καλώς δε βάζεις κάτω κώλο, μας κάνεις όμορφες και τις δικές μας μέρες!
Οι πληροφοριοδότες σου Χαρούλα, έπιασαν "στον αέρα" τη διάθεσή μου να γεφυρώσω τις δύο πατρίδες. Δεν πάρθηκε όμως απόφαση ολικής επιστροφής.
ΔιαγραφήΑχ αυτά τα πουλάκια, πώς τα λένε, πώς τα λένε;;;
Υπέροχα! Κάτι παρόμοιο έφτιαξα και εγώ αλλά σε κέικ! Τι νόστιμη που θα είναι η κρέμα μήλου που έφτιαξες! Εγώ απλώς έβαλα βρασμένα μήλα στο μπλέντερ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά είναι και τα βρασμένα μήλα, θα κρατούσαν τη γλύκα τους. Εγώ την έκανα με ζαχαρίτσα, λεμόνι και ξύλο κανέλας. Φιλιά Κυριακάτικα!
ΔιαγραφήΧειμαρρώδης όπως πάντα,Μαρθούλα! Ωραιότατα τα κεκάκια, μοσχομυριστά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύχομαι να πραγματοποιηθούν όλα σου τα σχέδια!
Φιλιά πολλά!
Αμήν και πότε Λένια μου! Και σε σένα τα δικά σου, όσα και όποια είναι αυτά!
ΔιαγραφήΦθινόπωρο χωρίς άρωμα μήλου δεν γίνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι αυτή η επικάλυψη τι ωραία που είναι!
Μου αρέσει που ονειρεύεσαι και που έχεις τόσους στόχους!
Μου αρέσει πολύ που έχεις σκεφτεί μέχρι και το όνομα της τσαγερί σου!
Μέσα από την καρδιά μου σου εύχομαι να την ανοίξεις!
Φιλιά πολλά!
Να'σαι καλά Ερμιόνη μου! Αυτό με τα ονόματα το θεματάκι το έχω, έρχονται κάποια και μου κατσικώνονται στο κεφάλι, και δεν ξέρω ούτε από πού έρχονται ούτε και τη σχέση που έχω μαζί τους. Βαφτίζω σκύλους, κομπιούτερς, τα πάντα, κι όταν ρωτώ τα μικρά παιδάκια "πώς το λενε;", εννοώντας την κούκλα τους, το πάνινο αρκουδάκι τους, το έτσι και το αλλιώς τους, με κοιτάζουν πρώτα περίεργα κι αν είμαι τυχερή και πέσω σε όμοιο, μου κάνει τις συστάσεις! Φιλάκια φθινοπωρινού μήλου!
ΔιαγραφήΥπέροχα και πολύ αρωματικά! Ιδανικά για το πρωινό καφεδάκι! Καλή βδομάδα να έχουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα με πλέρια τα αρώματα!!!
ΔιαγραφήΕίδα φως,ωχ συγνώμη είδα κέικ και μπήκα.Λαχταριστό φαίνεται βρε παιδί μου,δε τη βλέπω πάλι τη δίαιτα να την κάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά καλή σου εβδομάδα!!!
Κάνε τα κεκάκια Νάντιά μου, και κάνε και τη δίαιτα τρώγοντας μισό μισό!
ΔιαγραφήΔεν είναι ωραία συμβουλή;;;
Αρώματα και μυρωδιές γέμισαν τη μύτη μου!!! Να'σαι καλά, Μάρθα μου, και ας μην μας αφήνεις να χάσουμε κανένα κιλό!! χαχα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλή εβδομάδα, καλή μου!
ΥΓ Αυτήν την τσαγιερί , μήπως να την σκεφτούμε καλύτερα!!! Είναι η μια από τις δυο ..τρελες μου επιθυμίες!!( η άλλη είναι μια ..φάρμα!!! καμία σχέση .....)
Τη φάρμα την σκεφτόμουνα πριν 20 χρόνια, τώρα είμαι στην τσαγερί κι εγώ. Ελπίζω να μην περάσει άλλη μία 20ετία κι αλλάξω όνειρο. Λες να το δούμε;;;
ΔιαγραφήΔεν προλαβαίνω και είσαι και πολύ μακριά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Ax ο χρόνος και οι αποστάσεις, σαμποτάρουν τα γλυκά μας!!!
ΔιαγραφήΠικάντικα και πεντανόστιμα τα κεκάκια! Την συγκεκριμένη συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήτην έχω και εγώ στα υπ΄όψιν, με πρόλαβες.
Φιλιά
Κάντην κι εσύ να την ξαναδούμε απ' τα χεράκια σου. Θα δείχνει σίγουρα αλλιώς! Φιλιά!
ΔιαγραφήΛίνα 15/10/2013
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται καταπληκτική συνταγή!Θα τη δοκιμάσω μήπως πειστεί και φάει η αέρινη κόρη μου που ζήτησε μηλόπιτα "αλλά τα μήλα να είναι κρέμα. "Αν δεν την φάει η ψωροφαντασμένη εδώ είμαι εγώ.Λατρεύω το φθινόπωρο, το κανελλογαρύφαλο και τα μήλα.
Ερώτηση άσχετη με τα παραπάνω:Τη Virginia θα την χαρακτήριζε κανείς, φιλική πολιτεία για να μετακομίσει κάποιος από την Ελλάδα;
Νομίζω πως τα κεκάκια αυτά θα αρέσουν και σε μάνα και σε κόρη. Όσο για τη Virginia, δεν ξέρω πολλά πράγματα μια και ζω στη ΝΥ, αλλά ακούω πως ζούνε αρκετοί Έλληνες, άρα θα είναι φιλική " προς το περιβάλλον". Φιλιά!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το blog!Moυ αρέσει πάρα πολύ!
ΔιαγραφήΣτη σελίδα μου υπάρχει ένα βραβείο για σένα, αν θέλεις το παραλαμβάνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπαίνω Ξανθή μου σε λίγο και το παραλαμβάνω φυσικά, σ' ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΚι εγώ καμιά φορά έτσι, γεμίζω το νου μου με ιδέες, πλάνα, όνειρα και μόλις μπω στην κουζίνα, ηρεμώ, ξεχνιέμαι. Πανέμορφα φαίνονται τα κεκάκια σου Μάρθα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε φιλώ!
Ευχαριστώ Μάγδα μου, και είναι και πολύ νόστιμα τα αφιλότιμα!
Διαγραφή