Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Μια βροχερή μέρα με παξιμαδάκια γλυκάνισου και κέηκ μπανάνας- σοκολάτας

Μια μουντή μουντίλα ξημέρωσε σήμερα!
Μια μέρα γκρίζα, μούρτζουφλη, μες στη βροχή...σέρνεται η μέρα, σέρνομαι κι εγώ, βολοδέρνω χωρίς να κάνω τίποτε. Με ανοιχτά διάφορα παράθυρα στο ανοιχτό computer, κρατώ τα μάτια μισόκλειστα μπροστά σε θέματα συγκλονιστικού ενδιαφέροντος όπως:
"Πώς να προετοιμάσετε καιρό πριν το δείπνο των Ευχαριστιών"
(μα δεν σκοπεύω να προσφέρω δείπνο τη μέρα των Ευχαριστιών),
"Οι πέντε πιο χρήσιμες αγορές για την κουζίνα σας"
(δεν έχω λεφτά για αγορές ούτε για το μπάνιο ούτε για την κουζίνα μου αυτό το διάστημα  ), 
"Πρόωρες εκπτώσεις ενόψει του Black Friday"
(στα υπόψιν τα ενόψει)
κουτσομπολιά στο φατσο-βιβλίο...το τηλέφωνο σιωπά...ούτε συγκλονιστικά ούτε α-συγκλόνιστα νέα έχει σήμερα.

Κάνω με κόπο μία συγκλονιστική άρση, κοινώς σηκώνω με κόπο τον ποπό μου απ' την καρέκλα
(αχ, με τραβάει η μέση μου)
και ετοιμάζομαι να με σπρώξω στο βροχερό δρόμο για μάθημα.
Ομπρέλα δεν βλέπω.
(Αλλά και να την έβλεπα, ούτε για την tinkerbell δεν θα'κανε το μέγεθός της, όχι για μένα)
Βλέπω το νεροχύτη καθαρό.
Βλέπω φαγητό στην κατσαρόλα. (Μου φέρανε πεσκέσι λαχανοντολμάδες!)
Βλέπω στον πάγκο μια πιατέλα με κέηκ μπανάνας-σοκολάτας και μια γυάλα με παξιμαδάκια γλυκάνισου (Είχε ήλιο χτες και μ' έπιασε προκοπή)
Τώρα μπορώ να φύγω ήσυχη.

                                                                Παξιμαδάκια με γλυκάνισο
                                                                   Η πρωτότυπη συνταγή εδώ
Η πρωτότυπη συνταγή για τα Ζακυνθινά παξιμαδάκια πάρθηκε απ' την Κική από τη mikrikouzina.blogspot.com. Παρέλειψα μόνο τις σταφίδες γιατί με γλυκίζουνε και έκανα τη μισή δόση. Για την παράλειψη της σταφίδας δε μετάνιωσα. Για τη μισή δόση, όμως, μετάνιωσα οικτρά.
Εξαιρετικά παξιμαδάκια, τι να λέμε τώρα;;;

80γρ. κόκκινο κρασί
80γρ. λάδι
80γρ. χυμό πορτοκάλι
100γρ. ζάχαρη
Λίγο ξύσμα πορτοκαλιού
1κ.γ γλυκάνισο
1/4 κ.γ κανέλα
μια τσιμπιά γαρύφαλο σε σκόνη
375γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ baking powder
1/4 κ.γ baking soda
λίγο σουσάμι

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/ 350F.
Ρίχνουμε σε μια λεκάνη το κρασί, το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε και τα αρωματικά (ξύσμα πορτοκαλιού, γλυκάνισο, κανέλα, γαρύφαλο)
Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι λίγο λίγο (μήπως δεν το πάρει όλο)
Φτιάχνουμε με τη ζύμη ένα μπαστούνι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Το βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το χαράζουμε με μαχαίρι χωρίς να κόψουμε εντελώς τις φέτες. Το ψήνουμε για κανένα 40 λεπτο. Βγάζουμε απ' το φούρνο και κόβουμε μέχρι κάτω τις φέτες τα παξιμαδάκια να ξεχωρίσουν η μία απ' την άλλη. Ψήνουμε ακόμη κανένα δεκάλεπτο. Θέλει πάνω κάτω μία ώρα αναλόγως το φούρνο σας.
Μοσχοβολιστά και πεντανόστιμα στ' αλήθεια!!!

                                                 Κέηκ μπανάνας με κομματάκια σοκολάτας
Για το κέηκ της μπανάνας χάζευα ώρες (τι σόϊ αναποφάσιστη Ζυγός θα ήμουνα αλλιώς;)
και τελικά έκανα μια φόρμα που είναι πολύ κοντά σε πολλές μπανανοσυνταγές. Τη δικιά μου όμως της έριξα από πάνω λίγο απ' το σιρόπι των μελομακάρονων που έκανα προχτές, κόλλησα 2-3 καρυδάκια και μερικές ροδέλες μπανάνας κι έτσι λέω πως της έβαλα το προσωπικό μου touch.

145γρ. βούτυρο
145γρ. καστανή ζάχαρη
2 αυγά
3 λιωμένες ώριμες μπανάνες
λίγη κανέλα
λίγο αλάτι
2 κούπες αλεύρι
1κ.γ baking powder
1/2 κ.γ baking soda
μερικά κομματάκια πικρής σοκολάτας

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/ 350F. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά. Ενσωματώνουμε στο μείγμα τις λιωμένες μπανάνες. Σε ένα μπωλ έχουμε ανακατέψει όλα τα στερεά και τα αδειάζουμε κι αυτά στο μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε και τα κομματάκια σοκολάτας. Ανακατεύουμε ελαφρά και ψήνουμε πρίπου για μια ώρα.
Κι όπως θα' λεγε κι η Σκάρλετ Ο' Χάρα στο "Όσα παίρνει ο άνεμος"
"Αύριο ξημερώνει μια άλλη μέρα"!
Καληνύχτα σας!

9 σχόλια:

  1. Γιατί η κορινθιακή (μαύρη) σταφίδα είναι διατροφικός θησαυρός και μάλιστα αποκλειστικά ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ;
    Ανακαλύψτε το εδώ:
    https://greekraisins.wordpress.com/
    https://www.facebook.com/groups/1407610409456088/
    http://goo.gl/GdRG1R

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tα παξιμαδάκια πρέπει να έχουν απίθανη γεύση και μοσχοβολιά, μπράβο σε εσένα και την Κική!!! Επειδή έχω ιδιαίτερη αδυναμία στις ζύμες βέβαια, το πιο πιθανό θα ήταν να έτρωγα τη μισή δόση πριν καν να την κάνω μπαστούνι (ΣΛΟΥΡΠ). Το μπανανοκέικ δείχνει άκρως υγρό, πρέπει επίσης να έχει ιδιαίτερη γεύση με το σιρόπι που πρόσθεσες...Το μοναδικό που λείπει τώρα είναι να σταματήσει η βροχή. Καλή σου μέρα, φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η βροχή ευτυχώς σταμάτησε και οι θερμοκρασίες είναι πολύ καλές για μέσα Νοέμβρη στη Νέα Υόρκη! Τα παξιμαδάκια είναι τρομερή επιτυχία, το ένα βαζάκι που τα είχα κλείσει αεροστεγώς, αποχαιρέτησε κι όλας. Φίλες μου ζήτησαν να τους φτιάξω. Το δε μπανανοκέηκ λατρεμένο! Βρήκα και μια ανάλογη συνταγή με μήλα και σκέφτομαι να την ακολουθήσω. Φιλιά πρωϊνά!

      Διαγραφή
  3. Αύριο όντως "ξημερώνει μια άλλη μέρα", Μάρθα μου.
    Το λέω κι' εγώ κάθε βράδυ, μπας και την "ξορκίσω" και αποφασίσει να είναι όντως μια ΑΛΛΗ μέρα, σαν το άλλο μπανανοκέικ σου, ένα πράγμα δηλαδή :-))

    Καλά συγγνώμη, πότε πρόλαβες και έκανες τα μελομακάρονα, βρε κορίτσι;

    Φιλιά πολλά (καλό βράδυ ή καλημέρα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να ξορκιστει η άλλη μέρα και ναναι αλλη, πρεπει μαλλον να κανουμε δουλειά και να το λεμε πρωι βράδυ! Όσο για τα μελομακάρονα ηταν παραγγελιά! Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Σε αντίθεση με εδώ που έχουμε χαρά Θεού...ήλιος και ζέστη για την εποχή.

    Υπέροχα και τα δυο. Τα παξιμάδια τα έκανες πολύ ωραία.
    Και το κεικ με το σιροπι απο τα μελομακάρονα άλλο πράγμα ;)

    Φιλιά πολλά κοριτσάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, τις ακουω τις ζεστες σας, αλλά δεν ζηλεύω γιατί από θερμοκρασίες καλά παμε κι εμείς. Τα παξιμαδακια και το κεηκ σημειωσαν πράγματι μεγάλη επιτυχια! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Ποτέ δεν φτάνει μόνο μία δόση! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...