Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Μους Σοκολά (-τα) και δυο βραβεία

Είχα αρχίσει να σκέφτομαι τις ερωτήσεις για να παραλάβω το βραβείο που μου'στειλε η Ξανθή από τις "Συνταγές της Ασπρούλας" http://asproylas.blogspot.com, όταν η Σοφία από τη "Γελαστή Κλωστή" http://e-velona.blogspot.com/ μου'στειλε πακέτο ένα δεύτερο.

Διέκοψα τις πρώτες σκέψεις για να δώσω χώρο στις δεύτερες, κι ενώ σκεφτόμουνα, με βρήκε η τρίτη σκέψη "τι θα τρατάρω τους καλεσμένους μου την ώρα που θα διαβάζουν τις απαντήσεις μου που μπορεί και να μην τους ενδιαφέρουν καθόλου;" Εκεί με χτύπησε η σκέψη-θύμηση μιας ζουμερής σοκολατόπιτας που έφαγα το καλοκαίρι στο Βόλο.
Δεν έχει νόημα να τρέχετε μες στους δαιδάλους του μυαλού μου, πίσω απ'τις σκέψεις, τις ιδέες και τους συνειρμούς μου, γι' αυτό σας λέω ευθέως πως θα σας τρατάρω μία νοστιμότατη σοκολατένια μους, που γίνεται με δυο μονάχα υλικά για να μού λύσει τα χέρια και να τα χρησιμοποιήσω έτσι ελεύθερα στο γράψιμο.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της Ξανθής, θα ευχαριστήσω τη μαμά μου, το μπαμπά μου και τους φίλους μου, και θα δώσω τις απαντήσεις μου που ισχύουν μόνο για σήμερα, Κυριακή 27 Οκτώβρη και ώρα 4:58μμ Νέας Υόρκης. Αν ερωτηθώ μιαν άλλη μέρα και σε άλλον τόπο, οι απαντήσεις μου θα είναι διαφορετικές, αφού κι εγώ δε θα'μαι πια η ίδια.

- Αγαπημένο φαγητό, οι λαχανοντολμάδες. Όμως σκεφτείτε πόσο δοτική μ' έκανε η μάνα μου, που χτες που βρέθηκε μια κατσαρόλα από δαύτους κάτω από τη μύτη μου, έφαγα μόνο έναν για να προλάβουνε να φάνε κι όλοι οι φίλοι μου (που ήτανε καμπόσοι). Αυτό αποτελεί απάντηση εκτός θέματος ερωτηματολόγιου, αλλά εντός θέματος λαχανοντολμάδων.

- Δε μου αρέσει καθόλου στους ανθρώπους η βία και η επιδειξιομανία. Στο δεύτερο γυρίζω την πλάτη μου, ενώ στο πρώτο θέλω να βαρέσω την πλάτη (και όχι μόνο) αυτουνού που βαράει κι έτσι να γίνω βίαιη κι εγώ.

- Μου αρέσει με τους ανθρώπους που κάνω παρέα να γελάω σαν να γαργαλιέμαι και να γαργαλιέται κι ο εγκέφαλός μου απ' την ευχαρίστηση της σπιρτάδας του χιούμορ και της ευφυίας τους.

- Με ηρεμεί να πασπατεύω κουτάλες και να σκαρώνω γλυκά και ιστορίες.

- Αγαπώ...τα παιδιά, τα σκυλιά, τα ταξίδια, τις παραστάσεις, τα ψησίματα, τα γραψίματα, τα τραπεζώματα, τους φίλους μου, το βαφτιστήρι μου...και γενικά αγαπώ!!!
- Νευριάζω με τη φασαρία και τους θορύβους που μπαίνουν αδιάκριτα στο ευαίσθητο αυτί μου: με την εκκωφαντική μουσική των γειτόνων (πρώην ευτυχώς ), των τζόβενων οδηγών (νυν και ελπίζω όχι και αεί και εις τους αιώνες των αιώνων)που σεργιανούν με κατεβασμένο τζάμι και κάνουν πάρτυ στο δρόμο, των νεαρών στα τρένα που ακούνε με ακουστικά σε ήχο πολλών ντεσιμπέλ που διαπερνάει το τύμπανό τους και τρυπάει το δικό μου. Νευριάζω όταν περιμένω στη στάση των λεωφορείων και βλέπω τα λεωφορεία να κινούνται μόνο στο αντίθετο ρεύμα. Όταν περιμένω σε ουρά ταμείου σε σούπερ μάρκετ και βλέπω να προχωρούν όλες οι άλλες ουρές όλων των άλλων ταμείων. Όταν περιμένω τους φίλους που μ' έστησαν και βλέπω τους δείκτες του ρολογιού να μετρούν τα λεπτά στην αιωνιότητα. Νευριάζω γενικά στην αναμονή γιατί είμαι γενικά ανυπόμονη!

- Δεν αποχωρίζομαι ένα τετράδιο και πολλά μολύβια απ' την τσάντα μου. Φοβάμαι  μην ξυπνήσει ο εν δυνάμει συγγραφέας μέσα μου και δεν με βρει εκεί.

- 'Οταν ήμουνα μικρή δε χάζευα συστηματικά αφίσες. Σήμερα όμως χαζεύω με μεγάλη ευχαρίστηση όλες τις vintage αφίσες που με γυρίζουν πίσω, τότε που ήμουνα μικρή ("Αναζητώντας το χαμένο χρόνο" λέγεται αυτό;)

Εδώ κάντε ένα break. Παρ'τε μια σοκολατένια μους να γλυκαθείτε, πιείτε κι ένα νεράκι να δροσιστείτε και όσοι έχετε όρεξη και χρόνο για συνέχεια,  ανασκουμπωθείτε και πάμε στο ερωτηματολόγιο του δεύτερου βραβείου:
1. Τι με ενέπνευσε και τι σημαίνει για μένα το όνομα του blog μου;
Ήταν πριν από ενάμισυ χρόνο περίπου που ο Δήμος Αθηναίων οργάνωσε εδώ στη ΝΥ μια βραδιά για να τιμήσει τους λογοτέχνες της Διασποράς. Μετά το πέρας της βραδιάς θα πρόσφεραν το κατιτίς τους και μου ζήτησαν να φτιάξω εγώ τα "κατιτίς" βουτήματα. Δέχτηκα αλλά στην ερώτηση "και ποιος θα γράψουμε ότι τα προσφέρει;" εγώ δεν ήθελα να βάλω το "Μάρθα Τομπουλίδου" που πιθανά να ήξεραν από το θέατρο. Στην αναζήτηση, έσκασε μπρος στα μάτια μου η λ. kitchenette και μου΄κλεισε μόρτικα το μάτι. Το κουζινάκι-kitchenette μπήκε μπροστά εκείνη τη βραδιά, κι εκείνη την ίδια βραδιά, με το ίδιο όνομα απέκτησα το blog μου. Βαφτίστηκα! 

2. Αν δεν ήμουν άνθρωπος τι θα ήθελα να είμαι;
Σε μια έκθεση της δευτέρας γυμνασίου με το ίδιο θέμα, απάντησα εύκολα "γλάρος". Τώρα δεν θα ξανάλεγα το ίδιο ούτε θα απαντούσα εύκολα. Αγαπώ βέβαια τους σκύλους αλλά επειδή τελευταία πέφτει μεγάλη κακοποίηση, θα το κάνω πιο συγκεκριμένο και θα πω: θα'θελα να' μουν ένα κανισάκι που γεννιέται, μεγαλώνει και πεθαίνει στο σπίτι μιας φιλόζωης οικογένειας με πολλά παιδιά, και εισπράττει πολλή αγάπη, πολλη παρέα, πολύ φαγάκι, πολλά ταξίδια και πολλά παιχνίδια .

3. Ποιο στοιχείο βρίσκω γοητευτικό και συνεχίζω να γράφω;
Μα το ίδιο το γράψιμο!!! Πολλές φορές γράφω γιατί έτσι ξεσπώ, ξεδίνω και ψυχοθεραπεύομαι. 
Όμως, ακόμη και μέσα στην ψυχοθεραπεία, χαίρομαι αφάνταστα που μ' αυτό τον τρόπο επικοινωνώ με τους ανθρώπους που διαβάζουν τη γραφή μου και στέλνουν πίσω τη δική τους, όχι κλεισμένη σε μπουκάλι αλλά ανοιχτή και ξάστερη να τη διαβάσω να χαρώ κι εγώ.

4. Ποια φωτογραφία θα έβαζα για τη ζωή;
Γιατί η ζωή είναι γεμάτη από αντίθετα κι από ανάποδα και γιατί και στα δυο χρειάζεται να  γελάμε.

5. Αγαπημένη λέξη;
"Καλά", σε όλες τις δυνατές φράσεις: Να'μαστε καλά, όλα καλά, αύριο θα'ναι όλα καλύτερα!

6. Αν με σταματούσα απ' το BLOGTV και με ρωτούσαν ποιο είναι το χαρακτηριστικό μου γνώρισμα σύμφωνα με τα λεγόμενα των άλλων τι θα έλεγα;
ΕΝΑ γνώρισμά μου σύμφωνα με τα λεγόμενα ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ; Μού βάζετε δύσκολα ρε παιδιά. Νομίζω θα'λεγαν "ανυπόμονη" που το' πα και παραπάνω και control freak γιατί έχω τη μανία να περνάνε όλα απ' το μάτι κι απ' το χέρι μου. Μη με δουλεύετε, το δουλεύω.

Και τώρα ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω την πο-λυ-σύν-θε-τη συνταγή αυτής της φοβερής μους σοκολάτας που μόλις δοκιμάσατε. Ή μήπως πέρασε ήδη μια ώρα;

Μους σοκολά
(κατά την ταινία: Chocolat με τη Ζυλιέτ Μπινός)
265 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε περεκτικότητα κακάου 70%
(η δική μου ήταν 55% και πάλι τη ζήταγε τη ζαχαρίτσα της όπως θα δέιτε παρακάτω)
240 ml νερό

4 κ.σ ζάχαρη (προαιρετικά, αλλά βάλτε τη αν είστε του γλυκού)
1 κ.σ λικέρ της αρεσκείας σας (προαιρετικά επίσης, εγώ έβαλα κονιάκ)
Σε ένα κατσαρολάκι πάνω από χαμηλή φωτιά ρίχνουμε τα κομματάκια της σοκολάτας με το νερό, το λικέρ και τη ζάχαρη αν βάλουμε, και ανακατεύουμε μαλακά να λιώσουν.
Έχουμε εντωμεταξύ γεμίσει μια μικρή κατσαρολίτσα με κρύο νερό και παγάκια και από πάνω βάζουμε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα που ο πάτος της ακουμπάει στα παγάκια. Μόλις λιώσει η σοκολάτα, τη ρίχνουμε μέσα στη μεγάλη κατσαρολίτσα και χτυπάμε με το μεταλλικό σύρμα μέχρι να δέσει η σοκολάτα. Αδειάζουμε στα ποτήρια και βάζουμε στο ψυγείο.
Όταν την έβαλα στο ψυγείο δεν ήταν εντελώς σφιχτή. Την άφησα ένα μισάωρο, την έβγαλα, την ξαναχτύπησα και την άφησα πάλι να σφίξει αφού έτριψα πάνω της λίγο μπισκότο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, προσφέρεται και σε γιορτινή συσκευασία ως χριστουγεννιάτικο δώρο: κρέμα σοκολάτα σε βαζάκι! Με φουντούκι γίνεται νουτέλλα! Πολλές καληνύχτες σας!

Υ.Γ Για να μη δώσω τη σκυτάλη μόνο σε κάποιους και αποκλεισω καποιους άλλους, καλώ να παίξουν με τα ερωτηματολόγια όλοι όσοι έχουν διάθεση παιχνιδιού 

42 σχόλια:

  1. Πολύ χαίρομαι να σε γνωρίζω ιδιαίτερα στις απαντήσεις εκτός θέματος!!! Την θεϊκή μους θα την ονειρεύομαι... Φαίνεται υπέροχη!
    Καλή βδομάδα Μάρθα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω μόνο μην είμαι "εκτός θέματος"!
    Την μους πάντως εσύ την ονειρεύεσαι κι εγώ την τρώω!
    Αχ, αυτές οι ενοχές της νοστιμιάς!
    Φιλιά πολλά Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκαλυπτική και ουσιαστική όπως πάντα!! Καλημέρα!!
    Η ιδέα δώρα βαζάκια μους υπέροχη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ξανθή μου! Φαίνεται πως θα γεμίσω τη λίστα των δώρων μου με ποικιλία σε βαζάκια μέχρι τα Χριστούγεννα! Σε φιλώ!

      Διαγραφή
  4. Χαίρομαι που με τις απαντήσεις σου αισθάνομαι ότι σε γνώρισα λιγουλάκι!
    Τη μους νομίζω θα τη φτιάξω ΤΩΡΑ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με το καλό και καλοφάγωτη, να επιβεβαιώσω και την απάντηση που έδωσα παραπάνω πως η αγαπημένη μου λέξη είναι το καλό-καλά! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Ελαφριά και σίγουρα νόστιμη η μους σοκολά!!
    "Με φουντούκι γίνεται νουτέλα"....αυτό πολύ μου άρεσε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού σού άρεσε η φράση με το φουντούκι, να φτιάξεις και τη μους με το φουντούκι Πέπη μου! Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  6. Κάθε φορά που βλέπω ανάρτησή σου τρέχω σαν τρελλή να την απολαύσω. Πόσο μάλλον σήμερα που είχε ερωτήσεις ανάκρισης 3ου τύπου!!!Είσαι ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΠΑΝΤΑ,είτε περιγράφεις συνταγές, είτε καταστάσεις
    Μαρθί μου ανυπόμονο(μοιάζουμε.Ο,τι είναι να γίνει να γίνει γρήγορα!) φιλιά πολλά-πολλά-πολλά-πολλάααααααααααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και την ανυπομονησία έχουμε ίδια;;; Βρε για δες! Φιλώ σε αδερφή ψυχή!

      Διαγραφή
  7. Να πάρω το βαζάκι μου και να απολαύσω τη μους διαβάζοντας το απολαυστικό ποστ.............διπλή απόλαυση είσαι!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απόλαυσα τις απαντήσεις και το κείμενό σου όπως πάντα, απόλαυσα την μους ιντερνετικά, μακάρι να μπορούσα να την απολαύσω και πραγματικά!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλενά μου, είναι τόσο εύκολη που μπορείς να την απολαύσεις one two three που λένε! Φιλιά πολλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

      Διαγραφή
  9. Μου έκανε εντύπωση που έλιωσε μαζί με το νερό (επειδή σφίγγει με το νερό). Ενδιαφέρουσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ καλοσφιξε μια χαρά και καλοφαγωθηκε μια χαρούλα

      Διαγραφή
  10. Καλησπέρα Μάρθα... μου αρέσει που γνωριζόμαστε καλύτερα μ' αυτά τα παιχνίδια ερωταπαντήσεων!!! Αυτή η μους που έφτιαξες είναι υπέροχη... γεια στα χέρια σου!!!
    Καλό βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι παιχνίδια who is who αυτά κι έχουν πολλή πλάκα. Φιλάκια Κική μου

      Διαγραφή
  11. Μάρθα, είναι Τρίτη πρωί και μπαίνοντας στο μπλογκοσπιτό σου, αντίκρυσα την μους σοκολάτας! Και πες μου τώρα! Πως θα συνεχίσω το υπόλοιπο της ημέρας, χωρίς να δοκιμάσω ούτε μια κουταλίτσα;; Γιατί μας τα κάνεις αυτά, Μαρθούλα;;
    Οι απαντήσεις σου αντικατοπτρίζουν το χαρακτήρα σου, αλλά και το χιούμορ που διαθέτεις!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δοκιμάσεις Ειρήνη μου και μία και δύο και τρεις κουταλίτσες. Κι εγώ σε κερνώ κι εσύ το φτιάχνεις και κερνιέσαι κι είμαστε όλοι μια ευχάριστη ατμόσφαιρα!

      Διαγραφή
  12. Με φουντούκι γίνεται νουτέλα... εντάξει με έστειλες και τώρα πρέπει να ετοιμάσω και τις δύο βερσιόν :)
    Μου άρεσαν οι απαντήσεις σου, αυθόρμητες και γλυκές όπως είσαι και εσύ άλλωστε :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ γλυκειά Ερμιόνη μου! Κάνε και τις δυο βερσιόν κι αν το κατάστημα διαθέτει και τρίτη, κάνε κι αυτήν να τη χαρούμε! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Καλά όταν μοίραζες τους λαχανοντολμάδες...εγώ που ήμουν; Μου λες;
    Κοπέλα μου καλή, Πολλά από τα όσο μας γράφεις, θα σου πω ότι "άκρως διακριτά" μέσα σε τούτο το blog!!!
    Καλό βράδυ (ή καλό πρωί) στην άλλη άκρη της γης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μήπως έφτιαχνες τους δικούς σου λαχανοντολμάδες εκείνη την ώρα;
    Τελικά δεν είπα τίποτε καινούριο, ε;
    Τζάμπα τα ερωτηματολόγια, τζάμπα κι ο κόπος μου!
    Φτου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ καλή ιδέα τα βαζάκια. Και φυσικά ποιος μπορεί να αντισταθεί στη σοκολάτα;
    Συγχαρητήρια για τα βραβεία σου!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαρθούλα...τι να πω ; απ΄τις απαντήσεις σου; απ΄τα κεράσματα σου;
    όλα εξαιρετικά σαν εσένα που σου αξίζουν πάρα πολλά βραβεία!
    Υ.Γ η μους σου με αποτελείωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κρίμα που είμαστε τόσο μακριά και δεν μπόρεσα να πάρω ούτε μυρωδιά από τους λαχανοντολμάδες... Λατρεμένο φαγάκι!
    Οι απάντήσεις σου μου άρεσαν πολύ πολύ! Τόσο όσο μου άρεσε και αυτή μους που την έβαλα στο μάτι και σύντομα θα καταναλώσω μερικά βαζάκια... ;-)
    Πολλά πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά φιλάκια κι από μένα Αναστασία και σου στέλνω και πολλά βαζάκια επίσης!

      Διαγραφή
  18. Βρε Μάρθα μου με ισοπέδωσες με την μους. Τι ωραία που φαίνεται! Θα την δοκιμάσω!
    Ασε με τους λαχανοντολμάδες, μπορώ να φάω ολόκληρη κατσαρόλα.
    Πόσο μου άρεσε και πόσο δίκιο έχεις με την φωτογραφία ζωής!
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπότε θα στρώνουμε τραπέζια με λαχανοντολμάδες για κυρίως πιάτο, μους σοκολάτα για επιδόρπιο και θα καλούμε και όλους μας τους φίλους!

      Διαγραφή
  19. Μας άνοιξες την όρεξη πρωι πρωί!
    Φιλάκια,Μαρθάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως η μους ανοίγει και την απογευματινή και για τη βραδινή όρεξη Λένια μου!
      Είναι αυτή μίαααα!

      Διαγραφή
  20. Αχ, αυτή η σοκολάτα! Κόλαση!!
    Οσο για τις απαντήσεις σου, έξυπνες και ειλικρινείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναλόγως τη στιγμή και τη διάθεση, μια μου φαίνεται η σοκολάτα κόλαση, μία το λεμόνι, μία το μήλο...άσε δεν έχω σωτηρία εγώ με τα γλυκά!

      Διαγραφή
  21. Μάρθα μου, καλημέρα!!! συγχαρητήρια για τα βραβεία σου!!! πολύ όμορφες οι απαντήσεις και το γλυκάκι σου ΥΠΕΡΟΧΟ!!! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια κι από μένα, ευχαριστίες και ένα σοκολατένιο κέρασμα να σου φτιάξει τη μέρα!

      Διαγραφή
  22. Συγχαρητήρια για τα βραβεία σου ελπίζω να είσαι καλά καλά εκεί στα ξένα.φιλιά καλό μήνα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είμαι καλά, Νάντιά μου, διδάσκοντας, γράφοντας, παίζοντας και ψήνοντας. Φιλιά πολλά και σε σένα!!!

      Διαγραφή
  23. Μάρθα μου, καλημέρα! Συγχαρητήρια για τα βραβεία σου!!! Μούρλια το γλυκάκι σου, γενικά οτιδήποτε έχει σοκολάτα είναι λατρεμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...