Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Κουλουράκια από γλυκοκολοκύθα

Ενώ έλεγα πως θα βάλω την ανάρτηση χτες, κι ενώ ετοιμάστηκα και έγραψα, τελικά ένα "λάθος" μέ πέταξε μια μέρα εκτός, μια μέρα μετά. Πολλά αλλάζουν σε μια μέρα. Ξημερώνει το φως, κι εκεί που είναι όλα σκοτεινά και βαρειά κι ασήκωτα, έρχεται και σκάει μύτη ένας ήλιος ηλιάτορας κι όλα φαίνονται εύκολα κι απλά.
Η γλυκοκολοκύθα μου μου'κλεινε το μάτι μέρες τώρα, κι εγώ σέρφαρα κι έψαχνα ένα καλούτσικο μπισκότο με κολοκύθα να σάς τρατάρω.

Και ζύμωσα χτες, κι έψησα, κι έκανα κι ολόκληρη τη δόση, μπόλικα τα υλικά, άφθονα τα αγαθά, κι ήρθαν τα κουλουράκια μου και βγήκαν απόγονοι της φυλής των Πυγμαίων, νανάκια καθισμένα στο ταψί. Νοστιμότατα βέβαια κατά τ' άλλα αλλά τι τα θες! Τους έλλειπε το μπόϊ. Ήμουν να σκάσω. Μα γιατί; Μήπως ήταν πολλά τα υλικά και βάρυναν; Τι δεν έκανα;
"Τι δεν έβαλα;" είναι να ρωτάς Μαρθούλα, γιατί την ώρα που κατέγραφα τη συνταγή να σάς τη δώσω και να σάς ρωτήσω "τις πταίει;" έλαμψε το φως της αλήθειας! Το αυγό, ξέχασα να βάλω αυγό η χριστιανή.
Κι ένα αυγό κάνει τόση διαφορά;
Εμ, δεν κάνει; Να που κάνει.
Γι' αυτό κι εμείς έπρεπε να τρώμε τα αυγουλάκια μας σαν ήμασταν παιδάκια για να ψηλώσουμε και να γίνουμε κορίτσαροι και λεβέντες.

Τα γλυκο-κολοκυθο- κουλουράκια μου ψήνονται τώρα που μιλάμε, και κατά τη συνήθειά μου, γράφω πριν δω τα αποτελέσματα, ελπίζω να μη χρειαστώ να κάνω και τρίτη απόπειρα φουρνίσματος και γραψίματος.
Περιμένετε λίγο να βγάλω την πρώτη λαμαρίνα.
.......
Επέστρεψα.
Διαβάσατε όσα σάς έγραψα πριν λίγο;
Καλά κάνατε.
Και τώρα πετάξτε τα όλα. Και το κήρυγμα περί αυγού και όλα.
Κι αυτή η φουρνιά βγήκε κοντοπίθαρη..
Αλλοίμονό μου της φτωχής τι μου'μελλε να πάθω;
Τι έγινε ρε παιδιά;
Μήπως είναι όντως βαρειά όλα μαζί και η βρώμη, και τα cranberries και οι σπόροι της κολοκύθας, και η καλογερική;
Ουφ! Δεν μπορώ άλλο.
Εγώ, και μόνο από τη σκασίλα μου να με βοηθήσετε, θα σάς τη δώσω τη συνταγή  .
Φωτίστε με και διαφωτίστε με τί πήγε στραβά.
Για νοστιμιά δε μιλώ. Τα μπουκώθηκα και είναι τέλεια! Μαλακά, μαστιχωρά και ευωδιαστά!
Όμως help!!!
Κουλουράκια από γλυκειά κολοκύθα και πολλά άλλα μαζί
Για περίπου 36-40 κουλουράκια
 
1 φλυτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
1 φλυτζάνι άσπρη ζάχαρη
1 φλυτζάνι πουρέ κολοκύθας
1 μεγάλο αυγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κανέλλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο σε σκόνη
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 φλυτζάνι σπόρους κολοκύθας
1 φλυτζάνι βρώμη
1 φλυτζάνι cranberries

E(χ)τέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 350F/ 180C.Χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες. Όταν αφρατέψουν, ρίχνουμε το αυγό, τη βανίλια και τον πουρέ της κολοκύθας.
 Στη συνέχεια ενσωματώνουμε το αλεύρι που το έχουμε ανακατέψει με το αλάτι, τις μυρωδικές σκόνες και τη βρώμη.
Τελευταία ρίχνουμε τους σπόρους της κολοκύθας και τα cranberries.
Ρίχνουμε κουταλιές σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 13-15 λεπτά
Και τώρα νεάκια.
   Τόσον καιρό έχω στο νου κι ετοιμάζω ένα ημερολόγιο που συνδυάζει τις δύο μεγάλες αγάπες μου, το φούρνισμα και το γράψιμο. Και πια είναι πολύ κοντά να βγει και προς τα έξω γι' αυτό και σήμερα είναι μέρα ανακοινώσεων.
Το ημερολόγιο θα λέγεται "Γλυκά και Ιστορίες 2013" ("Baking stories 2013" στα αγγλικά)  και θα συνδέει κάθε μήνα με μια χώρα, ένα δικό της γλυκό και μια ιστορία που έγραψα εγώ με έμπνευση κάθε γεύση.
   Οι συνταγές θα παρουσιάζονται φιλοτεχνημένες από ζωγράφους και εικονογράφους και θα είναι ξεχωριστές η κάθε μια. Θα βγει στις δυο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, ως ημερολόγιο τοίχου και ως βιβλίο. Θα γίνουν δυο παρουσιάσεις μια στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια στις 25 Νοεμβρίου , στις 7μμ, και μία στο Κυπριακό Προξενείο στο Μανχάτταν, στις 9 Δεκεμβρίου στις 7.30μμ. Η παρουσίαση θα είναι προχριστουγεννιάτικη και εορταστική, με φίλους μου ηθοποιούς που θα διαβάσουν μια ιστορία γραμμένη ως χιουμοριστικό μονόπρακτο,"Το Δόλωμα",  τραγουδιστές που θα τραγουδήσουν άλλες ιστορίες γραμμένες ποιητικά και μελοποιημένες , "Το Ζαχαρένιο Σπιτάκι" και τον "Κορνήλιο Ροστμπηφ" και πολλά γλυκά, σπιτικά φυσικά να φάμε και να πιούμε και να το φχαριστηθούμε.
   Ήθελα πολύ να σάς το μοιραστώ, γιατί η ιδέα αυτή μορφοποιήθηκε στο κεφάλι μου από δω μέσα, έτσι όπως ξεκίνησα κι έγραφα, μερικές συνταγές και ιστορίες έσκασαν μύτη εδώ, κι όπως έψηνα και σάς τα κοινωνούσα, όλο μεγάλωνε η ανάγκη μου μέχρι που φτάσαμε στα "Baking stories 2013".
Θα φροντίσω το ημερολόγιο να υπάρχει και online για να είναι διαθέσιμο σε όποιον και όποια θελήσει να κάνει κλικ και να το έχει, παρόλους τους χαλεπούς καιρούς που περνάμε. Το μικρό στη μορφή του βιβλίου δίνει βαρύτητα στις φιλοτεχνημένες συνταγές και στις ιστορίες, γι' αυτό και μπορεί να το έχει κανείς και να το διαβάζει όλη τη χρονιά. Το ημερολόγιο τοίχου είναι σίγουρα πιο εποχιακό και καλύπτει συγκεκριμένες ημερολογιακές ανάγκες.
Αναρτώ και και μια φιλοτεχνημένη συνταγή από τον Κρητικό illustrator Κωστή Τζωρτζακάκη που έφτιαξε τις Nanaimo Bars για τον Καναδά, εμπνευσμένος από την ιστορία που έγραψα "Το Δόλωμα", έτσι για να σάς βάλω λίγο στο πνεύμα.
Αυτά τα ΄"λιγάκια" περί του ημερολογίου.
Και πριν κλείσω να δώσω πολλά θερμά συγχαρητήρια σε όλους και όλες εσάς που προκριθήκατε στο διαγωνισμό των Friday's , καλή συνέχεια και να το γλεντήσετε στον τελικό.
Η ζωή είναι παιχνίδι, ας μην ξεχνάμε να παίζουμε!!!
Φιλιά!
 

32 σχόλια:

  1. Καλά, θα είμαι εκεί δεν το συζητώ! Ίσως όχι στις 25 Νοέρμβρη γιατί μάλλον θα λείπω για Thanksgiving, αλλά στις 9 Δεκέμβρη σίγουρα!! Τέλεια νέα, πολύ όμορφα και ευχάριστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάρθα!!!!!! Τι υπέροχη ιδέα πολλά πολλά συγχαρητήρια, χαρά μου έδωσες, θα είμαι απο τους πρώτους που θα το πάρουν περιμένω! Φαίνεται ότι είναι πολύ καλή δουλειά φίλη μου, και πάλι συγχαρητήρια!
    Για τα μπισκότα τώρα νομίζω ότι αν δεν σου γινόταν πλακουτσωτά δεν θα ήταν και τόσο νόστιμα. Νομίζω ότι το βούτυρο με το 1 κουταλάκι σόδα την έκανε την δουλειά. Ως γνωστόν λιγότερο βούτυρο, λιγότερο νόστιμο μπισκοτάκι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να'σαι καλά, Έρη μου και για την υποστήριξη, και για τις συμβουλές. Το βούτυρο λες,φταίει, έ;;; Θα το τσακίσω!Προς το παρόν βέβαια, τσακίζω τα μπισκοτάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Μάρθα μου... υπέροχη ιδέα και συγχαρητήρια!!!! Όσο για τα μπισκότα... σήμερα καθάρισα μια κολοκύθα και η συνταγή "κατάσχεται" για τις επόμενες μέρες...
    Φιλιά και καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραία ιδέα Μάρθα! Γιατί όχι; Δείχνουν τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να'σαι καλά Βαγγελιώ! Μπορεί τα μπισκοτάκια να μη δείχνουν πολύύύ τέλεια αλλά εγγυώμαι πως μοσχοβολούν και είναι πεντανόστιμα!

      Διαγραφή
  6. Πολύ όμορφα τα νέα σου!!
    Οσο για τα μπισκοτάκια σου, σημασία έχει ότι έγιναν νόστιμα, τι σε νοιάζει το ... μπόϊ????
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστό, κάποιοι έχουν μπόϊ και δεν έχουν μυαλό, τα δικά μου δεν έχουν μπόϊ αλλά έχουν νοστιμάδα!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραία νέα είναι αυτά; Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Thank you, thank you, είμαι πολύ χαρούμενη που βγαίνει κάτι δημιουργικό και μου'δωσε την ώθηση να γράψω ιστορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν διάβασα καλά (και το ξαναδιάβασα μπορώ να πω...) δεν έχεις μέσα στα υλικά σου καθόλου μπεϊκιν πάουντερ και το αλεύρι είναι για όλες τις χρήσεις.
    Μ' έναν μόνο αυγουλάκι Μάρθα μου γλυκιά δεν θα υπάρξει φούσκωμα καθόλου, δεδομένου ότι τα υλικά σου είναι βαριά και υγρά.
    Ταπεινή μου άποψης, βάλε αλεύρι αυτοδιογκούμενο και πρόσθεσε και μια καλά γεμάτη κουταλίτσα του γλυκού μπεϊκιν πάουντερ.

    Η νοστιμά τους σίγουρα θα υπάρχει αφού έχεις εκλεκτά υλικά. Φούσκωμα όμως, θα έχεις μόνον με διογκωτικό. Φιλιά πολλά και καλημέρες από εμένα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή μου Πηνελόπη, δοκίμασα και μπέκιν, και πάλι "λιποθύμησαν" τα κουλούρια. Την επόμενη φορά, που θ' αργήσει μάλλον, θα δοκιμάσω και αυτοδιογκούμενο αλεύρι.Ευχαριστιόμαστε για τη βοήθεια!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  10. Καλημέρα Μάρθα μου και καλή εβδομάδα!
    Τι όμορφα νέα για το ημερολόγιο! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι πάρα πολύ προσεγμένο, ιδιαίτερο, με ιστορίες που θα λατρέψουμε και νόστιμες συνταγές! Μπράβο σου!
    Τα μπισκοτάκια σου φαίνονται σούπερ πρωτότυπα!! Και εφόσον είναι αξιόλογα από πλευράς γεύσης, η εμφάνιση διορθώνεται! Πριν λίγο καιρό διάβαζα ότι για να μην είναι πλακέ τα μπισκότα πρέπει τα αυγά και το βούτυρο να είναι από το ψυγείο, να μην ανακατεύουμε πολύ ώρα τα υλικά και να παγώνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 20' πριν τα πλάσουμε και τα ψήσουμε...
    Φιλιά πολλά!

    ΥΓ. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου στην προηγούμενη ανάρτησή μου, δεν γνώριζα καν ότι είχαν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πω, πω, πολλά πράγματα πρέπει να κάνουμε για να "ψηλώνουμε" τα κουλούρια μας. Σ' ευχαριστώ, Ερμιόνη μου, και για τις συμβουλές και για τα καλά σου λόγια, κι άντε βουρ στον τελικό εσύ!!!

      Διαγραφή
  11. Όσο για το ημερολόγιο καλότυχο να είναι και φυσικά το σχολιάκι μου για τις Nanaimo Bars δεν μπορούσα να μην το κάνω (όπως και στο FB). Είναι αυτό που λένε... "για ποιόν χτυπάει η καμπάνα"!!! Ε, καλά δεν θα το πάρω προσωπικά καλή μου :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτσε να καταλάβω τώρα, σ' αρέσουν ή δεν σ' αρέσουν τα Nanaimo Bars; Μπερδεύτηκα η γυναίκα!

      Διαγραφή
    2. Αν θυμάσαι την έκανα την προσπάθειά μου με την συνταγή που μας είχε γράψεις. Το γευστικό αποτέλεσμα (παρά το όποιο λάθος μου τελικά) βγήκε πολύ καλό. Και άρεσε. Αν και φαντάζομαι ότι το αυθεντικό θα είχε μια διαφορετικότητα.
      Φιλιά πολλά.

      Διαγραφή
    3. Αχ, ναι, τώρα που το λες το θυμήθηκα!!! Εμ, πες το ντε και προσπαθούσα να καταλάβω!

      Διαγραφή
  12. Μάρθα μου χάρηκα πολύ για νέα σου μπράβο, είμαι σίγουρη πως όλα θα πάνε καλά!
    Τα μπισκοτάκια σου άπαιχτα!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ, Έλενά μου!
      Τα μπισκοτάκια μου έχουν γεμίσει διάφορες κοιλίτσες , μεταξύ των οποίων και τη δική μου. Σχεδόν άδειασε το βάζο απ' τη διπλή δόση!

      Διαγραφή
  13. Πολλά συγχαρητήρια, να πάνε όλα κατ΄ευχήν και εσύ να περάσεις όμορφα.
    Κολοκυθομπισκοτάκια, σίγουρα πεντανόστιμα, θα κεραστώ για τα ευχάριστα νέα!

    kisses
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Να κεραστείς, Ζαμπία μου, κι απ' το στόμα σου και στου Θεού τ' αυτί "να πάνε όλα κατ' ευχήν"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ όμορφα νέα! Συγχαρητήρια και σου εύχομαι τα καλύτερα!
    Τα μπισκοτάκια είναι πολύ όμορφα τι πειράζει που δεν ψήλωσαν;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ, και τα μπισκοτάκια γίνανε πολύ νόστιμα, ευτυχώς!

      Διαγραφή
  16. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ 1 ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΜΠΕΙΚΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ούτε από αυτά έμεινε τίποτα για μας?Έστω για δοκιμή?
    Δεν έχω φάει ποτέ να πώ την αλήθεια αλλά από τον τρόπο παρασκευής μπορώ να φανταστώ την γεύση τους η οποία δεν θα με χαλούσε καθόλου!!! 1000%!!!
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει μερικά ψιχουλάκια, αλλά θα σάς κρατήσουμε την επόμενη φορά, πρώτο πρώτο!Promise!

      Διαγραφή
  18. Άλλο ένα υλικό που λατρεύω....κολοκύθα!!
    Και μπισκοτάκια ακόμα δεν έχω δοκιμάσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...