Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Τρεις Βασιλόπιτες- Κέηκ: Με Λεμόνι, Με Πορτοκάλι, Με Τριμμένο Αμύγδαλο

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Αυτές οι βασιλόπιτες δεν είναι ΜΟΝΟ βασιλόπιτες.
Είναι για 365 μέρες κι όχι μόνο για μία. Είναι για όλους μας κι όχι μόνο για τον Αη Βασίλη.
Αυτές οι βασιλόπιτες έγιναν κι οι τρεις, φαγώθηκαν κι οι τρεις κι είναι γεμάτες αρώματα λεμονιού, πορτοκαλιού και τριμμένου αμύγδαλου.

ΠΡΩΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ- ΚΕΗΚ ΜΕ ΠΟΥΛΠΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

Την πρώτη βασιλόπιτα-κέηκ την πρότεινα ξανά στο blog μου και από τότε την επανέλαβα σε καλέσματα, σε πρόβες ή στην αφεντιά μου μοναχά, όποτε λαχταρούσα αυτή την τόσο γεμάτη, ζουμερή γεύση του πορτοκαλιού όπως βράζει ολόκληρο και αλέθεται ολόκληρο και μπαίνει αλεσμένο ως πούλπα μέσα στο κέηκ.


Τη συνταγή τη βρίσκετε  εδώ , περασμένη με λίγη μαρμελάδα και με απλωμένα ρόδια σ' όλη της την επιφάνεια. Φέτος την ξανάκανα, την έκοψα αλλά έπιασα η χριστιανή να γράφω τα resolutions και τους στόχους της νέας χρονιάς, κι ήρθαν και γλύστρησαν τα ροδάκια (εμ, τι να έκαναν μετά από δέκα σελίδες resolutions;;;) μου νότισαν στην άκρη την πιτούλα, κι ύστερα έπεσα ξεθεωμένη και την τσάκισα την πεντανόστιμη.


ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΚΕΗΚ ΜΕ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΡΗΣ

Η δεύτερη βασιλόπιτα-κέηκ είναι της αγαπητής Έρης από Captain Cook blog.
Είναι πολύ αφράτη με τριμμένο αμυγδαλάκι, είναι πανέμορφη αλλά ομολογώ πως την έκανα, την πρόσφερα κι έμεινα με τη λαχτάρα να την δοκιμάσω...αλλά πού;;;


Με ευχαρίστησαν, μου την πήραν απ' τα χέρια, την στόλισαν ψηλά (να μην τη φτάνουν οι δίδυμοι μπόμπιρες του σπιτιού) κι ενώ περίμενα να την κόψουν, εκείνοι είπαν να περιμένουν την Πρωτοχρονιά , αφού η έξυπνη τους είχα και φλουρί μέσα. Έμεινα λοιπόν  με το στόμα ανοιχτό...Με αποζημίωσαν πάντως αφού μου τηλεφώνησαν να μου πούν πόσο νόστιμη ήταν (πάλι καλά)...Θα την ξανακάνω λοιπόν για να μην μείνω το καημένο με την όρεξη!

Τη συνταγή την βρίσκετε εδώ

ΤΡΙΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ-ΚΕΗΚ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΤΟΥ ΠΑΡΛΙΑΡΟΥ

Η τελευταία βασιλόπιτα - κεηκ έγινε φέτος πρώτη φορά. Είναι ένα πολύ αφράτο κέηκ λεμόνι που ευτυχώς δοκίμασα ένα κομματάκι γιατί είχα πάλι τη φαεινή ιδέα να τηνε προσφέρω σε κάλεσμα. Κατάλαβες δηλαδή; Να'χω τη χαρά να φτιάχνω και να προσφέρω, και να μένω με την όρεξη αμανάτι; Αυτήν ίσα που την πρόλαβα αφού την επόμενη μέρα (με σχετική ντροπή) είπα...
"Καλέ, μήπως σας περίσσεψε ένα κομματάκι να δοκιμάσω το κέηκ λεμόνι;"
"Καλέ, δεν σου δώσαμε;"
"Καλέ δεν μου δώσατε!"
"Αχ, καλέ, πώς έγινε αυτό; Κάτσε να δω αν έμεινε καθόλου γιατί το τσακίσαν τα παιδιά"


Και ευτυχώς έμεινε λιγάκι και έφαγα μερικά ψιχουλάκια (που δεν τσακίσαν τα παιδιά),και  ευτυχώς δηλαδή, γιατί για μένα ειδικά που αγαπώ πολύ τη γεύση λεμόνι ψηφίζεται να επαναληφθεί χωρίς δεύτερη κουβέντα, χωρίς να περιμένω πρωτοχρονιές και φλουριά και χωρίς να την προσφέρω  εκτός σπιτιού. Όσοι θέλουν θα έρθουν να την δοκιμάσουν στο σπίτι μου με καφεδάκια, με τσαγάκια, με  βουτήματα και πρόβες.

ΚΕΗΚ (και ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ) ΛΕΜΟΝΙ
(Στέλιου Παρλιάρου πάλι)



250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
230γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 αυγά
100 γρ. χυμός λεμονιού (σουρωμένος)
ξύσμα από 1 λεμόνι
250γρ. αλεύρι
1 κ.γ μπέκιν πάουντερ

Για το γλάσο
500γρ. ζάχαρη άχνη
50γρ. χυμός λεμονιού

Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ και το προσθέτουμε στο μείγμα. Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175C/340F για 55-60 λεπτά. Αφήνουμε δέκα λεπτά να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Ανακατεύουμε την άχνη με το χυμό λεμονιού για να φτιάξουμε το γλάσο και γλασάρουμε το κέηκ (αν μας πέσει πηχτό το γλάσο, ρίχνουμε λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού)


* Ο Παρλιάρος τη στόλισε με ζαχαρωμένο γιασεμί (μμμμ...)

Tip 1: Μην περιμένετε ναρθεί ο νέος χρόνος!
Tip 2: Μην τις προσφέρετε!

10 σχόλια:

  1. Πολλές ευχές για μια καλή κι δημιουργική χρονιά !!! Με υγεία, αγάπη και πολλές χαρές για σένα και τους αγαπημένους σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρθί μου τι κάνεις?????? Πω πω! Εκανες δυνατή είσοδο στον νέο χρόνο με τις βασιλόπιτές σου! Σου έχω πει ότι μόνο οι βασιλόπιτες κέικ μου αρέσουν?? Ε, ναι! Κι εσύ μας τις έριξες φάτσα φόρα στην οθόνη και άντε μετά να ξεκολλήσω !
    Μα πόσο αφράτες σου έγιναν όλες!!! Δέος!

    Χρόνια πολλά Μάρθα γλυκιά ! Τις καλύτερες ευχές μου για ότι εσύ επιθυμείς!!
    Α!!!!!!!!!!!! Η κούπα σου τέεεεεεεεελειααααα!!!! Αμ πως! Νόμιζες ότι δεν θα την πρόσεχα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά μη σου ξέφευγε η κούπα Χρυσαυγη μου, δωρο αγαπημένης φιλης από Ελλαδα! Κι εγω τρελαίνομαι για τις βασιλόπιτες κεηκ και η ανάρτηση το αποδεικνύει περίτρανα! Τις τσακισα λεμε και πάμε για αλλες! Χρόνια μας καλά, τα καλύτερα έρχονται!

      Διαγραφή
  3. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ κυρά μου!

    Όταν προσφέρεις τέτοια όμορφα πονήματα, κράτα και καμιά μικρή "καβάτσα" σε ταψάκι μιας χρήσης για να ξέρεις και εσύ με την σειρά σου τι γεύση έβγαλες :-)
    Είναι ο μόνος τρόπος για να μην μείνεις με την χαρά και την γλύκα στα δόντια...
    Χαιρετισμούς πολλούς-πολλούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα το φροντίσω την επόμενη φορά το ταψάκι γιατί έπαθα στερηση, δε λέει! Γλυκες καλημερες και πάμπολλες ευχές!

      Διαγραφή
  4. Καλή χρονιά, να είσαι γερή και ευτυχισμένη τον καινούργιο χρόνο Μάρθα μου, μπορεί να άργησα λίγο, αλλά οι ευχές μου από καρδιάς!!! Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...