Αυτό κι αν είναι τρίπλεξ.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι αρχή καλός μας χρόνος, κι εκεί που οι φυσιολογικοί άνθρωποι ποστάρουν βασιλόπιτες, εγώ ποστάρω μια Σαρλότ (έτσι τη βάφτισα μονάχη μου, δε με βοήθησε κανείς) που έφαγα πριν 15 μέρες και τρελλάθηκα, κι όπως την έβαζα στο ψυγείο, αποφάσισα να την αφιερώσω στα σημερινά γενέθλια του ανηψούλη μου και να τρατάρω τους φίλους μου τρώγοντας στην υγειά του.
Στην υγειά λοιπόν του πολυαγαπημένου μου ανηψιού, του ένα και μοναδικού, που τον λένε Ευθύμη και σήμερα γίνεται 23 χρονών.
Δεν είναι εδώ ο Ευθύμης να τον κεράσω, είναι στην Αθήνα, αλλά τι πειράζει;
Δεν μπορώ να κεράσω για χάρη του και να γιορτάσω έτσι το παιδί;
Τι παιδί δηλαδή, ολόκληρος άντρας είναι πια! Άντρας ομορφονιός, λεβέντης, μάλαμα.
"Μάλαμα"! Σαν το όνομα της γιαγιάς του!
Αλλά και το δικό του όνομα φωνάζει φως και καλό θυμικό!
Τον λένε Ευ-θύμη Φωτεινό κι εγώ η θεία του τον αγαπάω και το λέω!
Από μικρούλη τού είχα μεγάλη αγάπη και μεγάλη σύνδεση.
Έχω κρατήσει μια φωτογραφία να τον βουτώ σε νεροχύτη, να τον πλένω με τενεκεδάκι και να γελάμε. Ακόμα γελάμε με τον Ευθύμη, και δε χρειάζεται πια γι' αυτό να τον βουτώ στους νεροχύτες.
(Ευθύμη μου έκανα ό,τι μπόρεσα να φωτογραφήσω τη φωτογραφία να τη δεις αλλά μετά από 30 φορές, αυτό είναι ό,τι καλύτερο κατάφερα.)
Είμαι πολύ χαρούμενη που είναι γυιος της αδερφής μου και αίμα μου, κι είμαι πολύ περήφανη για όλα τα βήματα που κάνει στη ζωή του!
Χρόνια σου πολλά ανήψι αγαπημένο, και ν' ακολουθείς πάντα την καρδιά σου που είναι μεγάλη, και δεν λαθεύει!!!
Η Σαρλότ της Ελένης
Δοκίμασα το φοβερό αυτό γλυκό σε μια γιορτή στο σπίτι μιας φίλης, φτιαγμένο από τα χεράκια μιας φίλης της φίλης, που τη λένε Ελένη. Κι επειδή αποφάσισα, πριν τη δοκιμάσω, να πάρω τη συνταγή, ήξερα ήδη πως θα την αναρτούσα ως "Η Σαρλότ της Ελένης".
Και αυτό κάνω τώρα ξημέρωμα τελευταίας μέρας του 2012.
Η Σαρλότ της Ελένης δεν ψήνεται, μόνο παγώνει, και αποτελείται από στρώσεις σαβαγιάρ (lady's fingers), κρέμας χτυπημένης από κρέμα γάλακτος, τυρί Φιλαδέλφεια, ζάχαρη και κονιάκ, έτοιμη γέμιση φρούτων που χρησιμοποιούμε σε τάρτες (εγώ έβαλα γέμιση μήλο) και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η Ελένη την έκανε με ολόκληρα αποφλοιωμένα αμύγδαλα που τα καβούρδισε κι ήταν ΦΟΒΕΡΑ, εγώ βαρέθηκα και τα έριξα αναποφλοίωτα καβουρδισμένα και ελπίζω να είναι επίσης ΦΟΒΕΡΑ!
Υλικά
2 κουτιά φρούτου για γέμιση τάρτας
1 μεγάλο πακέτο σαβαγιάρ
226 γραμμάρια τυρί Φιλαδέλδφεια
1 κουτί σαντιγύ (περίπου 225 γραμμάρια)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
Μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα ολόκληρα ή χοντροκομμένα
(εγώ χοντροκομμένα, η Ελένη ολόκληρα)
Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε μαζί κρέμα γάλακτος, τυρί Φιλαδέλφεια, ζάχαρη και κονιάκ να γίνουν σαντιγύ.
Αλοίφουμε τον πάτο μιας φόρμας που ανοίγει με δαχτυλίδι λίγη σαντιγύ.
Βουτάμε την άκρη μερικών σαβαγιάρ στη σαντιγύ και αρχίζουμε να τα στήνουμε ορθια σαν καγκελάκια. Μετά καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας με σαβαγιάρ.
Από πάνω ρίχνουμε τη μισή σαντιγύ που έχουμε,
από πάνω ένα κουτί με φρούτα,
και τέλος καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Επαναλαμβάνουμε με μία ακόμη στρώση από σαβαγιάρ, σαντιγύ, φρούτα και αμύγδαλα,
και γραμμή στο ψυγείο.
Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με κορδελάκι μετά από μπόλικες ώρες. Το αφήνουμε, αν έχουμε υπομονή (που εγώ δε διαθέτω) να διανυκτερεύσει στο ψυγείο. Γίνεται ελαφρύ και εγγυημένα πεντανόστιμο !
Χρόνια πολλά σε όλους μας,
και είθε η χρονιά που έρχεται σε ένα 24ωρο, να μας φερθεί πλουσιοπάροχα και καλοσυνάτα!
Αμήν!
Παραμονή Πρωτοχρονιάς κι αρχή καλός μας χρόνος, κι εκεί που οι φυσιολογικοί άνθρωποι ποστάρουν βασιλόπιτες, εγώ ποστάρω μια Σαρλότ (έτσι τη βάφτισα μονάχη μου, δε με βοήθησε κανείς) που έφαγα πριν 15 μέρες και τρελλάθηκα, κι όπως την έβαζα στο ψυγείο, αποφάσισα να την αφιερώσω στα σημερινά γενέθλια του ανηψούλη μου και να τρατάρω τους φίλους μου τρώγοντας στην υγειά του.
Στην υγειά λοιπόν του πολυαγαπημένου μου ανηψιού, του ένα και μοναδικού, που τον λένε Ευθύμη και σήμερα γίνεται 23 χρονών.
Δεν είναι εδώ ο Ευθύμης να τον κεράσω, είναι στην Αθήνα, αλλά τι πειράζει;
Δεν μπορώ να κεράσω για χάρη του και να γιορτάσω έτσι το παιδί;
Τι παιδί δηλαδή, ολόκληρος άντρας είναι πια! Άντρας ομορφονιός, λεβέντης, μάλαμα.
"Μάλαμα"! Σαν το όνομα της γιαγιάς του!
Αλλά και το δικό του όνομα φωνάζει φως και καλό θυμικό!
Τον λένε Ευ-θύμη Φωτεινό κι εγώ η θεία του τον αγαπάω και το λέω!
Από μικρούλη τού είχα μεγάλη αγάπη και μεγάλη σύνδεση.
Έχω κρατήσει μια φωτογραφία να τον βουτώ σε νεροχύτη, να τον πλένω με τενεκεδάκι και να γελάμε. Ακόμα γελάμε με τον Ευθύμη, και δε χρειάζεται πια γι' αυτό να τον βουτώ στους νεροχύτες.
(Ευθύμη μου έκανα ό,τι μπόρεσα να φωτογραφήσω τη φωτογραφία να τη δεις αλλά μετά από 30 φορές, αυτό είναι ό,τι καλύτερο κατάφερα.)
Είμαι πολύ χαρούμενη που είναι γυιος της αδερφής μου και αίμα μου, κι είμαι πολύ περήφανη για όλα τα βήματα που κάνει στη ζωή του!
Χρόνια σου πολλά ανήψι αγαπημένο, και ν' ακολουθείς πάντα την καρδιά σου που είναι μεγάλη, και δεν λαθεύει!!!
Η Σαρλότ της Ελένης
Δοκίμασα το φοβερό αυτό γλυκό σε μια γιορτή στο σπίτι μιας φίλης, φτιαγμένο από τα χεράκια μιας φίλης της φίλης, που τη λένε Ελένη. Κι επειδή αποφάσισα, πριν τη δοκιμάσω, να πάρω τη συνταγή, ήξερα ήδη πως θα την αναρτούσα ως "Η Σαρλότ της Ελένης".
Και αυτό κάνω τώρα ξημέρωμα τελευταίας μέρας του 2012.
Η Σαρλότ της Ελένης δεν ψήνεται, μόνο παγώνει, και αποτελείται από στρώσεις σαβαγιάρ (lady's fingers), κρέμας χτυπημένης από κρέμα γάλακτος, τυρί Φιλαδέλφεια, ζάχαρη και κονιάκ, έτοιμη γέμιση φρούτων που χρησιμοποιούμε σε τάρτες (εγώ έβαλα γέμιση μήλο) και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η Ελένη την έκανε με ολόκληρα αποφλοιωμένα αμύγδαλα που τα καβούρδισε κι ήταν ΦΟΒΕΡΑ, εγώ βαρέθηκα και τα έριξα αναποφλοίωτα καβουρδισμένα και ελπίζω να είναι επίσης ΦΟΒΕΡΑ!
Υλικά
2 κουτιά φρούτου για γέμιση τάρτας
1 μεγάλο πακέτο σαβαγιάρ
226 γραμμάρια τυρί Φιλαδέλδφεια
1 κουτί σαντιγύ (περίπου 225 γραμμάρια)
1/2 κούπα ζάχαρη
1 μικρό ποτηράκι κονιάκ
Μπόλικα καβουρδισμένα αμύγδαλα ολόκληρα ή χοντροκομμένα
(εγώ χοντροκομμένα, η Ελένη ολόκληρα)
Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε μαζί κρέμα γάλακτος, τυρί Φιλαδέλφεια, ζάχαρη και κονιάκ να γίνουν σαντιγύ.
Αλοίφουμε τον πάτο μιας φόρμας που ανοίγει με δαχτυλίδι λίγη σαντιγύ.
Βουτάμε την άκρη μερικών σαβαγιάρ στη σαντιγύ και αρχίζουμε να τα στήνουμε ορθια σαν καγκελάκια. Μετά καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας με σαβαγιάρ.
Από πάνω ρίχνουμε τη μισή σαντιγύ που έχουμε,
από πάνω ένα κουτί με φρούτα,
και τέλος καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Επαναλαμβάνουμε με μία ακόμη στρώση από σαβαγιάρ, σαντιγύ, φρούτα και αμύγδαλα,
και γραμμή στο ψυγείο.
Ξεφορμάρουμε και στολίζουμε με κορδελάκι μετά από μπόλικες ώρες. Το αφήνουμε, αν έχουμε υπομονή (που εγώ δε διαθέτω) να διανυκτερεύσει στο ψυγείο. Γίνεται ελαφρύ και εγγυημένα πεντανόστιμο !
Χρόνια πολλά σε όλους μας,
και είθε η χρονιά που έρχεται σε ένα 24ωρο, να μας φερθεί πλουσιοπάροχα και καλοσυνάτα!
Καλημέρα! Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε! να χαίρεσαι και το ανηψούδι σου!! με υγεία και χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο κι ευχαριστώ πολύ για τις ευχές για το ανηψούδι μου!
ΔιαγραφήΚαλημέρα Μάρθα μου, να τον χαίρεσαι τον ανιψιό σου, να είναι πάντα γερός και τυχερός κι εσείς να είστε καλά να τον καμαρώνεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Πρωτοχρονιά με υγεία, αγάπη και ευημερία!
Και του χρόνου!
Καλή σου μέρα Κική μου, ευχαριστώ για τις ευχές, κι άντε να δούμε έναν καινούριο χρόνο χαρούμενο κι ευτυχισμένο!
ΔιαγραφήΑ! βρε Μάρθα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί να πρωτοσχολιάσω; Το παιδί στο νεροχύτη, τη γιορτή εξ αποστάσεως (το καλυτερότερο!), τα όρθια καγκελάκια...! Τί?
...Καλή Χρονιά!
Με πολλή έμπνευση και αφάνταστη δημιουργικότητα!
Z.
Καλή κι ευλογημένη χρονιά για όλους μας!
ΔιαγραφήΜάρθα, πολύχρονος ο ανηψιός. Να έχει υγεία και κάθε καλό στην ζωή του. Η σαρλότ δείχνει δελεαστική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά, ευτυχισμένη και δημιουργική. Με υγεία και πρόοδο, για εσένα και όλους όσους έχεις στην καρδιά σου!
Καλή Πρωτοχρονιά!
Σ' ευχαριστώ Ειρήνη μου, και κάθε καλό στο σπιτικό σου!
ΔιαγραφήΧρόνια του Πολλά!!να τον χαίρεστε και να τον δείτε όπως αγαπά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!!
Καλημέρα Ξανθή μου, σε σας πλησιάζει η αλλαγή του χρόνου, καλή χρονιά και να σας φέρει ό,τι ποθεί η ψυχή σας!
ΔιαγραφήΔροσερό και με πολύ ωραία εμφάνιση!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά!!!
Και με πολύ ωραία γεύση, επίσης! Χρόνια πολλά και καλά!
ΔιαγραφήΠολύ όμορφο! Να τον χαίρεσαι τον ανηψιό να είναι πάντα ευτυχισμένος!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία και ευτυχία:)
Αμήν!!!
ΔιαγραφήΜάρθα μου, να χαίρεσαι τον ανηψιό σου, να είναι γερός και καλότυχος και η ζωή να του φέρει χίλια καλά, όπως αυτά που έχει και σαρλότ που τού έφτιαξες! Να τον χαίρεσαι και να τον καμαρώνεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή κι ευτυχισμένη χρόνιά!
Φιλάκια.
Να'σαι καλά, Ελένη μου, χίλια καλά να΄μας έρθουνε αυτή τη χρονιά!!!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά Μάρθα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥγεία, χαμόγελο, ευτυχία εύχομαι να σου φέρει η νέα χρονιά!
Φιλιά!
Χρόνια πολλά, Έλενά μου, κι ό,τι ποθείς να τ'αποκτήσεις!
ΔιαγραφήΧρόνια πολλά στον Ευθύμη και εσύ Μάρθα να έχεις μια καλή και γλυκιά νέα χρονιά σαν την σαρλότ που έφτιαξες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι και να περνάς καλά.
Καλή, γλυκιά χρονιά και σε σένα και σ' όλο τον κόσμο, αμήν!
ΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι τον ανηψούλη Μάρθα μου και να μας τραταρεις πάντα τόσο γευστικά γλυκά! Φαίνεται πολύ εντυπωσιακό και λαχταριστό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχομαι η νέα χρονιά να σου χαρίσει όσα επιθυμείς και να σε γεμίσει όμορφες στιγμές!
Πολλά φιλάκια!
Καλημέρα, Αναστασία μου και χαρούμενες ευχές για χαρούμενες μέρες και χρονιές. Η σαρλότ να'ταν κι άλλη!!!
ΔιαγραφήΑαα έγινες πολύ μικρή θεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα τον χαίρεσαι τον ανιψιό αλλά και την φίλη να κάνει τόσο ωραία γλυκά!
Καλή χρονιά!
Ευχαριστώ, Νοτούλα μου, φιλάκια πολλά και όλα τα καλά!
ΔιαγραφήΒαφτιστήρι μου αγαπημένο, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά στον αγαπημένου σου ανιψιό και να είναι όλα στην ζωή του, όπως του τα εύχεσαι εσύ μέσα από την καρδιά σου.
Όσο για την Σαρλότ της Ελένης, νομίζω πως θα είναι το πρώτο γλυκό που θα φτιάξω, μόλις τελειώσουν: μελομακάρονα, βασιλόπιτες, μπακλαβάδες και όλα τα περί αυτών.
Το καβουρδισμένο αμύγδαλο όμως κακώς...πολύ κακώς.. δεν το έβαλες γιατί η γεύση σαφώς θα ήταν ακόμη σπουδαιότερη!!!
Φιλιά πολλά και Χρόνια Πολλά και καλά σε σένα και τον Ευθύμη.
Βρε νονά, βεβαίως και το έβαλα το καβουρδισμένο αμύγδαλο (σιγά μην δεν το'βαζα) και ήταν και μεγάλα κομμάτια κριτσανιστά. Απλώς δεν το έβαλα άσπρο ξεφλουδισμένο καβουρδισμένο, το έβαλα με το φλουδάκι του, δηλαδή φλουδισμένο καβουρδισμένο.
ΔιαγραφήΆρχισα από κει για να μου φύγουνε οι ενοχές και τώρα μπορώ να σού ευχηθώ ήσυχα κι ωραία να σου'ρθουνε 2013 καλά και καλούδια και λιχουδιές και ταξίδια και αφθονίες και χαρές χίλιες δυο.
Και να την κάνεις τη σαρλότ και να την αλλάξεις όπως το συνηθίζεις και να μας τη δείξεις να χαρούμε. Φιλιά πολλάάάά!!!
Τι πανέυκολο και φαίνεται πεντανόστιμο! Από αυτά που μου αρέσουν! Μπαίνει στα υπόψιν για την επόμενη γιορτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή Χρονιάααα!!!! Να είσαι καλά, υγεία, αγάπη και δημιουργία!
Πεντανόστιμο φαίνεται, και πεντανόστιμο είναι Βέρα μου! Και πάλι χρόνια πολλά και όλα τα καλά!
ΔιαγραφήΚαλή χρονιά Μάρθα, να χαίρεσαι όλα όσα αγαπάς! Το γλυκό σου θα το φτιάξω οπωσδήποτε γιατί είναι νόστιμο, ελαφρύ και εντυπωσιακό, άρα ιδανικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαν'το Αμαλία μου, είναι εύκολο και πολύ νόστιμο και μπορείς να κάνεις όποια παραλλαγή φρούτου ή ξηρού καρπού θέλεις! Καλή χρονιά με νοστιμιές!
ΔιαγραφήMαρθούλα Καλή χρονιά και ότι καλύτερο για το νέο έτος. Υγεία κι επιτυχίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα σου ζήσει ο ανηψιός και να τον καμαρώνεις.
Το γλυκάκι σου πολύ πολύ ωραίο και δροσερό. Υπέροχη σαρλότ.
Φιλιά
Σ' ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, στ' αλήθεια το καμαρώνω το ανήψι.
ΔιαγραφήΦιλιά σου και καλή χρονιά!