Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2012

"Μήλο μου κόκκινο, ρόϊδο βαμμένο" όνομα και πράγμα

  
Όταν είδα τη φωτογραφία αυτού του κέηκ, σε συνταγή πρωτοδημοσιευμένη στο Jew and the Carrot, τρελλάθηκα. Κόκκινοι σπόροι ροδιού να στεφανώνουν ένα ζουμερό κέηκ με μυρωδιά μήλου και  σιρόπι ροδιού. Παναγία μου! Κι άρχισα: "Σήμερα θα προλάβω να το κάνω;", "άσε αύριο, που το πρωϊνό μου αδειάζει", "μωρέ σκοτείνιασε,πώς θα τραβήξω φωτογραφίες;" " μωρέ βράδιασε. Πώς θα βροντάω μίξερ και κατσαρόλες που ο κόσμος κοιμάται;".
Περάσαν τα σήμερα γίνανε αύριο, τα αύριο μεθαύριο, πέρασε ο καιρός κι όλο έλεγα΄"ύστερα", και "ύστερα", θυμήθηκα το τραγούδι "κι ύστερα, κι ύστερα, μα δεν υπάρχει ύστερα, κλείσαν ξανά τα σίδερα κι όλα τελειώνουν σήμερα", είπα δυνατά "κι όλα τελειώνουν σήμερα" κι εκεί σηκώθηκα κι έβαλα την ποδιά.
Μπορεί να' ναι Οκτώβρης κι όχι παραμονή Πρωτοχρονιάς για να σπάσω ρόδι στο κατώφλι μου, αλλά εγώ το'σπασα κι η αφθονία των σπόρων κι η ευωδιά τους πλημμύρισαν τη χούφτα μου, το σπιτικό και την καρδιά μου. Πολύ γούρι θα μού πάει αν το γούρι ακολουθεί τη μυρωδιά. Γιατί η μυρωδιά του μήλου και του ροδιού είναι αχτύπητη.
Και το σιρόπι έδεσε έτσι που "όλα μπερδεύονται γλυκά" και ανυπομονώ να βάλω μια μπουκιά στο στόμα μου . Αργότερα, μέχρι να τελειώσω τη γραφή θα'χω πάρει και  μυρωδιά και μπούκα.
Όπως ετοίμαζα στο μυαλό μου τη συνταγή απ' τα χτες, μου'ρθε στο στόμα το τραγουδάκι "Μήλο μου κόκκινο ρόϊδο βαμμένο" και μ' έπιασε ένα γέλιο έτσι καθώς πήγαινα στο τρένο. Είπα "έ, όχι, ήξερε τη συνταγή αυτή η δασκάλα μου στο Δημοτικό;" You never know!
Καλέστε τις αισθήσεις σας, όραση, όσφρηση, γεύση κι απολαύστε αυτό το αφράτο, μυρωδάτο, ντελικάτο και γευστικότατο κέηκ τραγουδώντας  "Μήλο μου κόκκινο, ρόϊδο βαμμένο", ή παίζοντας αν προτιμάτε "ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι, να σε ρωτήσω πόσα θα πιάσω, πόσα θ' αφήσω".
Κέηκ μήλου με σιρόπι ροδιού

2 1/2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
3/4 από ένα κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι κανέλλα
1/8 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
1 1/2 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1/4 φλυτζάνι μέλι
2/3 φλυτζανιού αραβοσιτέλαιο
2 μεγάλα αυγά
1 1/2 φλυτζάνι άγλυκη σάλτσα μήλου (applesauce)

Για το σιρόπι ροδιού
1/2 φλυτζάνι χυμό ρόδι
1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
Το χυμό μισού λεμονιού
3/4 φλυτζανιού σπόρους ροδιού

Ε(χ)τέλεση

Για το κέηκ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350F/180C.
Κοσκινίζουμε μαζί σε ένα λεκανάκι το αλεύρι , το αλάτι, τη σόδα, το μπέκιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Σε άλλο λεκανάκι χτυπάμε μαζί την καστανή ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και το λάδι να ενωθούν καλά. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε, ύστερα ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε, κατόπιν τη σάλτσα μήλου κι ανακατεύουμε,
και τελευταίο το μείγμα του αλευριού με τις σκόνες σε τρεις δόσεις
και σιγά σιγά ενώνουμε όλα τα υλικά σε ένα μοσχοβολιστό μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα του κέηκ, βάζουμε τη σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 40-60 λεπτά. Εμένα μού πήρε 50 λεπτά και φυσικά δοκίμασα βάζοντας οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέηκ. Το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι ροδιού
Για το σιρόπι
Βάζουμε σε μικρό κατσαρολάκι το χυμό του ροδιού, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και το βάζουμε στη φωτιά σε μεσαία θερμοκρασία. Μόλις πάρει βράση κατεβάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράζουμε ανακατεύοντας τακτικά για 15 περίπου λεπτά ώσπου να μείνει περίπου το μισό υγρό και η υφή του να θυμίζει σιρόπι. Τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τους σπόρους του ροδιού, ανακατεύουμε καλά.
Έχουμε εντωμεταξύ ξεφορμάρει το κέηκ μας σε μια πιατέλα και με το κουτάλι το περιχύνουμε με κουταλιές από το σιρόπι ροδιού με τα ρόδια.
Και μέχρι να τελειώσει η γραφή, εγώ το'χω φάει κι ένα έχω να πω γιατί η απόλαυση δε θέλει πολλά λόγια:
"Ροδ- όνειρο!!!"

22 σχόλια:

  1. Υπέροχο, τώρα έχει πολλά ρόδια στις αγορές ευκαιρία να το φτιάξουμε. Θα το προτείνω στα γλυκά της εβδομάδος.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου! Είναι και πολύ όμορφο στο μάτι, αλλά και η γεύση του, ειδικά την επόμενη μέρα,είναι εξαιρετική. Χαίρομαι που το δοκίμασα και χαίρομαι να το δοκιμάσουν κι άλλοι! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με έχει φάει η περιέργεια για τη γεύση του ..... ένα κομματάκι παρακαλώ!
    Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να σού φύγει η περιέργεια , καν'το και θα σε αποζημιώσει. Το λέω με σιγουριά!

      Διαγραφή
  4. Υπέροχο Μάρθα μου, πολύ ιδιαίτερο κέϊκ που με,προκαλεί να το δοκιμάσω!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλάκια κι από μένα μυρωδάτα "ανέβα μήλο, κατέβα ρόδι"!!!

      Διαγραφή
  5. Μμμμμ! Υπέροχο μου φαίνεται!!! Γεια στα χέρια σου!
    Φιλιά - καλή εβδομάδα και καλή σου μέρα Μάρθα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα , Κική μου! ξετινάχτηκε το κέηκ, πάπαλα! Θα επαναληφθεί!!!

      Διαγραφή
  6. Γιατί με μάρανες τον πικραμένο;;;;
    Γιατί το σταμάτησες;;;;
    Να το συνεχίσουμε το τραγούδι καλή μου Μάρθα, έτσι που μας ξελύγωσες με το σιροπιασμένο μηλοροδένιο κεκάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί δε θα υπάρχει πικραμένος άμα το κάνει αυτό το κέηκ. Μόνο γλυκαμένος, άκου με!

      Διαγραφή
  7. Πολύ αρωματικό κέικ, λουσμένο με ένα πολύ ιδιαίτερο σιρόπι!
    Πραγματικά εξαιρετική η πρότασή σου Μάρθα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι, Ερμιόνη μου, όπως το λες, και το ρόδι δεν αντιπαλεύεται τη γεύση του μήλου, είναι σαν να αγκαλιάζει το ένα το άλλο "ζουμερά"!

      Διαγραφή
  8. Μάρθα μου υπέροχο και πολύ προκλητικό πραγματικά!!!
    Σίγουρα έχει ξεχωριστή γεύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι και εντυπωσιακό στη γεύση και εντυπωσιακό στο μάτι!

      Διαγραφή
  9. Τί όμορφο κέικ, Μάρθα! Το ρόδι έχει υπέροχο χρώμα αλλά κι η γεύση του είναι πολύ ξεχωριστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Και έδεσε εξαιρετικά με τη γεύση του μήλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Tα συνδύασες πολύ ωραία Μάρθα.
    Το σιρόπι ροδιού νομίζω κάνει την διαφορά. Μπορεί να γίνει άνετα γιορτινό γλυκό για τα Χριστούγεννα.

    Μπράβο σου!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάριον, το σκέφτηκα κι εγώ πόσο ωραάα μπορεί να σταθεί το γλυκό αυτό στο χριστουγεννιάτικο μπουφέ. Κι έχω στο νου μου διάφορα με ρόδια για τις γιορτές.
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Μ'αρέσει που γράφεις "ψήνω κουλουράκια" κι έρχομαι και βλέπω ΤΟ θέαμα! Κέικ μήλου με ρόδια; Τρελάθηκα! Τώρα πρέπει να το βάλω στα σχέδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...