Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Σαλάτα απλή και σνακ με χουρμάδες απ' το νηστίσιμο μπαξέ /A fasting salad and a snack with dates

Πιάτα της ευκολίας, της πείνας και της νηστείας.
Που ανοίγεις το ψυγείο, πιάνεις ό,τι βρεις, το βάζεις κάτω, το ανακατεύεις και το τρως ενώ ανακατεύεις. 
Φτιάχνεις μια σαλάτα με σκορδάτα μανιτάρια, καρδιές αγγινάρας στο λαδολέμονο από γυάλα, βραστές πατάτες και κόκκινη πιπεριά. Βάζεις λίγο αλάτι και από πάνω ρίχνεις τα ζουμάκια απ' τα ψητά μανιτάρια και το λαδολέμονο απ' τις  αγγινάρες.
Ύστερα γλείφεις το κουτάλι σου, παίρνεις άλλο καθαρό και τρέχεις στο γλυκό.
Ένα γλυκό που ετοιμάζεται με τον ίδιο εύκολο και γρήγορο τρόπο και κρυώνει ενώ φτιάχνεις τη σαλάτα σου. Ανακατεύεις πέντε υλικά και τα βάζεις στο ψυγείο: Χουρμάδες, βρώμη, αλεσμένα αμύγδαλα και λάδι καρύδας. Το τρως σε τετράγωνες μπουκιές, όταν χτυπάει η "πείνα" σου κόκκινο, και το "στερητικό" σου πορτοκαλί.


Σνακ με χουρμάδες, βρώμη και αμύγδαλα

Για το μπισκότο
1.5 φλυτζάνι ωμά αμύγδαλα
1,5 φλυτζάνι βρώμη (oats)
1/2 κουταλάκι αλάτι
10 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι, χοντροκομμένοι
1/4 φλυτζάνι λάδι καρύδας

Για τη γέμιση
25 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι χοντροκομμένοι
1/2 φλυτζάνι νερό.

Ε(χ)τέλεση
Για το μπισκότο
Αλέθουμε στο μίξερ τα αμύγδαλα, τη βρώμη και το αλάτι. Προσθέτουμε τους χουρμάδες και αλέθουμε. Στο τέλος ρίχνουμε το γάλα καρύδας που έχουμε λιώσει , και τα αλέθουμε όλα μαζί.
Για τη γέμιση 
Ρίχνουμε τους χουρμάδες με το νερό και τα αλέθουμε στο μίξερ να γίνουν σαν πάστα, σα μαρμελάδα.
Σε ένα τετράγωνο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα ρίχνουμε λιγότερο από το μισό μείγμα του μπισκότου και το πιέζουμε να κάτσει καλά στα τοιχώματα. Από πάνω απλώνουμε τη γέμιση των χουρμάδων. Ύστερα σκορπάμε το υπόλοιπο μείγμα του μπισκότου και το πατάμε με ένα κουταλάκι κι "να κάτσει".
Το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο ή , αν αντέχουμε (δε μιλάω για μένα), μια νύχτα.Το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε. Διατηρείται (πόσο θα αντέξει; αυτό θέλει ρώτημα) στο ψυγείο.
Καλή όρεξη! 
                                                       
                              
                                    A fasting salad and a snack with dates
Easy recipes for the hungry and the fasting ones. You open the fridge, you grab whatever you find and you throw it in your plate. Then you mix, and you eat while mixing. Here is a salad with roasted mushrooms with garlic, artichoke hearts in oil and lemon from a jar, boiled potatoes and red pepper. You add some salt and you flavor it with the juices from the roasted mushrooms and the artichokes. Then you lick your spoon, you get a new one and you go get the dessert.


A simple and  easy dessert that you freeze while you prepare the salad. You mix only five ingredients, and you put it in the fridge. It is made of dates, oats, almonds and coconut oil. You serve it in cold squares and you eat it as "a medicine" against the hunger and the withdrawal syndrome.
Snack with dates, oats and almonds
1.5 cups whole raw almonds
1.5 cups regular oats 
1/2 tsp salt
10 dates, pitted and roughly chopped
1/4 cup coconut oil

Date filling
25 dates, pitted and roughly chopped (~2.5 cups)
1/2 cup water


Instructions
Line a square pan with parchment paper . In a food processor, process the almond, salt, and oats until a fine crumble forms. Now add in the dates and process until crumbly again. Melt the coconut oil and add to the mixture and process until sticky.Remove from processor, set aside a little more of 1/2 of the mixture for later, and press the rest of the mixture very firmly and evenly into the pan.

Grab your pitted and roughly chopped dates and water and process in the food processor until a paste forms. You will have to stop and scrape down the sides of the bowl often. You can add a tiny bit more water if needed, but you want the paste quite thick. Scoop out the date mixture onto the crust and gently spread with the back of a wet spatula until even.

Sprinkle on the rest of the mixture you set aside and gently press down with fingers. Refrigerate in the fridge until firm for at least 1 hour, preferably overnight. Cut into squares and serve. Store in the fridge or freezer.

Bon appetit!!!

38 σχόλια:

  1. Μάρθούλα μου τέτοια νηστεία την κάνω κι εγώ καλέ!!!Φιλάκια, καλό βράδυ κοριτσάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H νηστεία θέλει καλοπέραση, λέμε! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είδα χουρμά και μπήκα!Θέλω όλο τα ταψάκι από το φανταστικό γλυκάκι σου!Μπράβο για την υπέροχη υγιεινή σου πρόταση!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάρε όσο θέλεις. Είναι πεντανόστιμο και υγιεινό! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Aυτά τα ευκολάκια που είναι τόσο νόστιμα, πολύ μ' αρέσουν!
    Φιλάκια, καλό βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή η σαλάτα με τα μανιτάρια αλλά ξετρελάθηκα με το σνακ σου
    με τους χουρμάδες. Φρέσκους χουρμάδες, έτσι; Για το μπισκότο
    θέλει λάδι καρύδας ή γάλα καρύδας (εκτέλεση);
    Τι διάσταση έχει το τετράγωνο ταψί;

    Όπως κατάλαβες θα το φτιάξω για τη Μ.Εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λοιπόν, λάδι καρύδας, ξερούς χουρμάδες και ταψί 20εκ x 20εκ.
      Είναι πολύ εύκολο, γρήγορο, υγιεινό, παίρνεις ένα κομμάτι στο χέρι, που λένε, και φεύγεις (για να μην κάτσεις και φας και τα υπόλοιπα, κατάλαβες);;;
      Φιλιά και καλή απόλαυση για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

      Διαγραφή
  6. Είμαι χαμένη απο χέρι και συνειδητοποιημένη οτι Παράδεισο δε βλέπω ούτε με κυάλι,αλλά τις προτάσεις σου θα τις τιμήσω,όχι για νηστεία αλλά για λιχουδιά.Μένει βέβαια να χουρμαδομαζέψω...
    Φιλάκια Μαρθί μου,πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε μια βόλτα να χουρμαδομαζέψεις, και μετά να τραγανοφας και να χαρείς!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Μαρθάκι μου οργιάζεις λέμε.....................σούπερ είναι αυτό και για τη Μ. Εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάρθε έχω σπαζοκεφαλιάσει για ένα νηστίσιμο τραπέζι που θα κάνω την Κυριακή. Τελικά ένα πέρασμα από τα blogs φίλων, με έχει ξελασπώσει! Η σαλάτα σου είναι πολύ πρωτότυπη και θα την κάνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την κάνεις Αθηνά μου και να την καταφχαριστηθείτε!

      Διαγραφή
  9. Συνήθως τρελαίνομαι με τα γλυκά. Δεν λεω ότι δεν με εντυπωσίασε το γλυκό, δεν λέω ότι το απορρίπτω (το βαζω στα ''ΠΡΟΣΕΧΩΣ''), αλλά αυτή η διαφορετικότητα της σαλάτας, με τις καρδιές αγκινάρας και τα ζουμάκια τους,έχουν κάνει ζημιά στους ...σιελογόνους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και είναι μια ανάσα να ευχαριστήσεις τους σιελογόννους, Ντίνα μου. Στο πιτς φυτίλι γίνεται, στο πιτς φυτίλι τρώγεται! Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Ακόμ και οι πιο απλές προτάσεις μπορούν να είναι ιδιαίτερες, όταν είναι καμωμένες με μεράκι και συνδυάζουν ωραία υλικά!
    Η σαλάτα είναι πραγματικά άπαιχτη! Οι χουρμάδες ομολογώ πως δεν είναι το καλύτερο μου, όμως θαύμασα την ευκολία με την οποία ετοιμάζεται το γλυκάκι που μας προτείνεις!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ έχω πρόχειρους τους χουρμάδες σε ένα σακκουλάκι και τους ματσακωνίζω. Τώρα τους έβαλα στο γλυκάκι και το τρώω απ' το ψυγείο. Τη σαλάτα την έφαγα όρθια να καταλάβεις, ούτε να κάτσω δεν είχα υπομονή. Φιλιά σου, Ερμιόνη μου!

      Διαγραφή
  11. Απλά-τίμια φαγάκια/γλυκακια που έλεγε και ένας στρουμπουλός κύριος την τιβι. Καλα, δεν εχω φάει και ποτέ μου χουρμά? (ήρθε η ωρα, και μου φαίνεται θα ειναι σούπερ με την βρώμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Διάβασα για ακόμη μια φορά μια απολαυστική ανάρτηση...
    ΄Οσο για τις συνταγές σου φαντάζουν το ίδιο απολαυστικές...ιδίως το γλυκάκι, που μου κλείνει το μάτι πονηρά και σιγοψυθιρίζει "Μα πως μπορείς να αντισταθείς?"
    Καλή συνέχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέτοια νηστεία την κάνω και εγώ:)
    Οι χουρμάδες δε μου πολυαρέσουν αλλά το γλυκάκι φαίνεται λαχταριστό! Όσο για τη σαλατούλα, δεν έχω λόγια, αν είχα μανιτάρια θα την έφτιαχνα αμέσως τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νηστεία για όλο τον κόσμο! Τέτοια ποικιλία και νοστιμιά έχουμε!!!

      Διαγραφή
  14. Τί νηστεία κι αυτή!!!! Έχουμε τρελλαθεί στη στέρηση βρε κορίτσια!!!! χαχαχαχα
    Απίθανη και η σαλάτα και το γλυκάκι σου Μάρθα... ιδίως το δεύτερο μου έκλεψε την καρδιά!!!!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μη χτυπάει η στέρηση κόκκινο, κατάλαβες;;;Στο τέλος βλέπω να χτυπάνε οι ζυγαριέ κόκκινο!

      Διαγραφή
  15. Αυτή τη σαλάτα τη θέλω εδώ και τώρα! Είναι τόσο του γούστου μου!!! Και αφού αδειάσει η σαλατιέρα, θα φάω και γλυκάκι (για την αλλαγή της γεύσης... καταλαβαίνεις...). Εγώ φταίω που ο νηστίσιμος μπαξές σου έβγαλε διαμαντάκια;;;
    Σλουρπ και ξανά σλουρπ και μιαμ μιαμ!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H σαλάτα έγινε κατά τύχη και του δικού μου γούστου. Κι όταν μετά, ξέπλυνα το δοντάκι μου και με το γλυκάκι, κατάλαβα πως τα γούστα μου διευρύνονται πολύ ! Αχ αυτά τα γούστα!

      Διαγραφή
  16. Μάρθα μου, δύο συνταγές σε μία ανάρτηση! Πλήρες το γεύμα, δηλαδή. Η σαλάτα σου είναι κανονικό πιάτο. Όσο για το γλυκό, σίγουρα δεν θα μείνει για πολύ στο ψυγείο!!! Χουρμάδες, μπορούμε να βάλουμε όποιους θέλουμε, έτσι δεν είναι; Τους συσκευασμένους σε πακετάκια, από το σ.μ. βρίσκω πιο εύκολα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τους συσκευασμένους να βάλεις, Ειρήνη μου, μια χαρά θα γίνουν. H πρωτότυπη συνταγή προτείνει το βασιλιά των χουρμάδων, τα Medjool, που είναι μεγάλοι, και μαστιχωτοί. Αλλά να ξέρεις πως το γλυκό αυτό πετυχαίνει και με τόν άρχοντα ή τον πρίγκιπα των χουρμάδων όχι μόνο με τον βασιλιά!να τα φας να τα φχαριστηθείς, εύχομαι!

      Διαγραφή
  17. Και γρήγορο και υγιεινό και πεντανόστιμο, δεν είναι να το αφήνεις, Μάρθα μου!
    Την σαλάτα θα την τιμήσω πολύ σύντομα γιατί φαίνεται σούπερ!
    Και το γλυκάκι είναι τέλεια ιδέα μόνο με την γεύση της καρύδας έχω ένα θέμα, δεν μου αρέσει, την έχει και το λαδι αυτη τη γευση?
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. H γεύση από το λάδι της καρύδας είναι πολύ διακριτική, εδώ αντικαθιστά τη λιπαρή ουσία και , τουλάχιστον εγώ, δεν την καταλαβαίνω. Άντε, μια δοκιμή θα μας πείσει. Τι λες;;;

      Διαγραφή
  18. Μάρθα μου και οι δυο συνταγές είναι καταπληκτικές!Η σαλατούλα τέλεια και απολύτως του γούστου μου!Όσο για το γλυκάκι τι να πω...καταπληκτικό και αυτό.Στείλε κανένα κομματάκι!!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλνω πολλά κομμάτια, νοερά, Ελένη μου, να σε χορτάσουν και να σε γλυκάνουν!!!

      Διαγραφή
  19. Να πάρω εγώ τη σαλάτα που είμαι σαλατού; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...