Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σοκολατένιο κέηκ με ουίσκυ και καφέ

Έχω ένα πρόβλημα! Αν βεβαίως αυτό μπορεί να θεωρηθεί πρόβλημα!
Δεν συμβαδίζω με την εποχή μου!

Στην εποχή της κολοκύθας και του μήλου, εγώ φτιάχνω κέηκ σοκολάτας. Πειράζει;

Τα Χριστούγεννα γλυστράνε πριν προλάβω να φτιάξω εορταστικές συνταγές ροδιού και άσπρων γλάσων. Είμαι γενικά πάντα λίγο (στην απ-)έξω: πιο δω, πιο κει, πιο μπρος, πιο πίσω, πάντως δεν είμαι συγχρονισμένη με το timing της εποχής ή των εποχιακών καιρών-γλυκών-και -ρούχων. Πειράζει;

Σήμερα έχουμε το Halloween, τα παιδιά χτυπούν τις πόρτες για trick or treat κι εγώ εκτός τόπου και χρόνου κερνάω σπιτικό κέηκ αντί για πακετάκια m&m's. Πώς το βάζουνε το κέηκ στα κουβαδάκια τους τα αμερικανάκια; Δεν το βάζουνε...αλλά πειράζει;
Σήμερα είναι η πρώτη μέρα μετά την καλοκαιρινή μου επιστροφή απ' την Ελλάδα που δεν έχω μαθήματα Σαββατιάτικο μέχρι τις 7 το βράδυ, ούτε αύριο Κυριακάτικο (με σώσανε τα Halloween parties). Είπα λοιπόν να ησυχάσω στην κουζίνα μου, να ψήσω, να μυρίσω, φωτογραφήσω, να αναρτήσω.

Το τελευταίο διάστημα το πάω τρεχαλητά. Τις καθημερινές κάνω ελληνικά και θέατρο σε δυο σχολειά, ελληνικά και θέατρο σε έξι ιδιαίτερα, δύο φορές την εβδομάδα εκπομπή στο ραδιόφωνο, τα πρωϊνά (μέχρι προχτές) πρόβαρα την "Κλυταιμνήστρα" της Γιουρσενάρ για να ανέβει στα αγγλικά σε αμερικάνικο φεστιβάλ, (ανέβηκε δόξα τω Θεώ, πήγε πολύ καλά, δόξα τω Θεώ), και τα βράδια (μέχρι προχτές) κάναμε πρόβα τέσσερις γυναίκες, μια πιανίστα, δύο τραγουδίστριες και η αφεντιά μου για να ανεβάσουμε τις μουσικές βραδιές με τίτλο "Γυναίκες" (ανέβηκαν δόξα τω Θεώ, πήγαν καλά, δόξα τω Θεώ) κάνοντας μια διαδρομή σε τραγούδια και κείμενα για γυναίκες.

Τη μόνη ανάσα που έπαιρνα ήταν τα βράδια στην κουζίνα που ανακάτευα κανένα κατσαρολικό. Πού καιρός για αναρτήσεις; Μετά ύπνο και μετά στο δρόμο, Μανχάττταν- Αστόρια πάνω κάτω στα τρένα και πάλι απ' την αρχή. Η ΝΥ σε ξεζουμίζει. Σε στραγγίζει. Καμιά φορά σ' αρρωσταίνει.

Μπουκωμένη, συναχωμένη σήμερα το βράδυ ετοιμάζω μια Ιρλανδέζικη σουπίτσα  με αρνάκι και βρίσκω το χρόνο να σας μοιραστώ το εκτός τόπου και χρόνου κέηκ που έφτιαξα με κακάο, Ιρλανδέζικο ουίσκυ (κάτι έχω με την Ιρλανδία, σας το'χω ξαναπεί) και καφέ.
Δεν είναι για σας που παίρνετε αντιβίωση, αλλά είναι για σας που αγαπάτε τη σοκολάτα
(κι ας παίρνετε αντιβίωση).

                                       ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΗΚ  ΜΕ ΟΥΙΣΚΥ ΚΑΙ ΚΑΦΕ
12 κουταλιές ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομμάτια
85 γρ. κακάο (3/4 κούπας και λίγο για το πασπάλισμα της φόρμας)
1και1/2 φλυτζάνι δυνατό καφέ φίλτρου
1/2 φλυτζάνι ουίσκυ (δεν είχα ιρλανδέζικο, έβαλα Dewars)
156γρ. καστανή ζάχαρη (περίπου 1 φλυτζάνι)
200γρ. άσπρη ζάχαρη (περίπου 1 φλυτζάνι)
240γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (σχεδόν 2 φλυτζάνια)
8 γρ. μπέκιν σόδα (περίπου 1και 1/2 κ.γ)
3 γρ. αλάτι (3/4 κ.γ)
1/4 κ.γ πιπέρι
1/8 κ.γ τριμμένο γαρύφαλο
3 αυγά
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα κομματάκια σοκολάτας
κακάο για το πασπάλισμα

                                                                                          Ε(χ)τέλεση

- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 325F/ 160C. Βουτυρώνουμε μια φόρμα με ελαστικό τοίχωμα και την πασπαλίζουμε με 2 κ.σ κακάο.

- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο, το κακάο, τον καφέ και το ουίσκυ και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Ρίχνουμε τις ζάχαρες και ανακατεύουμε να λιώσουν κι αυτές. κατεβάζουμε απ' τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσει.

- Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το τριμμένο γρύφαλο, το αλάτι και το πιπέρι.

- Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα αυγά με τη βανίλια.

- Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών στο σοκολατένιο μείγμα και ανακατεύουμε.

- Αδειάζουμε και το μείγμα του αλευριού

- Στο τέλος ρίχνουμε και τα κομματάκια σοκολάτας.

- Ψήνουμε για μια ώρα περίπου, ή και παραπάνω, μέχρι να δοκιμάσουμε με μια οδοντογλυφίδα και να βγει καθαρή. Στο δικό μου φούρνο πήρε περισσότερο.

- Μπορείτε να πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη
Το κέηκ είναι μοσχομυριστό, χωρίς να βγαίνει προς τα έξω ούτε το ουίσκυ ούτε ο καφές ούτε το πιπέρι. Διακριτικά ενώνονται όλα τα υλικά και στην τελική επικρατεί η σοκολάτα. Έχει στον πάτο μια υγρή υφή με κομματάκια σοκολάτας κι είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση, χουχούλιασμα, ξεμπούκωμα και ξενοιασιά.

8 σχόλια:

  1. τελειο!!!! οντως χριστουγεννιατικο και ιδιατερο με το ουισκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν είναι χριστουγεννιάτικο, πάντως είναι αφράτο, ζουμερό και με πολλή σοκολάτα!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Να περνάς όμορφα και όπως θέλεις και ας μην είσαι συγχρονισμένη με το timing της εποχής! Η σοκολάτα είναι παντός καιρού άλλωστε ;)
    Το κέικ σου είναι πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά, αυτό δεν είναι και το ζητούμενο; Να περνάμε καλά, εντός και εκτός εποχής! Με το κεκάκι αυτό πάντως μια χαρά πέρασα κι εγώ κι όσοι το φάγανε!

      Διαγραφή
  3. Καλή ΔΥΝΑΜΗ κορίτσι!
    Περαστικά με το κρυολόγημα αν και με το "μεθυσμένο" σοκολατένιο κέικ, νομίζω πως θα έρθεις στα "ίσα" σου :-)).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ στα "ίσα" μου ήρθα, αλλά το κρυολόγημα κρατεί, αν και η ενέργεια ευτυχώς παραμένει υψηλή! Φιλιά συναχωμένα!!!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο κέικ, πραγματικά σε "ξεμπουκώνει"...Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους στόχους αυτής της χρονιάς και ελπίζω ότι θα αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να γίνεις σύντομα καλά :) XOXO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νόμισα πως αφιέρωσα λίγο χρόνο στον εαυτό μου, και μετά από μερικούς καλούς ύπνους, ήρθε κι έκλεισε η φωνή μου! Ουφφφφ! Τουλάχιστον απόλαυσα το κέηκ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...