Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Τούρτα semifreddo με σοκολάτα και αμύγδαλα

Τον Γιώργο Πολυχρονιάδη τον θυμάστε;
Εκείνο τον μουσάτο τραγουδιστή με τη βραχνή φωνή και την κιθάρα που πήρε το Α βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1979 με το τραγούδι "Αν ξανακατεβείς Χριστέ στη γη μας";
Εγώ τον θυμάμαι, παρόλο που έχει εξαφανιστεί και δεν ακούγεται πια,
όμως εγώ έχω κι ένα κόλλημα με τα τραγούδια, ειδικά τα παλιά (πείτε με ρετρό, δεν με πειράζει)
και επίσης έχω ένα κόλλημα να μουρμουράω τραγούδια, δεν τα τραγουδώ, κάνω συνέχεια "μμμμμ...." αλλά όταν λέμε συνέχεια, εννοούμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Στο νεροχύτη, στο τρένο, στα ψώνια, συνεχίζω να κάνω "μμμμ..." και δεν διακόπτω, ακόμη κι άν γίνει ζημιά. Μου πέφτει, ας πούμε, το βάζο με τη ζάχαρη (όχι "ας πούμε"... το έπαθα) και χύνεται όλη στα πλακάκια της κουζίνας. Χωρίς να σταματώ τη μελωδία του  "μμμμ..." πιάνω τα φαράσια και μαζεύω τις ζάχαρες. Δεν μπορεί: θα είναι κάποια άμυνα του οργανισμού μου που με προστατεύει απ' τους πανικούς. Για να μην ανοίξω το στόμα μου και ουρλιάξω, το κρατώ κλειστό και κάνω "μμμμμ..." 

Χτες και σήμερα όμως, το "μμμμ..." είχε λόγια:
"Γιατί δεν έρχεσαι και η ζωή περνά, 
κι αγκάθια γέμισε και πικρανθούς ο κήπος,
μήπως δε μ' ένιωσες ποτέ σου αληθινά,
μήπως, δε μ' αγαπούσες μήπως..."

                              
Ναι, είναι πάλι ο βραχνός Γιώργος Πολυχρονιάδης, σε ένα ακόμη πιο ξεχασμένο τραγούδι, αλλά η μνήμη μου για κάποιο λόγο το ξέθαψε και μου κάνει παρέα δυο (συνεχόμενα) 24ωρα.

Το τραγουδούσα την ώρα που ετοίμαζα το semifreddo μέχρι που το έβαλα στην κατάψυξη και κοιμήθηκα. Σηκώθηκα το πρωί με το ίδιο τραγούδι στο στόμα, πλύθηκα, έκανα καφέ, έβαλα το γλυκό σε πιατέλα, το φωτογράφησα κι ο Πολυχρονιάδης εκεί: "Γιατί δεν έρχεσαι και η ζωή περνά..."

Μήπως το τραγουδώ γιατί είναι να τον καλέσω για ένα κομμάτι γλυκό και καφέ στις καινούριες μου κούπες που πολύ πολύ μ' αρέσουν; 

Τούρτα semifreddo με σοκολάτα και αμύγδαλα
                                                               (Για μια φόρμα 23Χ13)
4 κρόκοι αυγών
½ φλυτζάνι ζάχαρη καστανή
450γρ. ρικότα ή φρέσκια μυζήθρα
1 σφηνάκι αμαρέτο ή εκχύλισμα αμυγδάλου
(προαιρετικά)  ή 1 κουταλιά κονιάκ
4 ασπράδια αυγών
1 φλυτζάνι αμύγδαλα καβουρδισμένα σε κομμάτια
1 φλυτζάνι κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια

 Ε(χ)τέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν’ (για 3 – 5 λεπτά). Προσθέτουμε την ρικότα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
Ρίχνουμε στο μίγμα και το κονιάκ ή το αμαρέτο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα (για 5 – 7 λεπτά).
Προσθέτουμε στο μίγμα με τη ρικότα, τα αμύγδαλα και τη σοκολάτα και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μίγμα με τη ρικότα και με απαλές κινήσεις (διπλώνοντας το μίγμα με μια σπάτουλα) ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μίγμα.
Στρώνουμε το εσωτερικό της φόρμας με μεμβράνη και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Βάζουμε την τούρτα μας στην κατάψυξη να παγώσει (4 έως 6 ώρες).
Αφήνουμε για 10 με 20 λεπτά έξω από την κατάψυξη πριν τη σερβίρουμε.
Καλέ μήπως ν' αφήσω τον Πολυχρονιάδη στην ησυχία του και να καλέσω εσάς; 
Άντε λοιπόν:  "Γιατί δεν έρχεστε και η ζωή περνά...."

Υ.Γ. Τώρα που γράφω, έφυγαν πάλι τα λόγια και έμεινε το "μμμμ..."

13 σχόλια:

  1. Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμμ μ αρέσεις γμτ ακόμα κι οταν μ έχεις φλομώσει στο σοκολατοτέτοιο. Σε διαβάζω και χαμογελώ σνα ηλίθιο και ενίοτε μου κολλάς και το μμμμμμ γιατί το τραγούδι το συγκεκριμένο κι εγω τ αγνοώ και θα το ψάξω για χάρη σου,γιατί εγω είμαι ρετρό κι απορώ πως μου ξέφυγε!
    χαχαχαχχααααααααααααααααααα σ απολαμβάνω τέρας ηρεμίας, γιατί εμένα αν μου έπεφτε το βάζο με τη ζάχαρη θα του έπαιρνε ο διάολος το σόι πάππου προς πάππου απο τα μπινελίκια!
    Αντε φιλάκια πολλά και γλυκά αγαπημένο μου Μαρθί κι ελπίζω κάπου να δω και καμιά κρεμούλα χωρίς ίχνος σοκολάτας...ελπίζω...δεν είναι υποχρεωτικό, περί ορέξεως κουβερτούρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτον, να σου πω πόσο πολύ μ' αρέσει το Μαρθί (που θυμίζει "λαρδί", "γατί", αλλά δε με νοιάζει) . Κανένας άλλος δε με λέει έτσι.
    Οι άλλοι με λένε: Μαρθού, Μαρθουλίνι, Μαρθουλίτα, Μαρθουλιώ, Μανιώ και Μάνη, Τσουρέκη και Κλασιόνη (από το Τσουρεκλασιόνη) αλλά Μαρθί, κανείς!!!
    Εχεις τα πρωτεία φιλενάδα!
    Όσο για την α-σοκόλατη κρεμούλα, το πιάσαμε το υπονοούμενο, μήνυμα ελήφθη, over!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!
    Αααααααααααααααααααααααα!!!!!
    Μμμμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό θα πει "επιφωνηματική απάντηση"!
      Μ' αρέσεις!!!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  4. Μμμμμμμμμμμμμμμμμ! Τί νοστιμιά είναι αυτή;;;;; Πωπωωωωω! Προς τα δω στέλνετε;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμέέέ! Μέσα σε cooler για να το διατηρήσουμε cool!

      Διαγραφή
  5. Η τομη του ειναι ξελιγωτικη!!
    Ποσο μου αρεσαν αυτα που εγραψες Μαρθα μου!! Νομιζω εχεις την καλυτερη αμυνα του κοσμου. Πες μου πως το καταφερες...???
    Η δε κουπα....ουαου! Εχει και καπακι δηλαδη;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπα, δεν έχω κάνει προπόνηση, είναι η φύση μου που έχει προστασία στους πανικούς!
      Η φυσική μου άμυνα!έχω κι εγώ τα καλά μου! Αμ πως!!!
      Η κούπα μου είναι ακαπάκωτη, έτσι όπως τη βλέπεις, και σκέφτομαι να καλέσω τους φίλους μου για punch juice και να τους σερβίρω εκεί. Πήρα 8. Ωραίοοοο;;;

      Διαγραφή
  6. Κι εμένα μου αρέσουν οι καινούριες σου κούπες!
    Το καλό με το να ζεις εκεί στα ξένα είναι ότι βρίσκεις εύκολα κάτι τέτοια καλούδια!
    Και η τούρτα σου μου αρέσει πολύ! Ομολογώ ότι το ωμό αυγό με τρομάζει λίγο, αλλά χαλαρά θα τη δοκίμαζα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, βρίσκεις εύκολα τέτοια καλούδια και φτηνά, δόξα τω Θεώ!!! Αυτές οι κούπες κυκλοφορούσαν στα $14 περίπου η τετράδα online,κι εγώ τις βρήκα για $6,5 τις 4, στη γειτονιά μου. Κι έτσι πήρα 8!!! χαχαχα!!!

      Διαγραφή
  7. αχ αυτά είναι τα ωραία της ζωής! λαχταριστό το semifreddo σου και ωραία κούπα ;) Καλή συνέχεια!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, και καλή βδομάδα γι' αυτή που ξημερώνει από αύριο!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...