Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο κέηκ ροδιού και γράμμα στο Santa

Dear Santa,
(Βασίλη ή Νικόλα, το ίδιο κάνει, ξέρεις ότι μιλώ σε σένα).
Άρχισα να σού γράφω παραμονή Χριστουγέννων, με βρήκε το βραδινό ρεβεγιόν, διέκοψα για να βγω και τελείωσα  αισίως ανήμερα Χριστούγεννα.
Αυτό το γράμμα, όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν πρόλαβα να στο στείλω εγκαίρως.
Κι αυτό το "εγκαίρως" είναι που με κάνει να επικοινωνώ τώρα μαζί σου διαστασιακά.
Δε θέλω δώρο, ευχαριστώ.
(Και να'θελα δηλαδή, τώρα είσαι με το Ρούντολφ και βουτάς στις καμινάδες.)
Θέλω μόνο να ζητήσω να βάλεις ένα χεράκι εσύ, κι ένα ο Θεούλης (γιατί τα δυο δικά μου δε φτάνουνε), για να προλαβαίνω "εγκαίρως" τα πράγματα, και να μη φτάνω λίγο μετά τη λήξη του χρόνου, ξέπνοη, αγχώδης και ατελής.
Για να εξηγούμαι και να μην παρεξηγούμαι:
Θέλω,  ας πούμε, να κάνω ένα τραπέζι, έτσι; Το σκέφτομαι καιρό, ψάχνω τα καλούδια μου καιρό, μαζεύω συνταγές, ψωνίζω υλικά, και κατά το απογευματάκι του τραπεζιού που έχω αποφασίσει να' χει για κεντρικό θέμα το ρόδι, κι ενώ σπάω τα ρόδια που' χω εντωμεταξύ προνοήσει να πάρω, τα βρίσκω σάπια. Βγαίνω περιπατητή στα μαγαζιά (αφού δεν οδηγώ χρόνια τώρα), χαιρετώ κόσμο, ψωνίζω, επιστρέφω, σπάω τα ρόδια, τα ρίχνω σε τουρτίτσες και σαλατικά, βάζω στο τραπέζι το λικέρ ρόδι που έχω προνοήσει- προγραμματίσει- προετοιμάσει σαράντα μέρες πριν, και πιάνω να ζυμώνω κουραμπιέδες. Βούτυρα εντάξει, αμύγδαλα αρκετά, κονιάκ ούτε το 1/4 δε βγαίνει. Ξαναβγαίνω τρεχαλητή πια στα μαγαζιά, ξαναγυρίζω μία ώρα μετά αφού έχω ξαναχαιρετήσει-μιλήσει-ευχηθεί σε διάφορους που γνωρίζω και δεν γνωρίζω, και βλέποντας το ρολόϊ να στριφογυρνάει τους δείκτες πιο γρήγορα απ' το κανονικό, σκαρφαλώνω στην καρέκλα να ανεβάσω τα μπωλ στα ντουλάπια. Πέφτει το αγαπημένο μου και σπάει σαν καρπούζι στα δύο. Σπάζει η καρδούλα μου στα χίλια, σπάνε τα νευράκια μου και γίνονται τσατάλια, σπάζομαι και με τους δείκτες του ρολογιού που γυρίζουν πια σαν τρελλοί, και γρηγορεύω τις κινήσεις μου. Πιάνω να κάνω τη γέμιση με κάστανα, αλλά στην τρεχάλα τη ρίχνω στο ρηχό τηγάνι, κι όπως ανακατεύω βιαστικά, χύνω το μισό ζουμί πάνω στο μάτι, περνάει από τις τρύπες και βουτάει μέσα στην κουζίνα. Κάνω πως δεν το βλέπω, δε βρίζω, αφήνω να καθαρίσω αργότερα και συνεχίζω! Μιά ωρίτσα πριν χτυπήσει το προσκλητήριο, δεν έχω βάλει ηλεκτρική, δεν έχω κάνει μπάνιο, δεν έχω στρώσει τραπεζομάντηλο, και στο πρώτο χτύπημα ανοίγω με βρεγμένα μαλλιά και το make up στο χέρι. Λέω ψύχραιμα και χαρωπά "Merry Christmas ho ho ho!", προσφέρω κρασί με μισή ώρα καθυστέρηση, γιατί δε βρίσκω το ανοιχτήρι, βάζω μουσική και τρέχω να τυλίξω τα δωράκια. Στο τέλος της γιορτής βρίσκω να περισσεύουν τρία, που έχω εντωμεταξύ ξεχάσει να δώσω σε τρεις καλεσμένους.
Dear Santa, βοήθεια!
Bοήθησέ με, please, να προλαβαίνω!
Βοήθησέ με να κάνω τα πράγματα λίγο πριν τη στιγμή που είναι να συμβούν, κι ύστερα να κάθομαι πανέτοιμη και χαλαρή να τα απολαμβάνω!
Γιατί δηλαδή όλες οι καλές κυρίες της blog-ογειτονιάς, καιρό τώρα, να προλαβαίνουν να στολίσουνε τις σελίδες τους με μπαλλίτσες και φωτάκια, να βάλουνε τα εορταστικά μενού, να στείλουν ευχές, κι εγώ να το παίζω μουγκοθόδωρος και να απέχω γιατί τρέχω;
Για να καταλάβεις δηλαδή,  μια εορταστική χριστουγεννιάτικη τουρτίτσα με ρόδι έχω αποφασίσει να βάλω για την προπαραμονή που την έχω μπανίσει μήνες τώρα.
Κι έρχεται η προπαραμονή και ξεμένω, όπως είπαμε από ρόδια, ύστερα βλέπω πως δεν έχω χώρο στο ψυγείο για την τούρτα, την αρπάζω και τρέχω στο ψυγείο της γειτόνισσας, έρχεται το βράδυ η γειτόνισσα αλλά ξεχνάει την τούρτα, και με τα πήγαιν' έλα δώθε κείθε, κόβω την τούρτα (τη σωστή στιγμή) αλλά ξεχνώ να τη φωτογραφήσω ολόκληρη πριν την ματσακονίσουν τα δοντάκια των φίλων. Το θυμάμαι στη μέση της κοπής (και της τούρτας) κι αρχίζω να τραβώ φωτογραφίες, έχοντας πατήσει (φυσικά) λάθος κουμπί στα settings κι έτσι βγάζω τις μισές θολές.
Πού ώρα και διάθεση μετά για προπαραμονιάτικες αναρτήσεις;
Dear Santa,
αυτά είχα να σου πω και να σού ζητήσω,
σού εύχομαι κλείνοντας καλές γιορτές σε σένα, στην κυρία σου και στα χαριτωμένα ξωτικά σου,
να έχεις την αντοχή να γυρίζεις όλη νύχτα στις γειτονιές του κόσμου,
την ανοχή να ακούς τις επιθυμίες μας,
και τη γενναιοδωρία να τις πραγματοποιείς.
Με φιλικό χαιρετισμό,
Μάρθα

Υ.Γ. Σού στέλνω και τη συνταγή μήπως θελήσεις να την τρατάρεις σήμερα στην κυρία Santa.
Τσέκαρε τα ρόδια σου και κάνε χώρο στο ψυγείο.
Χριστουγεννιάτικο κέηκ ροδιού

1 φλυτζάνι γάλα
6 ασπράδια αυγών
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 και 1/4 φλυτζάνια αλεύρι
1 και 3/4 φλυτζάνια ζάχαρη
4 κουταλάκια μπέκιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
3/4 φλυτζανιού βούτυρο μαλακωμένο

Ε(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C/350F.
Βουτυρώνουμε δύο ταψάκια 23 εκατοστά και τα στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί που επίσης περνάμε με λίγο βουτυράκι και αλευρώνουμε πολύ ελαφρά.
Σε ένα μπωλ  χτυπάμε για λίγο το γάλα, τα αυγά και τη βανίλια.  Σ' ένα άλλο μπωλ ενώνουμε το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ και το αλάτι. ύστερα προσθέτουμε το μαλακωμένο βούτυρο και τα χτυπάμε ελαφρά να γίνουν ως υγρή άμμος. Ρίχνουμε το μισό μείγμα των αυγών στο μείγμα του αλευριού και χτυπάμε. ύστερα προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό και χτυπάμε για κανέναν λεπτό ακόμη χωρίς αν το παρακάνουμε.
Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Τα αφήνουεμ να κρυώσουν εντελώς πριν ρίξουμε το σιρόπι.

Σιρόπι ροδιού
2 φλυτζάνια χυμό ρόδι
1 φλυτζάνι ζάχρη
 
Ρίχνουμε το χυμό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι και το βάζουμε στο μάτι σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη καιμόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες, χαμηλώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και χρησιμοποιώντας ένα πινέλο το απλώνουμε πάνω στα δύο παντεσπάνια. Ύστερα ανοίγουμε τρυπο΄λες στα κέηκς, με τη λαβή ενός ξύλινου κουταλιού και αδειάζουμε όλο το υπόλοιπο σιρόπι . Τα αφήνουμε να κρυώσουν περίπου 15 λεπτά πρίν βάλουμε το frosting.
Frosting
4 κούπες ζάχαρη άχνη
226 γραμμάρια βούτυρο μαλακωμένο
453 γρ. τυρί Φιλαδέλφεια
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλια
Σ' ένα μπωλ χτυπάμε τη ζάχαρη και το βούτυρο. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα. Όταν το frosting δέσει και γίνει παχυ το απλώνουμε στις βάσεις και διακοσμούμε με ρόδια ζαχαρωμένα ή απλά σπόρια όπως έκανα εγώ.
Χρόνια μας πολλά, καλά κι αγαπησιάρικα,
και νάχουμε πάντα στην ώρα μας, ό,τι λαχταράει η ψυχή μας!

37 σχόλια:

  1. Καλά Χριστούγεννα Μάρθα μου... σου εύχομαι ό,τι καλύτερο... όχι μόνον να τα προλαβαίνεις όλα αλλά να σου έρχονται όλα βολικά! Με υγεία, αγάπη κι ευτυχία!
    Καλές γιορτές κι ελπίζω να περάσατε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου, εμείς εδώ ακόμα γιορτάζουμε το Χριστούγεννο γιατί είναι νωρίς. Όσο το να τα προλαβαίνω ΟΛΑ, δεν το βλέπω, αλλά τι να κάνουμε; Ίσως κι εγώ το παρακάνω με πολλά. Φιλιά πολλά και όλα τα καλά!

      Διαγραφή
  2. χααχχαχαχ .. απολαυστικό το γράμμα σου ... πάντως αυτά που γράφεις εμένα κάτι μου θυμίζουν (χιχιχιιχι)

    Σου εύχομαι να περάσεις υπέροχα και μην σκας αν δεν τα προλαβαίνεις όλα ... η πρόθεση αρκεί :)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Conna μου, αυτό κάνω. Κρατώ την πρόθεση και προσπαθώ να μην κάνω συνεχώς πρόσθεση σε όσα καταπιάνομαι. Φιλιά!

      Διαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά!!Γράψε του σε ΥΓ ότι και η φίλη μου η Ξανθή στην Ελλάδα τα ίδια προβλήματα έχει, μη γράφω κι εγώ άλλο γράμμα και δεν προλαβαίνει να τα διαβάσει!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου βρε Ξανθή, μ' έκανες και γέλασα. Ωραία θα του τα διαβιβάσω, μην τυχόν έχει στο τέλος κι αυτός τα ίδια προβλήματα με μας. Δεν προλαβαίνει! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Μάρθα χρόνια πολλά με υγεία κι ευτυχία! Δεν πειράζει που δεν προλαβαίνεις! Σημασία έχει ότι στο τέλος τα καταφέρνεις!πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις ευχές, Αθηνά μου. Είναι όντως παρήγορο ότι έστω και στην εκπνοή (ή λίγο μετά) πάντως φτάνω! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  5. Χρόνια Πολλά Μάρθα μου,εύχομαι η μέρα να πήγε πιο ομαλά σήμερα.. Ξεράθηκα στο γέλιο με το γράμμα, όχι γιατί δε συμμερίστηκα τον πανικό αλλά γιατί έχω περάσει μέρες σαν και τη δική σου και έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι το γέλιο είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο ξέσπασμα..Υπέροχο το γλυκάκι σου, και του χρόνου!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά, το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, απλώς δυσκολεύεσαι να το βρεις την ώρα που διαλύεται το σύμπαν γύρω σου. Αλλά μετά,είμαστε πάλι μια χαρά! Φιλιά και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  6. Εκπληκτική ανάρτηση! Πάντως έχεις δίκιο! Σαν τις τρελές τρέχουμε συνέχεια αυτές τις μέρες!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Kathy, λίγο θα πάρουμε ανάσα αυτές τις μέρες και μετά έρχεται η παραμονή της Πρωτοχρονιάς για λίγη ακόμη τρεχάλα!Φιλιά!

      Διαγραφή
  7. Καλές γιορτές Μάρθα!! Εορταστικό το κέικ σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χαχαχα!Τα ίδια κάνω και εγώ!
    Χρόνια πολλά Μάρθα μου! Να είσαι καλά με ανθρώπους που αγαπάς και σ αγαπούν γύρω σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγγελική μου, καλή χρονιά και όλα τα καλά και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  10. Τι γλυκακι ομορφο ειναι αυτο!
    Καλες γιορτες να εχεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή χρονιά και κάθε χαρά και ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γειά σου Μάρθα σούπεργούμαν!! Τρέχεις, αλλά φτάνεις και αυτό έχει σημασία.
    Το γεύμα με θέμα το ρόδι, πολύ μου άρεσε σαν ιδέα και σαν σκέψη. Το κρατώ και το σημειώνω!

    Χρόνια σου πολλά και καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρυσαυγούλα μου, που φαντάζομαι πως τρέχεις κι εσύ!!!
      Τα τραπεζώματα με θέμα είναι τελικά πολύ γαργαλιστικά! Κατεβάζεις όποιο θέμα θέλεις και δεν τελειώνεις ποτέ!

      Διαγραφή
  13. Χρόνια πολλά, Μάρθα! Και του χρόνου, να είσαι καλά, να ξαναμαζέψεις τους αγαπημένους σου, γύρω από το γιορτινό σου τραπέζι! Τέλος καλό, όλα καλά για την βραδιά με θέμα το ρόδι! Λίγο πολύ, οι περισσότερες από εμάς κάπως έτσι τρέχουμε, όταν έχουμε τραπεζώματα. Όσο και αν τα έχεις προγραμματίσει όλα, όλο και κάτι ξεφεύγει την τελευταία στιγμή! Όμορφο το κέικ!
    Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ειρήνη μου κι ας ελπίσουμε πως πια θα απολαμβάνουμε περισσότερο παρά θα τρέχουμε!!!Καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  14. Χρονια Πολλα Μαρθα μου!
    Αν πιασει το γραμμα με τον Santa, πες μου να του στειλω κι εγω, γιατι αντιμετωπιζω το ιδιο προβλημα... τρεχω κι ας ειμαι κλεισμενη μεσα στο μαγαζι, τρεχω κι ας ειμαι κλεισμενη μεσα στην κουζινα, γενικα τρεχω τοσο πολυ, που εχω ξεχασει πως ειναι το να καθεσαι! Αλλα δεν πειραζει, γεροι να ειμαστε και να τρεχουμε!
    Πολυ ωραια φαινεται η τουρτα με το ροδι! Ωραια ιδεα και το γευμα με θεμα το ροδι!
    Πολλα φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα σας γράψω νεότερα από την ανταπόκριση του Santa, αν είναι να προλάβετε να του γράψετε κι εσείς! Καλή χρονιά να'χουμε!

      Διαγραφή
  15. Αχ τι ωραίο κείμενο...αχ τι ωραίο ρόδι...
    αχ τι ωραίο το γλυκό...δεν έγινε στο πόδι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ τι ωραία που τα λες,
    αχ τι ωραία λόγια,
    στέλνω τις πιο θερμές ευχές,
    και δυο ημερολόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κοριτσάκι...πάνε πέρασαν τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!! Ήρθε ο Άγιος άφησε δωράκια στα καλά παιδιά και σε μένα μια "κούραση" άλλο πράγμα!!! Ένα τρεχαλητό, μια σκέψη, μια αναστάτωση και κι κάπου που βγήκαν τα γλυκάκια...ξέχασα να βγάλω μια τούρτα μπλακ φόρεστ, που μου ήρθε ως πεσκέσι!!
    Την είχα βγάλει στο μπαλκόνι, γιατί στο ψυγείο δεν χώραγε :-(

    Φάγαμε,ήπιαμε,συζητήσαμε,παίξαμε, μαζέψαμε και έφυγε ο κόσμος και από-μαζέψαμε .... και κάνω έτσι... Και τι να δω;!
    Το κουτί με την τούρτα στο μπαλκόνι αμανάτι :-)))

    Λες να βάλει και για μένα χεράκι βοηθείας ο Άγιος την επόμενη χρονιά;
    Φιλιά πολλά σου στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα βάλει το χεράκι του, θα το βάλει, δε γίνεται αλλιώς, θα κρατήσει ως δείγμα το αίτημά μου και θα φροντίσει όλες μας!!!Μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια! Φιλιά πολλά και καλή ξεκούραση μέχρ την αλλαγή του χρόνου που θα ξαναστρωθούν τραπέζια! Και κοίτα, πριν φύγουν οι καλεσμένοι σου, ρίξε μια ματιά και στο μπαλκόνι!!!

      Διαγραφή
  18. Μαρθούλα Χρόνια πολλά σου εύχομαι, γλυκά και ονειρεμένα! Καλότυχα και αισιόδοξα!
    Έτσι γίνεται πάντα, ο νόμος του Μέρφυ σε xmass edition! Ολα στραβά πηγαίνουν μέχρι στο τέλος να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα!!! Μην σκας, σε όλα τα σπίτια, real και μπλογκόσπιτα, όλοι τρέχουν να προλάβουν! you are not alone:)
    Ειμαι σίγουρη ότι η κυρία Αγιο-Βασίλαινα απολαμβάνει τώρα το κέηκ ροδιού της!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τουλάχιστον παρηγοριέμαι στη σκέψη πως η οικογένεια Αη- Βασίλη απολαμβάνει, μέσα στο χαμό, ένα ζουμερό κέηκ ροδιού! καλό σου βράδυ και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  19. Μαρθούλα είναι σίγουρο ότι όλο και κάτι θα στραβώσει τις μέρες των γιορτών! Σημασία έχει να μη χάνεις το κέφι σου! Άσε που είμαι σίγουρη πως με τόσο ωραία συνταγή γλυκάθηκε ο Άγιος και την επόμενη φορά θα σε βοηθήσει με τις αναποδιές!
    Πολλά γιορτινά φιλιά και καλά να περάσεις (παρά το τρέξιμο)!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλοι αφήνουν κούκις στον Άγιο, εγώ είπα να βουτήξει τη γενειάδα του στο κέηκ του ροδιού. Φαντάζομαι πως θα του ήταν ευχάριστη έκπληξη κι έτσι θα θυμηθεί να βάλει ένα χεράκι για όλες μας όταν αγκομαχούμε! Φιλιά σου Αναστασία μου και καλή χρονιά!

      Διαγραφή
  20. Επίσης Κική μου! Καλή χρονιά με όλα τα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά και καλά με υγεία πάνω από όλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντεύχομαι για υγεία, δύναμη και θετική ενέργεια και σκέψη σε ό,τι κάνουμε!!!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...