Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μπισκότα μερέντας ή μερεντομπίσκοτα για κάποιο γλυκό δοντάκι

Ή αλλιώς: Nutella scones for a sweet tooth



   Έτσι καθώς έριχνα μέσα στο καλάθι της νοικοκυράς το σακούλι με τα ανάλατα καβουρντισμένα φουντούκια, και τη nutella, μ' έπιασε ένα sweet tooth, που λένε κατά δω μεριά, «ένα γλυκό δοντάκι" εις το ελληνικότερον, μια "λιγουρίασις" ένα πράμα, και άστραψε στο μυαλό μου μία φωτογραφία που’χα δει τις προάλλες: Μία στοίβα nutella scones με extra φουντούκια και ραντισμένα με extra nutella!
   Πάντα υπάκουα στη "λιγουρίασις της στιγμής" και πάντα είχα μεγάλη αγάπη στα φουντούκια.
Και στους ζήτουλες σκίουρους της αυλής μου, τους Γρηγοράκηδες (μη
 με ρωτάτε γιατί Γρηγοράκηδες, έτσι μου'ρθε, έτσι τούς βάφτισα), φουντούκια τους ταίζω όταν στέκονται προκλητικά στο άνοιγμα της πόρτας μου.
Και ο
hazelnut φουντουκοκαφές βρίσκεται συχνά πυκνά στο ντουλάπι μου, γιατί μοσχοβολάει και μού θυμίζει Χριστούγεννα .
Και η πραλίνα φουντουκιού, είτε Merenda είτε Nutella, έγινε κατά καιρούς θυσία σε πολλά "γλυκά δοντάκια" μου.
   Άκου τώρα εσύ φράση: «Ένα γλυκό δοντάκι»!
 Μωρέ πολύ χαριτωμένα και συμμαζεμένα και politically correct δεν μάς τα λένε οι Αμερικάνοι;
Πες να το καταλάβεις:"Έχω μια λιγούρα τώρα!" και πιάσε ένα γαλακτομπούρεκο να’ρθεις στα ίσα σου!
Πες: "'Αχ, ζαλίζομαι,νομίζω μου’πεσε το ζάχαρο" και τσάκισε μια κούπα παγωτό καϊμάκι με σιρόπι βύσσινο.
Ή πες αν θες: " Με χτύπησε το
stress", και χτύπα μία ΙΟΝ αμυγδάλου γίγα, να στανιάρεις!
   Αλλά αν έχεις «ένα γλυκό δοντάκι" τι σκατά θα πάρεις;(Σχωράτε μου τα γαλλικά); Μια καραμελίτσα μέντα κι άμε στην ευχή του Θεού και τση Παναγίας!!!

"Τίκι τίκι τίκι τίκι το δοντάκι,
όταν έχει μες στο στόμα φουντουκάκι..."

   Άκου τώρα τι θυμήθηκα! Την Άννα Φόνσου να τραγουδάει το "φουντουκάκι» της!
Κι αν με πιάσει το τραγουδιστικό μου  κι αρχίσω «τα καρυδάκια με το μέλι» και «τα στραγαλάκια για την όρεξη», με βλέπω να την πέφτω σε καμιά γουρουνοπούλα να φχαριστηθούν και τα 32 τα δοντάκια μου, κι όχι μόνο το ένα!

   Λοιπόν, Μαρθούλα, άστα τραγουδάκια κατά μέρους κι άδειασε το καλάθι της νοικοκυράς. Αυγουλάκια, φουντουκάκια  κι όλα τα καλά.
Ζυμώνω ένα μεγάάάλο μερεντομπίσκοτο σε χαλάκι.
Τού απλώνω μια δόση nutella .
Το ρολλάρω σε φρατζολάκι.
Το κόβω σε σχεδιάκια της αρεσκείας μου, τρίγωνα, τετράγωνα, κυκλάκια. Τα πλαγιάζω να λιαστούν στους 375 βαθμούς Φάρενάϊτ.
Τα στεγνώνω στη σχάρα, και μ’ ένα κουταλάκι τα πιτσιλώ με λιωμένη nutella να δροσίσω την κάψα τους.
Πριν τα κλείσω σε μεταλλικό κουτί να μην τα πιάνει ανθρώπου μάτι, πιάνω εγώ πέντε έξι και μπουκώνομαι .
Τα δοντάκια μου πιάνουν δουλειά κι αγάλλονται.
Αρχίζω να βλέπω πεταλουδίτσες κόκκινες, κίτρινες, πράσινες.
Ξαναπιάνω το τραγούδι.
Αυτή τη φορά κάνω παραλλαγή στον παιδικό ρυθμό της «Τενεκεδούπολης».

"Μερεντομπίσκοτο, μερεντομπίσκοτο,
είσαι ωραίο πολύ!
Μερεντομπίσκοτο, μερεντομπίσκοτο,
σε αγαπάω πολύ!"

Οποία χαρά!
Οποία αγαλλίαση!
Οποία ευδαιμονία!
Ωχ! Μωρ’ τί σουβλιά είναι αυτούνη στο δοντάκι μου ;
Το γλυκό μου δοντάκι το’κανε αυτό;
Έλα...καλά τώρα...η ευχαρίστηση είναι!
Μμμμ! Πολύ δε σουβλίζει αυτή η ευχαρίστηση ;
Πού το’βαλα το τηλέφωνο του οδοντίατρου ρε γαμώτο;


Μπισκότα μερέντας ή αλλιώς Nutella scones
Από το Baked Explorations


Η ώρα τής συνταγής


2 κούπες αλεύρι
1/4 της κούπας ζάχαρη
1/4 της κούπας άγλυκο κακάο
1 κουτάλι της σούπας μπέκιν πάουντερ (baking powder)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
84 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
1 αυγό
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
3/4 της κούπας καβουρδισμένα φουντούκια χοντροκομμένα
1/2 κούπα nutella ή merenda (μερέντα)


Η ώρα της ε(χ)τέλεσης


Ανάβετε το φούρνο στους 190 C να ζεσταίνεται.
Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί .
Βάζετε τη σχάρα του φούρνου στη μεσαία θέση.


Σ' ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύετε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι, το κακάο και το μπέκιν .
Προσθέτετε σε κομματάκια το βούτυρο και ανακατεύετε.


Σ' ένα άλλο μπωλ χτυπήστε το αυγό με την κρέμα γάλακτος.
Σιγά σιγά προσθέστε το μείγμα αυτό στο μείγμα με το αλεύρι.
Ζυμώστε καλά.
Ενσωματώστε στη ζύμη και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.


Απλώστε το μείγμα σε ορθογώνιο σχήμα, μεγέθους 15x30 εκατοστά.
Απλώστε πάνω του τη μισή nutella ή μερέντα (merenda).
Ρολλάρετε σε ρολό μήκους 15 εκατοστών.
Πατήστε το λίγο , έτσι ώστε να έχει ύψος περίπου 5 εκατοστά.
Κόψτε στο μέγεθος και στο σχήμα που σάς αρέσει εκείνη τη στιγμή. Μικρά, μεγάλα, τρίγωνα, τετράγωνα.


Βάλτε τα στο ταψί και ψήστε για 18-20 λεπτά.
Μην το παρακάνετε. Δοκιμάστε με τη μέθοδο της οδοντογλυφίδας.


Αφείστε τα να κρυώσουν.




Όσο κρυώνουν , τρυπήστε τα λίγο με ένα πηρούνι.
Ζεστάνετε την υπόλοιπη nutella- μερέντα στα μικροκύματα για 15-20 δευτερόλεπτα .
Με ένα κουτάλι πασπαλίστε μερέντα τα μπισκότα- scones είτε σε ζιγγ- ζαγκ είτε όπως σάς αρέσει.
Μπορείτε να τα βάλετε κανά πεντάλεπτο στο ψυγείο.
Και...

Καλοφάγωτα!

14 σχόλια:

  1. Υπέροχα μπισκότα !!! Πολύ ωραία !!!
    Καλώς σε βρήκα !!!
    Καλό βράδυ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα τα μπισκότα σου, λαχταριστά!!! Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H ώρα της εκτέλεσης είναι αφού κρυώσουν, προσωπικά τα εκτελούσα όλα και τα έκρυβα από τους υπόλοιπους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα τα μπισκότα σου Μάρθα!!!Έχουμε ακριβώς τα ίδια γούστα, έτσι νιώθω κι εγώ πολλές φορές ( ότι έχει σχέση με σοκολάτα και ξυρούς καρπούς με τρελαίνει)τέλος πάντων μου άρεσε η συνταγή και θα τα κάνω ...ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλεια τα μπισκοτάκια σου, αγαπημένη η γεύση τους. Η συνταγή αποθηκεύτηκε και θα εκτελεστεί. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το πρώτο μπουκώθηκες 5-6;
    Α, εσύ Μάρθα μας έχεις πολλά να μας εξομολογηθείς ακόμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λογοτεχνική αδεία τα λέω βρε Πηνελόπη μου! Πάντως 5-6 μπουκίτσες τις έφαγα, δε λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ααααα! Ειδικά για μένα δηλαδή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και για σένα και για μένα και για όποιον το λιγουρεύεται...αλλά σε μπουκίτσες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...