Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Τριανταφυλλάκια λεμονιού


Δεν πιστεύω στο τυχαίο των πραγμάτων.
Πιστεύω πως όλα όσα συμβαίνουν, ακολουθούν ένα λόγο και υπηρετούν ένα σκοπό.
Που μπορεί να μην είναι καθαρός και ευδάκριτος, μπορεί να μη φανερωθεί απ' την αρχή αλλά δεν παύει να υπάρχει.
Και μ' αυτή την υπαρξιακή εισαγωγή, προχωρώ στη συνταγή για τριανταφυλλάκια λεμονιού  που μόλις φούρνισα, κι έτσι όπως τα βλέπω να κρυώνουνε στον πάγκο, πριν τα κολλήσω δύο δυό μαζί με κρέμα λεμονιού ανάμεσά τους, παίρνω μολύβι και στέλνω τη γραφή μου.
Το γλύκισμα αυτό είχε τον πρωτότυπο τίτλο "τριανταφυλλάκια λεμονιού"
Αλλά εγώ καθότι πρωτάρα στο κορνέ, μάλλον χελιδονοφωλιές έφτιαξα, και μάλιστα ερασιτέχνη χελιδονιού.

Έπιασα τη σακούλα και τη ζούπαγα, έκανα μπράτσα απ' το σφίξιμο, μαζί με τα μπράτσα έκανα και κάτι σχεδιάκια στο ταψί. Τώρα μιλώ σιγά, μην και μ' ακούσουνε και βγουν απ' την τσατίλα τους, όχι τριανταφυλάκια, όχι χελιδονωφωλιές ,μα γαϊδουράγκαθα.
Μοσχοβολούνε πάντως τρίμμα και χυμό λεμονιού κι αυτό είναι από μόνο του αρκετό να ευχαριστήσει τον ουρανίσκο μου και να μού ανοίξει ουρανούς αγαλλίασης.
Αν βγουν καλά, θα τα εμφανίσω και θα τα προσφέρω.
Αν βγουν στραβά, θα τα χαντακώσω σ' ένα κουτί, και μην τον είδατε, μην τον απαντήσατε τον Παναή.
Και τώρα πάμε να δούμε τη συνταγή του Παναγή,
δηλαδή των λεμονάτων τριαντάφυλλων που μασκαρεύτηκαν χελιδονοφωλιές.
Έτσι όπως τη βρήκα στο sophistimom.com

Τριανταφυλλάκια λεμονιού ή 
πτι φουρ με λεμόνι
(τώρα μου'ρθε αυτό)

Υλικά
170 γρ. ανάλατο βούτυρο
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 2 λεμόνια
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 και 1/4 φλυτζάνι αλεύρι
1/4 φλυτζάνι κορν φλάουρ
Λίγο αλάτι
Κρέμα λεμονιού (ακολουθεί η συνταγή)

Ε(χ)τέλεση
1. Ανάβετε το φούρνο να ζεσταίνετε στους 163C/ 325F.
Στρώστε δύο λαμαρίνες με αντικολλητικό χαρτί.
Σ' ένα μπωλ ή στο μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού να γίνουν κρέμα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια.

2. Σε άλλο μπωλ ανακατέψτε το αλεύρι με το κορν φλάουρ και το αλάτι.
Προσθέστε τα στερεά στα υγρά και ενώστε χωρίς να το παρακάνετε στο χτύπημα.

3. Βάλτε το μείγμα σε ένα κορνέ με αστεράτη μύτη και σχηματίστε μικρά τριαντάφυλλα (ή χελιδονοφωλιές) στο αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε για 10-12 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν οι άκρες τους. Αφείστε να κρυώσουν και κολλείστε δύο δυο με κρέμα λεμονιού ανάμεσό τους.

Κρέμα βουτύρου
28 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 και 1/4 φλυτζάνι ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
Ξύσμα από 1 λεμόνι

Ε(χ)τέλεση
Ανακατέψτε τα όλα μαζί.
Προσθέστε  παραπάνω άχνη αν σάς βγει πολύ νερουλό ή χυμό λεμονιού αν σάς παραβγεί σφιχτό.

Και τώρα που τέλειωσε η ανάρτηση και δοκίμασα, τολμώ μετριοφρόνως να πώς πως είναι τέλεια.
Δεν είναι λιγωτικά, είναι μικρές αφράτες και μυρωδάτες μπουκίτσες που πάνε εξαιρετικά για τσάϊ, όπως λένε, αλλά εγώ λέω πως πάνε με ό,τι θέτε.
Μπορείτε, αν θέτε, να αντικαταστήσετε το λεμόνι με lime (λάϊμ),
ή ακόμα ακόμα, μπορείτε να ρίξετε στο μείγμα μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής και να βγάλετε ροζ τριανταφυλλάκια.
It's up to you , ή όπως θα'λεγε παλιά ο Βούρος με τεντωμένο δάχτυλο "Εσύ αποφασίζεις!"
Εγώ πάντως αποφάσισα να τα εμφανίσω, να τα μοστράρω και να τα κεράσω, αν προλάβω δηλαδή, γιατί ένα ήδη απουσιάζει. Κάτσε να δω τι θα μού ξημερώσει ο Θεός!
Και έτσι δικαιώνονται τα εισαγωγικά υπαρξιακά σχόλια της ανάρτησης τουτουνής.
Φυσικά όλα τα πράγματα που συμβαίνουν έχουν λόγο και αιτία.
Εγώ σήμερα ανέβασα τριανταφυλλάκια λεμονιού και μαζί μ' αυτά ανέβασα και διάθεσή που ήτανε μέχρι τώρα στα τάρταρα.
Και τώρα adios και να μη χανόμαστε, έτσι;


10 σχόλια:

  1. Μια χαρά είναι τα τριανταφυλλάκια σου, χαρούμενα μοσχομυρωδάτα και καλλιτεχνικά. Πως να μην σου ανεβαίνει η διάθεση? Φιλάκια Μάρθα, χαμογέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αρέσει πολύ το "μοσχομυρωδάτα". Χαμογελώ και σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι σημασία έχει το σχήμα και το όνομα αφού μόλις μπαίνουν στο στόμα μια μάζα γίνονται και αυτό που μένει είναι η γεύση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως, έτσι είναι. Και η αλήθεια είναι πως η γεύση στα τριανταφυλλάκια είναι πολύ λεπτή και φίνα!

      Διαγραφή
  4. Και γω σαν τη φίλη Λίλα... Μάρθα μας!
    Τι σημασία έχει το σχήμα ή το όνομα, όταν η γεύσηε σου δίνει το ποθούμενο αποτέλεσμα ;-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μωρέ και η γεύση και η μυρωδιά είναι άσ' τα. Μόλις ανοίξω το καπάκι τού βάζου, η μυρωδιά του λεμονιού μού σπάει τη μύτη!

      Διαγραφή
  5. Πολύ χαριτωμένα είναι τα τριανταφυλλάκια σου Μάρθα μου!
    Και με τη λεμονένια γεύση τους υπέροχα!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόλογό σου!!!
    Τρελαίνομαι δε για γεύση λεμονιού στα γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όντως το λεμόνι είναι τρέλλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...