Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Μηλόπιτα η αγαπημένη

Μπήκε ο Οκτώβρης, βγήκανε οι κολοκύθες και τα μήλα κοντεύουν να παλιώσουνε.
Και δηλαδή δεν έκανα ούτε μια μηλόπιτα;
Και να φανταστείς πως τα μήλα ειναι πολυαγαπημένα μου.
Και οι μηλόπιτες επίσης.
Όμως δεν έχω βρει ακόμα ΕΚΕΙΝΗ τη μηλόπιτα που θα την ανακηρύξω εθνική κι αγαπημένη και θα την προτείνω, θα την κερνάω και θα την καλοτρώω.
Πριν τρεις μέρες μού φέρανε μήλα απ' τα βουνά, upstate NΥ, εκεί που μαζεύουνε τα μήλα με σακκούλες, apple picking κάνουν όλοι αυτόν τον καιρό. Δεν πήγα αλλά μου φέρανε για το καλό κι εγώ τα'βαλα σ' ένα μπωλ και τα χάζευα. Μετά χάζεψα συνταγές με μήλα, μετά βρήκα αυτήν και κόλλησα. Την έψησα one-two-three και ξανακόλλησα στη μυρωδιά και στη νοστιμιά και της ζύμης και του μήλου και της αφράτης γεύσης, και ...τι να λέμε τώρα; Πάρτε ιδέα και μυρωδιά και τα ξαναλέμε!

Μηλόπιτα η αγαπημένη

Βασισμένη στη συνταγή εδώ

5-6 μέτρια μήλα
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κανέλλα
2 και 3/4 κούπες αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι καλαμποκέλαιο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1/4 του φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι
2 και 1/2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 αυγά
1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F. Βουτυρώνουμε ελαφρά μια μεγάλη και φαρδειά φόρμα για κέηκ. Καθαρίζουμε τα μήλα , τα κόβουμε μικρά τετράγωνα κομμάτια και τα πασπαλίζουμε με τη 1 κουταλιά κανέλλα και τις 5 κουταλιές ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο πλάϊ.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder. Σε άλλο μπωλ ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο το χυμό πορτοκάλι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπάμε καλά να ενωθούν και στην συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι-αλάτι- baking powder.Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στη φόρμα του κέηκ, από πάνω σκορπίζουμε τα μισά μήλα και τα μισά καρύδια αν βάλουμε, από πάνω το υπόλοιπο μείγμα του κέηκ, τα υπόλοιπα μήλα και καρύδια.
Ψήνουμε για περίπου 1 1/2 ώρα, έως ότου τρυπώντας το κέηκ με την οδοντογλυφίδα, να βγει καθαρή. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.Ξεφορμάρουμε με προσοχή, βοηθώντας με ένα μαχαίρι γύρω γύρω και αχνίζουμε.

* Επειδή η δόση είναι μεγάλη, προσοχή: θέλει όντως μεγάλη φόρμα για κέηκ με φαρδύ το κάτω μέρος, μη σας χυθεί την ώρα που ψήνεται και έχουμε άλλα. Καλοφάγωτη!

42 σχόλια:

  1. Τώρα που το λες, δεν έχω φτιάξει μηλόπιτα ακόμα και επίσης λατρεύω το συγκεκριμένο γλυκό!
    Ωραία φαίνεται η δική σου, σούπερ μυρωδάτη και χορταστική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, είναι σούπερ, άλλο να το λέω κι άλλο να την τρως. Συνήθως είμαι διακριτική, αλλά αυτή την τρως αδιάκριτα και την μπουκώνεσαι! Τέλεια!!! Να τη δοκιμάσεις!

      Διαγραφή
  2. Από τα πιο ωραία γλυκά που τρώω η μηλόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ επίσης Ξανθή μου, πολυαγαπημένο γλυκό, και δε θέλω δίπλα παγωτά και σαντιγύ και τις σχετικές φιοριτούρες, θέλω να απολαύσω τη μυρωδιά του μήλου και της κανέλας!

      Διαγραφή
  3. Γεια σου αγάπη μου! Είχαμε την ίδια σκέψη,,,αν σου πω πως σήμερα έκανα φανταστική μηλόπιτα,,,,, σοκολατένια παρακαλώ,, έγινε υπέροχη, όπως διαβάζω και η δική σου φαίνεται πολύ ωραία!!! Τη δική μου θα την βάλω αύριο στο μπλογκ τώρα βαριέμαι είμαι πολύ κουρασμένη.... Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε ξεκουράσου και αύριο να δούμε και τη δική σου σοκολατένια εκδοχή! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. σβήνω,χανομαι!!!Αγαπώ μηλόπιτα:))))
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας τα, τα ίδια έπαθα κι εγώ...και "σβήνω, λιώνω, χάνομαι" κι αφού την έφαγα!

      Διαγραφή
  5. Αχ Μαρθούλα μου που θέλω τώρα που την είδα να φτιάξω κι εγώ μηλόπιτα!!!
    Υπέροχο γλύκισμα που μου υπενθυμίζει ότι ήρθε το Φθινόπωρο!

    Στείλε κομμάτι please!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ στέλνω κομμάτι αλλά κάνε κι εσύ ολόκληρη μηλόπιτα γιατί ένα κομμάτι δε φτάνει, άκου με!!!

      Διαγραφή
  6. Θα ξεχείλισαν οι μυρωδιές από τη λαχταριστή μηλόπιτά σου Μάρθα μου, μοσχοβόλησε το σπίτι!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεχείλισαν κι οι μυρωδιές, ξεχείλισαν και οι μηλόπιτες απ' τη μικρή φόρμα, γέμισε το σπίτι μήλα!!!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχη!!!!!!!!!!
    Πάω να μαζέψω μήλα αύριο στη ....Λαϊκή :))
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε μάζεψε και θα χαρώ να δω και τη δική σου μοσχομυρωδάτη μηλόπιτα! Καλησπέρα σου Γιώργο μου!

      Διαγραφή
  8. Πανέμορφη και πεντανόστιμη Μάρθα!!! Ακόμη δεν έφτιαξα μηλόπιτα!!! Προγραμματίζεται για το Κυριακάτικο τραπέζι!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βλέπεις η μηλόπιτα είναι και για τις καθημερινές και για τις Κυριακές. Παντός καιρού!!!

      Διαγραφή
  9. Μηλόπιτα και καφεδάκι ο τέλειος συνδυασμός!!!!!!Να΄σαι καλά Μάρθα μου να μας προτείνεις τόσο νόστιμες συνταγές!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι Sophie μου, συνδυάζω τη μηλόπιτα με καφεδάκι, με τσαγάκι, σκέτη, όπως να'ναι, την αγαπώ πολύ! Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  10. Η μυρωδια του ψημένου μήλου με την κανέλα και τη ζάχαρη έφτασε μέχρι εδώ!!! Υπέροχο γλυκό και ελαφρύ (για να τρωμε και χωρίς τύψεις) !!! Να'χα ένα κομμάτι τωρα μαζί με το κακάο μου!! κλαψ κλαψ!!!
    Φιλάκια και να'χεις ένα όμορφο γευστικό Σαββατοκύριακο, Μάρθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μακάρι να μπορούσα να σού στείλω ένα κομματάκι Πεπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λατρεμένο γλυκάκι η μηλόπιτα!!! Και με την περιγραφή που έκανες, με έπεισες για τις "χάρες" της δικής σου! Κρίμα που είσαι μακριά, γιατί δεν θα έλεγα όχι σε ένα (μεγάλο) κομμάτι!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σκεφτείς Αναστασία μου πόσο καλή ήτανε που ετοιμάζομαι για τη δεύτερη. Και σίγουρα θα ακολουθήσουν κι άλλες

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία και αρκετά ελαφριά η συνταγή σου! Άπειρες παραλλαγές υπάρχουν αλλά οι μηλόπιτες που θυμίζουν λίγο κέικ όπως αυτή εδώ, είναι και για μένα οι προτιμότερες!
    Καλή μας μηλο-όρεξη λοιπόν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η όρεξη για μηλόπιτα, εμένα προσωπικά, δεν μου λείπει ποτέ! Κυριακάτικη καλημέρα!

      Διαγραφή
  14. Σαν εικόνα μου έκανε κλικ, πιστεύω ότι θα μου άρεσε πολύ.....
    Φιλάααααααααααακια !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ένα σου λέω: μόλις ξεφούρνισα τη δεύτερη. Η πρώτη έκανε φτερά!

      Διαγραφή
  15. Απαντήσεις
    1. ...κι από περιβόλι αφράτη. Ή μήπως αυτό είναι για το λεμόνι;;;
      Όπως και να΄χει, όντως, αυτή η μηλόπιτα κλέβει καρδιές!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Την συγκεκριμένη συνταγή την έχω και εγώ στα υπόψιν για να την φτιάξω!
    Πολύ μου αρέσουν τα κέικ με μήλα, πρέπει να είναι τα φρούτα που χρησιμοποιούνται πιο πολύ στα γλυκά. Μάλλον σου άρεσε η συνταγή, θα την δοκιμάσω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι απλώς ότι μου άρεσε, τη λάτρεψα, την έκανα δύο φορές σε πέντε μέρες. Αν την έχεις στα υπόψιν, δοκίμασέ τηνε στα σίγουρα!!! Φιλιά!

      Διαγραφή
  17. Μάρθα, τώρα που βγαίνουν στην αγορά τα ωραία φρέσκα μήλα, οι μηλόπιτες θα πηγαίνουν και θα έρχονται στις κουζίνες μας. Η αλήθεια είναι ότι όπου και αν προστεθεί το μήλο, σε φαγητό ή γλυκό, ξεχωρίζει. Μου αρέσει αυτό το κέικ μήλου. Δείχνει πολύ αφράτο και μοσχοβολιστό! Σίγουρα η κουζίνα σου θα μοσχομύρισε την ώρα που ψηνόταν!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εδώ οι αγορές πλημμύρισαν πράσινα, κόκκινα, κίτρινα μήλα και τα καλάθια γεμίζουν ως απάνω. Και το apple sauce και το ζεστό ρόφημα apple cider, έχουν κι αυτά την τιμητική τους. Φιλάκια μπουκωμένα από τη μοσχοβολιστή μηλόπιτα!

      Διαγραφή
  18. Με βάζεις σε πειρασμό!Κι έλεγα να κάνω κέικ σήμερα γιατί της Κυριακής φαγώθηκε και τι θα παίρνει η Αννούλα στο σχολείο, που είναι γλυκατζού κι αν δεν φάει τίποτα, θα μας την πάρει ο αέρας;Μου φαίνεται πως θα τα φτιάξω και τα δυό.Φιλιά από την φθινωπορινή Αττική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καντ' τα και τα δυο και δε θα χάσεις. Θα τρώει και η Αννούλα, θα τρως κι εσύ...θα εξαφανιστούνε!!!

      Διαγραφή
  19. μμμ κρίμα που είμαστε μακριά . Θα ερχόμουν για καφεδάκι και ένα-δύο κομματάκια μηλόπιτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά χαράς! Και ένα και δύο και τρία και όσα θες κομματάκια. Έτσι κι αλλιώς τώρα που την άρχισα, λέω να την κάνω καμπόσες φορές! Με καρυδάκι, χωρίς καρυδάκι, με πράσινο μήλο, με κόκκινο μήλο...ό,τι κατεβάζει η κούτρα μου!

      Διαγραφή
  20. Αγαπημένο μου γλυκό!!
    Καλώς σε βρίσκω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και δικό μου αγαπημένο! Καλώς όρισες Χρυσούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...