Τρίτη, 5 Αυγούστου 2014

Παγωμένο κέηκ λεμονιού με μύρτιλα χωρίς ζάχαρη,χωρίς γλουτένη και χωρίς ψήσιμο

Εκεί που λες "τα'φτυσα", πήγαινε λίγο παραπέρα.
Μόλις αισθάνεσαι πως δεν αντέχεις άλλο, πάρε μιαν ανάσα και συνέχισε.
Στο "όχι άλλους κοιλιακούς", κάνε άλλους τρεις κι ύστερα ξεκουράσου.
Μη σταματάς να κάνεις stretch τις αντοχές σου, τα κουράγια σου, τις δυνάμεις σου.
Δεν είναι πως δεν έχεις άλλες. Έχεις και δεν τις ξέρεις.
Δεν είναι πως έχεις όρια. Κάθε μέρα βάζεις καινούρια.
Μέχρι να φτάσεις να κοιτάς έναν "Χωρίς όρια ουρανό".
Όταν ζυμώνω μελομακάρονα και μου κολλήσει η ζύμη, η πρώτη μου σκέψη είναι πως θέλει λίγο αλευράκι ακόμα. Μα αν συνεχίσω να ζυμώνω, με κανά δυο διπλώματα τα υλικά παντρεύονται, μαλακώνουν, αναπνέουν στα χέρια μου κι η ζύμη δεν κολλάει πια, γίνεται εύπλαστη.

Έτσι είμαστε και στο σώμα μας: όσο πιο ευκίνητοι, τόσο πιο ευέλικτοι.
Έτσι και στις συμπεριφορές: όσο πιο ευέλικτες τόσο πιο αρμονικές και με αέρα.

Να θυμόμαστε να δίνουμε αέρα στα πράγματα και χώρο να αναπνέουν.
Και να θυμόμαστε επίσης να αναπνέουμε κι εμείς. Χωρίς να πιέζουμε και να σφίγγουμε.
Κάθε μέρα να πάμε λίγο πιο μπροστά και λίγο παραπέρα.
Παγωμένο κέηκ λεμονιού με μύρτιλα, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη και χωρίς ψήσιμο
Για 8-10 μερίδες

1/2 φλυτζάνι ωμά αμύγδαλα
1 φλυτζάνι βρώμη
1 φλυτζάνι χουρμάδες σε κομμάτια
1/4 κουταλάκι αλάτι
3 μεγάλες παγωμένες μπανάνες κομμένες σε κομμάτια
2 κ.σ γάλα αμυγδάλου (ή κανονικό)
1 1/2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 φλ. παγωμένα μύρτιλα
2 φλ. κάσιους μουσκεμένα στο νερό τουλάχιστον 1/2 ώρα
1/3 φλ. λάδι καρύδας (σε υγρή μορφή)
1/2 φλ. μέλι
1/4 φλ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ ξύσμα λεμονιού
1-2 κ.σ νερό (αν χρειαστεί)
ψιλοκομμένο αμύγδαλο (ή φιλέ) για διακόσμηση

                                                                           Ε(χ)τέλεση
Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπάμε τα αμύγδαλα, τους χουρμάδες, το αλάτι και τη βρώμη μέχρι να ενωθούν. (Εγώ έβαλα διάφορα ξερά φρούτα στη βάση -δαμάσκηνα, μάγκο, βερίκοκα-γιατί δεν είχα χουρμάδες και έγινε εξίσου νόστιμο) Απλώνουμε το καφετί μείγμα στη βάση μιας φόρμας με έλασμα και το πατάμε καλά.Όσο πιο μικρή η φόρμα, τόσο πιο ψηλό το γλυκό (όχι σαν αυτή που έβαλα εγώ).

Στη συνέχεια χτυπάμε στον επεξεργαστή την παγωμένη μπανάνα, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας, ώστε το μείγμα να γίνει σαν κρεμώδες παγωτό. Αν είναι πολύ πηχτό, ρίχνουμε λίγο γάλα ακόμη. Μετά προσθέτουμε τα μύρτιλα και ξαναχτυπάμε. Ρίχνουμε το μωβ μείγμα πάνω από τη βάση και απλώνουμε καλά. Βάζουμε στην κατάψυξη για 1 1/2 -2 ώρες.
Σε τρίτη φάση, κι αφού έχουμε καθαρίσει τον επεξεργαστή τροφίμων, χτυπάμε τα μουλιασμένα κάσιους με το λάδι καρύδας, το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ξύσμα λεμονιού. Απλώνουμε το λευκό μείγμα πάνω από το μωβ μείγμα με τα μύρτιλα και ξαναβάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.

Το βγάζουμε από την κατάψυξη κανένα δεκάλεπτο πριν σερβίρουμε.Ανοίγουμε το έλασμα, ξεφορμάρουμε και τρώμε με μεγάλη ευχαρίστηση.

Είναι γλυκό ελαφρύ, δροσερό, φρουτώδες, λεμονάτο και προπαντός χωρίς ενοχές από πάχητα ζάχαρης και δίχως πρηξίματα γλουτένης.
Η πρωτότυπη συνταγή από   εδώ

Υ.Γ Γιατί έγραψα όλα αυτά τα προλογικά, δεν ξέρω. Ξέρω όμως πως μ' αυτό το γλυκό πήγα σήμερα το δημιουργικό μου κομμάτι λίγο παρακάτω.
Φιλιά σας δροσερά!

12 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μάρθα!
    Έχεις απόλυτο δίκιο για όσα γράφεις στον πρόλογο κι όσο για το γλυκό πρέπει είναι πεντανόστιμο, δροσερό και ελαφρύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς είναι, Κική μου! Δροσερό και λεμονάτο, σαν ένα ελαφρύ παγωτο-κέηκ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ ωραίο, ελαφρύ και δροσερό! Πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχ, τι υπέροχο γλυκό είναι αυτό! Δροσερό και με μύρτιλα που λατρεύω! Έβαλες και την σούπερ εισαγωγή και μας αποτελείωσες... Μπορώ να έχω ένα κομμάτι, pleaseeee!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτα τα "προλογικα¨σου ειναι που μας τρελαναν πιοπολυ και αποτο γλυκο σου!!φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τα γλυκά που μας δίνουν αφορμή να γράφουμε ή είναι τα γραπτά που μας δίνουν αφορμή να κάνουμε γλυκά; Χμμμ...κάτσε να το σκεφτώ! Εντωμεταξύ πάρε ένα κομματάκι!

      Διαγραφή
  5. υπερπαραγωγη!!!! και χωρις ψησιμο και χωρις λιπαρα καιαλευρια αυγα κλπ.... τελειο!!! το εβαλα στα προσεχως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολύ καλά έκανες, θα σε ανταμείψει!

      Διαγραφή
  6. Πολύ δροσιστικό, καλοκαιρινό, γευστικό και εμφανίσιμο το γλυκό σου, Μάρθα μου!!! Φιλάκια, καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ξεκούραση και σε σένα, Μαρία μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...