Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Ελληνικά κρασοκούλουρα με λάδι


«Ρε παιδιά, μήπως έχω μεγαλώσει; Τι’ναι αυτά;
Ακούω πλοία και δακρύζω, βλέπω μπαλκόνια και βουρκώνω, τι έγινε;»
(Σπύρος Παπαδόπουλος -Στην υγειά μας-)

Τι έγινε ρε Σπύρο και μ’ έπιασε και μένα αυτή η ξαφνική συγκίνηση στη θύμηση της Ελλάδας;

*“Yes” είπε στο θυροτηλέφωνο  ο μάστορας απ’ το Εκουαδόρ  που ήρθε να μου βάψει την πόρτα,  εγώ άκουσα «γεια σου» και πετάχτηκα ν’ ανοίξω στον Έλληνα. 
Υπάρχει  Έλληνας Gabriel στη Νέα Υόρκη;
 *Μασούλαγα στο περβάζι της κουζίνας την τελευταία  φυλαγμένη νερατζόπιτα –πεσκέσι των Χριστουγέννων- κι  αγνάντευα συγκινημένη έξω απ’ το παραθύρι μου νησιώτικους μπαξέδες με νεράτζια και λεμονιές.
Φυτρώνουν νερατζιές στο Jackson Heights;
*Άκουγα τη Μελίνα να τραγουδάει «Είμαι Ρωμιά» και μου’ρχότανε να βγω στους δρόμους με τη γαλανόλευκη .
Έβγαλα εγώ σε καμιά εθνική επέτειο τη γαλανόλευκη στο μπαλκόνι για να την τυλιχτώ και τώρα στο ξεκούδουνο;
Τι έγινε τώρα κι ο ελληνικός ήλιος μού γελάει πιο γαλανός, η ελληνική καρδιά μού ακούγεται να χτυπάει πιο θαραλλέα, τα ελληνικά καλούδια μού μυρίζουνε αγνό παρθένο ελαιόλαδο;

Ποια ξεχασμένη άνοιξη μού ξύπνησε το νόστο για την πατρίδα με τα περβόλια, τα μποστάνια,τις  ακρογιαλιές και τα χρώματα, ενώ εδώ δε λέει να βγει το έαρ απ’ το λήθαργο, μέσα σε τόσους τόνους γκρίζο, χιόνι και μπετόν που το’χουνε πλακώσει;
Ελληνικά κρασοκούλουρα με λάδι
της Ελληνίδας Εύης Βουτσινά

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό ή κόκκινο (εγώ έβαλα κόκκινο)
1 κρασοπότηρο ζάχαρη
½ κρασοπότηρο σουσάμι
1 ½ κουταλάκι γλυκού μπέκιν
Αλεύρι όσο χρειαστεί (Γύρω στα 600 γραμμάρια)

Βάζουμε σε λεκάνη το κρασί, το λάδι και τη ζάχαρη και τα δουλεύουμε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το σουσάμι, το μπέκιν και λίγο λίγο το αλεύρι. Ζυμώνουμε και προσέχουμε να μη βάλουμε περισότερο αλεύρι απ’ όσο χρειάζεται. Μόλις μπορούμε να τα πλάσουμε και δεν κολλούν στα χέρια, είναι εντάξει. Αφήνουμε τη ζύμη μισή ωρίτσα να ησυχάσει και μετά πλάθουμε τα κουλουράκια.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Στρώνουμε λαδόχαρτο και απλώνουμε τα κουλουράκια. Ψήνουμε γύρω στα 20-25 λεπτά .
Στην υγειά μας ρε παιδιά!!!

Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2013

Τι μπακαλιαρόπιτα είναι αυτή, Βαγγελίστρα μου!!!

Βαγγέληδες και Βαγγελίτσες, χρόνια σας πολλά!
Μέρα που'ναι, για ρίξτε μια ματιά παρακάτω!!!

"Αχ, Βαγγελίστρα μου!!!"
Θανάσης Βέγγος στον "Τσαρλατάνο"
http://www.youtube.com/watch?v=yQu4znNc3z0

"Ένα νερό κυρα Βαγγελιώ, ένα νερό κρύο νερό!"
 Το Λύκειο Εληνίδων στο Ηρώδειο
http://www.youtube.com/watch?v=BB8Qdv_ToJI

"Βαγγέλη άνοιξε, Βαγγέλη κλείσε"
Χρόνης Εξαρχάκος  στην ταινία "Μια Ελληνίδα στο χαρέμι"
http://www.youtube.com/watch?v=MIkZg0Egw54

 Και, μέρα που'ναι, πιάστε κι ένα πιάτο να σας βάλω απ' το παρακάτω:
Ανοιχτή μπακαλιαρόπιτα
(Νηστίσιμη, να μην τα ξαναλέμε)

1 πακέτο χωριάτικα φύλλα (μοσχοβολούν χωριό και λαδώνονται επιμελώς)
1/2 κιλό μπακαλιάρο παστό (ξαλμυρίζεται επιμελώς  και βράζεται για λίγο)
Σχεδόν 1 κουτάκι μπύρα (ξανθίζουσα κι αφρίζουσα)
3/4 φλυτζανιού ρύζι (βράζεται κανονικά και με επιμέλεια)
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκόβονται με αγάπη)
Πιπέρι (φρεσκοαλέθεται)
Άνηθο και μαϊντανό (μαζεύονται από μπαξέ)

Ε(χ)τέλεση
Ξαλμυρίζουμε το μπακαλιάρο ένα 24ωρο βουτώντας τον σε μπόλικο νερό που το αλλάζουμε 5-6 φορές.Στη συνέχεια τον βράζουμε σε κανά δυο φλυτζάνια νερό για 3-4 λεπτά, τον σουρώνουμε, τον στίβουμε, τον μαδάμε. Βράζουμε το ρυζάκι και το ρίχνουμε κι αυτό στο μπωλ του μπακαλιάρου, μαζί με τη μπύρα, τα κρεμυδάκια, τα μυρωδικά και το πιπεράκι μας.
Λαδώνουμε τον πάτο (με συγχωρείτε για την έκφραση) ενός στρογγυλού ταψιού, απλώνουμε τα χωριάτικα φύλλα που επίσης αλείφουμε με λίγο λαδάκι ένα ένα χωριστά, και ρίχνουμε μέσα την πολύτιμή μας γέμιση. Διπλώνουμε τα φύλλα της πίτα που περισσεύουν, τα αλείφουμε με  λίγο λάδι, (μας ξεφεύγει λιγο και πάνω στη γέμιση) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C/ 350F για 45 λεπτά περίπου.
Πίνουμε με ρετσίνα, ή αν δε θέλουμε να τα ανακατέψουμε, με την υπόλοιπη μπύρα απ' το κουτάκι.

* Οι μη νηστεύοντες ας βάλουν 2 αυγά αντί για μπύρα στη γέμιση , κι ας περιχύσουν την πίτα πριν την ψήσουνε, χτυπώντας 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με 1 αυγό και 2 κουταλιές της σούπας γάλα.
Καλοφάγωτη και του χρόνου καλύτερα, Βαγγελίστρα μου!!!

Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Μια πραγματική μελιτζανόπιτα της νηστείας

Σαν παιδί, δεν ήμουνα καθόλου εξοικειωμένη με την πραγματικότητα.
Tόσο δεν μ' άρεσε η πραγματικότητα, που βρήκα βολικότερο να εφεύρω μιαν άλλη πραγματικότητα. Δημιούργησα τη δική μου γη, της έδωσα το όνομα "Γυψαλιντού", την κύκλωσα από θάλασσα , κι έβαλα μέσα να ζει το δελφίνι μου, ο Lido. Ούσα μεγάλη, κατάλαβα πως έφερα από γεννησιμιού τον Lido πάνω μου, τον κουβαλούσα στο όνομά μου, Tompou-lido-u, αλλά τότε, ως παιδί, δεν καταλάβαινα τέτοια πράγματα. Χώρες , δελφίνια κι ονόματα γεννιόνταν από μόνα τους στη φαντασία μου. Και πού μ' έχανες, πού μ' έβρισκες, όργωνα τις θάλασσες καβάλα στο Lido,  και βουτούσα στα νερά. Η ζωή στη Γυψαλιντού ήταν παιχνίδι, εκεί δεν είχα ανάγκη να ντυθώ, να φάω, να πληρώσω ενοίκιο. Είχα πολύ ήλιο, απέραντη αμμουδιά και παρέα. Δεν ξέρω αν ποτέ εξοικειώθηκα με την εδώ πραγματικότητα, παρόλο που σουλατσάρω σ' αυτήν τόσα χρόνια. Εδώ πάντως έμαθα, κι ακόμα μαθαίνω, να μαγειρεύω γιατί πεινάω, να δουλεύω γιατί πληρώνω ενοίκιο, και να ντύνομαι γιατί είτε κρυώνω, είτε ντρέπομαι να περπατώ γυμνή.  Απ' αυτή την πραγματικότητα παίρνω ένα ρεαλιστικό κομμάτι μελιτζανόπιτα και πάω να ξαπλώσω στη Γυψαλιντού να το φάω. Μπορεί να δώσω και στο Lido να δοκιμάσει.
Μελιτζανόπιτα της νηστείας

Χωριάτικα φύλλα λαδωμένα
4 μελιτζάνες όχι πολύ μεγάλες κομμένες σε κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250 γρ. τραχανά
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο καρύδι
Λίγο μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι, λάδι, σουσάμι
Ε(χ)τέλεση
Έριξα τρία τέσσερα κουτάλια λάδι σε μια κατσαρολίτσα , το ζέστανα και σώταρα ίσα ίσα το κρεμμύδι. Έριξα στη συνέχεια τις μελιτζάνες και τις άφησα κι αυτές να μαλακώσουν 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια έριξα μισό ποτήρι ζεστό νερο και τα άφησα να σιγοβράσουν 4 λεπτά. Τράβηξα απ' τη φωτιά, άφησα λίγο να κρυώσουν και έριξα μέσα τον τραχανά, το ψιλοκομμένο καρύδι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Λάδωσα ένα στρογγυλό ταψί και έστρωσα μέσα 4 φύλλα χωριάτικα, όχι πολύ χοντρά να περισσευουν απ' το ταψί. Τα ξαναπέρασα λίγο λαδάκι μ' ένα πινέλο και στη άδειασα μέσα το μείγμα με τις μελιτζάνες. Έστρωσα από πάνω άλλα 4 χωριάτικα φύλλα, δίπλωσα τις άκρες των φύλλων που περίσσευαν προς τα μέσα. Χάραξα ελαφρά μ' ένα πινέλο, ξαναλάδωσα με ένα πινέλο, πασπάλισα με σουσαμάκι και έψησα για 45-50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.

*Οι μη νηστεύοντες βάλτε 1 κιλό φέτα αντί για τραχανά και 2 αυγά.
Θ' αφήσω το ταψί στον πάγκο. Μπείτε όσο λείπω, και πάρτε ένα κομματάκι.

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

Κέηκ με μύρτιλα και ινδοκάρυδο για τους νηστεύοντες και για μένα

Τι κάνεις όταν νυστάζεις, νηστεύεις, και δε συγκεντρώνεσαι να διαβάσεις κανένα θεατρικό να θρέψεις το δημιουργικό σου κομμάτι; Αναλόγως το όνομα. Αν σε λένε Μάρθα, σηκώνεσαι μές στη νύχτα και τη νύστα και φτιάχνεις ένα νηστίσιμο κέηκ με μύρτιλα και ινδοκάρυδο, να θρέψεις το σωματικό σου κομμάτι. Αφήνεις το πνεύμα να ξεκουράζεται και αφήνεσαι να νταντέψεις το σώμα, που' χει πάρει την εντολή "σαρανταήμερη νηστεία" και διαμαρτύρεται νυσταλέα και με ασυγκεντρωσιά.
Σιγα ρε σώμα! Τι θα γίνει δηλαδή αν χάσεις λίγες μέρες τις τοξίνες;
Τι θα πάθεις αν κρατήσεις σαράντα μέρες αποχή από βούτυρα κι αυγά; Μην ανησυχείς και θα φροντίσω εγώ να μη σου λείψει τίποτε στη γεύση, θα σε νταχτιρίσω με σαλάτες, φρούτα και θαλασσινά και θα δεις τι ωραία θα περάσεις. Μη φοβάσαι, σώμα, θα' χει και γλυκά το σαρανταήμερο, ωραία γλυκά, λαχταριστά, δε θα σου κάνω γυμνάσια στέρησης, μόνο λίγη αποτοξίνωση απ' την εξάρτηση θα κάνουμε, έτσι για να νιώθουμε πιο ελεύθεροι από τις προσκολλήσεις.
Κέηκ νηστίσιμο με μύρτιλα και νιφάδες ινδοκάρυδου

Για το κέηκ
1 κι 1/3 φλυτζάνι ζάχαρη
2/3 φλυτζανιού καλαμποκέλαιο
380 γρ. γάλα καρύδας
1/4 φλυτζάνι χυμό πορτοκάλι
2,5 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
3 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
Λίγο αλάτι
1 και 1/2 φλυτζάνι μύρτιλα
1 και 1/2 φλυτζάνι νιφάδες ινδοκάρυδου


Frosting
3 κούπες ζάχαρη άχνη
2/3 κούπας λάδι καρύδας
Λίγο αλάτι


Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη, το γάλα καρύδας, το χυμό πορτοκαλιού και τη βανίλια.
ύστερα προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι και τη σόδα. Στο τελος διπλώνουμε στο μείγμα τα μύρτιλα και το ινδοκάρυδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 C/ 350 F για 50-55 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει πριν στρώσουμε από πάνω το frosting, που πολύ απλά το ετοιμάζουμε χτυπώντας όλα τα υλικά μαζί να αφρίσουν και να πήξουν.
Στολίζουμε με ό,τι μύρτιλα έχουμε φροντίσει να φυλάξουμε.
Και τρώμε για σαράντα μέρες αυτό κι άλλα τόσα.
Από άλλη διάσκεψη κορυφής με μύρτιλα.
Αλλά μπορεί το άνωθεν νηστίσιμο να αποτελέσει μια χαρά τη βάση για τέτοια και άλλα παρόμοια μεγαλουργήματα!!!

Τρίτη, 5 Μαρτίου 2013

And the winner is...



..."γιορς Τζενούλα".
Στην κλήρωση βγήκε το νούμερο 11 που είναι η Τζενούλα από το My Kitchen Diary
my-kitchen-diary.blogspot.com

Τζενούλα, αν ξαναβγεις, θα είναι πρόκληση πια,
αλλά φαίνεται πως ο Θεούλης σού λέει να δώσεις βάση στην πενιά και στη ζαχαροπλαστική επίσης. Ε;;; Θα στα δώσω δια ζώσης απ' ό,τι φαίνεται, χωρίς αποστολή, και με την ευκαιρία καφέ.

Σας φιλώ και σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές και τη συμμετοχή στην κλήρωση.
Θα'χουμε κι άλλα. Εδώ να'μαστε να μαζευόμαστε και να γιορτάζουμε.
Byeeee!!!

Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013

Ορκίζομαι να είπω έντεκα αλήθειες

                                                                             
Ένεκα που γενεθλιάστηκε σήμερα το blog μου, είπα να "τσιμπήσω" για δώρο το βραβείο που μού χάρισε  η Μαφία- Νοτούλα και να καταθέσω τη "χρυσή εντεκάδα" των πληροφοριών που με αφορούν και που θα'χε νόημα να τις διαβάσει κανείς.
Ή δεν έχει κανένα νόημα να ψάχνουμε για νόημα στο γύρο που θα κάνουν οι "περί ημών" αλήθειες;

Οκ, λοιπόν, ορκίζομαι  να είπω την αλήθεια και μόνο την αλήθεια γιατί εγώ...
1. ...αγαπώ την αλήθεια, κι όταν δεν την λέω, απλώς δεν την λέω, αλλά δεν την αντικαθιστώ με μη- αλήθεια, δηλαδή με ψέμα, και το ίδιο εκτιμώ να κάνουν κι οι άνθρωποι γύρω μου. Αν δε θες, μην λες, αλλά αν αποφασίσεις να πεις, πες την αλήθεια, και μια απ' τις βασικές μου αλήθειες είναι πως...

2. ...θέλω φως. Μ' αρέσουν τα φωτεινά σπίτια, οι φωτεινοί άνθρωποι, κι η φράση "ό,τι κάνεις, κάν' το στο φως". Πάντως και στο φως και στο ημίφως και στο σκοτάδι εγώ...

3. ...κόβομαι και καίγομαι εύκολα. Δεν ξέρω τι υπόλοιπα μου άφησαν προηγούμενες ζωές, αλλά πιάνω ταψιά που μόλις έβγαλα απ' το φούρνο, σκίζω τα νύχια μου με ξυραφάκι (τελευταία μόδα αυτό), κόβομαι με ξυραφάκι και τρέχει το αίμα ενώ βιάζομαι να βάλω καλσόν να φύγω, κι αυτό δεν το απολαμβάνω καθόλου. Αντίθετα απολαμβάνω πολύ...

4α. ...να δίνω δώρα, πολύ πιο πολύ απ' ό,τι να μού δίνουν. Από μικρή έπιανα και τύλιγα σε χαρτάκια ή χαρτοπετσέτες μικροπράγματα, όπως αυτοκόλλητες ετικέτες για τα σχολικά τετράδια, και την άλλη μέρα τα χάριζα στις συμμαθήτριές μου, που μού χάριζαν πίσω ένα άλλο χαρτοπετένιο πακετάκι κι από τότε καθιερώσαμε τη συνήθεια της ανταλλαγής. Σημερινή μου συνήθεια ανταλλαγής είναι ...

4β....τα τραπεζώματα που τα στρώνω αλλά και που στρώνομαι για κάθε λόγο και αιτία . Όταν τα στρώνω, τρελλαίνομαι για την προετοιμασία, την αναζήτηση τού μενού, το πέρα δώθε στην κουζίνα μου. Κι όταν στρώνομαι, βρίσκω την αφορμή να πάω γλυκό και ξαναρχίζω το πέρα-δώθε στην κουζίνα μου. Είναι η μόνη προετοιμασία που μ' αρέσει γιατί αλλιώς...

5. ...βιάζομαι να φτάσω στο αποτέλεσμα. Όταν είναι να πάω κάπου , θέλω να διακτινιστώ αμέσως και να προσπεράσω το "λούζομαι- φτιάχνομαι- ντύνομαι- βγαίνω-φτάνω". Θέλω να πάω κατευθείαν στο "φτάνω". Δεν ευχαριστιέμαι τόσο το ταξίδι, όσο τον προορισμό. Γι' αυτό και δεν είμαι παιδί τής πρόβας αλλά της παράστασης. Και στις παραστάσεις...

6. ...γελάω πολύ αλλά κλαίω κι εύκολα, και στις δικές μου και στων αλλωνών. Κλαίω επίσης και στο χειροκρότημα της υπόκλισης, σε παραστάσεις που είδα και αγάπησα, αλλά αγαπημένη παράσταση δεν έχω μία γιατί...

7. ...ως ζώδιο (Ζυγός) δεν μού είναι εύκολη η επιλογή του ενός : ταινίας,  φαγητού, τραπεζιού σε εστιατόριο, παραγγελίας σε μενού. Η δε παιδική ερώτηση "αγαπημένος τραγουδιστής και ηθοποιός;" έμενε πάντα αναπάντητη, παρόλο που απαντώ πάντα όταν με ρωτούν...

8. ..."τι δουλειά κάνεις;" . Λέω αμέσως "Ηθοποιός" κι ας μην την κάνω πάντα, κι ας μοιάζει να φοβάμαι περισσότερο απ' όλα, αυτό που "είμαι" περισσότερο απ' όλα. Όπως φοβάμαι επίσης ...

9. ... περισσότερο απ' όλα τα εντομο-κατσαριδο-φιδο-ερπετο-αραχνοειδή...τα ποντίκια. Δεν κοιμήθηκα ένα βράδυ στη σκέψη πως κάτι κυκλοφορούσε "ανάμεσά μας'  και δεν δίστασα να τηλεφωνήσω σε μια φίλη στη 1.30 το πρωί όταν αυτό το "κάτι", που στο μεταξύ το' χα βαφτίσει "Παντελή" πήγε και πιάστηκε στο αυτοκολλητάκι της κουζίνας. Μέχρι να'ρθει η φίλη για τη διάσωση, εγώ είχα γίνει "αυτοκολλητάκι" εξ' αποστάσεως με τον Παντελή, έκατσα απέναντί του να τον φυλάω μη φύγει, κι ενώ εκείνος διαμαρτυρότανε (και με το δίκιο του), εγώ του απηύθυνα με σοβαρότητα ακαδημαϊκού την ακόλουθη ερώτηση:  "Γιατί  φωνάζεις; Εγώ δεν ήρθα σπίτι σου, εσύ γιατί ήρθες στο δικό μου;" Στο σπίτι το δικό μου, όπου...

10. ...υπάρχουν πάντα περιοδικά και βιβλία με συνταγές, τετράδια, μπογιές και κορδέλλες για περιτύλιγμα. Γιατί το περιτύλιγμα...

11. ...μού χτυπάει στο μάτι, αλλά όταν σκίσω το χαρτί, θέλω αυτό που είναι από κάτω να μου γεμίζει το μάτι.

Αν εσάς δε σάς γέμισε το μάτι η εντεκάδα μου, δεν πειράζει.
Εγώ το καταδιασκέδασα κι ομολογώ πως τέλειωσε πολύ γρήγορα.
Τώρα ...και εις άλλα με υγεία.

Υ.Γ1. Φίλοι και φίλες της εντεκάδας της αλήθειας, προσέλθετε.
                          
Υ.Γ 2. Μην ξεχνάτε: Μέχρι τα μεσάνυχτα (ώρα ΝΥ) της Δευτέρας 4 Μαρτίου, (7πμ ώρα Ελλάδος, της Τρίτης 5 Μαρτίου) μπορείτε να αφήνετε ένα σχόλιο στην προηγούμενη ανάρτησή μου για τα πρώτα γενέθλια του blog, να κληρώσουμε τα δώρα.  
                                       

                             


Γιορτάζω ένα χρόνο στο κουζινάκι μου, κερνάω τούρτα διπλής σοκολάτας και χαρίζω διπλά δώρα

Έφτασε η ώρα , συμπληρώθηκε ο χρόνος , κι έστω χωρίς κεράκι, γιορτάζω και κερνιέμαι και σας κερνώ από την τούρτα μου της διπλής σοκολάτας, φτιαγμένη από σοκολατένιο κέηκ, με μους σοκολάτας, κρέμα σαντιγύ και βατόμουρα περασμένα με μαρμελάδα βατόμουρο και πασπαλισμένα με ζάχαρη. Τι πιο γλυκό να ζητήσει κανείς για να του φτιάξει τη μέρα που ναι, είναι ανοιξιάτικη, ναι, έβγαλε ήλιο αλλά ρίχνει και διάσπαρτες κάτι σκονίτσες χιόνι απ'τα χτες.
Αλλά εγώ σήμερα θα πω , (όπως άλλωστε ήταν κι ο τίτλος της πρώτης μου ανάρτησης: "Όμως εγώ θα πω") πως έκλεισα 365 μέρες ύπαρξης σ' αυτή τη γετονιά και πέρασα (κι εξακολουθώ να περνώ) πολύ ωραία.

Διασκεδάζω αφάνταστα να βρίσκω μια συνταγή που μου κάνει κλικ, να ανασκουμπώνομαι να τη φτιάχνω, να τη φωτογραφίζω, και μετά να σας ακούω να μου μιλάτε για τα καμώματά μου .
Το χρόνο αυτό μεγάλωσε η γειτονιά των φίλων μου, άνοιξα πιο πολύ στην επικοινωνία, κατέβασε  πιο πολλές ιστορίες η κούτρα μου, έψησε πιο πολλά γλυκά ο φούρνος μου, γλυκάθηκαν πιο πολλοί φίλοι απ' τα καλούδια μου, και όχι, δεν έγινα μεγαλύτερη, έγινα απλώς πλουσιότερη.

Στ' αλήθεια σας ευχαριστώ για την όμορφη παρέα, για την ανταλλαγή των γνώσεων, για το χιούμορ, την υποστήριξη του ενός στον άλλον, για τις ιδέες, το κους κους, τη συντροφιά.
Στέκομαι στα πόδια μου πια και περπατώ χωρίς να κρατιέμαι. Κι αν πέφτω, δεν βαριέσαι.
Θε να θυμάμαι μόνο αυτό: "εφτά φορές θα πέφτω, μα θα σηκώνομαι οχτώ"!
Κι επειδή γιορτή χωρίς κέρασμα δε νοείται, ιδού η περίφημη τούρτα των πρώτων μου γενεθλίων,
Κεραστείτε την άφοβα, θα ξετρελλαθείτε:
Τούρτα με κέηκ και μους σοκολάτας
Για 10 μερίδες
Βασισμένη εδώ

Για το κέηκ σοκολάτας 
226 γρ. σοκολάτα υγείας σε κομματάκια
230 γρ. ανάλατο βούτυρο (1 φλυτζάνι)
200 γρ. ζάχαρη (1 φλυτζάνι)
5 μεγάλα αυγά
1 κουταάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
33 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (1/4 φλυτζάνι)

Για τη μους σοκολάτας
115 γρ. ανάλατο βούτυρο κομμενο σε κομματάκια (1/2 φλυτζάνι)
4 μεγάλα αυγά χωριστά οι κρόκοι από τ' ασπράδια
240 γρ. κρέμα γάλακτος (1 φλυτζάνι)
1 κουτάλι της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
226 γρ. σοκολάτα υγείας σε κομματάκια
100 γρ. ζάχαρη (1/2 φλυτζάνι) και 1 1/2 κουταλάκια του γλυκού επιπλέον

Φρέσκα βατόμουρα για τη διακόσμηση(raspberries)
2 κουτάλια της σούπας μαρμελάδα βατόμουρο (raspberry) διαλυμένη σε 1 κουτάλι νερό

Ε(χ)τέλεση

Για το κέηκ σοκολάτας
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 162C/325F.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι 25-26 εκ με αποσπώμανε τοιχώματα. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Λιώνουμε το βούτυρο και τη σοκολάτα σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο πάνω σε φωτιά που σιγοβράζει, ανακατεύοντας συνεχώς. Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να χλιαρήνει. Ανακατεύουμε μέσα τη ζάχαρη. ύστερα τα αυγά , ένα κάθε φορά, ύστερα τη βανίλια, το αλάτι, και τελευταία το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα του κέηκ στο ταψί και το αφήνουμε να ψηθεί περίπου 35 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει λίγο στο κέντρο, αλλά η οδοντογλυφίδα δε θα βγει εντελώς καθαρή. Αφείστε να κρυώσει εντελώς. Σκεπάστε το και βάλτε το λίγο στο ψυγείο, όχο ετοιμάζετε τη μους σοκολάτας.
Για τη μους σοκολάτας
Λιώστε το βούτυρο σε μπεν μαρί πάνωσ ε φωτιά που σιγοβράζει. Βάλτε τους κρόκους, το 1/4 της κρέμας γάλακτος και τη βανίλια σε μικρό μπωλ και χτυπείστε τα μαζί. Σιγά σιγά ρίξτε το μείγμα απ' τα κροκάδια στο λιωμένο βούτυρο κι ανακατεύετε συνεχώς (για έξι λεπτά περίπου). κατεβάστε από τη φωτιά, προσθέστε μέσα τη σοκολάτα κι ανακατέψτε να λιώσει. Αφείστε το στο πλάϊ. 
Χτυπείστε τα ασπράδια και τη ζάχαρη σε μεγάλο μπωλ. Ριξτε το 1/4 από τ'ασπράδια στο μείγμα της σοκολάτας , ανακατέψτε και στη συνέχεια διπλώστε μέσα και τα υπόλοιπα ασπράδια. Ρίξτε τη μους πάνω από το κέηκ , ισιώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και βάλτε στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες (μέχρι μία μέρα).
Με ένα μυτερό μαχαίρι περάστε την τούρτα στην περιφέρειά της. Γυρίστε το δαχτυλίδι στα τοιχώματα να ανοίξουν. Μεταφέρετε την τούρτα σε πιατέλα. Με ηλεκτρικό μίξερ χτυπείστε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και απλώστε την πάνω στην τούρτα. Στολίστε με φρέσκα βατόμουρα.
Διαλύστε τη μαρμελάδα στο νερό και με ένα πινελάκι απλώστε τη πάνω στα βατόμουρα.
πασπαλίστε με το 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
Στα παιδικά πάρτυ γενεθλίων, τα παιδάκια παίρνουν κι από ένα αναμνηστικό δωράκι.
Με τη σειρά μου θα χαρίσω το δωράκι των πρώτων μου γενεθλίων σε έναν τυχερό που θα κληρωθεί αύριο το βράδυ στις 12 τα μεσάνυχτα, 7πμ ώρα Ελλάδος μεθαύριο το πρωί.
Ο τυχερός θα πάρει ένα εξαιρετικό βιβλίο με συνταγές ζαχαροπλαστικής "Γρήγορες και λαχταριστές", από τα Μαθήματα Γλυκειάς Αλχημείας, του εξπέρ στο είδος Στέλιου Παρλιάρου ,
και επιπλέον (μια που μπήκε η άνοιξη ημερολογιακώς, ασχέτως του χιονιού που μας επισκέφτηκε ως σκόνη) ένα σετ τριών κουπ πατ για μπισκότα σε σχήμα λουλουδιών.
Αφείστε μου ένα σχόλιο εδώ μέχρι αύριο το βράδυ, μην παραλείποντας να αναφέρετε το αγαπημένο σας λουλούδι (Άνοιξη είναι, να την τιμήσουμε. Θα μοσχομυρίσει το κουζινάκι μου).
 
Σας χαιρετώ με πολλή πολλή αγάπη κι εύχομαι να περνάμε με αγάπη και καλή παρέα κι άλλα πολλά χρόνια!

Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2013

Γίνομαι ενός

Σε λίγες μέρες γίνομαι ενός και στέκομαι ήδη όρθια.
Μπορώ και βάζω το ένα πόδι μου μπροστά στο άλλο και κάνω δυο βήματα στη σειρά.
Καμιά φορά πέφτω. Αλλά ύστερα βάζω τα χέρια κάτω, τουρλώνω ψηλά τον ποπό και ξανασηκώνομαι.
Πλάκα έχει αυτό το παιχνίδι. Με κάνει και γελάω.
Μετά από πολλά παιχνίδια "πέφτω- βάζω τα χέρια κάτω- τουρλώνω τον ποπό- σηκώνομαι", κάνω και τρία βήματα στη σειρά, μπορεί και τέσσερα.
Βρίσκω και καμιά καρέκλα να πιαστώ, ένα τραπεζάκι, και πάω παρακάτω.
Και παρακάτω και παραδίπλα, και παραπέρα, παντού μπορώ να πάω. Είμαι ελεύθερη.
Ξαπλωμένη ή κοιμόμουνα ή σκεφτόμουνα ή περίμενα να με πάρουν αγκαλιά.
Ενώ όρθια, κοιτάζω, ακουμπάω, πιάνω πράγματα, τα βάζω στο στόμα μου, ανοίγω τα ντουλάπια, πάω στα παράθυρα, κοιτάζω τα πουλιά, σκαρφαλώνω και στις καρέκλες και τρομάζω τη μαμά μου.

Έχω γενέθλια στις 3 Μαρτίου και στο σπίτι βλέπω να γίνονται ετοιμασίες για τούρτα.
Μ' αρέσουν οι τούρτες και τα γλυκά με σοκολάτες, μπανάνες, φράουλες, μήλα- πορτοκάλια- λεμόνια και τελευταία με berries που παλιότερα με ξίνιζαν και που τα' βλεπα και που τα' τρωγα.
Θέλω να έρθουν στα γενέθλιά μου όλα τα παιδάκια που γνώρισα απ' τη μέρα που γεννήθηκα, αγόρια και κορίτσια , μικρότερα και μεγαλύτερά μου.
Θα παίξουμε, θα σβήσουμε το ένα κεράκι της τούρτας μου, μετά θα τη φάμε, θα δώσουμε αναμνηστικό δωράκι, θα βγάλουμε φωτογραφίες και θ΄ακουστούν στο σπίτι γέλια και ευχές.
Στις 3 Μαρτίου είστε όλοι καλεσμένοι μου!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...