Τι κάνεις όταν νυστάζεις, νηστεύεις, και δε συγκεντρώνεσαι να διαβάσεις κανένα θεατρικό να θρέψεις το δημιουργικό σου κομμάτι; Αναλόγως το όνομα. Αν σε λένε Μάρθα, σηκώνεσαι μές στη νύχτα και τη νύστα και φτιάχνεις ένα νηστίσιμο κέηκ με μύρτιλα και ινδοκάρυδο, να θρέψεις το σωματικό σου κομμάτι. Αφήνεις το πνεύμα να ξεκουράζεται και αφήνεσαι να νταντέψεις το σώμα, που' χει πάρει την εντολή "σαρανταήμερη νηστεία" και διαμαρτύρεται νυσταλέα και με ασυγκεντρωσιά.
Σιγα ρε σώμα! Τι θα γίνει δηλαδή αν χάσεις λίγες μέρες τις τοξίνες;
Τι θα πάθεις αν κρατήσεις σαράντα μέρες αποχή από βούτυρα κι αυγά; Μην ανησυχείς και θα φροντίσω εγώ να μη σου λείψει τίποτε στη γεύση, θα σε νταχτιρίσω με σαλάτες, φρούτα και θαλασσινά και θα δεις τι ωραία θα περάσεις. Μη φοβάσαι, σώμα, θα' χει και γλυκά το σαρανταήμερο, ωραία γλυκά, λαχταριστά, δε θα σου κάνω γυμνάσια στέρησης, μόνο λίγη αποτοξίνωση απ' την εξάρτηση θα κάνουμε, έτσι για να νιώθουμε πιο ελεύθεροι από τις προσκολλήσεις.
Κέηκ νηστίσιμο με μύρτιλα και νιφάδες ινδοκάρυδου
Για το κέηκ
1 κι 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
2/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
380 γρ. γάλα καρύδας
1/4 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
2,5 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
3 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι μύρτιλα
1 και 1/2 φλυτζάνι νιφάδες ινδοκάρυδου
Frosting
3 κούπες ζάχαρη άχνη
2/3 κούπας λάδι καρύδας
Λίγο αλάτι
Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια.
ύστερα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη σόδα. Στο τελος διπλώνουμε στο μείγμα τα μύρτιλα και το ινδοκάρυδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C/ 350 F για 50-55 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν στρώσουμε από πάνω το frosting, που πολύ απλά το ετοιμάζουμε χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί να αφρίσουν και να πήξουν.
Στολίζουμε με ό,τι μύρτιλα έχουμε φροντίσει να φυλάξουμε.
Και τρώμε για σαράντα μέρες αυτό κι άλλα τόσα.
Από άλλη διάσκεψη κορυφής με μύρτιλα.
Αλλά μπορεί το άνωθεν νηστίσιμο να αποτελέσει μια χαρά τη βάση για τέτοια και άλλα παρόμοια μεγαλουργήματα!!!
Σιγα ρε σώμα! Τι θα γίνει δηλαδή αν χάσεις λίγες μέρες τις τοξίνες;
Τι θα πάθεις αν κρατήσεις σαράντα μέρες αποχή από βούτυρα κι αυγά; Μην ανησυχείς και θα φροντίσω εγώ να μη σου λείψει τίποτε στη γεύση, θα σε νταχτιρίσω με σαλάτες, φρούτα και θαλασσινά και θα δεις τι ωραία θα περάσεις. Μη φοβάσαι, σώμα, θα' χει και γλυκά το σαρανταήμερο, ωραία γλυκά, λαχταριστά, δε θα σου κάνω γυμνάσια στέρησης, μόνο λίγη αποτοξίνωση απ' την εξάρτηση θα κάνουμε, έτσι για να νιώθουμε πιο ελεύθεροι από τις προσκολλήσεις.
Κέηκ νηστίσιμο με μύρτιλα και νιφάδες ινδοκάρυδου
Για το κέηκ
1 κι 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
2/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
380 γρ. γάλα καρύδας
1/4 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
2,5 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
3 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι μύρτιλα
1 και 1/2 φλυτζάνι νιφάδες ινδοκάρυδου
Frosting
3 κούπες ζάχαρη άχνη
2/3 κούπας λάδι καρύδας
Λίγο αλάτι
Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια.
ύστερα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη σόδα. Στο τελος διπλώνουμε στο μείγμα τα μύρτιλα και το ινδοκάρυδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C/ 350 F για 50-55 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν στρώσουμε από πάνω το frosting, που πολύ απλά το ετοιμάζουμε χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί να αφρίσουν και να πήξουν.
Στολίζουμε με ό,τι μύρτιλα έχουμε φροντίσει να φυλάξουμε.
Και τρώμε για σαράντα μέρες αυτό κι άλλα τόσα.
Από άλλη διάσκεψη κορυφής με μύρτιλα.
Αλλά μπορεί το άνωθεν νηστίσιμο να αποτελέσει μια χαρά τη βάση για τέτοια και άλλα παρόμοια μεγαλουργήματα!!!
Αν είναι τόσο νόστιμα τα νηστίσιμα, ποιος τη χάρη μας μέχρι το Πάσχα! Μούρλια θα περάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήE, είναι κι εμείς να φροντίζουμε τον εαυτό μας και στη θέση της "στέρησης" να βάζουμε την "απόλαυση"!!!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μάρθα μου μπράβο σου που μπορείς να κάνεις νηστεία τόσες μέρες, το γλυκό σου διαβάζοντάς το πρέπει να έχει υπέροχη γεύση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή τη στιγμή ψήνω κουλουράκια νηστίσιμα με ταχίνι έχουν γίνει πεντανόστιμα!!! Να τα έχεις κατά νου όταν τα βάλω στο μπλόγκ τις επόμενες μέρες!
Πολλά φιλάκια!!!
Ζουζού μου, τελευταία έχω αποκτήσει πολύ καλές φιλίες με το ταχίνι, οπότε θα σε επισκεφτώ εντός ημερών να τσιμπήσω ένα κουλουράκι!
ΔιαγραφήΠόσο γέλασα με το κειμενάκι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σαρακοστή!!!
Κι εμένα γελάει το σώμα μου κι είναι πολύ ευχαριστημένο.
ΔιαγραφήΚαλή Σαρακοστή και σε σένα, Νοτούλα μου!
Να ρθω να σου κάνω παρέα, Μάρθα μου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τρώμε 40 μέρες κατασκευές (ποτηράτες,κουπάτες,κεκάτες) με μύρτιλλα και θα νηστεύουε μια χαρά! Τώρα τι θα γίνει με την "γραμμή" ποιός ξέρει :-))))
Φιλιά πολλά και καλημέρες από την Αθήνα.
Υ.Γ. την θέα πριν το τοίχο την ευχαριστήθηκα, μετά το τοίχο τι παίζει;;;;;
Μετά τον τοίχο δεν ξέρω τι παίζει πια, ευτυχώς, γιατί απαλλάχτηκα απ' όλους εκείνους τους τοίχους, και τώρα έχω θέα με σκιουράκια!!!Δόξα σοι!!!΄
ΔιαγραφήΈλα εσύ να κάνουμε μυρτιλλάτες κατασκευές και μετά θα ρίχνουμε ένα τρεξιματάκι μέχρι το Μανχάτταν και πίσω για να κάνουμε "γραμμή"! Θυμάσαι την Πωλίνα;
"Θα κάνουμε push ups, θα κάνουμε push ups, θα κάνουμε και τέλειο κορμί! Ολέ!"
Έτσι να το καλομαθαίνεις το σώμα και θα ζητάει συνέχεια νηστεία...
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλενάδα, έγραψες! Η συνταγή πάει προς εκτύπωση και άμεση εκτέλεση! Τρέχω για μύρτιλα!
Πολλά φιλιά!!!!
Έχει να κάνει τι πληροφορία μάς δίνουμε. Αν πούμε : "Κομμένα και τούτα και τ' άλλα", ο νους παθαίνει ντελίριο. Θέλει μικρές αλλαγές και μαλακά, και βάζοντας μέσα ό,τι είναι ευχάριστο και απολαυστικό. Τότε κάθε αλλαγή γίνεται καλή φιλενάδα. Είναι θέμα οπτικής βρε παιδί μου!
ΔιαγραφήΆντε τώρα να πάρεις τα μυρτιλάκια σου να κάνεις το γλυκό με τα χρυσά σου χεράκια και να μας πεις εντυπώσεις!!!
Είναι τόσο ωραίο και τόσο λαχταριστό που σκέφτομαι μήπως να ξεκινήσω κι εγώ να νηστεύω. Το θέμα Π.Τ.(προ τοίχου), είναι όλα τα λεφτά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και πολλά φιλιά.
Ξεκίνα, ξεκίνα, είναι όμορφο το μενού της νηστείας!
ΔιαγραφήΦιλιά και σε σένα και στην Ελλάδα!
Φαίνεται τοσο αφράτο και νόστιμο... και νηστίσιμο!! Τέλειο με δυο λόγια ...μπράβο Μάρθα μας έδωσες ωραία ιδέα για κέικ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή σου μέρα!
Καλημέρα, Κική μου! Το κέηκ τελικά είναι 2 σε 1 (νόστιμο και νηστίσιμο), μπορεί και 3 σε 1 (νόστιμο, νηστίσιμο κι αφράτο) και η νουμερολογία πάει λέγοντας!
ΔιαγραφήΣε φιλώ!
Καλημέρα Μάρθα, το κέικ σου φαίνεται πολύ νόστιμο, φουσκωτό και αρωματικό!!! Συγχαρητήρια !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορώ άραγε να αντικαταστήσω το καλαμποκέλαιο με ελαιόλαδο ή θα πέσει βαρύ;
Καλό τριήμερο να έχεις!
Υπάρχει η θεωρία ότι το σπορέλαιο είναι πιο ελαφρύ και πιο εύπεπτο.
ΔιαγραφήΆλλοι βέβαια καταρρίπτουν αυτή τη θεωρία ως μύθο!
Αν θέλεις, ρίξε μια ματιά στο link που σου στέλνω περί ελαιόλαδου.
http://www.ab.gr/swf/magazines/nutrilife_t8/pdf/Teuxos8.pdf
Καλή σου μέρα κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Μια ματιά που έριξα βρήκα το link πολύ κατατοπιστικό! Ευχαριστώ πολύ!!!
ΔιαγραφήΣτην Κρήτη ξέρουμε από καλό ελαιόλαδο και πολλές φορές το αντικαθιστώ σε διάφορα κέικ, θα δοκιμαστεί και σ’ αυτό που προτείνεις και θα σου πω εντυπώσεις!!!
Καλό απόγευμα!
Καλή επιτυχία και πες μας τι έγινε δοκιμάζοντας το ελαιόλαδο!
ΔιαγραφήΩραίο οπτικά, λαχταριστό και νόστιμο γευστικά, ν' αρχίσω κι εγώ να νηστεύω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο σου, το αγάπησα και θα το δοκιμάσω, έστω και με λίγες αλλαγές υλικών!
Καλημέρα και πολλά φιλιά.
Πολύ χαίρομαι που θα το δοκιμάσεις Ελένη μου και περιμένω να δω τις αλλαγές που θα κάνεις! Φιλούθκια!
ΔιαγραφήTέλειο Μάρθα μου! Λάδι καρύδας δεν έχω χρησιμοποιήσει, αλλά θα το ψάξω, μου'δωσες ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πολύ ελαφρύ, πολύ υγιεινό όπως ξέρω, κι έκανε πολύ αφράτο το κεκάκι μας!
ΔιαγραφήΒουρ στην αγορά για αγορά νέων προϊόντων λοιπόν!
Πάω προς το παρόν να το συμπληρώσω στο νηστίσιμο μενού του Sin Radio,μετά θα φτιάξω καφεδάκι και θα το ονειρεύομαι!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάξ' το Λίλα μου και συνόδευσε και το καφεδάκι σου! Θα ενθουσιαστείς!!!
ΔιαγραφήΑυτά τα μύρτιλα!!!! Αχ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ και βαχ, Πέπη μου! Τα έχω ερωτευτεί!!!
ΔιαγραφήΑφού έχει μύρτιλλα και ινδοκάρυδο θα είναι φανταστικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο λάδι καρύδας που το βρήκες; Καλή συνέχεια με τη νηστεία, χαρά στο κουράγιο σου.
Έχει πολλά βαζάκια με λάδι καρύδας στα super markets εδώ στη Νέα Υόρκη, φαντάζομαι πως θα'χουν έρθει κι εκεί.
ΔιαγραφήΤο κέηκ βγήκε πραγματικά πολύ νόστιμο κι αφράτο και δεν υστερούσε καθόλου σε γεύση σε σχέση μ' αυτά με τα βούτυρα και τ' αυγά.
Η νηστεία καλά κρατεί,
Φιλιά!
Μάρθα μου καταπληκτικό φαίνεται!Φαντάζομαι πόσο ωραία μυρίζει!Μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλημέρα, Ελένη μου. Στ' αλήθεια έγινε πολύ καλό, αφράτο, νόστιμο και μυρωδάτο.Φιλιά πολλά!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο το γλυκάκι σου,το frosting σου επίσης μου άρεσε πολύ.Μπράβο κοριτσάκι μου!!Να προσέχεις εκεί στα ξένα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Νάντια, προσέχω προσέχω εδώ μακριά στα ξένα, να περνάτε κι εσείς καλά εκεί στα δικά μας τα μέρη! Φιλιά!
ΔιαγραφήΤι τέλειο κεικ!!! Θελώ να το κάνω! Που στο καλό βρήκες φρέσκα μυρτιλα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίγο μακριά σας, στη Νέα Υόρκη!!!
ΔιαγραφήΑαααα!!! Δεν το ήξερα οτι μένεις Νεα Υόρκη! Ζήλεψα τώρα! Έχω τόσο όμορφες αναμνήσεις απο αυτη την πόλη.Στο μήνα του μέλιτος μείναμε μια βδομαδα εκεί και μια βδομάδα Lake George!
ΔιαγραφήΝηστεύεις σαράντα μέρες βρε θηρίο;;; Μπράβο σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σηκώθηκες νυχτιάτικα να φτιάξεις να φας τέτοια υπερπαραγωγή;;; Είσαι φοβερή!!!
Φαίνεται και νομίζω και μοσχομυρίζει τέλεια!!
Σαράντα εννιά μέρες θα'ναι φέτος η νηστεία, αλλά για πρώτη φορά μου φαίνεται πως έρχεται τόσο φυσικά και αβίαστα που δεν με δυσκολεύει καθόλου! Φιλιά!
ΔιαγραφήΔεν νηστέυω, αλλά δεν λέω ποτέ όχι σε ένα τέτοιο κέικ. Το γάλα καρύδας είναι τέλειο και κάνει το ζουμερό αποτέλεσμα. Μπραβο που αν καταφέρνεις και κάνεις την νηστεία
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρος το παρόν τα πάω μια χαρά χωρίς να με χτυπούν στερητικά. Βρίσκω όμως και διάφορες νοστιμιές να απολαμβάνω για να μη μου κακοφαίνεται!!!
Διαγραφή