Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

Scones με αχλάδια και σοκολάτα /Έρωτας με την πρώτη ματιά

Μόλις τα είδα, φτερούγισαν στο στομάχι μου πεταλουδίτσες,
και είδαν τα ματάκια μου ουράνια τόξα κόκκινα, κίτρινα, πράσινα.
Ύστερα ανέβηκαν οι χτύποι της καρδιάς μου,
ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι μου, αναψοκοκκίνησα,
κι εκείνα που με είδαν και κατάλαβαν τον έρωτά μου,
ήρθαν και κατοικοεδρεύσαν στο κεφάλι μου  και δεν το κούναγαν από κει πέρα,  εκτός κι αν τα'κανα δικά μου.
Και τ' απέκτησα μια Κυριακή πρωί κι αποζημιώθηκα.
Δεν ήτανε ξερακιανά, είχανε τα πιασιματάκια τους,
δεν ήταν μονόχνωτα και μούρτζουφλα, είχανε χρώμα και περιεχόμενο.
Δεν ήταν επιθετικά, είχανε μια ισορροπημένη γευστική αρμονία.
Με χόρτασαν χωρίς να με μπουκώσουν,
με γλύκαναν χωρίς να με λιγώσουν,
μού προσφέρθηκαν ανιδιοτελώς χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα,
και εθελουσίως χωρίς πίεση καμιά.
Ήτανε έρωτας με την πρώτη ματιά.
Scones με ψητά αχλάδια και κομμάτια σοκολάτα
Για 8 στρουμπουλά scones
Από το smittenkitchen.com

2 αχλάδια (255 γραμμάρια)
190 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ζάχαρη άσπρη
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι αλάτι
85 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο σε κομματάκια
60 γρ. κρέμα γάλακτος (έβαλα γάλα συμπυκνωμένο)
85. γρ. κομματάκια σοκολάτα υγείας
1 αυγό

Πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με μια κουταλιά ζάχαρη.

Ε(χ)τέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 190C/ 375F να ζεστάνει.
Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε κομματάκια και τα βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί να ψηθούν για 20 λεπτά περίπου.Τα βγάζουμε και τα φήνουμε να κρυώσουν.
Εντωμεταξύ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέκιν παόυντερ και το αλάτι και κατόπιν ρίχνουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια. Το τρίβουμε μέσα στο μείγμα με το αλεύρι, προσθέτουμε το αυγό, την κρέμα γάλακτος, ύστερα τα κομματάκια το αχλάδι και τελευταία τη σοκολάτα.
Ρίχνουμε τη ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε παχουλό δίσκο, τον αλείφουμε με ένα χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με μία κουταλιά ζάχαρη.
Κόβουμε το δίσκο σε οχτώ μεγαλούτσικα κομμάτια,
τα βάζουμε σε απόσταση το ένα απ' το άλλο σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί
και ψήνουμε στους 350F/180C για 30 λεπτά περίπου.
Τρώγεται και σκέτο (πιο διαιτητικά) και φυσικά, κλασσικά με βούτυρα και μαρμελάδες.
Πρόλαβα να φάω ένα μισακό κομμάτι.
 
 

35 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία τα υλικά τους, και, όπως τα βλέπω στις φωτογραφίες, σου έγιναν λαχταριστά! Πού να μείνουν να ζητήσω να μου στείλεις για δοκιμή!
    Καλή σου μέρα, Μάρθα μου, και καλή εβδομάδα.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν και λίγα, βλέπεις. Μόλις οχτώ. Την επόμενη φορά θα κάνω διπλή δόση. Καλημέρα Ελένη μου!

      Διαγραφή
  2. Μ'αρέσουν πολύ τα scones αλλά ακόμα δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω.
    Το αχλάδι με τη σοκολάτα είναι φοβερός συνδυασμός!!!!

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι απλά, εύκολα και γρήγορα Πέπη μου, και για πρωϊνό με μαρμελαδίτσα είναι μούρλια!!! Να τα δοκιμάσεις όταν μπορέσεις! Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Α!!!αυτό μ΄αρέσει πολύ!!Με μαρμελάδα βατόμουρο δική μου!!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά με μαρμελάδα δική σου, Ξανθή μου. Εγώ χτες, επειδή δεν είχα τη δική σου,τα συνόδευσα με βατόμουρο δικό μου.

      Διαγραφή
  4. Kαι με την πρώτη ματιά και με την δεύτερη μη σου πω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεύτερη δεν πρόλαβε να υπάρξει! Εξαφανίστηκαν!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. Υπέροχα και μοναδικά με τον συνδυασμό αχλαδιού και σοκολάτας.Φαντάζομαι ότι πρέπει να γίνονται ελαφρά νωτισμένα λόγω του φρούτου...Το τριγωνικό σχήμα που τους έδωσες τα ανέδειξε ακόμα περισσότερο.Συγχαρητήρια!
    Καλή εβδομάδα Μάρθα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, Φωτεινή μου. Ήταν αφράτα αλλά όχι πολύ νωτισμένα, μάλλον γιατί τα αχλάδια ψήθηκαν πριν μπούνε στη ζύμη. Αλλά ήταν πεντανόστιμα και μόνα τους και με τη μαρμελάδα!Φιλιά!

      Διαγραφή
  6. Μ' αρέσουν τα scones είναι εύκολα, γρήγορα και τέλεια για το πρωινό!
    Αχλάδι και σοκολάτα ε; Ενδιαφέρον μου ακούγεται!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακριβώς έτσι όπως τα λες, Ερμιόνη μου. Εύκολα και γρήγορα, δεν περιμένεις να φουσκώσουν, και βγαίνουν αφρατούλικα και σε όποιον συνδυασμό τα θέλεις. Ή κάνεις την απλή εκδοχή τους και τα απολαμβάνεις με βούτυρο και μαρμελάδα και είναι όνειρο!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ πόσο μου αρέσει ο συνδυασμός αχλάδι-σοκολάτα δεν λέγεται! Τα scones σου είναι και εύκολα και πολύ λαχταριστά! Στείλε, βρε παιδί μου, κανένα κι από δω!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πού να στείλω βρε Αναστασία μου που ούτ' εγώ δεν έχω πια!
      Τα'βγαλα χτες να τα δοκιμάσουν κάτι παιδάκια (και οι μαμάδες)με μαρμελάδα βατόμουρο, grape jello και τσάϊ ρόδι και από κει που το'παιζαν δύσκολα "δεν ξέρω αν θα μ' αρέσουν", "δεν έχω ξαναδοκιμάσει"...τα τσάκισαν και να'ταν κι άλλα!
      Αυτά να'ναι καλά και να δοκιμάζουμε κι άλλα!
      Το αχλάδι με τη σοκολάτα πάντως, σκίζουνε!

      Διαγραφή
  9. Κάπου έχω ξαναδεί scones και δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αλλά μου αρέσουν πολύ και φαίνονται ευκολα και γρήγορα. Ο δικός σου συνδυασμός αχλάδι-σοκολάτα είναι φοβερός και έτσι δεν τολμώ να ρωτήσω "Επειδή δεν έχω αχλάδια, μπορώ να τα κάνω με μήλα ή άλλο φρούτο?"....μπορώ Μάρθα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα scones, Δήμητρά μου, είναι ας πούμε μικρά, και ολίγον γλυκά ψωμάκια με καταγωγή απ' την Ιρλανδία, που τρώγονται είτε σκέτα είτε κομμένα στη μέση με βούτυρα και μαρμελάδες. Μπορείς να βρεις scones με άσπρο αλεύρι, ολικής αλέσεως, με σταφίδες, με σοκολάτα, ό,τι βάζει ο νους σου.
      Και φυσικά, αν έχεις μήλο, φυσικά να δοκιμάσεις το μήλο, είτε σε συνδυασμό με σοκολάτα, είτε με σταφίδα. Και καλοφάγωτα!!!

      Διαγραφή
    2. Ααααα πολύ σ'ευχαριστώ για την επεξήγηση Μαρθα!!
      Ε ναι ντε, μήλο με σταφίδα πάει! Άμα είμαι βόδι στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική..είμαι! ΟΚ, πήρα το μήνυμα και θα τα δοκιμάσω σύντομα. Θα έρθω να σου πω!!!

      Διαγραφή
  10. Αχ είδα scones και μπήκα που λέμε...τέλειο φαίνεται,αχ γιατί να είσαι τόσο μακριά να μη μπορείς να μας κεράσεις ένα δύο τρία ...ταψάκια φιλιά,να προσέχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Πώς ήθελα να είχα ένα και δύο και τρία και τέσσερα ταψιάάά..." που θα'λεγε κι η Μελίνα!
      Φιλιά και καλημέρα , ελπίζω να'ναι ζεστή εκεί, γιατί εδώ μάς πέφτει η μύτη απ' το κρύο!
      Οπότε καθόμαστε μέσα και ψήνουμε γλυκά!!!

      Διαγραφή
  11. 3 σε 1 .. και scones και αχλαδάκι και σοκολάτα ... thumbs up !!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ελαφρύ και εύκολο και γρήγορο! Άλλα τρία σε ένα scone!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  12. Ωωωωω!!! Υπέροχα τα πεταλουδένια σου Μάρθα μου!!
    Και αχλάδι, και σοκολάτα, σοοούυυπεεερρρρ!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρώτα είδα τις πεταλούδες, ύστερα ήρθε ο έρωτας και τέλος "προσγειώθηκαν" στα πιάτα τα στρουμπουλά scones! Και ποιος αντιστέκεται μετά, μου λες;;;

      Διαγραφή
  13. Τέτοια λιχουδιά για πρωϊνό, τα θέλει σίγουρα τα "κλασσικά" της Μάρθα μου, έτσι ώστε το δρώμενο να είναι πλήρες και ολοκληρωμένο :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πλήρες το δρώμενο, πλήρης και η τροφή κι εμείς ...πλήρεις και χορτασμένοι!

      Διαγραφή
  14. Μάρθα μου με το που διάβασα τα υλικά λέω εδώ είμαστε!!!Φανταστικοί συνδυασμοί!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ το ίδιο σκέφτηκα με το που είδα τη συνταγή. Κόλλησα στους συνδυασμούς κι είπα "εδώ είμαστε"!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  15. Πολύ λαχταριστά! Τα scones τώρα τελευταία έχουν γίνει αγαπημένα μας!
    Καλή εβδομάδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε καλοφάγωτα και τούτα, αν τα τιμήσετε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Με τέτοια περιγραφή πως να αντισταθώ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην αντιστέκεσαι, Νοτούλα μου, να τους παραδοθείς άνευ όρων!

      Διαγραφή
  17. Αχ και με μαρμελαδα τι ωραια που θα ειναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι ωραία που "ήταν" θες να πεις! Καλημέρες μας!

      Διαγραφή
  18. Λοιπόν, ακόμη δεν έχω πιει καφέ και καταλαβαίνεις τι έπαθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...