Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ημέρα Καρδιάς/ Ημέρα Ελιάς με Μπατόν Σαλέ από Γραβιέρα και Ελιές

Η καρδιά είναι το σύμβολό μου.
Και χτες, 29 Σεπτεμβρη και μέρα των γενεθλίων μου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.Χα!!!
Τη γιόρτασα ως Ημέρα Ελιάς, συμβαδίζοντας με την Ημέρα Καρδιάς, που συστήνει μεσογειακή διατροφή, άρα ελαιόλαδο, άρα ελιά!!!

Στο γενέθλιο δείπνο πρωτοστάτησαν τα ελιο-μεζεδάκια.
Πράσινες και μαύρες ελιές στη σαλάτα,  διάφορα πατέ ελιάς στα κρακεράκια, 
μπαλλίτσες ελιάς από τo laxtaristessyntages.blogspot.com/2013/09/mpalitses-me-elies-kai-parmezana.html, μεγάλη επιτυχία Χρυσαυγή μου, μόνο αυτά έμειναν να φωτογραφήσω,
και μια ακόμη μεγάλη επιτυχία, τα ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ που βρήκα από το Στέλιο Παρλιάρο και είπα να τα δοκιμάσω.
Θα τα ξαναδοκιμάσω, και λέω να κάνετε κι εσείς το ίδιο.

ΜΠΑΤΟΝ ΣΑΛΕ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ
Για καμιά 30αριά κομμάτια 
250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125γρ. γραβιέρα τριμμένη
150γρ. βούτυρο αγελάδος
1 κουτάλι σούπας γάλα πλήρες
1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι χοντρό
10γρ. ζάχαρη
15γρ. κορν φλάουρ
στη μύτη από 1 κουταλάκι γλυκού ρίγανη ξερή
λίγο πιπέρι φρεσκοτριμμένο (προαιρετικά, αλλά εγώ έβαλα) 
300γρ. ελιές απύρηνες ψιλοκομμένες

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170C/ 340F
Στρώνουμε με λαδόκολλα μια λαμαρίνα.
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές στο μίξερ, με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα (εγώ ζύμωσα στο χέρι). Όταν σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη, προσθέτουμε τις ελιές. Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 3 χιλιοστά και με ένα πηρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνεια. Κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτι, τα μεταφέρουμε στη λαμαρίνα και ψήνουμε για 23-25 λεπτά (εγώ τα άφησα 3-4 λεπτά παραπάνω να κριτσανιστούν περισσότερο)
Ευτυχώς μου' μειναν 3-4 να ματσακονίσω το βράδυ που θα γυρίσω από τη δουλειά.
Η καρδιά μου θα τα ευχαριστηθεί και σήμερα κι ας γιόρταζε παγκοσμίως και επισήμως χτες.

22 σχόλια:

  1. Xιλιόχρονη Μάρθα μου, ευχές πολλές από καρδιάς!
    Είμαι σίγουρη ότι θα πέρασες πολύ όμορφα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα με φίλους περνάω όμορφα, ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!

      Διαγραφή
  2. Επηρεασμένη ακόμα από το ταξίδι στην Κρήτη, ε??
    Νοστιμότατα φαίνονται τα μπατόν σαλέ, η ελιά δίνει και χρώμα επιπλέον.
    Πολλές πολλές ευχές σου στέλνω Μαρθουλίνι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έβαλα κρητικό λαδάκι, όχι κρητικές ελιές, αλλά λέω ναι στη μεσογειακή (και κρητική φυσικά) διατροφή. όχι μόνο για μένα, αλλά έχει ψηφιστεί πως κάνει καλό σε όλους! Φιλιά Σοφία μου!

      Διαγραφή
  3. Να τα εκατοστήσεις κοριτσάκι!
    Εύχομαι από καρδιάς ότι καλύτερο!
    Ελπίζω να πέρασες όμορφα και να το ευχαριστήθηκες!
    Οι καλεσμένοι σου σίγουρα θα πέρασαν καλά με τέτοια ωραία πράγματα που τους ετοίμασες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη μου! Ναι, ωραία περάσαμε όχι μόνο με τους ελιομεζέδες, αλλά και με τα κυρίως πιάτα, τα γλυκάκια και προπαντός με την παρέα και το μπουρ μπουρ! Σμακ!

      Διαγραφή
  4. Απαντα ελιας λοιπον!!! Αυτα τα μπατον σαλε τα πηρε κι εμενα το ματι μου και πολυ τα λαχταρησα!!!

    Μαρθα μου χρονια σου πολλα! Πολυχρονη κι ευτυχισμενη!! Παντα δημιουργικη και γελαστη να εισαι!!

    Χαιρομαι που αρεσαν τα μπαλακια με τις ελιες!

    Σε φιλω παρα πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν άρεσαν απλώς τα μπαλάκια με τις ελιές, ΤΑ ΤΣΑΚΙΣΑΝ λέμε, ήταν πεντανόστιμα.
      Και τα μπατόν σαλέ είναι πολύ ωραία ως κρακεράκια με μπυρίτσα από δίπλα! Άστα!!!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια πολλά και από δω, να είσαι πάντα χαμογελαστή και δημιουργική!!
    Ότι έχει ελιά είναι του πολύ γούστου μου!!!!
    Καλό Μήνα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρθούλα, Χρόνια Πολλά, να τα ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΕΙΣ και να μεταδίδεις πάντα τη θετική σου ενέργεια!!! Ότι είναι ΕΛΙΟ...τέτοιο πολύ μου αρέσει. Πολλά φιλιά και Καλό Μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελιο-τέτοια μ' αρέσουν και μένα, γι' αυτό είχα μπόλικα ελιο-τέτοια στο τραπέζι μου! Φιλάκια λαδερά!

      Διαγραφή
  7. Χρόνια πολλά, Μαρθούλα! Να έχεις πάντα γύρω σου ανθρώπους που σε κάνουν να χαμογελάς και να περνάς πολύ πολύ όμορφα! Θα πάρω απ' όλες τις ελιονοστιμιές σου, γιατί η ελιά είναι αγαπημένη μου γεύση!
    Σε φιλώ γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχα μια φίλη που όταν ήταν μικρή και δεν την άφηναν να φάει πολλές ελιές, έπαιρνε χουφτιές και τις έκρυβε στην τσέπη του παλτού της. Καταλαβαίνεις πόσα παλτό λάδωσε! Έρωτας η ελιά χωρίς Κώτσο βασιλιά!

      Διαγραφή
  8. Χρόνια πολλά και ευλογημένα,Μαρθούλα μου!Να είσαι γερή, φωτεινή και να βιώνεις γαλήνη και πληρότητα!Υπέροχα τα κεράσματά σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να τα εκατοστήσεις Μάρθα! Γερή και ευτυχισμένη να είσαι πάντα!!! Πολύ μου άρεσαν τα αλμυρά μπισκοτάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια Πολλά και Καλά Βαφτιστηράκι μου.
    Με μια καρδιά πάντα γεμάτη από αυτά που εσύ αγαπάς, και φυσικά με να χτυπά με ρυθμούς υγείας και χαράς!

    Όσο για καλούδια ελιάς, με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνη όταν μιλάμε σε "κοινό της αλλοδαπής" και όχι μόνον φυσικά :-)))

    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολλούς θαυμαστές η ελιά και στην αλλοδαπή και στην ημεδαπή, τι νομίζεις;;;
      Φιλιά νονούλα μου κι ευχαριστίες πολλές για τις ευχές σου!

      Διαγραφή
  11. Να τα χιλιάσεις, Μαρθα, να'σαι πάντα γερή, δυνατή, χαρούμενη και γεμάτη αγάπη !
    Τα αλμυρά σου φαίνονται γευστικότατα! Η ελιά δίνει σίγουρα απίστευτη γεύση και νοστιμιά! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να'σαι καλά Πέπη μου! Πραγματικά είναι πολύ νόστιμα τα άτιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...