Τρίτη, 22 Μαΐου 2012

Τριώροφη σοκολατένια τούρτα













Δεν ξέρω πόσο ελαφριά πρέπει να είναι η διατροφή σου όταν βρίσκεσαι στη λεγόμενη τρίτη ηλικία, ούτε αν οι γιατροί σ' αφήνουνε να τρως γλυκά με σοκολάτα. Αλλά εγώ έφτιαξα (για πρώτη φορά) μία τριώροφη τούρτα σοκολάτα με φραουλένια γέμιση και θα την προσφέρω το βράδυ στα γενέθλια της γιαγιάς του Πόντου, της Σάνο Χάλο, που κλείνει σήμερα τα 103 χρόνια της. (Όταν την κόψουν και τη δοκιμάσω, θα δώ τ' αποτελέσματα). Το βιβλίο της κόρης της, Θεία Χάλο, «Ούτε το όνομα μου» (Not even my Name) ζωντανεύει, μέσα από την ιστορία της επιβίωσης της μητέρας της, την γενοκτονία των Αρμενίων, των Ποντίων και των Ασσυρίων που διαπράχτηκε στην Οθωμανική Τουρκία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου και αμέσως μετά από αυτόν. 


Η Σάνο Χάλο με τη κόρη της Θεία

Τριώροφη τούρτα σοκολάτα με φραουλένια γέμιση


Υλικά
Για  3 σοκολατένια παντεσπάνια
8 αυγά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
(Αν βάλετε το κανονικό αλεύρι, προσθέστε 1,5 κουταλάκι του γλυκού baking soda)
2 κούπες ζάχαρη
2 βανίλιες (Σκόνη ή εκχύλισμα)
4 κουταλιές κακάο


Για τη φραουλένια γέμιση
1/2 κιλό φράουλες (και κάτι παραπάνω)
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ


Για την επικάλυψη σοκολάτας
225 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι της σούπας μέλι (ή ένα ελαφρύ σιρόπι)
29 γρ. βούτυρο


Ε(χ)τέλεση
Για 3 στρογγυλά ταψάκια 24 εκατοστών


Παντεσπάνια
Τα παντεσπάνια τα έψησα ένα ένα σε τρία ταψάκια.
(Αν έχετε δύο ταψάκια, ψήστε τα δύο,περιμένετε να βγουν, ξαναγεμίστε, ξαναψήστε)
Έστρωσα αντικολλητικό χαρτί στα ταψιά και ζέστανα το φούρνο στους 180C/350 F.
Χτύπησα τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ασπρίσει.
Κοσκίνισα το αλεύρι με το κακάο και το πρόσθεσα προσεκτικά στο μείγμα των αυγών.
Μοίρασα το μείγμα στα τρία ταψάκια και έψησα για 20 λεπτά περίπου.
Τα άφησα να κρυώσουν και καταπιάστηκα με τη γέμιση.


Φραουλένια γέμιση
(Μπορείτε να κάνετε και γέμιση με raspberries (σμέουρα)
Ή, μπορείτε να διπλασιάσετε τη σοκολατένια επικάλυψη και να γεμίσετε και μέσα , να απλώσετε και έξω.)
Έκανα πουρέ τις φράουλες στο μπλέντερ (blender) και τις πέρασα κι από ένα σουρωτήρι για ασφάλεια, να μην περάσουν τα σποράκια. Τις έβαλα σε κατσαρολάκι με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ (corn flour) σε χαμηλή θερμοκρασία και τα ανακάτωνα να πήξουνε σιγά σιγά.
Όταν τέλειωσα, το άφησα να κρυώσει και καταπιάστηκα με την επικάλυψη σοκολάτας.


Σοκολατένια επικάλυψη
Έκοψα τη σοκολάτα σε κομματάκια για να λιώνει εύκολα.
Έβαλα σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το μέλι σε χαμηλή φωτιά και ανακάτευα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη (όχι να βράσει η κρέμα). Κατέβασα το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά κι έριξα μέσα τα κομματάκια της σοκολάτας. Ανακάτεψα να λιώσει καλά. Μετά έριξα σε κομματάκια το βούτυρο και ξανα-ανακάτεψα. Μετέφερα το μείγμα σε άλλο μπωλ και ανακάτευα κάπου κάπου για να κρυώσει και να μπορεί να απλώνεται. (Λένε πως για πιο γρήγορα μπορείς να το ανακατεύεις πάνω από μπωλ με παγάκια. Εμένα και χωρίς τα παγάκια, μια χαρά έσφιξε και απλώθηκε.)


Όταν κρύωσαν τα παντεσπάνια, έβγαλα προσεχτικά το αντικολλητικό χαρτί, και άπλωσα ανάμεσά τους δύο στρώσεις φραουλένια γέμιση.
Άπλωσα γύρω γύρω τη σοκολάτα, στόλισα με φράουλες και blueberries (βατόμουρα) , πασπάλισα με λίγη ζάχαρη άχνη και voila.







Μπήκε στο ψυγείο.
Κι ο Θεός βοηθός το βράδυ!
Χρόνια πολλά και να τα χιλιάσεις γιαγιά Χάλο!

10 σχόλια:

  1. Nα τα χιλιάσει η γιαγιά!
    Η τούρτα σου υπέροχη, συνδυάζει πολυαγαπημένες γεύσεις!!
    Πιστεύω θα την ευχαριστηθούν πολύ!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλό απόγευμα από Νέα Υόρκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια της πολλά και ευτυχισμένα! Υπέροχη η τούρτα σου! Καλό βράδυ από Ατλάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρετίσματα στην Ατλάντα και σε σένα, Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστική η τουρτα σου Μάρθα μου και χρόνια πολλά σε αυτη τη γυναίκα που η ζωή της ακούγεται συναρπαστική. Πολύ συγκινητική η χειρονομία σου.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και η ζωή τής γιαγιάς ακούγεται συναρπαστική, όπως επίσης και το βιβλίο "Ούτε τ' όνομά μου" , αποσπάσματα του οποίου άκουσα χτες! Έρη μου, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  6. Μα πόσο γλυκιά χειρονομία για μια επικού μεγέθους τούρτα για τη γιαγιά!
    Χρόνια Πολλά στη γιαγιά Χάλο από μια άγνωστη της, η οποία έτυχε να διαβάσει μέρος της περιπετειώδους ζωής της και κατάφερε να επιβιώσει!
    *Το "Να τα εκατοστίσει" εδώ δεν ισχύουν...

    Καλοφάγωτη η τούρτα σου Μάρθα και θα περιμένω εντυπώσεις!:)
    Ζαμπία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήρα χτες το βιβλίο που έγραψε η κόρη της , υπογεγραμμένο απ' την ίδια, και αγωνιώ να το διαβάσω. Η γιαγιά Χάλο δεν τα κατάφερε να παρευρεθεί χτες, κι έτσι της στείλαμε με την κόρη της την τούρτα στο σπίτι. Γι' αυτό δεν έχω προσωπικές εντυπώσεις απ' την τούρτα. Ελπίζω να άρεσε στη γιαγιά Χάλο!

      Διαγραφή
  7. Μάρθα μου, αφού έφτασε αισίως τα 103 της χρόνια και είναι πραγματικός ζωντανός θρύλος! Δεν νομίζω πως ένα τόσο δα μικρό κομματάκι κεϊκ με σοκολάτα και φράουλα, θα της έκανε κακό :-)

    Εξαιρετική η δημιουργία σου.
    Καλημέρες από την Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εγώ έτσι λέω, Πηνελόπη μου, πως μπορεί να φάει ένα κομματάκι! Κι αν μάλιστα καλέσει παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα να μοιραστούν την τούρτα, μάλλον δε θα τους φτάσει!
    Φιλιά από μια Νέα Υόρκη που ρίχνει καρέκλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...