Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

Τάρτα- galette με σπανάκι, μανιτάρια, παντζάρια, ροκφόρ, και βάση από αλεύρι spelt

Να νυστάζεις και να μην μπορείς να κοιμηθείς, αυτό πώς το λες;;;
Να είναι Κυριακή, να μη χρειάζεσαι ξυπνητήρι και να σηκώνεσαι πιο νωρίς κι από τις καθημερινές, αυτό πάλι τι είναι;

Να μεσημεριάζει, να πρήζονται τα μάτια σου, να κατεβαίνουν τα βλέφαρά σου, να ξαπλώνεις και να γυρνοβολάς και να γυρνοβολάς..."μήπως να βάλω ηλεκτρική;", έλα μου Κύριε και Παναγιά, κλείσε τα μάτια σου χριστιανή μου και κοιμήσου...τα κλείνω, κάτσε να κλείσω και το κινητό μη χτυπήσει...πατώ το κουμπί, δεν κλείνει, έλα ρε παιδί μου κι εσύ, κλείσε λέμε!!! Δεν κλείνει, θα χτυπήσει και θα με ξυπνήσει και θα με τσατίσει, κάτσε να σηκωθώ. Σηκώνομαι. Μαζεύω τα πεταμένα ρούχα απ' την καρέκλα, μαζεύω τα πεταμένα ρούχα απ' το χειμώνα, μαζεύω τα βρώμικα ρούχα, πίνω λεμονάδα, πίνω καφέ, πέφτω στον καναπέ, ανεβαίνω πάνω στον πάγκο της κουζίνας, πέφτω πάνω στο computer,μμμ, έπιασε ένα ευχάριστο αεράκι, "μάλλον θα σαπουνίσω τις πόρτες", έχεις τρελλαθεί παιδί μου; ησύχασε.

...Κοιτάζω τη μύτη μου. Έβγαλα μια ελιά χτες κι έχει σημάδι. Γαλάζια μάτια έχει η μάνα μου, δεν τα πήρα, τις ελιές της βρήκα να πάρω; Μου'βαλε η γιατρός φάρμακο μαύρο. Πόσο καιρό θα είναι μαύρο το μαύρο; Δε θα ξεθωριάσει; Έβγαλα την ελιά να μην έχω το μαύρο κι έχω πάλι μαύρο;
Μαρθούλα, κόψ' την γκρίνια γιατί άρχισες να μου δίνεις στα νεύρα!
Καλά λοιπόν! Τι άλλα νέα; Για πείτε!
Μωρέ σας βλέπω στις θάλασσες εσάς να κάνετε απλωτές κι εγώ μονολογώ εδώ μονάχη!
Θα πω κι εγώ ένα τραγούδι να περάσει η ώρα μου:
"Είχα μια θάλασσα στο νου κι ένα περβόλι, πεεεεριβόλι τ'ουρανού..."
Το'παμε κι αυτό, φράγκο δε βγάλαμε...
Να σας βγάλω μια τάρτα να σας τρατάρω που είναι και υπερπαραγωγή;

Λοιπόν αυτό θα κάνω, θ' αρχίσω να γράφω την υπερπαραγωγή και μέχρι να τελειώσω, θα χει έρθει κι ο Μορφέας για επίσκεψη. Να σας πω μόνο πριν έρθει πως η τάρτα είναι super παραγωγή, super υγιεινή, super νόστιμη, το δε αλεύρι whole grain spelt που είχα στο ράφι μου και χρησιμοποίησα για πρώτη φορά, έκανε τη βάση ακόμη πιο super.
                                                                           Αρχίζω:

Πρώτα βγείτε για ψώνια: πάρτε σπανάκια, λευκά μανιτάρια, παντζάρια, γκοργκοντζόλα (κάνει και ροκφόρ), παρμεζάνα και αλεύρι spelt. Αυτά βεβαίως αν θέλετε να κάνετε την τάρτα (τη λένε και  galette) όπως τη βλέπετε. Αλλιώς βάλτε κανονικό αλευράκι όπως εδώ
Την συγκεκριμένη υπερπαραγωγή τη βρήκα εδώ και μου πήρε τα μυαλά.

Τάρτα-galette με σπανάκι, μανιτάρια, παντζάρια, ροκφόρ και βάση από αλεύρι spelt
Για τη βάση (galette) θα χρειαστείτε:
180γρ. αλεύρι spelt
Λίγο αλάτι
70γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο
6 κ.σ κρύο νερό

Για τη γέμιση θα χρειαστείτε:
40γρ. παρμεζάνα τριμμένη
40γρ. γκοργκοντζόλα (ή ροκφόρ) σε κομματάκια
350γρ. σπανάκι σε κρασί (στραγγισμένο)
200γρ. ψητά μανιτάρια με παρμεζάνα
1 ψημένη ρίζα παντζαριού
Λίγο αυγό για το άλειμμα
Ε(χ)τέλεση
1. Η βάση
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κυβάκια και τρίβουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε. Φτιάχνουμε τη ζύμη, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη, την πατάμε να πλατύνει σε δίσκο και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι 2 μέρες. 

2. Σπανάκι κρασάτο
350γρ. φύλλα σπανακιού χοντροκομμένα
2 κρεμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
25 γρ. βούτυρο
180γρ. κόκκινο κρασί
αλάτι και πιπέρι

Πλένουμε το σπανάκι πολλές φορές να καθαρίσει καλά.
Σε κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια με το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το κρασί και το αφήνουμε να μελώσει λίγο σα σιρόπι. Τελευταίο ρίχνουμε το σπανάκι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να τραβήξει 2-3 λεπτά. Στο τέλος αλατοπιπερώνουμε
3. Μανιτάρια ψητά με παρμεζάνα
200γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα φέτες
1 λεμόνι
Ξερό βασιλικό
20γρ. λάδι
15γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C/400F.Βάζουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψάκι με το λάδι και τα ψήνουμε 10'. Τα βγάζουμε, τα πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και τα ψήνουμε άλλα 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λεμόνι και βασιλικό.

4. Ψητά παντζάρια με σκόρδο και δάφνη
1 παντζάρι
λίγο λάδι
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
1 δαφνόφυλλο
αλάτι, πιπέρι

Ανάβουμε το φούρνο στους 180C/350F. Βάζουμε σε ένα ταψάκι το παντζάρι, με τη φλούδα του, αφού το έχουμε πλύνει καλά, κομμένο στη μέση με τις κομμένες πλευρές προς τα κάτω. Ρίχνουμε από πάνω το ψιλοκομμένο σκορδάκι και το δαφνόφυλλο και σκεπάζουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 1 ώρα. Όταν το βγάλουμε, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Το καθαρίζουμε από τη φλούδα και το κόβουμε κυβάκια. 
Και τώρα η ώρα της συναρμολόγησης:

- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F
- Βγάζουμε τη ζύμη απ' το ψυγείο και την αφήνουμε λίγο να μαλακώσει. 
Αλευρώνουμε τον πάγκο και ανοίγουμε το φύλλο όχι πολύ λεπτό.
- Απλώνουμε τη μισή ποσότητα παρμεζάνας και γκοργκοντζόλας στο κέντρο του δίσκου αφήνοντας ένα περιθώριο γύρω γύρω για να μπορούμε να το διπλώσουμε στο τέλος.
- Από πάνω ρίχνουμε το σπανάκι (στραγγιγμένο), ύστερα τα μανιτάρια κι από πάνω τα κυβάκια του παντζαριού.
-Τελευταία ρίχνουμε την υπόλοιπη παρμεζάνα και τα κομματάκια της γκοργκοντζόλας.
- Διπλώνουμε τη galette προς τα μέσα.
- Αλείφουμε με λίγο αυγό τη ζύμη.
-Ψήνουμε περίπου 30-35 λεπτά.
-Την αφήνουμε να κρυώσει και...
Αν πεινάσατε, περάστε να φάτε! Εγώ πάω ν' ανοίξω την πόρτα! Ήρθε ο Μορφέας!

18 σχόλια:

  1. Αχ βρε Μάρθα και σε μένα ο Μορφέας δεν κάνει επίσκεψη συχνά!Φτάνει 2 η ώρα το βράδυ και αποφασίζω να κάνω καμιά μακαρονάδα με σάλτσα και μετά την τρώω κιόλας! Αλλά σήμερα ας φάμε την νόστιμη ταρτούλα σου που έχει του κόσμου τα καλά! Ελπίζω τώρα που σου γράφω να κοιμάσαι!
    Φιλιααά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λίγο το μεσημέρι γλάρωσα όταν ήρθε ο Μορφέας, αλλά του είπα να μη φύγει, να με περιμένει γιατί σε λίγο θα χτυπήσουν μεσάνυχτα! Εντωμεταξύ χτύπησα και λίγο ταρτίτσα γιατί πολύ με φλέρταρε η άτιμη! Είναι ΚΑΙ φλερτατζού ΚΑΙ ωραία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Μάρθα!!!
    Τυχαια και μοιραια έπεσα πάνω στο μπλογκ σου!!!!!τι ωραια που τα λες!!η τάρτα φαινεται φανταστικη...ελπιζωνα βρωχρονο νατην κάνω!
    Αντε καλημερα σου και καλο υπνο :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς όρισες λοιπόν τυχαία και μοιραία, κι άμα βρεις χρόνο να την κάνεις, μας λες κι εμάς τα αποτελέσματα! Φιλιά και καλημέρα!

      Διαγραφή
  4. Αυτό το αλεύρι δεν το έχω δοκιμάσει. Την τάρτα σου όμως ευχαρίστως θα τη δοκίμαζα γιατί μου αρέσουν τα πατζάρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ πρώτη φορά το δοκιμάζω, αλλά βγήκε πολύ ωραία τραγανό, με την υφή που έχουν οι τάρτες ολικής άλεσης. Όσο για τα παντζάρια, έψησα περισσότερα γιατί μ' αρέσουν κι εμένα, κράτησα αυτό για τη galette και έφαγα σκέτα τα υπόλοιπα! Καλημέρα μας!

      Διαγραφή
  5. Εγώ πάντως με τον Μορφέα έχουμε άριστες σχέσεις, τον λατρεύω και με λατρεύει χα χα χαααα!!
    Τάρτα υπερπαραγωγή μας έφτιαξες, είμαι πολύ περίεργη για τον συνδυασμό σπανάκι-παντζάρια που δείχνει πολύ δελεαστικός!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα που τη βλέπω απορώ κι εγώ με τον εαυτό μου που την έφταξα. Αλλά περιέργως πώς, ρόλαρε εύκολα, γιατί η κάθε φάση δεν είχε πολύ προετοιμασία . Και κοιμήθηκα ευτυχώς, γιατί δεν θα άντεχα άλλο τη γκρίνια μου! Τυχερή εσύ που είστε κολλητάρια με το Μορφέα! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  6. χαχαχαχαχαχααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα..κλαίω ..χαχαχαχαχαχααχαχαα

    Η τάρτα σου δε παίζεται!!!!!!!!!!!!
    Συνδυασμός λαχανικών με γκοργκοντζόλα....ΤΕΛΕΙΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εγώ έκλαιγα απ' τα νεύρα. Τώρα όμως ευτυχώς κοιμήθηκα και ησύχασα, έφαγα και την τάρτα μου και ησύχασα επίσης. Γενικά τώρα είμαι ένα καλό και ήσυχο κορίτσι, αμέ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία, "μοιραία" και ακαταμάχητη και... βεβαίως υπερπαραγωγή!

    Μπράβο Μάρθα μου.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Ζαμπία μου, κόπιασε να πάρεις κομμάτι! Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Μα πραγματικά είναι υπερπαραγωγή η τάρτα σου Μάρθα!
    Τα υλικά, η διαδικασία παρασκευής, η εμφάνιση, όλα μα όλα μαρτυρούν το πόσο υπέροχη είναι.
    Και αυτό το ρουστίκ της λουκ πώς μου αρέσει!
    Στο μεταξύ βρε κορίτσι, σαν άγχος μου ακούγονται όλα αυτά που περιγράφεις.
    Κάτι τέτοιες αντιδράσεις έχω κι εγώ, όταν δεν μπορώ να ηρεμήσω.
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άγχος, ε;;; Κι εμένα αυτό με μυρίζει. Τουλάχιστον ψήνω και ξεαγχώνομαι! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tην έφαγες μόνη σου βρε θηρίο? :)
    Σούπερ υπερπαραγωγή. Από γεύση και χρώμα.
    Τι κάνει αυτός ο Μορφέας που δεν έρχεται στην ώρα του!

    Φιλιά Μαρθούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Μάριον, απ' τη μέρα που την έκανα μέχρι σήμερα σιγά μη δεν την έτρωγα!!! Άντε, κέρασα και λίγο! Μόνο λίγο, εντάξει;;;

      Διαγραφή
  12. Καλέ πώς μου ξέφυγε η νοστιμιά που έφτιαξες;;; Τί να ρωτήσω τώρα...αν έμεινε καθόλου;; Αποκλείεται!!!!!!!!!!! Καλά θα πάω να αγοράσω τα υλικά και να τη φτιάξω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...