Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Φαγάκι στα γρήγορα και πρώην muffins με λεμόνι, ελαιόλαδο και μύρτιλλα, χωρίς γλουτένη/ Comfort Food and the Lemon, Blueberries and Olive Oil Gluten Free (Ex) Muffins

Ήθελα να'ξερα τι κάνει ο άνθρωπος (όπου άνθρωπος: εγώ) όταν πεινάει. Διάφορα κατεβάζει η κούτρα μου και η πενία τέχνας κατεργάζεται. Τώρα πενία να το πω ή πείνα; Μ' έκοψε πάντως μια λόρδα χτες που δεν έβλεπα μπροστά μου. Κι όταν πεινάω εγώ, δε θέλετε να βρεθείτε εσείς μπροστά μου. Άρπαξα μερικά χωριάτικα φύλλα, τ' άπλωσα γρήγορα γρήγορα σ' ένα ταψάκι, τα ψιλολάδωσα, έριξα σε χοντρά κομμάτια το ελαφρώς βρασμένο κουνουπίδι μου με το λαδάκι και το λεμονάκι του, ένα χταποδάκι κονσέρβας με τα ζουμάκια του κι αυτό, ψιλοκομμένες μαύρες ελίτσες και μερικές ροδέλες κόκκινης πιπεριάς, πέρασα μερικές πινελιές με λαδάκι τα διπλωμένα μέσα φύλλα,
τα'βαλα άρον άρον στο φούρνο, έκλεισα με ορμή την πόρτα πίσω τους κι άρχισα να μετράω "πέντε - δέκα- δεκαπέντε" μέχρι να φτάσω τα σαρανταπέντε λεπτά και να την ξανανοίξω. Ξανάπιασα το τροπάρι "πέντε- δέκα- δεκαπέντε"  λεπτά, να κρυώσει λιγάκι να το μπουκωθώ, κι ύστερα σταμάτησα να μετράω. Ούτε μπουκιές μετρούσα πια ούτε κομμάτια! Λάδωσα το εντεράκι μου και στηλώθηκα!!!

Ήθελα να'ξερα τι κάνει ο άνθρωπος (όπου άνθρωπος: ξανά εγώ) όταν αποφασίζει να εκτελέσει gluten free γλυκό για πρώτη φορά. Έψαξα να'ναι και dairy free δηλαδή χωρίς γαλακτοκομικά, βρήκα μάφινς (muffins) με μύρτιλλα, ελαιόλαδο και λεμόνι, χοροπήδησα απ' τη χαρά μου και βγήκα να αγοράσω τα καινούρια μου αλεύρια. Ανασκουμπώθηκα τα μανίκια, ξεκουμπώθηκα τις  ζακέτες, γιατί είπαμε, εδώ είναι Αμέρικα κι ανάβουν ακόμα τα καλοριφέρ, ωϊμέ,  και μπήκα στην εκτέλεση. Κι εκεί στη μέση του εκτελεστικού, είδαν τα ματάκια μου πως στη συνταγή είχε αυγά και μου πετάχτηκαν τα νηστευάμενα ματάκια μου απόξω. Ωχ Βαγγελίστρα μου! Εμ βέβαια! Εδώ είναι Αμέρικα. Και στο Αμέρικα όταν λένε dairy free , δεν εννούνε και eggs free, άρα "φάτε κι οι χριστιανοί που νηστεύετε"! Και τώρα τι γίνεται που είμαι μες στα αλεύρια, κι όλα είναι μες στη μέση και περιμένουνε;
 Δε θα το κάνω το γλυκάκι;
Θα το κάνω και θα το δώσω αλλού αδοκίμαστο;
Ή θα πω "Θε μου σχώρα μου" και θα πατήσω μια δοκιμαστική δαγκωνιά;
Όπως καταλαβαίνετε, διάλεξα με ευκολία "το γάμα" και προχώρησα στο εκτελεστικό που επειδή φαίνεται το "αμάρτησα", προέκυψε εκτελεστικό απόσπασμα. Τα μαφινάκια βγήκανε σαν στραβοπατημενες παντόφλες. Τρείς ώρες περνούσα από μπροστά τους και το έπαιζα αδιάφορη γκόμενα. Στην τέταρτη ώρα αποφάσισα να πατήσω τη δαγκωνιά και τους έδωσα τα συγχαρητήριά μου. Αμέσως μετά άλλαξα επάγγελμα και έγινα πλαστικός χειρουργός. Τα μαφινάκια δεχτήκανε το θαυματουργό νυστέρι μου, διαλυθήκανε, μπήκαν σε φόρμα χαλβά και γίνανε ένα ανοιξιάτικο χρωματιστό κέηκ σαν από μπαξέ φερμένο. "Ποιανού είσαι εσύ παιδάκι μου;;;;" του σφύριξα καθώς το φωτογράφιζα, αλλά φοβήθηκα να πω "Της Μαρθούλας της κοκόνας της καραμπουζουκλούς" γιατί μετά θα πατήσει κι άλλες δαγκωνιές η Μαρθούλα η κοκόνα, και δε θα φτάνει ένα "Θέ μου σχώρα με!" να της ξεπλύνει τις ενοχές!!!

Πρώην muffins με λεμόνι, ελαιόλαδο και μύρτιλλα, χωρίς γλουτένη

1 φλυτζάνι (140γρ) αλεύρι χωρίς γλουτένη
3/4 φλυτζανιού (90γρ) αλεύρι millet (όπου: millet στα ελληνικά: κεχρί-;;;-)
1/2 φλυτζάνι (50γρ) αλεσμένα πολύ ψιλά αμύγδαλα (να γίνουν αμυγδαλάλευρο)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέκιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέκιν σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ξυσμα λεμονιού
1/2 φλυτζάνι (100γρ) ζάχαρη ζαχαροκάλαμου (εγώ έβαλα την κανονική την άσπρη)
1/4 φλυτζνιού (50γρ) καστανή μαλακή ζάχαρη
2 αυγά (ΑΧΧΧΧ)
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλυτζάνι (125γρ) ελαιόλαδο
1/2 φλυτζάνι (125γρ) άγλυκο γάλα καρύδας
1 1/2 φλυτζάνι (210 γρ) κατεψυγμένα ή φρέσκα μύρτιλλα


Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε στους 350 F/180C
Βάζουμε τις χάρτινες θήκες των muffins στο ειδικό ταψάκι .
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε τα πέντε πρώτα υλικά.
Σ' ένα άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το ξύσμα λεμονιού με τις δύο ζάχαρες και τα τρίβουμε με τα δάχτυλά μας . Προσθέτουμε τα αυγά (ΑΧΧΧΧΧΧ) και ανακατεύουμε. Ύστερα ρίχνουμε τη βανίλια, το ελαιόλαδο και το γάλα της καρύδας. Ρίχνουμε τα υγρά υλικά πάνω στα στεγνά και ανακατεύουμε. Στο τέλος διπλώνουμε στο μείγμα και τα μύρτιλλα. Φυλάμε μερικά να τα ρίξουμε από πάνω για να μην κάτσουν κάτω με το βάρος τους. Ρίχνουμε κουταλιές απ' το μείγμα στις θήκες, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και τα ψήνουμε 22-25 λεπτά. Τα βγάζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα διατηρούμε στο ψυγείο (ως muffins ή ώς πρώην muffins) για τρεις μέρες. 

* Την άχνη τί την ήθελα μου λέτε; Μέσα σ' όλα τα "χειρουργεία" τον χιόνισα κι από πάνω τον ανοιξιάτικο κήπο μου. Ούφου!!!

* Μεταφράσεις αργοτεράμισυ, τώρα πάω να την ξαπλάρω!!! Ούφου μου πια!

* Μέσα στο χτεσινό μου ζόρι, εξαφανίστηκαν τα υλικά και τα επανέφερα. Ξαναούφου δηλαδή!!!


Comfort Food and the Gluten Free Lemon, Olive Oil and Blueberries (Ex) Muffins

What are you doing when you are hungry (meaning: what am I doing when I am hungry?) I was starving yesterday. I couldn't see anything than food. I grabbed four phyllo dough, brushed them with oil and put them on a round greased pan. I filled with lightly boiled chopped cauliflower, some octopus pieces from a can, black olives without the seeds and rolls of red pepper. I threw three-four spoons on the top and baked it for 45 minutes in a preheated oven at 350F. A bliss!!!

What are you doing (meaning: what am I doing?) when you decide to bake a gluten free dessert for the first time? I wanted the dessert to be dairy free too so I searched and I found the recipe for the blueberry, lemon and olive oil muffins. I was very excited. I run to the nearest supermarket and got my new flours. I rolled my sleeves up, took my jacket off because we are in America, the heat is still on, and I started. In the middle of the process I realized that the recipe asked for 2 eggs . Oh, no!!!I should have thought of it. We are in America. When they say "dairy free" they don't mean "egg free" necessarily. Now what? What about me? I am fasting, right? No eggs for me, right???

Am I supposed to stop now? 
Am I supposed to bake it and give it to friends?
Am I supposed to ask for forgiveness and have a small bite?
I chose the third option and I kept going. But, alas, I "sinned", therefore the muffins came out in bad shape. Three hours later I decided to "destroy" them, transfer them in a cake pan, and transform the ex muffins in a colorful spring cake.First I tried a bite, then I gave it my congratulations, and later I put it in the refrigerator for the next morning. It was delicious. Good job Martha!

Gluten Free Blueberry, Lemon and Olive Oil Muffins

1 cup (140 g) superfine brown rice flour
3/4 cup (90 g) millet flour
1/2 cup (50 g) almond flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
2 teaspoons lemon zest
1/2 cup (100 g) natural cane sugar
1/4 cup (50 g) light muscovado sugar or light brown sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla extract
1/2 cup (125 ml) olive oil
1/2 cup (125 ml) unsweetened coconut milk
1 1/2 cups (210 g) frozen or fresh blueberries

Instructions
Preheat oven to 350 F (180C). Line a muffin pan with baking papers.
In a large bowl, Whisk together the first five ingredients.
In a medium bowl, combine the lemon zest, natural cane sugar and muscovado sugar and rub them between your fingers so the lemon zest releases its oils. Add the eggs and whisk to combine. Add the vanilla extract, olive oil and coconut milk. Pour the wet ingredients over the dry and whisk to combine. Fold in the blueberries.
Spoon the batter into baking papers and sprinkle a little bit of natural cane sugar on top.
Bake for 22 to 25 minutes until golden. Let them cool slightly and then transfer them to a cooling rack. Store the muffins in the refrigerator for up to 3 days.

26 σχόλια:

  1. Είδες τι κάνει ο άνθρωπος μέχρι και χειρούργος γίνεται!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε απολαμβάνω πραγματικά βρε παιδί μου!!!!!!!
    Απολαυστική συνταγή και εκτέλεση!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τόσο απολαυστική που δεν έβαλα τα υλικά, τρομάρα μου!!!

      Διαγραφή
  3. Ωραία πράγματα κάνει ο άνθρωπος όταν πεινάει λέω εγώ, η πρώτη πίτα είναι πολύ πρωτότυπη ως προς αυτά που περιέχει!
    Όσο για τα μάφινς, η γεύση μετράει κι αφού λες ότι τα δάγκωσες και το ευχαριστήθηκες σε πιστεύω! Από την πείνα σου όμως έφαγες τα υλικά τους! Πόση ζάχαρη, πόσα αβγά, πόσα και ποια είναι τα 5 πρώτα υλικά?
    Καλή ξάπλα προς το παρόν και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά που μου το είπες και το κοίταξα. Ορκίζομαι στο κεκάκι αυτό το αμαρτωλό,πως τα'γραψα με τα χεράκια μου τα υλικά, και ύστερα εξαφανίστηκε η γραφή. Αλλά την επανέφερα, και ιδού τα υλικά της αμαρτίας με τα αυγά εντός! Ευχαριστώ που το πρόσεξες! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Χαχαχα είσαι απολαυστική! Μάρθα μου τα πρώην muffins έγιναν ωραιότητα με την (χειρουργική) σου επέμβαση! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Αγγελική μου, ναι, τώρα μ' αρέσουν και μένα!

      Διαγραφή
  5. Ε λοιπόν, κανείς δεν πρόκειται να σε κατηγορήσει για έλλειψη φαντασίας και πρωτοτυπίας!!!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σταμάτησα μέχρι την πίτα με με διάφορα υλικά! Και τι δεν έβαλες μέσα!
    Εκείνο το χταποδάκι ούτε που μπορύσα να το φανταστώ!
    Όσο για τα πρώην θα τα δοκίμαζα πολύ ευχαρίστως!
    Φιλάκια πολλά, Μάρθα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πρώην μάφινς και το νυν δροσερό κεκάκι απ' το ψυγείο είναι τελικά πολύ νόστιμος μεζές. Όσο για την πρωτοτυπία της πίτας, σου είπα, ό,τι δει το μάτι μου μπαίνει μέσα. Και με κάποιον θαυμαστό τρόπο, αναμειγνύονται καλά! Εκτός κι αν εγώ είμαι πολύ πεινάλα!

      Διαγραφή
  7. Άτιμο υλικό τα αυγά, χα χα χα!!
    Ε μωρέ αμαρτία θα ήταν να τα πετάξεις τα μαφινάκια!
    Καλά τους έκανες!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμάρτησα με τα αυγά, αλλά όπως λες, αμαρτία και θα ήταν να πεταγόσαντε κι όλας, οπότε μια χαρά δροσερές μπουκιές βγάζω απ' το ψυγείο που το έχω φυλαγμένο! Φιλάκια σου!

      Διαγραφή
  8. Εσύ αμάρτησες και μαζί με σένα κι εμείς!!!!!! χαχαχα Πολύ σωστή αμαρτία μου φαίνεται...πειράζει;;;;
    Η αλήθεια είναι ότι εγώ θα άφηνα το χταποδάκι απ' έξω...ελπίζω να μην πειράζει... εξάλλου μάλλον δεν θα το είχα... χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τρελλαίνομαι για χταποδάκι, Κική μου και δεν είναι και καθόλου αμρτωλό, αυτό πού το πας;;; Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Και η πίτα σου πολύ ωραία αλλά και το κεκάκι μαφινάκι υπέροχο! Καλά του έκανες:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από το ψυγείο είναι ακόμα πιο νόστιμο, έχει νοτίσει λες, κι έγινε μπουκιά και συχώριο!

      Διαγραφή
  10. Μαρθούλα, κοκόνα και καραμπουζουκλού, με έχεις τρελάνει τελευταία! Μια ο μπαξές σου ανθίζει (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση), μια συνδυάζεις χταποδάκι με κουνουπίδι σε πιτούλα-κάμπριο και μια μεταμορφώνεις τα μαφινάκια σε κέικ πολύχρωμο και λαχταριστό! Πόσο να αντέξει πια και η λιχούδα follower;;;
    Εύγε για την ευρηματικότητα (και για την υπομονή σου να περιμένεις την πίτα να κρυώσει -εγώ θα την έτρωγα καυτή και θα τσουρουφλιζόμουν ως συνήθως...)!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λιχούδα blogger και λιχούδα follower, το τσακίσαμε το μενού Αναστασία μου!!! Και εις άλλα με υγεία!!!

      Διαγραφή
  11. Δημιουργική και εφευρετική σε βρίσκω Μάρθα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ε! Λοιπόν Μάρθα, έχεις δίκιο. Φαντασία και δημιουργικότητα αν υπάρχει, βοηθάει και λίγο η πείνα βέβαια και ιδού τα αποτελέσματα!!! Έγραψες πάλι!!!
    Καλο βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα και έφαγα και χόρτασα. Καλό βράδυ και στην Ελλάδα Ειρήνη μου!

      Διαγραφή
  13. Με έκανες και γέλασε απόψε βρε Μάρθα μου!!!

    Να σου πω "καλέ μου άνθρωπε" η ιδέα για την πιτούλα πολύ "με άρεσε"!! Έχω στερέψει ιδεών καθώς έχω κάψει "λάδια και βαλβολίνες" τελευταίως και μου έδωσες πάσα, για εκτέλεση άμεση, αν όχι αύριο...μεθαύριο σίγουρα.

    Φιλιά πολλά και σ' ευχαριστώ για ΟΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε βρε παιδί μου, αν με τόσες καμμένες βαλβολίνες σ' έκανα και γέλασες, ε, μπράβο μου. Όρμα στις κουζίνες αύριο μεθαύριο, πιάσε δουλειά και ενημέρωσέ μας, σε παρακαλούμε πολύ γιατί σε περιμένουμε εναγωνίως!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...