Σάββατο, 12 Ιουλίου 2014

Τάρτες με κρέμα γιαουρτιού και σύκα

Χτυπάει το ξυπνητήρι. 
Εφτά το πρωί.
-Μα είναι Σάββατο!
-Σάββατο, ξε-Σάββατο, σήκω, έχεις να ψήσεις.
Σηκώνομαι. 'Εχω να ψήσω.
Βάζω καφέ, σηκώνω το κρεβάτι, ανοίγω τις κουρτίνες, γκντάπ, πέφτει το ξύλο της κουρτίνας της κουζίνας. Ευτυχώς όχι στο κεφάλι μου.
-Έπρεπε τώρα; Πριν πιω καφέ; Και στην κουζίνα;
Από δω μπαίνει το πιο πολύ φως, κι εδώ είναι ο πάγκος που θα σταθώ να ψήσω.
-Αστα τα λόγια και μάζεψ' την.
Αφήνω τα λόγια και την σηκώνω. 
Γύμνωσε το παράθυρο, καίγομαι. Ρίχνω πέντε παγάκια στον καφέ. Ψήνω και ψήνομαι. Σημειώνω την ώρα ξεφουρνίσματος μην ξεχαστεί κανένα ταψί στο φούρνο. Στίβω πορτοκάλια. Ξεμένω από πορτοκάλια. Βάζω σαγιονάρες και βγαίνω. Συναντώ τη γιαγιά που μένει από κάτω, η πιο γλυκειά γιαγιά του κόσμου αλλά με όλα τα γατιά του κόσμου στο σπίτι της. Μυρίζει ο τόπος γατίλα.
- Καλημέρα, μου λέει και μου χαμογελάει. Πας στη θάλασσα;
- Μακάρι, της λέω. Πάω για πορτοκάλια. Καλό Σαββατοκύριακο.
Παίρνω τα πορτοκάλια, γυρίζω κι αρχίζω. 
Ξύνω φλούδες, στίβω, ξεφουρνίζω, πλάθω, φουρνίζω...
Χτυπάει το τηλέφωνο.
-Χρειαζόμαστε στο Σικάγο ένα μικρό θεατρικό. Θαρθείς;
-Στο Σικάγο; Θεατρικό; Γιούπι!!!
Στα τρία "γιούπι" ξεχνώ ένα ταψί τρία επιπλέον λεπτά. Κλείνω το τηλέφωνο κι ανοίγω το φούρνο. Συνεχίζω χωρίς πανικό να ξεφουρνίζω, να πλάθω, να φουρνίζω...
Φεύγει η ώρα, φεύγει κι ο ήλιος σιγά σιγά απ' το παράθυρο, στρίβει στα άλλα δωμάτια, δόξα σοι.
Πλένω ταψιά, μαζεύω κατσαρολικά, μπαινοβγαίνω απ' την κουζίνα στο σαλόνι να πάρω μιαν ανάσα δροσιάς απ' το air condition του σαλονιού.
Φτάνει 1.30. Φτάνει για σήμερα.
Κάθομαι για λίγο στο computer κι ακουμπώ τα χέρια στο πληκτρολόγιο.
-Μμμμ, ωραία νύχια!!!
Σάββατο, ας πάω να κάνω ένα μανικιούρ!
-Χέρια-πόδια;
-Μπα, μόνο χέρια, έτσι κι αλλιώς τα πόδια είναι συνέχεια μέσα στ' αρβυλάκια.
-Αρβυλάκια καλοκαιριάτικο;
-Τι να κάνω; Θέλω πέδιλα.
"One day sale στα Macy's" διαβάζω στο computer.
-Σήμερα;
July 12 only!
- Άντε σήκω. H θάλασσα μπορεί να περιμένει λίγο ακόμη!
                                                 
                                               Τάρτες με κρέμα από γιαούρτι και σύκα

Μπορείτε να κάνετε είτε μια ολόκληρη τάρτα είτε 10-12 ταρτάκια-κεκάκια 


Για την τάρτα
200γρ. αλεύρι
100γρ. βούτυρο κρύο
1 αυγό
80γρ. καστανή ζάχαρη
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για την κρέμα
180γρ. μασκαρπόνε τυρί
300γρ. γιαούρτι
80γρ. ζάχαρη
Σύκα ή μύρτιλα (ή ό,τι φρούτο θέλετε)
φυλλαράκια δυόσμου για στόλισμα (αν θέλετε)
Ε(χ)τέλεση
Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το αλεύρι και κόβουμε το βούτυρο κρύο σε κομματάκια. Ζυμώνουμε. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε χωρίς να το παρακάνουμε. Τέλος ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού. Πλάθουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε μία ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180F/350F. Σε μια ταρτιέρα 26εκ.στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, απλώνουμε την ζύμη της τάρτας να καλύψει πάτο και τοιχώματα. Από πάνω απλώνουμε δεύτερο αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε μερικά φασόλια και ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε απ' το φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και το χαρτί και ξαναβάζουμε την τάρτα στο φούρνο άλλα δέκα λεπτά να στεγνώσει.
Όταν βγάλουμε την τάρτα απ' το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε πολύ απλά την κρέμα, ανακατεύοντας το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη και το γιαούρτι. Απλώνουμε την κρέμα στην κρύα τάρτα και στολίζουμε με ό,τι φρούτο μας κάνει κέφι.
Αν μας παραπιάσει η γουρουνιά σερβίρουμε με σιρόπι σοκολάτας.

Σημειώσεις:
Η πρωτότυπη συνταγή από εδώ
Τα γλυκάκια αυτά τα έκανα την Ημέρα της Ανεξαρτησίας και τα καλοφάγαμε και ναταν κι άλλα 

Δεν είναι ακόμα η εποχή των σύκων, μπορείτε να δοκιμάσετε ό,τι άλλο φρούτο αγαπάτε.

Το σιρόπι πέραν της γουρουνιάς, δίνει πολύ ωραία γλύκα στη δροσερή κρέμα του μπισκοτένιου γλυκού.

Εγώ, όπως βλέπετε, αντί για ταρτιέρα γέμισα μικρές φορμίτσες για κέηκ.
Αν το κάνετε κι εσείς, φροντίστε να έχετε τουλάχιστον δέκα φορμίτσες αλλιώς θα σας βγει παχύς ο πάτος (της τάρτας καλέ)!

Καλό Σαββατοκύριακο!

14 σχόλια:

  1. oh la la!! θελω το συκαλένιο!!(πολύ ωραίο κ το στόρυ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Πώς το θέτε καλέ κυρία ; Απλό η με σοκολάτα ;

      Διαγραφή
  2. χαχαχα γελασα πολυ !! τελικ ααμα ξυπνησεις στραβα κατι θα παει στραβα!! εκτος απο τα ταρτακια που ειναι σουπερ!!! μ αρεσε το ταψακι!! εγω θελω και απ τα δυο να δοκιμασω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σου βάλω και σοροπι να το κάνω σπέσιαλ!

      Διαγραφή
  3. Κάθε που σε διαβάζω, μια μικρή ταινία ξεδιπλώνετε στην οθόνη μου!!! Άσε και τις μυρωδιές που με σπάνε την μύτη και τις εικόνες που με ξελιγώνουν!!! Λιμπίστηκα, αυτό με την έξτρα γουρουνιά :))) Σε φιλώ γλυκιά Μάρθα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα τα ταρτάκια Μάρθα! Με το μασκαρπόνε και τα φρέσκα φρούτα Θα έγινα φανταστικά. Δεν θα έλεγα όχι στη σοκολάτα αλλά δεν τη θεωρώ απαραίτητη.
    Φιλιιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. Τις λάτρεψα τις ταρτίτσες σου Μαρθουλίτα!
    Είναι δροσερές και με γέμιση απολύτως του γούστου μου!
    Κρίνοντας από αυτά, μάλλον περάσατε σούπερ την ημέρα της ανεξαρτησίας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν μια "γλυκειά" μέρα, γλυκειά μας Ερμιόνη!!!

      Διαγραφή
  6. Οι φωτό πάντως είναι πολύ δελεαστικές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι, αυτή την είδα, είχα αφήσει και σχόλιο,αλλά δυστυχώς το πρώτο σχόλιο εξαφανίζεται άγνωστο γιατί ,χάριν του πισίου μου και δνε ξανάγραψα απο τη φούρκα μου.
    Σόρρυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...