Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

Πρωτιά 14χρονου Έλληνα σε παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης

Έχω μεγάλη αγάπη στη γραφή, και μεγάλη ευαισθησία στα παιδιά.
Και τα παιδιά που αγαπούν τα βιβλία, έχουν σκεπτόμενο νου, γράφουν και μιλούν τη γλώσσα , με συγκινούν ιδιαίτερα. Τι να πω λοιπόν γι' αυτό το παιδί που έγραψε ιστορία μέσα απ' τη διάκρισή του σ' αυτόν τον παγκόσμιο διαγωνισμό έκθεσης , όπου ξεχώρισε μέσα από 1,000,000 νέους απ' όλο τον κόσμο.
Μπράβο, Μάριε και μπράβο σε όλους όσους βοήθησαν στη διάπλαση του Μάριου.
Ακολουθούν η είδηση της βράβευσης και η έκθεση του Μάριου που τού χάρισε το βραβείο.
Αξίζει να διαθέσουμε πέντε λεπτά απ' το χρόνο μας να τη διαβάσουμε.

"Έλληνας μαθητής της Β’ Γυμνασίου, από τα Γιαννιτσά ήταν ο νικητής του διεθνούς διαγωνισμού έκθεσης της Παγκόσμιας Ταχυδρομικής Ένωσης (UPU). Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν «Γράψτε μια επιστολή σε έναν αθλητή ή μια μορφή του αθλητισμού που θαυμάζετε, για να εξηγήσετε τι σημαίνουν για εσάς οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Στο διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από ..
1 εκατομμύριο νέοι από 55 χώρες, μέσω των ταχυδρομείων τους και νικητής αναδείχτηκε ο 14χρονος Έλληνας.
«Η σύνθεση είναι πρωτότυπη, πολύ προσωπική και δημιουργική, ενώ αναδεικνύονται έντονα οι Ολυμπιακές αξίες», αναφέρει η διεθνής κριτική επιτροπή επισημαίνοντας τον απλό και δημιουργικό τρόπο γραφής του Μάριου Χατζηδήμου.
Ο νικητής θα βραβευθεί την Παγκόσμια Ημέρα Ταχυδρομείου, δηλ. στις 9 Οκτωβρίου 2012, στην Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του 25ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΤΕ που θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 149 χωρών.
Τον Απρίλιο ο 14χρονος είχε αναδειχτεί νικητής στον αντίστοιχο πανελλήνιο διαγωνισμό και η έκθεση διαβιβάστηκε στο διεθνές γραφείο της Π.Τ.Ε μέσω των ΕΛ.ΤΑ, όπου και έγινε η τελική κρίση των εκθέσεων των μαθητών από όλες τις χώρες.
Ακολουθεί η έκθεση του Μάριου Χατζηδήμου:

«Γιαννιτσά, 25/01/12
Κύριο Ρότζερ Φεντερερ,
Tennis sport club of Bussel,
Switzerland.
Αγαπητέ Ρότζερ Φέντερερ,
Είμαι ο Μάριος, ένας από τους χιλιάδες, φαντάζομαι θαυμαστές σου. Ένας μικρός, ασήμαντος Μάριος, μπροστά σ’ έναν γίγαντα του αθλητισμού. Κι ο λόγος που σου γράφω; Για να σ’ ευχαριστήσω… να σ’ ευχαριστήσω, που ξύπνησες μέσα μου την αγάπη για τον αθλητισμό και το τένις!
Χρόνια παρακολουθώ τους αγώνες και τις προσπάθειές σου στα γήπεδα, χειροκροτώ τις νίκες σου και θαυμάζω την επιμονή σου στις δύσκολες στιγμές. Το ανέβασμα σου όμως στο βάθρο του νικητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ήταν το «σερβίς», για την δική μου είσοδο στο άθλημα.
Άρπαξα την παρατημένη ρακέτα του αδελφού μου και αποφασιστικά μπήκα στο γήπεδο, έτοιμος να νικήσω. Τότε συνειδητοποίησα πόσο διαφορετικό είναι, να βλέπεις την ρακέτα στα χέρια του Φέντερερ από το να προσπαθείς να την κουμαντάρεις στα δικά σου χέρια. Παιδεύτηκα, ίδρωσα, άκουσα δικαιολογημένα τις φωνές του προπονητή μου, όμως δεν τα παράτησα. Η μορφή σου στο βάθρο του Ολυμπιονίκη, με κρατούσε εκεί και συνέχιζα…
Συνέχιζα και ονειρευόμουνα… Κάποια μέρα, κτυπώντας το μπαλάκι, εκ σφενδονίστηκε μαζί και η φαντασία μου, μακριά, πολύ μακριά στον χρόνο και στον τόπο. Βρέθηκα, λέει, εκεί, στην Αρχαία Ολυμπία, στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, στους πρώτους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες. 776 π.Χ.- οι κήρυκες γυρνούν όλη την Ελλάδα και αναγγέλλουν το γεγονός. Οι πόλεμοι σταματούν, γιατί ο αθλητισμός ενώνει και συμφιλιώνει τους ανθρώπους, έτσι τουλάχιστον ήταν τότε! Νέοι από κάθε άκρη της χώρας, καταφθάνουν εκεί με λεβέντικη ψυχή και σώμα, για ν’ αγωνισθούν τον «καλόν αγώνα», το «Ευ αγωνίζεσθαι». Τι υπέροχες λέξεις, τι φανταστική ατμόσφαιρα!
Ήσουν κι εσύ, λέει, εκεί. Οι ιστορικές μου γνώσεις σε απορρίπτουν, όμως η φαντασία μου σε θέλει εκεί. Ν’ αγωνίζεσαι και να στεφανώνεσαι με την αγριελιά. Να ποτίζεις με τον ιδρώτα σου, το χώμα της αρχαίας Ολυμπίας και να δοξάζεσαι μαζί με τον Διαγόρα της Ρόδου, τον Πολυδάμα, τον Θεαγένη.
Ναι, είμαι περήφανος, που η δική μου πατρίδα, η Ελλάδα, έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου αθλητισμού. Το αθλητικό πνεύμα, σαρκώθηκε και μορφοποιήθηκε στους αγώνες της αρχαιότητας. Η Ολυμπιακή φλόγα, λαμπρυνόμενη με τις άξιες του Ελληνικού πολιτισμού, φώτισε την οικουμένη. Η αγωνιστικότητα, η ευγενής άμιλλα, ο αυτοέλεγχος, η συνεργασία, μέσ’ από τον αθλητισμό, εμπλούτισαν και όλη την στάση του ανθρώπου απέναντι στην ζωή…
…Στεκόσουν εκεί, στεφανωμένος, ακτινοβολώντας την χαρά της νίκης, όταν σε πλησίασα ντροπ αλά, σου έπιασα το χέρι, σε κοίταξα στα μάτια και σε ρώτησα:
- Πως νοιώθεις, Ρότζερ; Τι σημαίνουν για σένα όλα αυτά;
- Άκου μικρέ μου, μου απάντησες με μια φωνή κρυστάλλινη, που ακόμα αντηχεί στ’ αυτιά μου. «Αγωνίζομαι» σημαίνει «νικώ», να το θυμάσαι αυτό. Η συμμετοχή, ο αγώνας, είναι ήδη μια μεγάλη νίκη, ανεξάρτητα απ’ το τρόπαιο. Νίκη ενάντια στους φόβους, τις ανασφάλειες και τις δυσκολίες του εαυτού σου, ενάντια στον εγωισμό και την φιλαυτία σου. Νίκη υπέρβασης του εαυτού σου. Και κάτι ακόμα: «Νικώ» σημαίνει «Αγαπώ». Αγαπώ τον συναγωνιστή μου, που μου έδωσε την ευκαιρία ν’ αγωνιστώ, τον προπονητή μου, που μου έμαθε τον τρόπω ν’ αγωνίζομαι και να νικώ, τον κόσμο που με στηρίζει στην προσπάθεια και στον δρόμο προς τη νίκη, τον Θεό, που μου χαρίζει την δυνατότητα ν’ αγωνίζομαι και να νικώ!
- Άουτ! Μάριε, συγκεντρώσου επιτέλους στο παιχνίδι! Ήταν η φωνή του προπονητή μου, που με έβγαλε ξαφνικά από την ονειροπόλησή μου. Όμως όχι, εκείνη την ημέρα, δεν ήταν δυνατόν να συγκεντρωθώ σε κανένα παιχνίδι. Ήθελα να διηγηθώ, όλα αυτά που έζησα, στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι μαζί, ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου, γίναμε μια συντροφιά κι αναβαπτισθήκαμε στο πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων. Μιλήσαμε για το περίφημο «Ευ αγωνίζεσθαι», αυτό που οι σύγχρονοι άνθρωποι, μπορούν τέλεια να ερμηνεύσουν ετυμολογικά, όσον όμως αφορά την πράξη, δυσκολεύονται απ ό λίγο έως τραγικά! Στοχεύοντας αποκλειστικά στον πρωταθλητισμό, λούζονται στα βρώμικα κι επικίνδυνα νερά των αναβολικών, θυσιάζοντας στον βωμό της εφήμερης δόξας, την καθαρότητα της ψυχής και του σώματος. Η εξόντωση του αθλητή και η δυσφήμιση των αγώνων, είναι το μόνο αντίτιμο που εισπράττει κανείς από τέτοιες ενέργειες.
Ε, λοιπόν για μένα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν σημαίνουν, ούτε αναβολικά, ούτε πρωταθλητισμό, ούτε οικονομικά συμφέροντα, οικονομική κρίση, αντιζηλίες και μίση. Σημαίνουν χαρά για την συμμετοχή, «ευ αγωνίζεσθαι», φιλία, ειρήνη και σ’ αυτό το πνεύμα εύχομαι να σταθούν οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.
Σταματώ εδώ την φλυαρία μου, που ίσως σε κούρασε και σου εύχομαι μέσα απ’ την ψυχή μου, σε όλη σου την ζωή, ν’ αγωνίζεσαι, να νικάς και ν’ αγαπάς, όπως ακριβώς εσύ μου δίδαξες. Σ’ ευχαριστώ για άλλη μια φορά και σε περιμένω, εκεί που πρωτοσυναντηθήκαμε… Στην αρχαία Ολυμπία, στην Ελλάδα, στην πατρίδα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Στην πανέμορφη και πολυαγαπημένη μου πατρίδα, που όσες δυσκολίες και τρικυμίες κι αν περνά τώρα, « δεν την σκιάζει φοβέρα καμιά», γιατ’ «έχει στο κατάρτι της βιγλάτορα, παντοτινό, τον Ήλιο, τον Ηλιάτορα»!
Με αγάπη και θαυμασμό,
Μάριος Α. Χατζηδήμου»

16 σχόλια:

 1. Μάρθα μου, σε ευχαριστώ! Δεν είχα διαβάσει για την βράβευση και ήταν πολύ ωραίο που εστίασες στο θέμα αυτό! Με γέμισε αισιοδοξία! Τι να πω για τον Μάριο! Εύχομαι να διατηρήσει την δροσιά, την αθωότητα, το ηθικό, το ταλέντο που διέκρινα στο κείμενό του!
  Μπράβο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συγκλονιστική η έκθεση και συγχαρητήρια στον Μάριο. Συγχαρητήρια στους γονείς και τους δασκάλους που ανέθρεψαν και δίδαξαν αυτό το παιδί !!

  Συγχαρητήρια Μάριε!!!

  Υ.Γ. Μαρθάκι μπράβο σου που ανέδειξες ένα τέτοιο θέμα!! Φιλιά κορίτσι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άξιο το παιδί.Εύγε!
  Δεν βάζουμε το παλικάρι να γράψει καμιά εκθεσούλα σε μερικούς πολιτικούς μας μήπως λέω μήπως και ξυπνήσει τίποτα ΕΛΛΗΝΙΚΟ μέσα τους?
  Καλημέρες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μπα, δεν το χαλαλίζω το παιδί να σπαταλιέται γράφοντας στους πολιτικούς. Στου κουφού την πόρτα....

   Διαγραφή
 4. Είναι απίστευτο το ότι αυτό το κείμενο γράφτηκε από ένα παιδί μόλις 14 χρονών!
  Καλά έκανες Μάρθα και μας το γνωστοποίησες, είναι τόσα πολλά τα μηνύματα που στέλνει που πραγματικά αξίζει όλοι μας να το διαβάσουμε!
  Φιλιά πολλά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Είναι αυτό που λέμε, παιδί με μέλλον!!!

   Διαγραφή
 5. Τι να πω???
  Εχω ανατριχιάσει!
  Να τον χαίρονται οι γονείς του τον Μάριο και πάντα να τον καμαρώνουν!
  Είμαι σίγουρη ότι έχουν να δουν ακόμα πολλές διακρίσεις από αυτόν!
  Φιλιά, καλό απόγευμα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και να συνεχίσει έτσι το παλληκάρι, χωρίς να πέσουν πάνω του να του κόψουν τα φτερά!Γιατί έχουμε πολλούς τέτοιους καλοθελητές που'χουν έτοιμο το πόδι για την τρικλοποδιά!

   Διαγραφή
 6. Ομολογώ πως δεν το είχα ακούσει. Μπράβο Μάρθα πουτο κοινοποίησες.
  Δεν υπάρχουν λόγια γι αυτο το παιδί. Είναι παράδειγμα προς μίμηση.
  Να ναι καλά και να τον χαίρονται οι γονείς του.

  Φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Και να φανταστείς ότι αυτή η είδηση πέρασε όπως πάντα στα ψηλά γράμματα των Ελληνικών εφημερίδων.
  Ενώ θα έπρεπε έτσι για να αναπτερωθεί το ηθικό όλων μας να μπει πρώτη είδηση στα Δελτία Ειδήσεων με μεγάλη ακροαματικότητα... και δίστηλο σε κάθε πρωτοσέλιδο που θέλει να λέει πως σέβεται τους αναγνώστες του.
  Γι' αυτό λέω (σε συναδέλφους μου) πως έχουμε πάψει να κατανοούμε τι σημαίνει ΕΙΔΗΣΗ στους συννεφιασμένους, γκρίζους, και αραχνιασμένους καιρούς που βιώνουμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Κι εγώ είμαι απ' αυτούς που πιστεύουν πως σ' αυτούς τους κρίσιμους καιρούς που περνάμε, μόνο η τέχνη σώζει. Γιατί η τέχνη δίνει ελπίδα στο όνειρο!

   Διαγραφή
 8. Συγχαρητήρια στον Μάριο. Αυθόρμητος, ευθύς, καίριος. Λαμπρό μυαλό, που εύχομαι να δει στο μέλλον και άλλες βραβεύσεις. Συγχαρητήρια στους γονείς που μεγαλώνουν αυτό το σπουδαίο παιδί. Συγχαρητήρια και σε σένα που μας τον γνώρισες. Εύχομαι τα καλύτερα.
  Καλό βράδυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Δίνοντας χώρο στα "ψιλά γράμματα" μπορεί και ν' ανοίξουν τα μάτια μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...